-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tinkama higiena menstruacijų metu

Menstruacijos (arba mėnesinės; lot. menstruus – kas mėnesį) – tai mėnesinių ciklo laikotarpis (sąlyginė ciklo pradžia), kurio metu vyksta kraujavimas iš makšties. Jis vyksta cikliškai, maždaug kas mėnesį (bet norma laikoma ir 21–35 dienų intervalai), paprastai trunka apie 5 dienas (nuo 3 iki 7 dienų) ir per tą laiką netenkama apie 50–150 ml kraujo (vidutiniškai 100 ml).

Šiuo jautriu moteriai laikotarpiu labai svarbu tinkama higiena. Menstruacijų metu padidėja infekcijos rizika. Būtent šiomis dienomis moters organizmas (ypač lytiniai organai) yra imlesnis įvairiems susirgimams. Gimdos kaklelio kanalas kiek prasiplečia ir atveria jo barjerą sudarantį gleivių kamštį. Makštyje esantys patogeniniai mikrobai gali lengviau patekti į gimdą ir pilvo ertmę.

Patarimai tomis dienomis

Doc. dr. Regina Mačiulevičienė
Doc. dr. Regina Mačiulevičienė

Mėnesinių kraujas yra gera maitinamoji terpė mikrobams, o šiluma ir nuolatinė drėgmė skatina bakterijų dauginimąsi įklote. Dėl šių priežasčių gali greičiau kilti lytinių organų uždegimas. Netinkamų higieninių įklotų bei intymios higienos prausimosi priemonių naudojimas menstruacijų metu sukelia odos šutimus, paraudimus, alerginius bėrimus, niežulį, o taip pat dažnai pasitaikančias ligas, pvz., kandidozę, bakterinę vaginozę ar vulvitą. Labai dažnai sulaukiu pacienčių, kurios kreipiasi į mane dėl minėtų problemų.

Tomis dienomis patartina mūvėti medvilnines kelnaites. Šiomis dienomis labiau tinka dušas, maudynes vonioje reikėtų atidėti. Praustis reikia ne rečiau kaip 2–3 kartus per parą. Menstruacijų metu paketuose jau po 15 min. pradeda daugintis bakterijos, o ypač tuose paketuose, kurie nėra laidūs orui. Po dviejų valandų tokį paketą būtina keisti, nes jame jau yra daugybė bakterijų, o tai gali sudirginti odą ir sukelti minėtus susirgimus. Taip pat dėl bakterijų atsiranda ir nemalonus kvapas. Todėl menstruacijų metu, o ypač esant šlapimo nelaikymo problemai, labai svarbu pasirinkti tinkamas higienos priemones. Įklotai turėtų būti kiek įmanoma natūralesni, gerai sugeriantys skystį, laidūs orui, turintys antibakterinį barjerą, o juos keisti reikėtų priklausomai nuo išskyrų kiekio, bet ne rečiau kaip kas keturias valandas.

Naujos kartos įklotai

Savo pacientėms rekomenduoju rinktis naujos kartos higieninius įklotus „LadyAnion“. Jie gaminami su ekologiška medvilne, laidūs orui, turi natūralų antibakterinį barjerą – tai padeda išvengti nemalonaus kvapo. Šiuose įklotuose yra anijoninė juostelė, kuriai gaminti panaudotos turmalino kristalo nanodalelės. Šie paketai ne tik pasižymi aukščiau minėtomis savybėmis, bet taip pat sugeria menstruacijų išskyras akimirksniu, palikdami odą sausą.

Moterims, turinčioms šlapimo nelaikymo problemą, skiriu iklotų rūšį „LadyANION Incontinency“. Ši problema dažnai vargina po gimdymo ar vyresniame amžiuje, nusilpus mažojo dubens raumenims. Mano pacientės pastebėjo, kad naudojant šiuos įklotus nejuntamas nemalonus kvapas, oda nešunta, nekaista, jie yra ploni ir patogūs dėvėti, ypač gerai sugeria drėgmę.

Prausikliai intymiai higienai

Menstruacijų metu ne mažiau svarbūs prausikliai intymiai higienai. Mano praktikoje pasiteisino ir savo pacientėm rekomenduoju intymiai higienai skirtas švelnias prausimosi putas „Clogin“, kurios tinka naudoti net ir pačiai jautriausiai, sudirgusiai odai. Šį prausiklį pacientėms skiriu dėl unikalios sudėties ir gero toleravimo. „Clogin“ putų sudėtyje yra antimikrobinį poveikį turinčio chlorheksidino, pieno rūgšties, kuri palaiko natūralią makšties mikroflorą, o taip pat ramunėlių ir medetkų, kurios saugo odą nuo sudirginimo ir uždegimo. „Clogin“ putas ypač tinka naudoti po gimdymo, ginekologinių operacijų, menstruacijų metu, kada reikalinga ypatinga priežiūra. Tačiau „Clogin“ puikiai tinka ir kasdienei intymiai higienai.

Mielos moterys ir merginos, mylėkite save ir rinkitės labiausiai Jums tinkamas ir kokybiškas priemones, kad visada jaustumėtės puikiai.

Spalį „Gintarinėje vaistinėje“ ir „Norfos vaistinėje“ pirkdamos „Clogin“ putas intymiai  higienai, paketus su ekologiška medvilne ir anijonine juostele „LadyAnion gaunate dovanų – puiki proga išbandyti.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius