Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po koalicijos smūgių Libijai ūgtelėjo naftos kainos

Po to, kai JAV vadovaujamos pajėgos smogė Libijai, naftos kaina pasaulio rinkose šoktelėjo aukštyn. Analitikai teigia, kad naftos kaina svyruos tol, kol situacija Libijoje nebus stabili.
Po Vakarų pajėgų aviacijos atakų užvirė pragaras
Po Vakarų pajėgų aviacijos atakų užvirė pragaras. / „Scanpix“ nuotr.

Barelis „Brent“ naftos pabrango 2,26 JAV dolerio ir dabar kainuoja 116,19 JAV dolerio. Tuo tarpu JAV lengvos naftos kaina ūgtelėjo 2,12 JAV dolerio. Dabar barelis šios rūšies naftos kainuoja 103,19 JAV dolerio, skaičiuoja BBC.

Libija yra dvylikta pagal dydį naftos gavėja pasaulyje. Todėl nuogąstaujama, kad kilęs ginkluotas konfliktas sutrikdys naftos tiekimą.

Rinkoms reaguojant į įvairius pasaulio įvykius, tarp kurių buvo ir žemės drebėjimas Japonijoje, naftos kainos svyravo kelias pastarąsias savaites.

Baimės faktorius

Kai Libijoje prasidėjo neramumai, Saudo Arabija ir kitos OPEC valstybės patikino norinčios padidinti gavybą ir kompensuoti sumažėjusį tiekimą iš Libijos.

Tokie patikinimai nuramino rinkas. Tačiau koalicijos pajėgoms savaitgalį atakavus Libiją ir kilus neaiškumų dėl ateities, rinkos vėl išsigando.

„Matau, kad netikrumas ir baimė trumpuoju laikotarpiu didina naftos kainą“, – sakė „CMC Markets“ analitikas Matthew Lewisas.

Jis pridūrė, kad naftos kainos svyruos tol, kol situacija Libijoje nebus stabili.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius