-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 05

Tai gali tapti didele socialine problema: „Regitra“ siųs vairuotojams perspėjimus, bet ar visi juos pamatys?

Nuo 2025 m. sausio 1 d. vairuotojo pažymėjimo galiojimas bus susietas su medicininės pažymos galiojimu – nustatytu periodiškumu nepasitikrinę sveikatos vairuotojai nebegalės dalyvauti eisme.
Vairuotojo pažymėjimas
Vairuotojo pažymėjimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min ne kartą rašė apie atvejus, kai vairuotojai dėl savo išsiblaškymo ar susiklosčiusių aplinkybių nepamato „Regitros“ ar net policijos (ar VMI) pranešimų (pvz., apie nesumokėtas baudas). Nuo kitų metų reikės būti dar dėmesingesniems. Nes pražiūrėto „Regitros“ pranešimo kaina gali būti labai didelė.

SUSIJĘ: Gresia socialinė problema: laiku nesusitvarkę „popierių“ vairuotojai praras draudimą ir mokės tūkstančius

Saugaus eismo ekspertas Saulius Šuminas pastebi, kad naujoji tvarka gali būti ypač nepalanki vyresnio amžiaus vairuotojams, kurių kompiuterinis raštingumas – žemesnio lygio.

„Vyresnio amžiaus vairuotojai turės problemų daugiausiai, nes sveikatos patikrinimai dažnesni, tai ir susimokėti dažniau reikės, el. paslaugomis nelabai naudojasi, tai ir apie vairuotojo pažymėjimo sustabdymą nelabai žinos“, – rašo S.Šuminas socialinėje paskyroje.

Tokios tendencijos gali sukelti rimtų finansinių problemų, jei toks vairuotojas su nebegaliojančia medicinine pažyma padarytų avariją. Draudimo polisas tokiu atveju – negalioja.

Kas penktas vairuotojas turės pasitikrinti sveikatą

„Regitros“ duomenimis, iki kitų metų sausio, daugiau kaip 319 tūkstančių vairuotojų turi pasitikrinti sveikatą, t.y. kas penktas šalies vairuotojas. „Regitra“ ragina nedelsti ir pasitikrinti elektroninėje sistemoje, iki kada galioja sveikatos patikrinimo medicininė pažyma – nenustebkite gavę šį priminimą ir SMS ar el. paštu.

Vairuotojo sveikatos būklė daro itin reikšmingą įtaką eismo saugumui, todėl labai svarbu, jog viešajame eisme dalyvautų tik sveikatą pasitikrinę asmenys, kurie nekeltų pavojaus nei sau, nei kitiems eismo dalyviams. „Regitros“ duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra per 200 tūkstančių vairuotojų, kurių sveikatos patikros medicininė pažyma jau yra negaliojanti, o 2025 m. sausio 1 d. tokių vairuotojų skaičius išaugs iki 319 tūkstančių. Tai yra ženkli mūsų šalies vairuotojų dalis – kas penktas vairuotojas, vertinant tai, jog šiuo metu Lietuvoje yra išduota daugiau kaip 1,52 mln. vairuotojo pažymėjimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius