Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų nerimas: be Vakarų Rusija grįžtų šimtą metų atgal, grįžtų totalaus deficito laikai

Rusijoje pastaruoju metu netyla kalbos dėl nuolat brangstančių produktų bei to, kad vis daugiau rusiškų prekių čia keičia importuotos. Rusijos ekonomistai dabar sako, kad ekonominės Vakarų blokados atveju šalis grįžtų į praėjusio amžiaus ketvirtąjį dešimtmetį, šalyse staigiai imtų trūkti maisto, vaistų, kitų produktų.
Rusija
Rusija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip „Ekspress gazeta“ sakė Rusijos Globalizacijos problemų instituto direktorius Michailas Deliaginas, jeigu Vakarai dabar paskelbtų Rusijai ekonominę blokadą, į šią šalį staigiai grįžtų totalaus deficito laikai, kokių dar nebuvo šioje šalyje.

Ekonomistas tvirtina, kad šiuo metu Rusijoje nemąstoma, kas bus ateityje – ji naudojasi gamtos teikiamais turtais, tačiau vis mažiau kuria savos produkcijos, todėl jos priklausomybė nuo importo yra didesnė nei bet kada anksčiau.

Ekonomistas teigia, kad jeigu būtų nutrauktas importas iš užsienio, Rusijoje prasidėtų badas – šalis importuoja apie trečdalį žemės ūkio produktų ir apie 50 proc. mėsos.

Ekonomistas teigia, kad sustojus importui strigtų ir gamyba, mat daugelis gamyklų, ištisos pramonės sritys negalėtų veikti be žaliavų, detalių, kurios įvežamos tik iš Vakarų.

Rusija, kuri turi ambicijų varžytis su didžiausiomis pasaulio valstybėmis, anot ekonomisto, dabartiniame pasaulyje atrodo visiškai nešiuolaikiškai – šalyje nėra savos kompiuterinę techniką gaminančios įmonės, čia negaminami mobilieji telefonai.

M.Deliginas teigia, kad daugelis net nesusimąsto, jog net, regis, paprasčiausiose srityse Rusija jau tapo visiškai priklausoma nuo užsienio – pavyzdžiui, net turėdama tiek medienos, didelę dalį popieriaus ji įveža iš užsienio.

Apie trys ketvirtadaliai Rusijoje parduodamų vaistų taip pat importiniai, likęs ketvirtadalis iš esmės tik supakuojamas Rusijoje, o patys vaistai pagaminami Vakaruose. „Taigi, pasibaigus importui Rusija praktiškai liktų be vaistų ir medikamentų“, – teigia įtakingas ekonomistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius