Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ne tik ratus, bet ir po du automobilius „paryjančios“ duobės: kaip išvengti žalos

Patyrę vairuotojai žino – net ir lygiausiame kelyje pavasarį gali atsiverti duobės. Dar klastingesnės – pasislėpusios balose, į kurias įsmukus apgadinamos ne tik padangos, bet ir ratlankiai, bamperiai.
Duobės Zanavykų gatvėje
Duobės Mokslininkų gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip 15min sakė draudimo bendrovės „If“ transporto žalų grupės vadovė Guoda Jasaitė, šiemet duobių sezonas prasidėjo pradėjus atitirpti sniegui, kurio buvo tikrai daug. Staiga atšilus net ir neblogos kokybės keliai tapo duobėti.

Fiksuoja įvykius, nors duobių sezonas – tik prasidėjo

„Įvykius jau fiksuojame, nors duobių sezonas tik įsibėgėja. Kita vertus, kelininkai puikiai dirba savo darbą. Pati asmeniškai tai pastebėjau važiuodama magistrale Kaunas-Klaipėda, kurioje po žiemos buvo nepažymėtų duobių. Džiugu, kad kitos išvykos metu duobėti kelio ruožai jau buvo sutvarkyti, kelininkai dirba“, – dalijosi G.Jasaitė.

„If" nuotr./Guoda Jasaitė
„If" nuotr./Guoda Jasaitė

Dažniausiai pasitaikantys, standartiniai įvykiai – automobilis įvažiuoja į balą ir paaiškėja, kad joje – duobė aštriais kampais. „Įprastai duobėtuose keliuose nukenčia automobilių padangos, kurias, deja, tenka keisti. Taip pat apgadinami ratlankiai, kartais – pakabos detalės, bamperiai. Žalos dydis gali būti įvairus, priklausomai, kiek padangų įvykio metu nukenčia“, – sakė pašnekovė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Pavojingas ruožas kelyje Vilnius-Kaunas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Pavojingas ruožas kelyje Vilnius-Kaunas

Jeigu po incidento padangą galima suremontuoti arba pakeisti, o ratlankis nepažeistas, išmoka vyrauja nuo 100 eurų. „Tačiau gali būti ir 2 tūkst. eurų žala, jei automobilis – naujesnis, prabangesnis ir įvažiavus į duobę apgadinama ne tik padanga, bet ir ratlankis, kurio kaina gali siekti ir kelis tūkstančius eurų“, – lygino G.Jasaitė.

Kaip vyksta žalos atlyginimo procesas?

Žalų ekspertės teiravomės, kokios kasko draudimo naudos, jeigu duobėtame kelyje apgadinamas automobilis ir kaip vyksta žalos atlyginimo procesas?

Kasko draudimas apsaugo nuo staiga ir netikėtai įvykusių įvykių padarytos žalos. Tad jei automobilį „prarijo“ duobė, drąsiai kreipkitės dėl žalos kompensavimo. Įvykus eismo įvykiui, pirmiausia apie tai praneškite savo draudimo bendrovei, kuri užregistruos įvykį bei informuos apie kitą žingsnį – automobilio apžiūrą. Remonto įmonėje kartu su draudimo ekspertais įvertinamas žalos dydį, nustatoma kiek padangų yra apgadintų, kiek reikia keisti, patikrinama, ar nėra papildomų pažeidimų. Nustačius žalos dydį, klientui išmokama draudimo išmoka“.

Vienas iš kasko draudimo privalumų vairuotojams, apie kurį plačiau rašėme draudimo bendrovės „If“ ir 15min projekte Laimė jaustis saugiai, yra pagalba kelyje. „Gali būti, kad duobėtame kelyje apgadinus automobilį su juo nebus įmanoma saugiai tęsti kelionės. Išsikviesta pagalba transportuos automobilį į servisą be papildomo mokesčio“, – pastebi „If“ transporto žalų grupės vadovė.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Pavojingas ruožas kelyje Vilnius-Kaunas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Pavojingas ruožas kelyje Vilnius-Kaunas

Kada kviesti policiją ir pačiam rūpintis, kad būtų atlyginta žala

Kalbėdama apie žalos administravimą ir kasko draudimo naudą, G.Jasaitė atkreipė dėmesį, kad neapsidraudus šiuo draudimu, žalos atlyginimo kelias gali būti komplikuotas.

Kviesti policiją rekomenduojame visais atvejais, tik svarbu įsivertinti aplinkybes, nes atsakomybė gali kilti ir vairuotojui. Jeigu neturite kasko draudimo, svarbu, kad policija užfiksuotų duobės vietą, matmenis ir gavus pažymą, jog vairuotojas yra nekaltas dėl šio įvykio, galima kreiptis į kelią administruojančią įmonę ar savivaldybę. Procesas užtrunka ir visi rūpesčiai tenka vairuotojui. Turint kasko draudimą, viskas paprasčiau, nes visus reikalingus veiksmus, įvertinę aplinkybes, atlieka draudimo bendrovė“, – lygino transporto žalų grupės vadovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Duobė Kapsų gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Duobė Kapsų gatvėje

Į atsivėrusią smegduobę įvažiavo ne vienas

G.Jasaitė neišskyrė konkrečių vietovių, kur apgadinami automobiliai dėl duobių: „Sezoninių duobių po žiemos būna visur – nuo kiemų, vietinių kelių iki greitkelių. Kartais pasitaiko situacijų, kai dėl tos pačios duobės kreipiasi keli nukentėję klientai. Todėl ypač pavasarį keliuose reikia būti itin budriems“.

Apie staiga atsivėrusias smegduobes, į kurias įvažiuoja automobiliai, arba po nakties atsiradusių duobių „prarytus“ automobilius kartas nuo karto informuoja žiniasklaida. Savaitgalį 15min rašė, kaip apie duobes automagistralėje netoli Kauno vieni kitus įspėja vairuotojai. Į atsivėrusią smegduobę pasitaikė įvirsti automobiliui Pasvalyje, o štai Rygoje į gatvėje atsivėrusią smegduobę pasitaikė įkristi net dviems automobiliams.

Kaip atkreipė dėmesį G.Jasaitė, duobė gali būti ir rimtesnių autoįvykių priežastis. Nereta situacija, kai vairuotojas, pamatęs duobę ima stabdyti, o važiuojantis už jo – nebespėja ir atsitrenkia. Tokių įvykių metu ne tik nukenčia dvi transporto priemonės, bet esant nesaugiam greičiui, gali nukentėti ir žmonių sveikata.

Ypatingo atidumo reikalaujantis metas

Pavasaris – atidumo reikalaujantis metas. Kaip patarė žalų ekspertė, reikėtų neskubėti keliuose, pasirinkti saugų greitį, pamačius balą lygiame kelyje, įsivertinti, ar ten nėra paslėptos duobės, prilėtinti greitį, o taip pat vairuojant neužsiimti pašalinėmis veiklomis, tokiomis kaip kalbėjimas telefonu, žinučių skaitymas ar pan., atitraukiančiomis dėmesį nuo vairavimo. Elgdamiesi prie vairo atsakingai apsaugosite save, keleivius, kitus eismo dalyvius bei savo turtą“, – pabrėžė „If” atstovė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Duobė Kapsų gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Duobė Kapsų gatvėje

Pavasarį duobės formuojasi labai greitai, pačiose netikėčiausiose vietose ir nenuspėjamu metu. „Jei mums įprastu keliu šiandien važiavome saugiai, tai nereiškia, kad rytoj tame ruože neatsivers duobė. O jeigu jau įvažiavote į duobę, rekomenduojame pasižiūrėti, ar tikrai nepažeidėte automobilio ir galite saugiai tęsti kelionę. Nepastebėjus apgadintos padangos, važiavimas ir ypač didesniu greičiu, gal tapti itin pavojingas“, – atkreipė dėmesį transporto žalų grupės vadovė.

Draudimo bendrovės „If“ duomenimis, daugiausiai pranešimų apie transporto priemonių apgadinimus dėl duobių sulaukiama kovo – gegužės mėnesiais. Tačiau nepastebėta nauja kliūtis gali atsirasti ištisus metus, todėl atidumas ir saugumas turėtų būti nuolatiniai vairuotojų palydovai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Duobės Švenčionių gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Duobės Švenčionių gatvėje

Pranešimų apie transporto priemonių apgadinimus dėl duobių pamažėja gegužės pabaigoje. Tačiau ir vasarą pasitaiko įvykių, nes keliai reikalauja nuolatinio dėmesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius