Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei nepatikrinsite automobilio po žiemos, pavasarį galite sulaukti bėdos

Daugelis vairuotojų žino, ką reikia patikrinti automobilyje ir į ką atkreipti dėmesį artėjant šaltajam metų periodui. Tačiau savo automobilį meistrų rankoms derėtų patikėti ir atšilus.
Stabdžių remontas
Stabdžių remontas / Roko Kaukėno nuotr.

Saugaus eismo ekspertas Artūras Pakėnas sako, kad automobilį reikia ne remontuoti, o jį  prižiūrėti: „Aš ir turbūt daugelis mechanikų, kurie mato, kokie automobiliai atvažiuoja į servisą, galime pasakyti: Lietuvoje automobilius ne prižiūri, bet remontuoja. Čia kaip sveikata, juk geriau visą laiką sveikai gyventi ir kartas nuo karto pasitikrinti sveikatą, o ne gydyti jau kokią nors įsisenėjusią ligą“.

Reiktų atkreipti dėmesį į gumines detales, ypač žarneles.

Taigi, į ką atkreipiame dėmesį po žiemos druskų, šalčio ir kitų šaltojo periodo negandų?

A.Pakėnas tęsia: „Pavasarinis automobilio ruošimas yra, aišku, šiek tiek paprastesnis negu žieminis, tačiau nereikia jo sumenkinti, tai tiek pat svarbu. Žinoma, atėjus vasaros sezonui jūs keisite padangas, tačiau nuėmus ratus, vertėtų patikrinti visą automobilio dugną. Pradėkime nuo stabdžių trinkelių, ar jos dar tinkamos, o gal per daug sudilusios. Geras specialistas pasakys tik pažiūrėjęs, ar dar saugu važiuoti,ar jau reikėtų jas keisti. Reikėtų atkreipti dėmesį į gumines detales, ypač žarneles.“

Gumai didelį poveikį gali padaryti minusinė temperatūra, druska, gumos amžius. Kurias žarneles tikrinti svarbiausia?

„Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į aušinimo žarneles. Paklauskite kiekvienas savęs, kiek kartų matėte mieste per karščius, kur nors automobilių spūstyje sustojusį automobilį pakeltu kapotu ir iš jo besiveržiančiais garais? Kas įvyko?

Dažniausia tokio įvykio priežastis – trūkusi aušinimo žarnelė. Dėl tokio nereikšmingo dalyko rizikuojame perkaitinti variklį. O normalus mechanikas per kelias minutes patikrins jūsų transporto priemonės aušinimo žarneles ir pasakys, ar jos jau senos ir suskeldėjusios ir gali greitu metu trūkti, ar dar geros“, – dėsto A.Pakėnas.

Žinoma, nereiktų pamiršti pasitikrinti ir kitų automobilio dugno dalių, nebūtinai guminių.

„Atkreipkite dėmesį į amortizatorius, jie žiemos metu patiria didesnį krūvį negu vasarą. Taip, tai plonina jūsų piniginę, bet ar ne geriau pasitikrinti viską iš karto ir, jeigu yra gedimas, jį šalinti, negu leisti, kad tas gedimas pakenktų kitai automobilio daliai? Jeigu jūsų automobilio amortizatoriai bus sugedę, jie gadins ir kitas pakabos dalis. Pakeisite amortizatorius iš anksto, išsaugosite nuo sugedimo, pavyzdžiui, šarnyrą“, – patarė specialistas.

Paskaičiuokite, kiek kainuos patikrinti žarneles ir kiek kainuos taisyti perkaitusį variklį?

Automobilių serviso „Rimtoma“ vadovas Ramūnas Deveikis pritaria A.Pakėnui primindamas, kad reiktų pasitikrinti ir stabdžių šlangeles, kurios taip pat, kaip ir aušinimo šlangelės, gali būti paveiktos žiemos aplinkybių. 

„Taip pat derėtų atlikti automobilio dugno plovimą ir nuplauti visas druskas“, – primena pašnekovas.

„Geriausia tiesiog atlikti visapusę automobilio apžiūrą, ypač atkreipiant dėmesį į pakabos dalis“, – sako R.Deveikis. Leidžiantis į tolimesnę kelionę, kokiomis vasarą mėgaujamės, tai ypač aktualu.

„Žinoma, jeigu jūsų automobilis yra penkerių metų senumo, didelių problemų po automobiliu neturėtų būti, tačiau dažniausiai transporto priemonė būna 15-os metų amžiaus. Aišku, reiktų atkreipti dėmesį į tokius elementarius dalykus kaip stiklo valytuvų gumos“, – sakė verslininkas.

A.Pakėnas priduria: „Naujo „iPhone“ juk norisi? Jam pinigų atrandame, o automobilio dalį pasikeisti, kuri dar sveika, tačiau greitai suges, ir dėl kurios suges dar kokia nors dalis, tai atsisakome. Nereikia pamiršti, kad automobilio visos dalys sujungtos viena su kita. Sugedus vienai, suges ir kita. Todėl ir atliekame tokias apžiūras“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius