-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos savanoriams skirtas UNHCR Nanseno pabėgėlių apdovanojimas

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra (UNHCR) skyrė 2016 m. Nanseno pabėgėlių apdovanojimą 2000 gelbėtojų komandai, kuri per 2015 m. pabėgėlių krizę išgelbėjo tūkstančius gyvybių ir padėjo pabėgėliams pasiekti saugų prieglobstį Graikijos krantuose.
Efi Latsoudi stovi prie jos iniciatyva įkurto „PIKPA kaimelio“ pabėgėliams vartų
Efi Latsoudi stovi prie jos iniciatyva įkurto „PIKPA kaimelio“ pabėgėliams vartų / UNHCR nuotr.
Temos: 1 Pabėgėliai

Konstantinos Mitragas, atstovaujantis Graikijos gelbėtojų komandą (GGK) ir Efi Latsoudi, inicijavusi „PIKPA kaimelio“ pabėgėliams įkūrimą Lesbo saloje (Graikija), buvo įvertinti už savanorystę per 2015 m. pabėgėlių krizę prie Graikijos krantų: GGK už nepailstamą darbą ištisomis paromis gelbėjant pabėgėlius ir migrantus banguotoje jūroje ir Eli Latsoudi už pagalbą ir rūpestį pabėgėliais, pasiekusiais Lesbo salos krantus.

Nanseno pabėgėlių apdovanojimu pagerbti savanoriai ir rėmėjai už paramą bei pagalbą pabėgėliams, už tai, kad priėmė juos į savo bendruomenes bei padėjo jiems integruotis.

Praėjusiais metais Graikiją Viduržemio jūra pasiekė daugiau kaip 850 000 žmonių, iš kurių 500 000 atvyko į Lesbo salą. 2015 m. spalį per patį migracijos piką Graikiją kasdien pasiekdavo daugiau kaip 10 00 žmonių, kurie dėl paaštrėjusių konfliktų Sirijoje, Afganistane ir Irake buvo priversti palikti namus. Praėjusiais metais per šias keliones daugiau kaip 270 žmonių žuvo jūroje prie Graikijos krantų.

UNHCR nuotr./Konstantinos Mitragas (centre)  kartu su gelbėtojų komandos savanoriais prie Lesbo salos krantų vykdo gelbėjimo operacijos mokymus
UNHCR nuotr./Konstantinos Mitragas (centre) kartu su gelbėtojų komandos savanoriais prie Lesbo salos krantų vykdo gelbėjimo operacijos mokymus

„Šimtai tūkstančių žmonių, bėgdami nuo karinių konfliktų ir persekiojimo, pernai desperatiškai mėgino pasiekti Europą, ieškodami saugumo. Daugelis jų rizikavo savo gyvybėmis, mėgindami įveikti kelią jūra nesaugiomis valtimis, kuriomis neretai nepavykdavo užbaigti kelionės“, – sako UNHCR vyriausiasis komisaras Filippo Grandi. „Graikijos gelbėtojų komanda ir Efi Latsoudi neliko abejingai stebėti dramatiškų įvykių prie Graikijos krantų. Jų pastangos atspindi masinį visuomenės atsaką į nepaprastąją migracijos bangą, palietusią Graikiją ir Europą, kuomet tūkstančiai žmonių išreiškė paramą ir solidarumą su pabėgėliais, atverdami jiems ne tik širdis, bet ir savo namų duris“.

Graikijos gelbėtojų komandoje yra daugiau nei 2000 savanorių, kurie gelbėjo žmones Egėjo jūroje ir Graikijos kalnuose nuo 1978 m. 2015 m. savanoriai dirbo 24 val. per parą, atsiliepdami į pagalbos skambučius net vidury nakties. Ši savanorių komanda surengė 1035 gelbėjimo operacijas, išgelbėjo 2500 gyvybių ir padėjo daugiau nei 7000 žmonių pasiekti saugų prieglobstį.

„PIKPA kaimelyje“ Lesbo saloje pabėgėliams buvo sudarytos puikios sąlygos, ypač moterims, kurios prarado vaikus kelionės metu, o taip pat suaugusiems ir vaikams, turintiems negalią. Efi Latsoudi – viena iš savanorių, kurios iniciatyva 2012 m. buvusi vaikų vasaros stovykla, suderinus su vietos valdžios atstovais, virto tikru rojumi pabėgėliams.

Per patį migracijos piką, „PIKPA kaimelis“ kasdien priimdavo apie 600 pabėgėlių, nepaisant to, kad stovykla pritaikyta tik 150 žmonių. Čia kasdien pabėgėliams buvo išdalijama 2000 maisto porcijų.

Konstantinos Mitragas yra laivo kapitonas, Graikijos gelbėtojų komandos generalinis sekretorius ir turi savo prekybos verslą Salonikuose. „2015 m. mums kaip gelbėtojų komandai buvo patys sunkiausi. Mums teko išgyventi tikrą košmarą. Buvo daug aukų, tarp kurių nemažai vaikų – tai labiausiai paliečia ir sukrečia asmeniškai“, – sako K.Mitragas.

„Manau, kad širdies balsas mus paskatino imtis savanorystės ir galiu pasakyti, kad kiekvienas mūsų gelbėtojas savanoris yra herojus. Visai nesvarbu, iš kur esi atvykęs, koks tavo tikėjimas, mes kaip gelbėtojų komanda privalėjome ten būti. Mes šiuo kritiniu periodu privalėjome būti vieningi“, – sako K.Mitragas.

Psichologė ir žmogaus teisių aktyvistė Efi Latsoudi tapo „PIKPA kaimelio“ varomąja jėga. „PIKPA tapo vieta, kur pabėgėliai gali gauti reikalingą gydymą. Mūsų miestelio idėja – tapti vieninga bendruomene, kurioje ir savanoriai, ir pabėgėliai būtų jos pilnateisiais nariais“, – sako ji.

„Man padėti pabėgėliams – nėra kažkas ypatinga, tai yra tai, ką privalome daryti. Manau, kad priežastis, kodėl kasdien į salą atvyksta savanoriai iš Graikijos ir kitų šalių, yra solidarumas. Tai yra mūsų kraujyje. Tokia vieninga ir humaniška Europa yra nuostabus dalykas. Mes galime padaryti stebuklus“, – įsitikinusi Efi Latsoudi.

UNHCR nuotr./Nanseno pabėgėlių apdovanojimo laureatai – E.Latsoudi ir K.Mitragas – stovi Lesbo salos šiaurinėje pakrantėje. Jiems už nugarų – didžiulės, 5 m. aukščio gelbėjimo liemenių stirtos, nusėjusios 4 ha teritoriją, primenančios 2015 m. pabėgėlių krizės mastą Graikijos pakrantėse.
UNHCR nuotr./Nanseno pabėgėlių apdovanojimo laureatai – E.Latsoudi ir K.Mitragas – stovi Lesbo salos šiaurinėje pakrantėje. Jiems už nugarų – didžiulės, 5 m. aukščio gelbėjimo liemenių stirtos, nusėjusios 4 ha teritoriją, primenančios 2015 m. pabėgėlių krizės mastą Graikijos pakrantėse.

Šiemet UNHCR skelbia Nanseno pabėgėlių apdovanojimo laureatus tokiu metu, kuomet organizacija kreipiasi į pasaulio vyriausybes dirbti kartu ir ieškoti bendrų sprendimų pasaulinei pabėgėlių krizei spręsti. UNHCR kviečia viso pasaulio gyventojus palaikyti iniciatyvą ir pasirašyti peticiją #SuPabėgėliais (#WithRefugees), kurią jau pasirašė daugiau kaip 700 000 žmonių.

UNHCR įsteigtas Nanseno pabėgėlių apdovanojimas įteikiamas už pagalbą priverstinai perkeltiems žmonėms. Tarp šio apdovanojimo laureatų yra ir Eleanor Roosevelt, Graça Machel ir Luciano Pavarotti.

Apdovanojimų ceremonija bus surengta 2016 m. spalio 3 dieną Ženevoje, Šveicarijoje.

Apie UNHCR Nanseno pabėgėlių apdovanojimą

UNHCR įsteigtas Nanseno pabėgėlių apdovanojimas, įsteigtas 1954 m., skiriamas už išskirtinę humanitarinę pagalbą pabėgėliams ir priverstinai perkeltiems asmenims. Laureatams įteikiamas atminimo medalis ir 100 000 JAV dolerių piniginis prizas, kuris skiriamas tolimesnei laureatų veiklai ir projektams finansuoti.

Nanseno pabėgėlių apdovanojimas įsteigtas Fridtjof Nansen, Arkties tyrinėtojo iš Norvegijos garbei. Jis buvo pirmasis Vyriausiasis pabėgėlių komisaras (ėjęs pareigas nuo 1920 m.) Už nepailstamą darbą ir pagalbą pabėgėliams per I-ąjį Pasaulinį karą, Nansenas 1922 m. buvo apdovanotas Nobelio Taikos premija.

Apie UNHCR:

Jungtinių Tautų pabėgėlių vyriausiojo komisaro biuras arba JT pabėgėlių agentūra įkurta 1950 m. gruodžio 14 d. Jungtinių Tautų generalinėje asamblėjoje. UNHCR rūpinasi pabėgėlių teisėmis ir gerove. Per 6 dešimtmečius organizacija padėjo dešimtims milijonų žmonių pradėti gyvenimus iš naujo. UNHCR padeda spręsti didžiausias pasaulyje humanitarines krizes įvairiose šalyse: Sirijoje, Irake, Centrinėje Afrikos Respublikoje, Pietų Sudane, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Afganistane bei daugelyje kitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius