Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Detalus interneto svetainės kūrimo planas: profesionalų rezultatą pasieks netgi „žaliausi“ (I dalis)

Dauguma elektroninės komercijos (el.komercijos) naujokų yra bent kartą susimąstę apie interneto svetainės kūrimą. Internetinė svetainė reprezentuoja verslą, tad į šį procesą reikia pažvelgti labai atsakingai. Šiame straipsnių cikle detaliai išanalizuosime skirtingus svetainės kūrimo metodus ir jų principus.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com nuotr.

5 žingsniai profesionalios svetainės link

Pristatome svarbiausius svetainės kūrimo aspektus tikėdamiesi, kad palengvinsime jūsų apsisprendimą. Nuo profesionalios svetainės sukūrimo ir jos akceleracijos šiuo metu jus skiria vos 5 žingsniai.

Pirmiausia turite sugalvoti savo svetainės idėją. Pasirinkti tikrai yra iš ko: internete nemokamai siūloma daugybė idėjų svetainėms. Pasinaudojus jomis, galima labai nesunkiai praturtėti. Kitas žingsnis – domeno registracija ir svetainės hostingo paslaugų užsisakymas. Galiausiai – svetainės sukūrimas ir jos augimo planavimas.

Nuo parduotuvės ir tinklaraščio – iki virtualių bendruomenių ir mokymų

Tačiau apie viską – nuo pradžių. Apgalvokite savo svetainės tikslą ir funkcijas. Galbūt padės populiariausių internetinių tinklalapių tipų trumpa apžvalga? Vienos lankomiausių svetainių šiais laikais yra elektroninės parduotuvės (el.parduotuvės). Populiarėjant „Dropshipping“ verslo modeliui, vis daugiau žmonių pradeda verslus internete. Galite pardavinėti prekes arba skaitmenines paslaugas visame pasaulyje – juk fizinė parduotuvė su tuo pasivaržytų sunkiai?

El.parduotuvės – svarbus žaidėjas, tačiau ne vienintelis. Daug sėkmingų žmonių internete pradėjo savo kelionę nuo paprastos paieškos frazės: kaip susikurti savo tinklaraštį. Tinklaraščiai taip pat pretenduoja tapti jūsų uždarbio šaltiniu. Pavyzdžiui, produktų apžvalgų tinklaraščiai. Galite rašyti tinklaraščius savo laisvu laiku, o geriausia dalis toji, kad tinklaraštininkus riboti gali nebent fantazija: savo skaitytoją atranda ir kelionių, ir maisto ruošimo, ir daugybė kitomis temomis kalbančių tinklaraščių.

Keliaukime toliau. Kitas variantas – edukacinės platformos. Galbūt esate nepralenkiamas tam tikroje srityje? Jei taip, apsvarstykite skaitmeninių mokymų svetainės galimybę. Turėdami gerai išlavintų įgūdžių, susikūrę mokymo platformą, galite pozicionuoti save kaip konkrečios srities profesionalą.

Rašymas jums – malonumas? Kurkite naujienų svetainę – tai padaryti itin paprasta. Žmonės ieško informacijos internete kiekvieną dieną, o savo naujienų svetainėje istorijomis dalintis galėsite kad ir su visu pasauliu.

Klesti ir virtualios bendruomenės. Didelis jų skaičius įrodo, kad tai – vienas sėkmingiausių svetainių tipų. Kadangi didelę bendruomenę suburti reikia nemažai laiko, kada daugiau pradėti, jei ne dabar?

Aptardami populiariausių internetinių tinklalapių tipus, negalime nepaminėti ir portfolio svetainės. Šioje skaitmeninėje eroje savo įgūdžius ir stiprybes perkelti į elektroninę erdvę tampa nebe prabanga, o kone būtinybe. Skaitmeniniai darbo aplankai gali suteikti pranašumą darbo pokalbiuose bei verslo sandoriuose.

Išsikėlus aiškų nuosavos svetainės tikslą, jos kūrėjui bus daug lengviau išsirinkti hostingo paslaugų teikėją bei svetainės kūrimo įrankius.

123RF.com nuotr./Interneto domenas
123RF.com nuotr./Interneto domenas

Domeno kūrimas ir registracija: matomais tapti padeda paprasti sprendimai

Prieš kurdami internetinę svetainę, turite sugalvoti dėmesį patraukiantį pavadinimą ir užregistruoti domeną. Pastarojo paieška vyksta aiškiu principu. Pradėkite sugalvodami keletą įdomių pavadinimų domenui arba pasinaudokite domenų paieškos įrankiu. Atmetimo būdu atsirinkite, jūsų manymu, įdomiausius domenų pavadinimus. Pasirinkite geriausiai skambantį pavadinimą ir jį užregistruokite.

Kadangi tinkamo domeno pavadinimo paieška gali tapti tikru iššūkiu, pasinaudokite keliais universaliais patarimais. Rinkitės domeno galūnę „.lt“. Šis domenas yra populiariausias Lietuvoje, tad tikėtina, kad vartotojai jį geriau įsimins. Venkite skaičių ir brūkšnelių – šiuos simbolius įterpkite tik esant būtinybei, kadangi sudėtingi simboliai jeigu ką ir padidina, tai nebent klaidingo domeno paieškos šansus.

Patariama ir neišsiplėsti: kuo trumpesnis pavadinimas, tuo geriau, nes ilgus domeno pavadinimus vartotojui įsiminti sudėtingiau. Be to, skirkite laiko alternatyvių pavadinimų paieškoms. Užregistruokite ir tuos domenų pavadinimus, kurie yra itin panašūs į jūsų – taip neprarasite netgi mažiausios srauto dalies. Daugiau informacijos apie domeno registraciją rasite šiame gide.

„Shared hostingo“ analogija su viešuoju transportu

Užregistravus unikalų savo svetainės domeną, svetainė neapsieis be hostingo paslaugų. Tad kitas žingsnis – išsirinkti tinkamą hostingo paslaugų teikėją. Rinkoje yra daugybė svetainės hostingo tipų, skirtų įvairių tipų projektams internete. „Hostinger“ siūlo net tris svetainių hostingo tipus, kurie patenkins visų dydžių svetainių poreikius. Kuris iš šių tipų geriausiai tiktų būtent jums?

Apžvelkime. „Shared hostingo“ tipas geriausiai tinka mažiems ir vidutinio dydžio tinklalapiams. Šiuo atveju serveryje yra talpinamos daugybės vartotojų svetainės, kurioms išskiriami tam tikri talpos bei kitų resursų kiekiai. Puiki analogija paprastesniam įsivaizdavimui yra viešasis transportas, kuriuo naudojasi daugybė žmonių. Šis hostingo tipas yra ekonomiškiausias, tačiau jo ištekliai riboti – juk vienas keleivis neturėtų išnaudoti visų autobuso (serverio) resursų?

Be ekonomiškumo, „Shared hostingas“ pasižymi ir kitais privalumais, pavyzdžiui, siūlo daugybę įrankių, užtikrinančių sklandų svetainės veikimą. Klausiate, kokių įrankių? Nežinioje nepaliksime. Pirmasis specialus įrankis – daugiau nei 100 aplikacijų įdiegimas vos 1 pelės mygtuko paspaudimu. Antrasis – teisių valdymo įrankis, kuriuo lengvai valdysite prieigą prie hostingo paskyros, o ši funkcija užtikrins saugų ir efektyvų kelių žmonių bendradarbiavimą prie vieno projekto. Trečia – „File Transfer Protocol“ (FTP) prieiga ir failų valdymas: įrankiai, padedantys lengvai valdyti tinklalapio failus. Taip pat gausite prieigą prie „FTP“ kliento „FileZilla“.

Keliaujame toliau. „Shared hostingas“ užtikrins kassavaitines jūsų duomenų kopijas. Ramiau miegosite naktimis, žinodami, kad niekada neprarasite savo svetainės failų ir duomenų bazių. Statinio turinio kešavimo funkcija padeda pasiekti dar didesnius krovimo greičius, o tai reiškia laimingesnius klientus ir geresnius rezultatus. Galingas valdymo skydas leis lengvai valdyti tinklalapį ir pasiekti geriausius rezultatus. Na ir paskutinis, bet toli gražu ne mažiausiai reikšmingas – nemokama domeno registracija. Įsigijus „Premium“ ar „Premium+“ planą, pirmiesiems metams gausite nemokamą domeną.

Pažymėtina ir tai, kad „Shared hostingas“ yra tinkamas visoms svetainėms ar skaitmeniniams projektams. Jeigu nesitikite didelių lankytojų srautų, šis hostingo tipas yra netgi idealus pasirinkimas. Tad tiek šįkart apie „Shared hostingą“.

Dedikuotasis „Cloud“ ir konfigūruojamasis VPS hostingas

Viena naujausių paslaugų – „Cloud hostingas“ – apjungia debesų kompiuterijos galią su svetainių hostingo paprastumu. Šis svetainių hostingo tipas suteikia galimybę prisijungti prie didžiulio tarpusavyje sujungtų serverių tinklo, kurie visuomet gali perimti vienas kito darbą jo nestabdant. Tad jeigu jums reikalingi ypatingai dideli resursai, o maksimalų web projekto pasiekiamumą laikote būtinybe – panašu, kad tinkamiausias pasirinkimas yra ne kuris kitas, o „Cloud hostingas“.

Greta įprastų hostingo funkcijų, pasirinkę šį tipą, gausite ir jo pridėtines vertes. Pavyzdžiui, tik jūsų paskyrai skirtą dedikuotą IP adresą. Dedikuoti jums bus ir hostingo resursai: jokio dalijimosi, kiekvienas bitas priklausys tik jums. Taip pat jums priklausys nemokamas SSL sertifikatas – skaitmeninių raktų rinkinys, diegiamas serveryje.

SSL sertifikatas apsaugos jūsų tinklalapį, šifruodamas duomenų srautą tarp jo ir lankytojo. „Cloud hostingo“ komplekte – ir „Cloudflare“ integracija. Ši integracija suteiks prieigą prie kitų aukščiausios kokybės funkcijų ir svarbiausia apsaugos nuo kibernetinių paskirstytų paslaugos trikdymo atakų (ang. Distributed Denial of Service, DdoS).

Šis hostingo tipas tinkamiausias tiems, kurie tikisi didelių lankytojų srautų bei nori užtikrinti nepertraukiamą svetainės veikimą. Nenugalimasis sklandusis „Cloud hostingas“ – idealus variantas dažniausiai didelių resursų reikalaujančioms el.parduotuvės, naujienų svetainėms bei kitiems dideliems projektams.

Jeigu vis dar abejojate dėl „Shared“ ir „Cloud“ hostingo, siūlome duoti galimybę ir dar vienam šios paslaugos tipui. Tai – virtualūs privatūs serveriai (VPS), kurie yra kaip web hostingas, tik daug aukštesnio lygio. VPS hostingas suteikia daugiau laisvės ir kontrolės, tačiau jam valdyti reikia nemažai techninių žinių. Lyginant su kitais hostingo tipais, būtent VPS hostingas suteikia daugiausiai pritaikymo funkcijų.

Taip pat turėsite unikalų dedikuotą IP adresą, kuriuo jums neteks su kuo nors dalintis. Dedikuoti bus ir jūsų resursai, kadangi šie ištekliai kitiems bus nepasiekiami. Naujausią operacinę sistemą (OS) įdiegti užtruksite vos akimirką – pakaks vieno pelės mygtuko paspaudimo. Failai jūsų svetainėje bus saugūs su automatinio atkūrimo ir atsarginių kopijų funkcijomis. Na o absoliuti „Root“ kontrolė jums suteiks visas valdymo galimybes, leis visą serverio valdymą laikyti savo rankose.

Kyla klausimas, kokioms svetainėms yra pasirenkamas būtent VPS hostingas? Reikėtų paminėti, kad „Shared“ ir „Cloud“ hostingas nesuteikia galimybės keisti serverio konfigūracijų. Tuo tarpu su VPS „Root“ prieiga serverius galėsite perkonfigūruoti pagal savo poreikius. Tad jeigu ieškote lengvai redaguojamo sprendimo, VPSi yra išties svarstytinas hostingo variantas.

123RF.com nuotr./Svetainės kūrimo ABC
123RF.com nuotr./Svetainės kūrimo ABC

Svetainės kūrimo ABC

Pagaliau pasiekėme esminę ir veikiausiai labiausiai skaitytojų lauktą temą. Svetainės kūrimo procesas priklauso nuo jūsų pasirinkto kūrimo metodo. Apsispręsti padės ir jūsų pasirinkta verslo idėja. Virtualią nuosavą platformą susikurti galima naudojantis turinio valdymo sistemomis (ang. – Content Management Systems, CMS), el.komercijos skriptais ir svetainių kūrimo įrankiu.

CMS variantas geriausiai tinka tinklaraščių bei svetainių su dideliais turinio kiekiais kūrimui. Keli šių sistemų pavyzdžiai – „WordPress“, „Joomla“ ir „Drupal“. Tęsiant el.komercijos skriptais, jau iš pavadinimo galima spręsti, kad ši opcija yra tinkamiausia el.parduotuvių kūrimui. Kelios tokio tipo platformos yra „PrestaShop“, „Magento“ ir „WooCommerce“. Itin lengvas būdas susikurti internetinę svetainę be didesnių programavimo žinių – svetainių kūrimo platformos. Inovatyvūs jose pateikiami įrankiai leidžia kurti unikalaus dizaino svetaines, tad šis įrankis labai tinka pradedantiesiems. Kiekvienas iš šių metodų pasižymi unikaliais privalumais ir trūkumais.

Kas be ko, jeigu mokate programuoti arba aplinkoje turite šios srities specialistų, svetainę susikurti galite ir patys. Nors šis metodas pareikalaus daugiau laiko ir pastangų, galiausiai turėsite savo unikalų projektą su išskirtiniu funkcionalumu.

Ant pjedestalo – populiarusis „WordPress“

„WordPress“ yra populiariausia turinio valdymo sistema, leidžianti susikurti bet kokio tipo interneto svetainę. Daug žmonių šią platformą naudoja tinklaraščiams, tačiau pasitelkę įvairius papildinius ir įskiepius, sukursite bet kokio tipo svetainę. Ko tik geidžia širdis: nuo el.parduotuvių – iki apžvalgų svetainių.

Kalbant apie „WordPress“ turinio valdymo sistemą, vis dėlto pagrindiniu privalumu laikoma tai, kad šia besinaudojantiems nebūtinos programavimo žinios. Žinoma, jeigu programavimas jūsų negąsdina, tai tik į naudą. „WordPress“ yra vienas ekonomiškiausių svetainės kūrimo metodų, o joje įdiegtos dizaino temos ir funkcionalumo suteikiantys papildiniai jums nieko nekainuos.

Be to, šios turinio valdymo sistemos vartotojų bendruomenė – įspūdingo dydžio, mat ją sudaro tinklaraštininkai bei programuotojai. Vadinasi, kilus klausimams, atsakymą gausite akimirksniu.

Įdiegti „WordPress“ yra itin paprasta – „Hostinger“ paskyros valdymo skyde rasite naujausią svetainės versiją. Belieka susikurti „WordPress“ administratoriaus paskyrą ir ši turinio valdymo sistema bus paruošta naudojimui.

„WordPress“ valdymas, dizainas ir turinys

Imamės administratoriaus paskyros kūrimo. Toliau pateikiama informacija – labai svarbi, todėl skaitykite atidžiai, kol įsitikinsite, kad viskas aišku. Susikūrę „WordPress“ paskyrą, jusudomenas.lt/wp–admin galėsite pasiekti administratoriaus valdymo skydą. Tam, kad skydą pasiektumėte, turėsite suvesti prisijungimo duomenis. Šiame valdymo skyde atliksite visus svarbiausius pakeitimus, susijusius su jūsų svetaine, jos turiniu bei lankytojais.

Vienas iš didžiausių „WordPress“ privalumų – galybė dizaino, arba išvaizdos – temų. Ši turinio valdymo sistema išpildys praktiškai bet kokią jūsų įsivaizduojamo dizaino idėją. Oficialioje „WordPress“ išvaizdos temų bibliotekoje rasite daugiau nei 7 000 dizaino variantų. Pasiekite juos savo valdymo skyde spusteldami Išvaizda > Išvaizdos temos. Spustelėję mygtuką Pridėti, galėsite peržiūrėti bei įdiegti bet kurią išvaizdos temą bibliotekoje. Jei norite temą paredaguoti, naviguokite į Išvaizda > Redagavimas.

Tiesa, suprantame, kad pasirinkti iš 7 000 dizaino variantų nebūtinai bus lengvas pasivaikščiojimas. Jeigu norite susiaurinti pasirinkimo variantus, peržvelkite mūsų sukurtą geriausių nemokamų „WordPress“ temų sąrašą.

Kelkimės į ne mažiau reikšmingą internetinės svetainės dalį – jos turinį. Paprastai tariant, „WordPress“ vartotojams leidžia kurti trijų tipų turinį. Tai – puslapiai, įrašai ir skaitmeniniai media failai. Puslapių sekcijoje galite kurti statiškus puslapius, kuriuose standartiškai neturėtumėte atlikti daug pakeitimų. Tokių puslapių pavyzdžiai – „Apie mus“, „Kontaktinė informacija“, „Pagrindinis puslapis“ ir t. t.

Įrašų sekcijoje galite kurti dinamišką turinį – tokį kaip straipsniai, tinklaraščio įrašai ar kitos publikacijos. Tuo tarpu media failai yra paveikslėliai, vaizdo ir garso įrašai. Kada pastaruosius įkelsite, galėsite juos pridėti prie sukurtų įrašų.

Dar vienas „WordPress“ privalumas – įskiepiai ir papildiniai, suteikiantys jūsų svetainei dar daugiau funkcionalumo. Nueikite į „Įskiepiai“ sekciją, pasirinkite „Pridėti“ ir įdiekite naujus įskiepius. Įdiegtus įskiepius rasite „Įdiegti įskiepiai“ sekcijoje. Taip, išties paprasta!

11 „WordPress“ įskiepių, kuriuos būtina išbandyti

Jūsų patogumui sudarėme sąrašą, kuriame pateikiame 11 populiariausių „WordPress“ įskiepių. Siūlome juos išbandyti svetainės kūrimo metu.

„Yoast SEO“ įskiepis pasirūpins jūsų svetainės optimizacija paieškos sistemose. Naudodamiesi juo, prie įrašų lengvai pridėsite metaduomenis, gausite informaciją apie raktažodžius, turinio tobulinimo gaires bei daug SEO patarimų jūsų svetainei, padėsiančių padidinti jūsų svetainės lankytojų srautą.

Patikimu įrankiu „All–in–One WP Migration“ akimirksniu perkelsite savo „WordPress“ svetaines. Dar daugiau: naudodami šį įskiepį, galėsite sukurti svetainės atsargines kopijas, atkurti įskiepio sukurtas svetainės atsargines kopijas, rasite visas atsargines svetainės kopijas vienoje vietoje bei laisvai rinksitės, kuriuos svetainės elementus norėsite importuoti ar eksportuoti.

Kitas eilėje – jūsų dėmesio vertas galingas „WooCommerce“ įskiepis, kuris jūsų svetainę pavers el.parduotuve. Su „WooCommerce“ galėsite pridėti savo siūlomus produktus ir skirstyti jų kategorijas, pridėti apsipirkimo krepšelio funkciją bei skirtingus atsiskaitymo metodus. Taip pat – sukurti pristatymo sistemas. Susidomėjusiems šiuo įskiepiu esame parengę „WooCommerce gidą“.

Tęsiant toliau, užsiminkime apie HTTP užklausos-atsakymo protokolą, jungiantį klientą ir serverį. Tiesa, naujuoju standartu svetainėse tapo HTTPS protokolas, o svetainės, vis dar likusios prie HTTP, naršyklėje „Google Chrome“ žymimos kaip nesaugios. Su „Hostinger“ galite įsigyti SSL sertifikatą ir jį įdiegti vos vienu paspaudimu. Tačiau jeigu norite naudoti HTTPS su „WordPress“, reikės įdėti šiek tiek daugiau pastangų. Jas palengvinti gali „Really Simple SSL“ įskiepis, peradresuojantis užklausas iš HTTP į HTTPS, šalinantis „nesaugaus puslapio“ žymę ir atnaujinantis svetainės URL adresus.

Penktasis įskiepis, kurį rekomenduojame išbandyti „WordPress“ naudotojams, yra pačių šios turinio valdymo sistemos kūrėjų. „Jetpack“, dar žinomas kaip „viskas viename“ įskiepis, padės gauti išsamią svetainės statistiką. Šiuo įskiepiu taip pat įgalinsite savo svetainės turinio dalijamasi socialiniuose tinkluose, išryškinsite susijusius įrašus kiekviename straipsnyje ir gausite paveikslėlių tobulinimo įrankį. Sulauksite ir sistemos pranešimų, jeigu jūsų svetainės veikla dėl kokių nors priežasčių bus sutrikdyta.

Ne mažiau vertas dėmesio ir „Contact Form 7“, suteiksiantis svetainės lankytojams išskirtinę galimybę susisiekti su jumis. Šis įskiepis padės sukurti unikalią kontaktinę formą, paprastai įterpti ją į savo turinį bei įjungti „reCAPTCHA“ ar „Akismet“. Dar svarbu, kad išvengsite ir šlamšto pranešimų.

„WordPress“ svetainių apsaugą sustipris „Wordfence“ įskiepis, leidžiantis atlikti antivirusinius ir kenksmingos programinės įrangos patikrinimus, įjungti antivirusines programas, sukonfigūruoti grubios jėgos apsaugos sistemas bei blokuoti vartotojus iš tam tikrų valstybių. Arba jų IP adresus.

Naršymą interneto svetainėje supaprastins automatinio turinio įrankis „Easy Table of Contents“. Nors šis įskiepis iš pažiūros gali atrodyti itin primityvus, jis vis dėlto siūlo begalę konfigūracijos galimybių. Išsirinkite turinio antraštes, išjunkite turinio generavimą tam tikriems įrašams, rinkitės iš skirtingų turinio dizainų bei pridėkite etiketes, kurkite įrašų hierarchiją ir naudokitės daug kitų funkcijų. Visa tai – vieno vienintelio įskiepio suteikiamos galimybės.

Tiesa, dar kitokias galimybes siūlo „TinyPNG“. Atminkite, kad optimizuoti paveikslėliai padidina svetainių naudojimosi greitį. Greitos svetainės tuo tarpu gerina vartotojų patirtį ir padeda užimti aukštesnes pozicijas paieškos rezultatuose. Šis įskiepis leidžia sumažinti paveikslėlių dydį. optimizuoti jau įkeltus media failus. peržiūrėti išsaugotų paveikslėlių statistiką bei keisti jų aukštį ir plotį.

Aukštesnės pozicijos paieškos rezultatuose, galimybė susisiekti su svetainės valdytojais, kova prieš kenksmingą programinę įrangą – svarbūs parametrai, tačiau ne mažiau svarbūs ir forumai. Pastarieji kai kuriems projektams yra tiesiog būtini. Į svetainę integruoti forumą, suteikti teises jo nariams, siųsti jiems elektroninius laiškus ir kurti diskusijas galite su „bbPress“ įskiepiu.

Mūsų sudarytą populiariausių „WordPress“ įskiepių sąrašą pabaigia „Beaver Builder“. Kuomet norėsite redaguoti savo „WordPress“ svetainę, tačiau paskyroje nerasite tinkamų įrankių, greitąja pagalba tapti gali būtent šis įskiepis. „Beaver Builder“ sudaro atskirą vartotojų sąsają, kurios dizainą galėsite sukurti jūs. Itin paprastas tekstų redagavimas, „CSS/JS“ galimybės ir daug kitų funkcijų.

Tiesa, „WordPress“ planuoja pakeisti savo redagavimo įrankį nauju – „Gutenberg“, tad laukiame naujų redagavimo galimybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius