Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijos krizės šaknys

Mažas gimstamumas, šešėlinio verslo toleravimas, mokesčių slėpimas yra tik kelios priežasčių, kodėl Italija, užuot klestėjusi, stovi ant bedugnės, į kurią jau nugarmėjo Graikija, Airija ir Portugalija, krašto.
Visame pasaulyje brangstantis maistas į skurdą pastūmėjo dar daugiau milijonų žmonių.
Italijai kol kas dar neprireikė tarptautinės finansinės pagalbos / „Scanpix“ nuotr.

„Foreign policy“  rašo, kad jau ketverius metus iš eilės mirčių Italijoje registruojama daugiau nei gimsta kūdikių. Todėl ekonomikos augimas smarkiai priklauso nuo imigrantų, tačiau dabartinė šalies valdžia yra nelinkusi į darbo rinką įleisti imigrantų. Tad vis didesnis iššūkis yra palaikyti socialinės apsaugos sistemą. Didelis vyresnių gyventojų skaičius esą tiesiog apvagia darbo jėgą, be to, pensininkai išleidžia kur kas mažiau pinigų nei darbingo amžiaus žmonės, todėl fiksuojamas itin silpnas ekonomikos augimas.

Pensijoms šalis išleidžia net 14 proc. bendrojo vidaus produkto. Todėl socialinės apsaugos sistemai būtinos reformos. Italijos ketinamas priimti taupymo planas numato, kad bus vėlinamas išėjimo į pensiją amžius.

Svarbi Italijos krizės priežastis yra ir klestinti šešėlinė ekonomika, kuri, kaip skaičiuoja ekonomistai, siekia maždaug ketvirtadalį šalies BVP.

Klesti ir korupcija. Kyšiais dažnai atsidėkojama už pagalbą nuslepiant mokesčius. BBC pranešė, kad dėl mokesčių vengimo šalis prarado maždaug 140 mlrd. JAV dolerių.

Smarkiai skiriasi šiaurinės ir pietinės Italijos gyventojų kasdienybė. Šiaurė yra industrializuota, joje dominuoja privačios kompanijos, tuo metu pietūs yra kur kas mažiau išsivystę, priklausomi nuo žemės duodamo derliaus, daugybė žmonių neturi darbo.

Italijoje vyrauja smulkus verslas. Jei įmonės dirbtų itin produktyviai, šalis klestėtų, tačiau net ir neefektyviai veikiančios bendrovėms liekant rinkoje, joms darosi itin sunku konkuruoti su didelių užsienio verslų pigia produkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius