Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„TEDxKaunas 2018“ žada daug naujų potyrių pagrindinėje salėje ir už jos ribų

Lapkričio 18-ąją vyksianti pažangių idėjų konferencija „TEDxKaunas 2018“, kurios tema – Terra Incognita (liet. neatrasta žemė, sritis), ragins dalyvius atsiverti idėjoms, sklindančioms ne tik iš pranešėjų lūpų, bet ir iš dirbtuvių ir užsiėmimų, kurie vyks pertraukų metu. „Iliuzijų muziejus“, „Pabėgimo kambariai“ ir „Gyvoji biblioteka“ – tik keletas organizacijų, kurios žadins susidomėjimą, mokys kažko naujo ir kvies dalyvius naujiems atradimams.
TEDxKaunas
TEDxKaunas / Organizatorių nuotr.

Registracija į „TEDxKaunas“ konferenciją vyksta iki pirmadienio, lapkričio 5 dienos vakaro, tad besidomintys turėtų paskubėti pildyti dalyvio anketą.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Skelbiami pirmieji „TEDxKaunas 2018“ pranešėjai
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Skelbiami pirmieji „TEDxKaunas 2018“ pranešėjai

Auksinės minutės– gaivinimo mokymų projektas gelbėjantis gyvybes

Lietuvoje kasmet širdis sustoja daugiau nei 3000 žmonių, didžioji dalis jų nesulaukia gaivinimo ir tik keli procentai išgyvena iki išėjimo iš ligoninės. Sustojus širdžiai, smegenys negauna deguonies ir pradeda mirti per keturias minutes. Laiku pradėjus teikti pirmąją pagalbą (pradėjus daryti dirbtinį kvėpavimą), galima išgelbėti žmogaus gyvybę. Tos pirmosios minutės yra labai svarbios – jos vadinamos „auksinėmis“ (JGA informacija).

„Auksinės minutės“ projekto komanda siekia kasmet apmokyti 10 tūkst. Lietuvos moksleivių daryti dirbtinį kvėpavimą, o iki 2020 metų, gaivinimo mokymų programą paversti nacionaline. Šiemet mokymuose dalyvavo jau virš 6000 moksleivių. Mokymus veda gydytojai, rezidentai ir medicinos studentai – Jaunųjų gydytojų asociacijos nariai.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Auksinės minutės“ – gaivinimo mokymų projektas gelbėjantis gyvybes
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Auksinės minutės“ – gaivinimo mokymų projektas gelbėjantis gyvybes

TEDxKaunas 2018 metu, renginio dalyviai turės galimybę sužinoti svarbiausią pirmosios pagalbos teikimo informaciją ir pasitikrinti savo dirbtinio kvėpavimo atlikimo technikos žinias ir kokybę.

Pabėgimo kambariai „Break free – komandinis darbas ir neblėstantys įspūdžiai

Pabėgimo kambariai – visame pasaulyje populiarus konceptas. Tai loginiu mąstymu, šaradų ir galvosūkių principais paremtas žaidimas, kurio metu komandos nariai turi kartu spręsti užduotis ir rasti atsakymus į klausimus, leidžiančius atrakinti skirtingus užraktus, priartinančius komandą prie bendro tikslo – „išsivaduoti“ iš tam tikros erdvės per nustatytą laiko tarpą. Priklausomai nuo pasirinkto kambario temos ir užduočių sudėtingumo, „Pabėgimo kambariai“ suteiks naujų potyrių kiekvienam komandos nariui. Šis užsiėmimas tinka ir šeimoms, ir draugams ir įmonių renginiams.

TEDxKaunas 2018 konferencijos pertraukų metu, visi norintys galės susipažinti su skirtingomis galvosūkių sprendimo technikomis ir išbandyti savo jėgas spręsdami „Break free“ komandos paruoštas užduotis, stengdamiesi atrakinti užraktus ir rasti skryniose slypintį lobį.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Pabėgimo kambariai „Break free“ – komandinis darbas ir neblėstantys įspūdžiai
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Pabėgimo kambariai „Break free“ – komandinis darbas ir neblėstantys įspūdžiai

Kauno „Iliuzijų muziejus – norintiems pažvelgti į pasaulį kitu kampu

Kauno „Akropolio“ prekybos centre įsikūręs ir iki šių metų gruodžio 31 dienos veiklos sezoną numatęs „Iliuzijų muziejus“ kviečia mažus ir didelius į naujų potyrių karalystę. Muziejaus ekspozicijoje – unikalios instaliacijos, iš pirmo žvilgsnio grįstos nelogiškais mokslo dėsniais. Lankytojus stebina fizikos ir ir optikos pokštai, kurie nėra apgaulė.

„Šis muziejus yra mokslo muziejus, kuriame galima iš naujo atrasti, pasitvirtinti ar, priešingai, suabejoti įprastine pasaulio logika“, – svetainei Etaplius.lt pasakoja muziejaus įkūrėjas Matvejus Linovas.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Kauno „Iliuzijų muziejus“ – norintiems pažvelgti į pasaulį kitu kampu
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./Kauno „Iliuzijų muziejus“ – norintiems pažvelgti į pasaulį kitu kampu

Lapkričio 18 dieną TEDxKaunas 2018 lankytojai turės galimybę išvysti dvigubos paskirties muziejaus instaliaciją: foto sieną, vaizduojančią šiuolaikiškai apdorotą ir originaliai pateiktą beždžionės – žmogaus evoliuciją.

Gyvoji biblioteka – pokalbis su gyvomis knygomis

„Gyvoji biblioteka“ yra neformalaus ugdymo metodas, skatinantis tarpusavio supratimą, toleranciją ir pagarbą žmogaus teisėms. Šis metodas yra įrašytas į Europos Tarybos jaunimo žmogaus teisių ugdymo programą. Visai kaip TEDxKaunas renginio dalyviai, sudaryti iš Ekspertų – pranešėjų – ir Atradėjų – dalyvių, „Gyvoji biblioteka“ sudaryta iš Gyvųjų knygų, bibliotekininkų ir skaitytojų.

Gyvosios knygos – tai žmonės iš pažeidžiamų socialinių grupių, visuomenėje patiriantys diskriminaciją ar išankstines nuostatas. Gyvosios knygos turi daug ką pasakyti besidomintiems atskirtį ir diskriminaciją patiriančių žmonių gyvenimu ar norintiems iš pirmų lūpų išgirsti atsakymus į jiems rūpimus klausimas.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Gyvoji biblioteka“ – pokalbis su gyvomis knygomis
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Gyvoji biblioteka“ – pokalbis su gyvomis knygomis

Skaitymo procesas – tai atviras Gyvosios knygos ir skaitytojo pokalbis. Skaitytojas gali užduoti Gyvajai knygai rūpimus klausimus ir išgirsti atvirus atsakymus. Dažniausiai skaitymo rezultatas pastebimas plika akimi: skaitytojas išeina susimąstęs, pozityvesnis ir energingesnis, neretai susibičiuliauja su knyga ar apsikeičia kontaktais. Skaitymas sugriauna nežinios ir baimės sieną, ugdo toleranciją bei tarpusavio supratimą.

Konferencijos pertraukų metu, dalyviai galės ateiti į „Gyvąją biblioteką“, pasikalbėti su bibliotekininku, išsirinkti knygą ir ją skaityti/su ja kalbėtis, o tai žada daug neatrastų potyrių ir idėjų.

Emovents – žaibiškos reakcijos reikalaujanti komandinė trikovė

Pramogų įrangos nuomos ir švenčių organizavimo įmonė „Emovents“ „TEDxKaunas 2018“ konferencijos dalyviams pertraukų metu ruošia žaidimą, kurio baigtį nuspręsti gali tik jo dalyviai. Susibūrę į komandas dalyviai dalyvaus Žaibo trikovėje – pasodink medį, pastatyk namą, apželdink kiemą; ir padaryk tai su komanda, per rekordinį laiką!

Laimėtojų laukia prizai-siurprizai, o visų dalyvių – naujos pažintys, idėjos ir nepatirti įspūdžiai.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Emovents“ – žaibiškos reakcijos reikalaujanti komandinė trikovė
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Emovents“ – žaibiškos reakcijos reikalaujanti komandinė trikovė

Vaidmenys.lt – tarpusavio komunikacijos, problemų sprendimo ir kompromisų paieškos pratybos

Kad dalyviams nepristigtų idėjų pertraukų metu, TEDxKaunasorganizatoriai į pagalbą pasitelkė „Vaidmenys.lt“ komandą, kuri ves įvairius žaidimus skatinančius bendradarbiavimą, komandinį problemų sprendimą ir kūrybiškumą.

Vaidmenų žaidimai – tai originali pramoga, kurios pagrindas yra bendravimas. Šie žaidimai žaidžiami draugų, artimųjų, o galbūt – netgi nepažįstamųjų kompanijoje. Čia akcentuojami santykiai tarp žaidėjų, kuriamos istorijos, sąjungos ir intrigos.

„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Vaidmenys.lt“ – tarpusavio komunikacijos, problemų sprendimo ir kompromisų paieškos pratybos
„TEDxKaunas 2018“ nuotr./„Vaidmenys.lt“ – tarpusavio komunikacijos, problemų sprendimo ir kompromisų paieškos pratybos

Dažniausiai žaidimų tikslas yra kartu (arba konkuruojant) su kitais žaidėjais įminti mįslę ar atrasti paslaptį. Tačiau ši pramoga gali būti ne tik smagus laiko praleidimo būdas, bet ir psichologinė savianalizė – žaisdami su kitais žaidėjais būsite priversti kovoti už save, ieškoti sąjungininkų, meluoti kitiems ar išsiaiškinti, kas meluoja jums. Tad per itin trumpą laiką patirsite daugybę netikėtų emocijų. Tik nuo Jūsų charakterio priklausys, kaip elgsitės žaidimų metu: tikslų sieksite taikiai, o gal – kovosite iš paskutiniųjų?

Pažangių idėjų konferencija TEDxKaunas 2018 vyks šių metų lapkričio 18 dieną, VDU Didžiojoje salėje. Norintys dalyvauti yra kviečiami užpildyti dalyvio anketą iki lapkričio 5 dienos vakaro.

Bilietų skaičius ribotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius