Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Netoli Ukmergės – lobių saloje sudužęs mažųjų architektų laivas

Jei keliaudami greitkeliu Vilnius – Panevėžys ties Taujėnais pasuktumėte dešinėn, už kelių kilometrų rastumėte Balelius. Šis nedidelis kaimelis – tai penktoji „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ projekto stotelė šią vasarą. Joje jau kelias dienas iš rankų nepaleidžiami įrankiai – čia kuriama lobių sala ir į ją sudužęs vikingų laivas.
Keliaujančios architektūros dirbtuvės Baleliuose
Keliaujančios architektūros dirbtuvės Baleliuose / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 1 Architektūra

„Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ – tai vaikų vasaros atostogų metu vykstantis projektas, kurio metu architektų, menininkų, kūrėjų ir kitų savanorių komandos lanko mažiausius Lietuvos miestelius. Ten, kartu su vietos vaikais ir jaunimu, per penkias dienas jie pastato vaikų sukurtą objektą, papuošiantį mažo kaimelio ar miestelio viešąją erdvę.

Baleliuose rado ne balas, bet... visą kūdrą

Vykdami į Balelius projekto savanoriai juokavo, kad kaimelio pavadinimas turbūt nulems ir ten laukiančius dirbtuvių orus – šlapius, su aplink telšančiomis balomis. Laimei, spėjimai nepasitvirtino, ir visą savaitę savanorius ir šešiolika vietos vaikų lepina ir kepina kaitri saulė. Tačiau vandens tema iš dirbtuvių niekur nedingo.

Jau antrąją dieną, pradėjus gaminti būsimo objekto maketus, savanoriai pastebėjo, kad vaikų kūrybinėse idėjose dominuoja vandens tema – buvo svajojama apie laivus, irklus, namelius – bokštelius, banginius ir žuvis. O ir vieta objektui pasirinkta šalia vandens telkinio – užžėlusios, nenaudojamos kūdros, kaimelio priešgaisrinio rezervuaro.

VIDEO: Keliaujančios architektūros dirbtuvės Baleliuose

„Vaikai pasakojo, kad žiemą, užšalus ledui, ateina čia čiuožinėti pačiūžomis. Tačiau vasarą prie kūdros visiškai nėra ką veikti, nes jos aplinka nesutvarkyta – tikras šabakštynas. Kartu su vaikais nusprendėme prikelti šią nenaudojamą erdvę naujam gyvenimui“ – pasakojo savanorių komandos kuratorė Šarūnė Smalakytė.

Laivas gimsta iš senų krepšinio stovų

„Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ siekia, kad miestelių vaikai ne tik patys kurtų ir statytų objektą, bet ir pamatytų, jog tai gali būti padaroma labai paprastai – naudojant nemokamas, kitur jau nebereikalingas medžiagas. Būtent todėl Balelių laivo karkasui buvo nuspręsta panaudoti mokyklos kieme suverstus nereikalingus krepšinio stovus.

Pjaustomi, šlifuojami ir dažomi mėlynai jie jau tampa laivo smaigaliu. O laivo vairu taps vietos gyventojos padovanotas verpimo ratelio ratas. Kiti laivo ir „lobių salos“ elementai – hamakas, bokštelis su tinklu, lobių dėžutė – taip pat beveik išimtinai kuriami iš antrinių arba padovanotų medžiagų.

Savo svajonių įgyvendinimui vaikai jėgų negaili

„Smagu, kad šnekėdami su vaikų tėvais išgirstame, jog kiekvieną rytą vaikai nekantrauja kuo greičiau važiuoti į dirbtuves ir pradėti darbus“ – stereotipus apie tik prie kompiuterio mėgstančius sedėti šiuolaikinius vaikus paneigia projekto savanoriai. Ir tiek pat jėgų, kiek jų reikia pastatyti laivui ir „lobių salai“, vaikai turėjo skirti apleistos kaimelio erdvės sutvarkymui.

„Nuo pat ankstaus ryto su maišais, karučiais, šiupeliais ir visais kitais turimais įrankiais vaikai tvarkė vietą naujajam statiniui – rinko medžių paunksmėje sudūlėjusius senus lapus, rovė senas šaknis. Visi darbavosi su didžiuliu užsidegimu ir pasiryžimu. Nors jau nuo ryto saulė kepino tikrai smarkiai, vaikai plušo ir negailėjo energijos“ – vaikų pasiryžimu džiaugėsi projekto savanorė Inesa Ulichina.

Pasivaikščioti po naująją Balelių lobių salą, ir pabūti sudužusio laivo kapitonais visi galės jau šį šeštadienį, liepos 28 dieną. Vakare, 19 val., čia vyks dirbtuvių rezultato pristatymas, į kurį yra kviečiami visi apylinkių gyventojai.

O „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ autobusiukas ir toliau keliaus po Lietuvą. Šią vasarą bus aplankyti ir į kūrybines dirbtuves įtraukti dar du miesteliai – Salakas (Zarasų raj.) ir Upytė (Panevėžio raj.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius