Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

KPP parama padeda kurti darbo vietas kaime

Sukurti ir sėkmingai plėtoti verslą galima ne tik mieste, bet ir kaime. Tą puikiai įrodė dvi granito apdirbimu besiverčiančios įmonės – MB „Kėdainių akmenukas“ ir UAB „Granito urmas“. Abi jos neseniai pasinaudojo Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) parama ir šiandien džiaugiasi dar labiau išplėtę savo verslą bei padidinę gamybos apsukas.
Granito plokštės
Granito plokštės / Partnerio nuotr.

Abi minėtos įmonės pasinaudojo galimybe gauti paramą pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos srities „Parama investicijoms, skirtoms ne žemės ūkio veiklai kurti ir plėtoti“ veiklą „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“. Kaip pasakojo Sirutiškio kaime įsikūrusios MB „Kėdainių akmenukas“ vadovas Valdas Končius, už gautą maždaug 53 tūkst. eurų KPP paramą jo įmonė įsigijo pagrindines granito pjaustymo stakles.

„Pasistatėme naują gamybos cechą, tad šių staklių labai reikėjo. Rinkomės iš kelių variantų. Jei nebūtume gavę paramos, stakles vis tiek būtume pirkę, tačiau tikrai ne tokias geras. Nuosavomis lėšomis tokios įrangos, kurią pavyko įsigyti už KPP paramą, tikrai nebūtume įsigiję“, – sakė V. Končius.

2012 metais oficialiai įkurta įmonė savo veiklą vykdo jau beveik du dešimtmečius. Šiandien ji verčiasi paminklų gamyba, kapaviečių restauravimu ir kitomis panašiomis veiklomis. Su Rusija, Suomija, Švedija, Lenkija, Italija ir netgi Kinija bei Indija bendradarbiaujanti įmonė ir toliau galvoja apie plėtrą. Be abejo, prie to bus prisidėjusi ir KPP parama.

„Norint pasinaudoti šia KPP parama teko įdarbinti keturis kaimiškoje teritorijoje gyvenančius žmones ir juos išlaikyti bent penkis metus. Šiltuoju metų laiku tai nėra didelė problema, kadangi žmonių įdarbiname dar daugiau. Esame pasiryžę ir toliau plėstis, tuo pačiu kurdami ir naujas darbo vietas kaimo žmonėms“, – sakė V. Končius.

Apie plėtrą galvoja ir Širvintų rajone Kantrimiškių kaime įsikūrusios UAB „Granito Urmas“ vadovas Simonas Šarskus. Jis pasakojo, kad už gautą maždaug 150 tūkst. eurų KPP paramą jo bendrovė įsigijo dvejas granito pjovimo ir poliravimo stakles.

„Neneigsiu, norint gauti paramą vargo šiek tiek turėjome, tačiau nemanau, kad šiais laikais galima ką nors gauti už dyką. Nori turėti, privalai dirbti! Tikrai viskas įmanoma, o gavus paramą, visi buvę vargai labai greitai pasimiršta. Abejoju, ar mes be paramos būtume ryžęsi įsigyti visą šią įrangą. Su naujomis staklėmis mūsų našumas labai padidėjo“, – teigė įmonės vadybininkė Violeta Šmaukštienė.

Jai antrino ir UAB „Granito Urmas“ direktorius S. Šarskus, kuris teigė, jog jeigu tik bus ateityje galimybė, jo vadovaujama įmonė tikrai vėl mėgins pasinaudoti KPP parama.

Akmens luitų pjaustymu bei apdirbimu besiverčianti įmonė įsipareigojo bent penkis metus įdarbinti ir išlaikyti penkis darbuotojus. Anot UAB „Granito Urmas“ atstovų, tai nėra didelė problema, nes norinčių ir galinčių dirbti žmonių jiems ir taip reikėjo. Šiuo metu įmonėje dirba 14 darbuotojų.

Pagal veiklos sritį „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ verslas kaime skatinamas plėstis teikiant paramą kaimo vietovėse įregistruotoms ir veikiančioms mažoms ir labai mažoms įmonėms, kaimo gyventojams, veikiantiems su individualios veiklos pažyma ar verslo liudijimu, ūkininkams. Pagal paramos taisykles, KPP parama verslui kaime teikiama gamybinių ir kitų būtinų pastatų, statinių statybai, rekonstrukcijai, kapitaliniam remontui, naujai technikai ir įrangai, transporto priemonėms įsigyti, infrastruktūros kūrimui, bendrosioms išlaidoms bei konsultavimo paslaugoms.

Suteikiamos paramos verslui kaime dydis skaičiuojamas atsižvelgiant į projekto išlaidas ir planuojamas sukurti naujas darbo vietas: vienai darbo vietai sukurti didžiausia paramos suma gali būti 50 000 Eur. Didžiausia ES parama, kurią verslas kaime gali gauti pagal veiklos sritį „Parama investicijoms, skirtoms ekonominės veiklos kūrimui ir plėtrai“ – 200 tūkst. Eur, kai planuojama sukurti 4 ar daugiau naujų darbo vietų.

ES parama verslui kaime gali sudaryti iki 50 proc. projekto investicijų be PVM.

Prioritetiniai balai skiriami už ilgesnį veiklos kaime laikotarpį, mažesnį prašomos paramos intensyvumą, projekto vietovę (nedarbo lygis rajone didesnis už vidutinį šalies) ir kt.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lrv.lt, www.ismanuskaimas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius