-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po 15min publikacijų STT pradėjo tyrimą dėl „Lietuvos geležinkelių“ veiklos

Teisėsaugos dėmesys „Lietuvos geležinkeliams“ ne tik nemažėja, bet ir auga. Po 15min publikacijų apie didžiausios valstybės valdomos bendrovės pinigų leidimo būdus pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo.
AB „Lietuvos geležinkeliai“ administracijos pastatas
AB „Lietuvos geležinkeliai“ administracijos pastatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai 15min Tyrimų skyrių informavo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Į ją dėl 15min publikacijose paviešintų faktų kreipėsi Seimo opozicija – konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis bei Agnė Bilotaitė.

STT informuoja, kad tyrimas pradėtas „dėl galimo AB „Lietuvos geležinkeliai“ atsakingų asmenų piktnaudžiavimo, vykdant vidaus sandorius su UAB „Gelsauga“ ir kitomis AB „Lietuvos geležinkeliai“ dukterinėmis bendrovėmis“. Ikiteisminį tyrimą STT pradėjo penktadienį.

15min publikacijose atskleista, kaip veikia „Lietuvos geležinkelių“ vidaus sandorių mechanizmai. Oficialiai įvairiems darbams ar paslaugoms samdomos „Lietuvos geležinkelių“ dukterinės bendrovės, taip išvengiant būtinybės vykdyti viešuosius pirkimus. O dukterinės bendrovės darbus nevengia atlikti ne pačios, bet be konkursų samdydamos pačių pasirinktus subrangovus.

Iš viso 2011-2015 m. „Lietuvos geležinkeliai“ sudarė vidaus sandorių už 429 mln. eurų. Kokia dalis šios sumos nusėdo vis dar slepiamų subrangovų kišenės, „Lietuvos geležinkeliai“ neįvardija.

Per vidaus sandorius, pavyzdžiui, pirkti lokomotyvai TEM TMH. Oficialiai juos gamino Vilniaus lokomotyvų remonto depas, tačiau didelė dalis pinigų be konkurso iškeliavo į Rusijos koncerną „Transmašholding“, glaudžiai susijusį su didžiosios kaimynės karine pramone.

Šios istorijos fone pasitraukė jau trys „Lietuvos geležinkelių“ vadovaujantys asmenys – pirmas durimis trenkė generalinis direktorius Stasys Dailydka, o po jo pasitraukė dviejų dukterinių įmonių direktoriai: „Gelsaugos“ vadovas Algimantas Songaila bei Vilniaus lokomotyvų remonto depui nuo įsteigimo vadovavęs Valentas Stadalnykas.

Į STT kreiptasi ir dėl S.Dailydkos veiksmų, kai pareigas dar ėjęs „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius 15min Tyrimų skyriaus vadovui Šarūnui Černiauskui pasiūlė „pasidalinti nauda“. Šiame epizode STT ikiteisminį tyrimą pradėti atsisakė, mat nenustatyta, kad taip būtų padaryta didelė žala valstybei ar „Lietuvos geležinkeliams“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Dailydka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stasys Dailydka

„Tokie S.Dailydkos dviprasmiškai vertinami pasisakymai (...) galėtų būti vertinami drausminės atsakomybės požiūriu, tačiau atsižvelgus į tai, kad jis nebeužima AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinio direktoriaus pareigų, netikslinga jo veiksmus perduoti vertinti jį į pareigas skyrusiam asmeniui“, – teigiama STT 15min atsiųstame rašte.

STT – jau antra teisėsaugos institucija, šį mėnesį užsiėmusi „Lietuvos geležinkelių“ reikalais. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) taip pat atlieka ikiteisminį tyrimą, susijusį su vidaus sandoriais. 15min žiniomis, FNTT akiratyje yra glaudžiai su „Lietuvos geležinkeliais“ dirbęs verslininkas Juozas Širvinskas bei jo vadovaujama įmonė „Litmotas“. FNTT neatmeta galimybės, kad dalis tyrime figūruojančių pinigų galėjo nusėsti vadovaujančių „Lietuvos geležinkelių“ asmenų kišenėse.

PAPILDYTA 2019.09.10

Tyrimas 2018 m. buvo nutrauktas

2018.11.30 UAB „Litmotas“ direktorius Audrius Slušnys į savo paklausimą gavo Generalinės prokuratūros atsakymą, kad UAB „Litmotas“ ir jo akcininko Juozo Širvinsko bei vadovo Audriaus Slušnio atžvilgiu ikiteisminiai tyrimai šiuo metu nėra atliekami.

J.Širvinskui pareikšti įtarimai dokumentų klastojimu ir pinigų plovimu buvo panaikinti, o tyrimas buvo nutrauktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius