Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtai ledkalnių stabdo laivų eismą Atlanto vandenyne

Apie 450 ledkalnių šią savaitę dreifuoja vandenyse, kuriuose yra nuskendęs „Titanikas“. Dėl tokio didelio jų kiekio laivai priversti keisti kursus, o tyrėjai įspėja, kad šiemet „ledkalnių sezonas“ ir vėl bus ekstremalus, rašo „The Guardian“.
Šią savaitę JAV pakrantės apsaugos daryta ledkalnių nuotrauka
Šią savaitę JAV pakrantės apsaugos daryta ledkalnių nuotrauka / „Scanpix“/AP nuotr.

Šimtai ledkalnių įplaukė į laivybos kelius – dėl to vieni laivai iki minimumo sumažino greitį, o kiti išvis nusprendė daryti kelių šimtų (kai kuriais atvejais – net iki 650) kilometrų apylankas. Tai – papildoma pusantros dienos krovininio laivo kelionėje.

Verslininkai teigia, kad dėl to viskas brangsta – sudeginama daugiau degalų, reikia daugiau laiko, laivo įranga taip pat labiau dėvisi.

Dar prieš porą savaičių mokslininkai Šiaurės Atlanto vandenyse suskaičiavo tik 37 ledkalnius, tačiau dabar šioje teritorijoje jų plaukioja puspenkto šimto. Jie teigia, kad toks neįprastai didelis jų skaičius labai stebina tokiu metu. Paprastai didesnis kiekis ledkalnių pasirodo gerokai vėliau – tik gegužės pabaigoje ar birželio mėnesį. Dažniausiai balandžio mėnesį Atlanto vandenyno šiaurėje būna apie 80 ledkalnių.

Ekspertai mano, kad dėl to kalti neįprastai stiprūs prieš laikrodžio rodyklę pučiantys vėjai, kurie ledkalnius gena į pietus. Taip pat – ir klimato kaita, dėl kurios kasmet nuo Grenlandijos ledo atskyla vis daugiau ledkalnių.

„Scanpix“/AP nuotr./Šią savaitę JAV pakrantės apsaugos daryta ledkalnių nuotrauka
„Scanpix“/AP nuotr./Šią savaitę JAV pakrantės apsaugos daryta ledkalnių nuotrauka

Gabrielle McGrath iš JAV pakrantės apsaugos teigia, kad dar niekada nėra mačiusi tokio drastiško ledkalnių skaičiaus padidėjimo per tokį trumpą laikotarpį. Ji prognozuoja, kad šiemet ir vėl – jau ketvirtą kartą iš eilės – ledkalnių sezonas bus ekstremalus.

Dauguma ledkalnių, kurie patenka į Atlanto vandenyno šiaurę, atskyla nuo Grenlandijos.

Po Titaniko nuskendimo 1912 m. buvo įkurtas Tarptautinis ledo patrulis, kuris stebi ledkalnius prie Niufaundlando krantų ir perspėja laivus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius