Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pataria žinovai: kaip savarankiškai išsikapstyti iš pusnies, jei aplink nėra pagalbos?

Kiekvienam vairuotojui nors sykį yra tekę atsidurti situacijoje, kai automobilis įklimpsta sniege. Ir jei tuo metu aplink nėra kitų eismo dalyvių, kas ištiestų pagalbos virvę, tenka sukti galvą, kaip patiems išsivaduoti iš sniego gniaužtų.
Automobilis sniege
Automobilis sniege / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keliautojas, projekto „1000WOW“ autorius ir daugkartinis bekelės varžybų prizininkas Audrius Sutkus pasakoja, kad pirmiausia į tokias situacijas reikėtų vengti patekti. Ypač jei vairuojate viena ašimi varomą automobilį.

Dažniausiai senesnių automobilių pavarų dėžė neturi blokiruotės, tad teoriškai varomi ratai yra abu, o praktiškai dažniausiai suksis vienas – tas, kuriam įklimpus suktis lengviau.

Padėti gali keletas triukų

Audrius Sutkus sako, kad siekiant išvengti įklimpimo žiemą galima važiuoti kiek mažesniu padangų slėgiu nei nurodo gamintojas – tokiu atveju padanga geriau priglunda prie dangos ir sukimba didesniu plotu. Tačiau nuleidinėti orą padangose, kai jau „sėdite ant dugno“ – per vėlu. Taip tik dar labiau komplikuosite situaciją. Audrius Sutkus pateikė kelis būdus, kurie gali jums pagelbėti bandant išsikapstyti iš pusnies.

„Pirmiausia norint neįklimpti reikia matyti, kur važiuoji. O jei išvažiavai nenusivalęs langų, į kelią žiūri tik per mažą tarpelį kaip tanke, tikėtina, kad gali nepataikyti į kelią ir įvažiuoti į pusnį. Jeigu jau sėdite pusnyje, bandykite išvažiuoti tiesiu vairu arba minimaliai jį judinant 15–20 laipsnių į šonus, bandykite judėti pirmyn–atgal.

Jeigu ir tuomet ratai sukasi ir jūs nejudate, reikia imtis kitų gudrybių. Viena iš jų – kažką pakišti po varančiais ratais, kad padangoms būtų daugiau sukibimo. Tam tinka tiek automobilio kilimėlis, tiek kokia nors medžio šaka. Kai nėra sukibimo, tos priemonės automobiliui leis pajudėti bent jau kelis centimetrus. Galbūt tiek pakaks, kad pradėtumėte važiuoti. Dažniausiai jei ant automobilio sumontuotos naujos, kokybiškos padangos, net ir viena ašimi varomu automobiliu galima net ir per gilų sniegą pakankamai daug nuvažiuoti“, – sakė Audrius Sutkus.

Turėkite kastuvą ir pilną baką degalų

Kur kas drąsiau snieguotuose keliuose gali jaustis visų varančiųjų ratų sistemas turinčių automobilių vairuotojai. Tačiau kaip byloja sena vairuotojų patarlė – kuo pravažesnis automobilis, tuo toliau reikės eiti ieškoti pagalbos.

Visureigį „Nissan Patrol“ vairuojantis šiaulietis Aivaras žiemą nuolat sulaukia pagalbos prašymų iš draugų, nusprendusių savo automobiliais pasivažinėti apsnigtais miškų keliais. Kaip sako pašnekovas, net ir tokius modelius kaip „Subaru“ dažnai tenka ištempti buksyravimo lynu, nes visuomet yra ta riba, kurią peržengus automobilis pats judėti nebegali.

Aivaras į tokius avantiūristiškus pasivažinėjimus žiūri su šypsena ir tvirtina, kad dažniausiai vairuotojai nesupranta elementarios fizikos – jei automobilis jau „kaba ant dugno“, nepadės net ir visų varančiųjų ratų sistema, nes ratai nebeturės prispaudžiamosios jėgos.

Pašnekovas sako, kad tokiems pasivažinėjimams po snieguotus miškus reikėtų vykti ne vienam, o su kompanija. Taip žymiai saugiau, nes didelis žmonių būrys automobilį gali išstumti ir rankomis, o prireikus galima prikabinti ir buksyravimo lyną prie draugo automobilio. Tačiau jei esate atskalūnas ir mėgstate individualius pasivažinėjimus, tam reikia komplektuoti automobilį.

„Pagrindinė priemonė įklimpus žiemą – kastuvas. Net ir smarkiai sniege įklimpusį automobilį galima išjudinti iškasus iš po jo visą sniegą. Aišku, tam reikės laiko ir pastangų, bet tikrai išvažiuosite savo jėgomis. Taip pat siūlyčiau vežiotis nedidelį maišą smėlio, kuriuo galima padidinti sukibimą su padangomis ir išjudinti automobilį. Yra ir daugiau gudrybių – ant padangų dedamos plastmasinės ar guminės sąsagos su dygliais. Jų dabar galima nusipirkti ir internetu iš Kinijos. Jos naudojamos labai paprastai – susukus vairą sąsaga perneriama per ratlankį ir sukabinama. Tai veikia tarsi grandinės, tačiau jas uždėti paprasčiau.

Jei važiuojate pasivažinėti vienas ir yra tikimybė, kad įklimpsite, bent jau pasirūpinkite pilnu baku degalų, kad galėtumėte šildytis automobilyje kol atvyks visureigis ir jus iš tos peklos ištrauks. Žiemą tikrai smagu važinėtis sniegu, tačiau turite suprasti, kad lengvojo automobilio pravažumo galimybės, net ir visais ratais varomo, nėra beribės“, – kalbėjo Aivaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius