-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5,5 patarimo pradedantiesiems miesto sodininkams ir daržininkams

Pavasariui artėjant, visi sodininkai ir darbininkai pradeda ruoštis artėjančiam sezonui. Jiems reikia nuveikti nemažai darbų ne tik sode, bet ir namuose. Tie darbai labai įvairūs, priklauso nuo to, kokio pobūdžio sodą ar daržą savininkai nori matyti vasarą ir rudenį.
Žemės darbai.
Žemės darbai. / Shutterstock nuotr.

Sodininkai paprastai skirstomi į tris grupes: sodininkai-profesionalai – žmonės, kurie užsidirba iš savo sodo, juo aktyviai domisi ir ieško daugiau ekonominės naudos, nei malonumo; kaimo sodininkai – žmonės, gyvenantys kaime ir sodą bei daržą prižiūrintys nuolatos, auginantys viską, ko reikia prasimaitinimui; miesto sodininkai – malonumą kapstytis žemėje jaučiantys miestiečiai, kurie savo sodu rūpinasi tik šiltuoju sezonu. Jie turi nedidelį 6-30 arų žemės sklypelį kur nors netoli miesto, į kurį važinėja kiekvieną savaitgalį ir ten augina tam tikras kultūras, kurios papildo maisto racioną arba yra tiesiog gražios. Kitaip tariant – miesto sodininkai nedideliame žemės lopinėlyje augina tai, kas jiems miela ir malonu.

Palyginimas gana paprastas – kaimo sodininkas augina bulves, morkas, kopūstus, burokėlius, žirnius, svogūnus, keletą obelų ar slyvų medžių, tuo tarpu miesto sodininkas dėmesį skiria kažkuriai vienai ar tik kelioms kultūroms, nes suvokia, kad visko pats užsiauginti negali – tam reikalinga daugiau žemės, daugiau žinių ir pastangų.

Štai tokiems miesto sodininkams ir yra skirti šie patarimai.

1 patarimas. Sėklas pirkite internetu.

Kad ir kaip būtų keista, bet internetu viskas yra pigiau. Tą gali paliudyti bet kuris prekybos centruose mėgstantis apsipirkti sodietis. Perkant sodo reikmenis elektroninėse parduotuvės galima sutaupyti apie 20-50%. Tai gana didelė suma, jei planuojama pirkti daugiau sodo technikos ar sėklų.

Fotolia nuotr./Sodinukai
Fotolia nuotr./Sodinukai

2 patarimas. Sekite kalendorių.

Ant sėklų pakelių dažnai nebūna konkrečios informacijos, kada reikia ką sėti. Rekomenduojama įsigyti specialius sodininkų kalendorius, kuriuose pateikiama daugiau informacijos apie tikslias kiekvienos rūšies daržovių ar augalų sodinimo datas ir aplinkybes. Senovės išmintis taip pat turi savo versijas, bet dažniausiai sodininkų kalendoriai žinių semiasi iš žemės ūkyje besispecializuojančių mokslininkų, kurie tiksliai gali pasakyti, kada ir kaip reikia sodinti, kad derlius būtų geriausias.

3 patarimas. Pasiruoškite vazonėlius ir lovelius dar vasarį.

Vasaris – puikus metas pradėti daryti „namų darbus“ – įsigyti sodo įrangos, trąšų, žemės ir aišku, sudaiginti sėklas. Tam reikia nemažai lovelių ir vazonėlių, kurie pastatomi kambaryje ant palangės. Kai kurie sodininkai pasirūpina net specialiais stovais, kuriuose telpa daugiau vazonėlių ir lovelių, sudėliotų keliais aukštais. Kai loveliai bus paruošti, liks tik atidžiai sekti kalendorių ir sėti sėklas, kad po poros mėnesių galėtų persodinti daigelius į lauko žemę arba šiltnamį.

4 patarimas. Pasirūpinkite reikiama įranga ir prietaisais.

Sode nuolatos reikia 3 pagrindinių dalykų: kastuvo, grėblio ir kauptuko. Be jų sodininkas yra kaip be rankų. Kitas klausimas, kokie tie kauptukai reikalingi? Vieni būna maži, rankiniai, kiti – su ilgu kotu. Dar kai kurie sodininkai negalėtų gyventi be dalgio ir kirvio ar pjūklelio. Jie būtini sutvarkyti aplinką, genėti medžius ir krūmus. Įrankių yra tikra gausybė, todėl būtina atminti vieną dalyką – kiekvienais metais įrankių pirkti nereikia, bet jei jau perkate, tai įsigykite tik kokybiškus įrankius, pavyzdžiui suomių gamintojo Fiskars. Patvarumas ir ilgaamžiškumas yra labai svarbu, nes su jais turėsite dirbti ne vienerius metus. Juk nepirksite grėblio kiekvienam sezonui?..

Fotolia nuotr./Sodinimas
Fotolia nuotr./Sodinimas

5 patarimas. Šiltnamis savoms reikmėms

Kad ir koks nedidelis žemės plotelis būtų prižiūrimas toje užmiesčio sodyboje, tikrai atsiras 3x2 metro plotelis, kuriame tilptų nedidelis šiltnamis. Toks nedidelis šiltnamis užaugins pakankamai pomidorų ir agurkų visai vasarai ir net rudeniui. Net jei sodininkas užsiima braškėmis ar vynuogėmis, šiltnamis būtinas sodo atributas. Jų dabar gaminti nebereikia – pakanka nusipirkti. Didžiosiose elektroninėse parduotuvėse parduodami nedideli arkiniai šiltnamiai po 100 eurų. Tiesiog nusivežate dėžę į sodybą ir per porą valandą pastatote šiltnamį. Lieka tik sukasti žemę, ją paruošti ir sodinti. Rudenį toks šiltnamis gali būti išrenkamas ir vėl sudedamas į tą pačią nedidelę dėžę, kuri telpa net bute ar sandėliuke.

5 su puse patarimo. Skaitykite daug informacijos internete.

Tai tik pusė patarimo, nes kita pusė – priminimas apie tai, ką daugelis sodininkų ir taip jau daro. Kiekvienais metais verta dar kartą pasidomėti tam tikrų augalų auginimo tendencijomis, prisiminti, kuriems reikia daugiau drėgmės, o kuriems – saulės, kuriuos galima palikti žiemai, o kurie veda du derlius ir per vieną trumpą lietuvišką vasarą. Visa tai galima pasiskaityti internete, pasidalinti sukaupta informacija su draugais ir visiškai nepažįstamais žmonėmis. Internetas – sodininkų draugas, tik reiktų gerai atsirinkti informacijos šaltinius ir remtis mažiausiai 2-3, nes kai kur informacija gali būti pasenusi ar netiksli.

Sodininkams tuoj prasidės pats darbymetis. Kaip ir ūkininkams, kuris, atrodo, niekada nesibaigia. Jei dar nesate sodininkas, pabandykite juo tapti. Visada galite išsinuomoti nedidelį žemės lopinėlį ir jame susikasti savo daržą. Žemės Lietuvoje tokiems žmonėms niekada nepritrūksta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius