-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laisvė teliūskuoti: JK oro uostuose planuojama atsisakyti limito gabenamiems skysčiams

Per dvejus metus Jungtinėje Karalystėje gali būti panaikinti saugumo apribojimai, taikomi skysčiams ir nešiojamiesiems kompiuteriams oro uostų keleivių rankiniame bagaže. Tai pasiekti leistų naudojami nauji pažangiųjų technologijų 3D skeneriai, rašo BBC.
Heathrow oro uostas
Heathrow oro uostas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Karalystės vyriausybė svarsto galimybę pažangesnius skenerius įdiegti iki 2024 m. vidurio, sakė BBC šaltinis, nors galutinis sprendimas dar nepriimtas.

Ši įranga, panaši į ligoninėse naudojamus kompiuterinės tomografijos skenerius, suteikia aiškesnį maišelio turinio vaizdą.

Ankstesnis įrengimo terminas buvo nukeltas dėl pandemijos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lėktuvas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lėktuvas

Britų dienraštis „The Times“ pranešė, kad ministrai atliko peržiūrą ir apie šią naujieną turėtų būti paskelbta prieš Kalėdas, tikintis, kad tai galėtų sumažinti eiles JK oro uostuose.

Šiuo metu keleiviai rankiniame bagaže gali vežtis tik permatomus plastikinius maišelius, kuriuose telpa ne daugiau kaip 100 ml skysčių, kurie saugumo darbuotojams turi būti pateikti viename permatomame, uždaromame plastikiniame maišelyje, kurio matmenys yra maždaug 20 cm x 20 cm.

Žmonės, neišimantys daiktų iš krepšių arba keliaujantys su dideliais buteliais skysčių ir kremų, yra dažniausia oro uosto saugumo patikros vėlavimo priežastis, rašoma tekste.

Šie apribojimai galioja nuo 2006 m. lapkričio mėnesio. Prieš tai tris mėnesius galiojo pilnas draudimas gabenti skysčius lėktuvų salonuose. Toks ribojimas įvestas po to, kai Didžiosios Britanijos policija pranešė, kad pavyko sužlugdyti sąmokslą susprogdinti net 10 lėktuvų naudojant gėrimų buteliuose paslėptus sprogmenis.

Tuo tarpu nešiojamuosius kompiuterius ir kitus didesnius elektroninius prietaisus keleiviams šiuo metu reikia išimti iš lagamino ar krepšio ir sudėti į atskirą dėžę.

Tačiau naujoji skenavimo technologija leidžia oro uosto darbuotojams priartinti krepšio turinį ir pasukti vaizdą, kad būtų galima jį patikrinti.

Oro uosto technologijos padeda išvengti vėluojančių skrydžių, 3D skeneriai nuo 2017 m. bandomi Londono Hitrou oro uoste.

Ši technologija jau kelerius metus naudojama JAV oro uostuose, pavyzdžiui, Atlantos Hartsfieldo-Jacksono ir Čikagos O'Hare oro uostuose.

Buvęs JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pažadėjo naudoti skenavimo technologiją, kad paspartintų patikrinimus prieš įlaipinimą į lėktuvą ir pagerintų saugumą, ir nustatė JK oro uostams terminą iki 2022 m. pabaigos.

Tačiau pandemijos metu, kai daugelyje pasaulio šalių buvo taikomi kelionių apribojimai, keleivių skaičius sumažėjo, rašo BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius