Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmas toks istorijoje lietuviškos vištienos įvertinimas: „Vilniaus paukštynas“ tapo prestižinio klubo nariu

AB „Vilniaus paukštynas“ buvo pakviestas prisijungti prie elitinio, aukštus standartus atitinkančių paukščių augintojų klubo „Aviagen Kft Ross 420 Club“. Praėjusiais metais bendrovė sėkmingai įvykdė visus reikalavimus, suteikiančius teisę patekti į prestižinę gamintojus iš viso pasaulio jungiančią organizaciją. Tai pirmas kartas, kai jos nare tapo Lietuvos įmonė.
Darius Gudačiauskas
Darius Gudačiauskas / „Vilniaus paukštyno“ nuotr.

Išskirtinis įvertinimas

JAV įsikūrusi įmonė „Aviagen“ yra viena iš lyderiaujančių paukščių veisėjų visame pasaulyje. Ji vienija tik tuos paukštienos augintojus, kurie atitinka aukštus šio sektoriaus kokybės reikalavimus. Todėl, pasak „Vilniaus paukštyno“ Generalinio direktoriaus Dariaus Gudačiausko, prisijungimas prie šio elitinio klubo žymi jo vadovaujamos bendrovės pasiekimų ir ilgamečio įdirbio pripažinimą.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Darius Gudačiauskas
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Darius Gudačiauskas

„Patekimas į „Aviagen Ross 420“ klubą yra dėsningas, nes jau daug metų geriname ūkininkavimo rezultatus, kad vartotojus pasiektų niekada nesirgusių paukščių mėsa ir tik aukščiausios kokybės jos gaminiai. Tai pasaulinis įvertinimas net 20 ūkininkų vienijančiai uždaro lietuviško ūkininkavimo grandinei. Jos esmė – gyvūnų gerovė bei gaminių kokybė visuose etapuose – nuo tėvinių pulkų iki galutinio produkto“, – sakė D.Gudačiauskas.

„Vilniaus paukštyno“ pasiekti standartai atitinka Europos gamybos efektyvumo koeficientą 420 (angl. EPEF – European Poultry Efficiency Factor). Tai reiškia, kad paukštyne broileriai auginami laikantis aukščiausių sveikatos, augimo greičio ir lesalo įsisavinimo standartų.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Darius Gudačiauskas
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Darius Gudačiauskas

Šie pasiekimai Lietuvos įmonei atvėrė duris ne tik tapti „Aviagen“ klubo nare, bet ir dalyvauti „Ross 420“ forume. Jame pasaulyje lyderiaujantys paukštienos gamintojai ir specialistai dalijasi patirtimi ir inovatyviomis ateities idėjomis. Gamintojai iš Lietuvos gali semtis žinių iš tokių senomis paukštininkystės tradicijomis ir vištienos kokybe garsėjančių šalių kaip Vokietija, Nyderlandai, Danija ar Švedija.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Darius Gudačiauskas
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Darius Gudačiauskas

„Šiandien matydami nevaldomą pašarų ir energetikos kainų krizę, džiaugiamės galėdami būti šių stulbinančių mūsų kliento, „Vilniaus paukštyno“, pasiektų rezultatų liudininkais. Šie „Vilniaus paukštyno“ pasiekimai yra puikus pavyzdys to, kaip mūsų tiekiama genetinė medžiaga gali atsiskleisti geriausiai, jei paukščių augintojas įgyvendina ir užtikrina gyvūnų gerovę“, – komentavo „Aviagen“ atstovas Hannu Tiuttu.

Pasiekimas – bendro darbo rezultatas

„Vilniaus paukštyno“ Auginimo vadovas Saulius Petkevičius taip pat teigia, kad narystė prestižiniame paukščių augintojų klube įrodo, kad Lietuvoje užauginta vištiena pranoksta aukštą genetinės įmonės „Aviagen“ nustatytą kokybės kartelę. „Šis įvertinimas yra tarsi lakmuso popierėlis, parodantis, kad mūsų paukštyne paukščiai gali atskleisti visą savo genetinį potencialą. Tam jiems sudarome puikias sąlygas, todėl paukščiai auga sveiki ir negydomi antibiotikais“, – pasakoja specialistas.

„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Saulius Petkevičius
„Vilniaus paukštyno“ nuotr./Saulius Petkevičius

Pasiteiravus, kas padėjo „Vilniaus paukštynui“ pasiekti tokių rezultatų, S.Petkevičius pastebi, kad juos lemia nuolatinis kruopštus analitinis darbas ir profesionalių, aukštos kvalifikacijos specialistų indėlis. Be to, neatsiejami šiuolaikinės paukštininkystės elementai – efektyvus ūkininkavimas ir gyvūnų gerovė.

„Didžiulį dėmesį skiriame biosaugai ir ligų prevencijai – investuojame į infrastruktūrą, darbuotojų mokymus. Įdiegtų išmanaus ūkininkavimo įrankių pagalba vykdome nuolatinę paukščių sveikatingumo stebėseną, fiksuojame ir analizuojame gautus duomenis, darome operatyvius pokyčius, kad užtikrintumėme paukščių gerovės poreikius. Pavyzdžiui, galime greitai pastebėti, ar paukščių laikymo vietose yra tinkamai parinktas apšvietimas bei jiems skirtų lesalų struktūra ir, prireikus, tobulinti savo darbą“, – sako pašnekovas.

Pasak jo, per pastaruosius metus, nenaudojant antibiotikų, „Vilniaus paukštynui“ pavyksta užauginti visai Lietuvai reikalingą paukštienos kiekį. Svarbiausias šią sėkmę lemiantis faktorius – uždaras ūkininkavimo ciklas bei išskirtinai įmonei paukščius auginantys, pagal jos kokybės standartą dirbantys Lietuvos ūkininkai.

„Savo įmonių grupėje turime tėvinius pulkus, inkubatorių ir pašarų gamyklą. Tai leidžia mums visiškai kontroliuoti ūkininkavimo rezultatus visuose etapuose, koncentruotis į vienadienių viščiukų sveikatingumą bei nepriekaištingą jų kokybę“, – vardija S.Petkevičius.

Daug žadančios ateities perspektyvos

„Vilniaus paukštyno“ Auginimo vadovas pabrėžia, kad aukšta produkcijos kokybė ir gyvūnų gerovė yra viso paukštininkystės sektoriaus ateitis. „Aviagen“ pripažinimas vartotojams patvirtina, kad „Vilniaus paukštynas“ vištieną jau dabar augina ir gamina laikydamasis šių standartų.

„Gyvūnų gerovė yra vienas iš pagrindinių kriterijų, pagal kurį vartotojai renkasi vištieną ir jos produktus. Įvairių apklausų rezultatai rodo, kad dažnai žmonės nepasitiki tuo, ar gamintojai tikrai užtikrina gyvūnų gerovę. Todėl mūsų prisijungimas prie viso pasaulio paukščių augintojus buriančio klubo rodo, kad laikomės pačių aukščiausių reikalavimų. Pirkėjams nešame žinią, kad jie gali pasitikėti tiek mūsų įmone, tiek mūsų pasitelkiama paukščių auginimo sistema ir gaminamais produktais“, – teigia patyręs specialistas.

Be to, „Vilniaus paukštyne“ taikomi Europos gamybos efektyvumo standartai naudingi ir šiandien išgyvenamos žaliavų bei energetinės krizės akivaizdoje. Pasak S.Petkevičiaus, novatoriški sprendimai padeda sumažinti rekordiškai augančius gamybos kaštus.

„Tikslingai naudodami resursus taip pat galime sutaupyti ir šildymo ar elektros energijos kaštus. Taigi, mūsų tikslas – vartotojams pasiūlyti sveiką ir efektyviai užaugintą vištieną. Dedame visas pastangas, kad ši, kokybiška produkcija pirkėjams būtų kuo prieinamesnė“ , – mintimis apie prisijungimo prie „Aviagen“ naudą dalijasi „Vilniaus paukštyno“ Auginimo vadovas S.Petkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius