Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jaunimo nedarbas – ne tik švietimo sistemos, bet ir verslo problema

Lietuvoje beveik kas ketvirtas jaunas žmogus neturi darbo, jaunimui trūksta technologinių įgūdžių ir jis renkasi neperspektyvias profesijas, o informacijos, koks yra specialistų poreikis ir kokios kompetencijos reikalingos darbo rinkoje šiuo metu nėra, – tokios su studijų kokybe susijusios problemos buvo svarstomos antradienį vykstančiame „Microsoft“ organizutame forume „Konkurencinga Lietuvos ateitis“.
Nedarbas
Nedarbas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Požiūris neatitinka

Visi akis nukreipia į Švietimo ir mokslo ministeriją. Tačiau aš manau, kad tikrosios atsakomybės trūksta verslo pusėje

„Microsoft“ Lietuva generalinis direktorius Krisitijonas Kaikaris pirmiausiai atkreipia dėmesį, kad baigusiųjų studijas, švietimo ir mokslo įstaigų ir darbdavių požiūris į su švietimo sistema susijusias problemas yra nevienodas.

„Švietimo institucijos, jaunimas, absolventai ir darbdaviai tą pačią problemą mato skirtingai – pernai atliktas „McKinsey“ tyrimas parodė, kad pusė studijas baigiančių žmonių nėra įsitikinę, kad studijos padidino jų įsidarbinimo galimybes“, – sako K.Kaikaris.

Esą tyrimas rodo, kad 42 proc. darbdavių mano, jog studentai yra gerai parengti darbui, o studijų organizatoriai studijų kokybę vertina gerokai optimistiškiau – jie mano, kad gerai parengta darbui yra daugiau nei 70 proc. studentų.

Pasak K.Kaikario, 39 proc. darbdavių dabar mano, jog darbuotojų įgūdžių trūkumas šiandieną ne tik nepadeda, bet ir trukdo vystyti verslą – poreikių neatitinka darbo kokybė, brangsta darbo kaštai, nespėjama darbų atlikti nustatytais terminais.

Turi prisidėti ir verslas

„Omnitel“ viceprezidentas rinkodarai ir paslaugoms Darius Maikštėnas mano, kad atsakomybę už specialistų parengimą turi prisiimti ir verslininkai – kalbėti vien apie tai, kad aukštosios mokyklos turi parengti gerus specialistus jau per vėlu, mat technologijų pasaulyje pokyčiai labai greiti ir švietimo institucijos negali suspėti šimtu procentų reaguoti į rinkoje vykstančius pokyčius.

42 proc. darbdavių mano, jog studentai yra gerai parengti darbui, o studijų organizatoriai studijų kokybę vertina gerokai optimistiškiau

„Visi akis nukreipia į Švietimo ir mokslo ministeriją. Tačiau aš manau, kad tikrosios atsakomybės trūksta verslo pusėje. Šiame globaliame pasaulyje visi procesai greitai spartėja ir kalbėti, ar Švietimo ir mokslo ministerija parengia gerus ar negerus specialistus yra jau praeita diena“, – sako D,Mikštėnas Todėl dabartiniame amžiuje metu pačios bendrovės turi sudominti studentus jų sferomis, darbu ir juos pritraukti.

„Dabar didžiausia problema yra kaip žmones nukreipti, kad jie norėtų tobulėti visą gyvenimą. Tai tie pagrindiniai dalykai, kurie yra šalies konkurencingumo pamatas“, – priduria jis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius