-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 23 /01 24 00:56

Traktoriai ir miškavežiai užplūdo Vilniaus centrą: visi netilpo, daugiau nebeįleis

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją, antradienį į Vilniaus centrą iš visos Lietuvos važiuoja šimtai traktorių bei miškavežių. 10 valandą ryto pirmieji traktoriai jau buvo Vilniuje ir netrukus užpildė pagrindines gatves. Sostinės centre protesto akcija truks tris dienas, eismas bus smarkiai ribojamas. Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad Vyriausybė jau taiso klaidas.
VIDEO: Vilnių šturmuojantys ūkininkai: esame nusiteikę taikiai, bet jei reikės, imsimės veiksmų
VIDEO: Skaitytojo video: ūkininkų traktoriai apsukinėjami Goštauto gatvėje
VIDEO: Ūkininkų kolona rieda į Vilniaus centrą: vėliavos, plakatai ir raginimai valdžiai išklausyti
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Nuotraukos: Vilniaus centre išrikiuota žemės ūkio technika

00:55

15min fotografas Irmantas Gelūnas nuotraukose užfiksavo, kaip antradienio vakarą Vilniaus centro gatvėse išrikiuota ūkininkų proteste dalyvaujančiųjų žemės ūkio technika.

Ūkininkų protestas trečiadienį turėtų prasidėti nuo 11 valandos. Naujausius atnaujinimus sekite portale 15min.

 

Prezidentas sako matantis politinę valią spręsti klaidas, lėmusias ūkininkų protestą

21:44

Prezidentas Gitanas Nausėda sako matantis politinę valią Vyriausybėje spręsti klaidas,  lėmusias ūkininkų protestą Vilniuje.

„Šiuo konkrečiu atveju, dėl ko kilo nepasitenkinimas, turbūt tenka pripažinti, jog padarytos tam tikros klaidos, iškraipymai, perlenkimai, jeigu juos taip galima įvardyti“, – interviu LRT laidoje „Dienos tema“ antradienį sakė G. Nausėda.

Taip jis kalbėjo į Vilniaus centrą su maždaug pusantro tūkstančio ūkio technikos susirinkus protestuojantiems žemdirbiams.

Jie pasisako prieš padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, panaikintą dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, daugiamečių pievų atstatymą, saugomų teritorijų plėtrą. Ūkininkai taip pat ragina spręsti pieno krizę ir kitas problemas.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad jau yra pateikti pasiūlymai grąžinti dyzelino lengvatą, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų akcizą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

„Dabar jau aiškiai pasakyta, kad tuos perlenkimus bus mėginta ištaisyti pačiu artimiausiu metu. Tai yra, deja, tik pavasario sesijoje, bet jie bus ištaisyti. Tai aš matau tam tikrą politinę valią vis dėlto pripažinti klaidas, tai jau neblogai, nes dažnai ir to nėra padaroma. Tikiuosi, kad tai padės sugrąžinti normalią diskusiją ir dialogą tarp ūkininkų ir valdžios“, – kalbėjo šalies vadovas.

Modernūs traktoriai ir miškavežiai antradienį išsirikiavo dviem eilėmis visame Gedimino prospekte nuo Seimo iki Katedros. Lietuvos žemės ūkio tarybos teigimu, ūkininkams trūko kantrybė, nes pastaraisiais metais problemos žemės ūkyje buvo nesprendžiamos, o gilinamos.

Ką reiškia ūkininkų protestai? Paaiškina Aurimas Perednis

18:47

 Žinių radijo žurnalistas Aurimas Perednis sako, kad įtampą žemės ūkyje kelia europinis žaliasis kursas ir augantis  dėmesys aplinkosaugai.

VIDEO: Ką reiškia ūkininkų protestai? Paaiškina Aurimas Perednis

„Sveiki atvykę į XXI amžių, kai pradedame galvoti, kad mums ne tas pats, kokią Žemę paliksim po savęs. Klimato kaitos ataskaitose raginama saugoti bioįvairovę.

Skaitau ornitologų, Baltijos aplinkos forumo poziciją – galbūt nepritariu viskam, bet pritariu, kad tie klausimai būtų keliami. Tarša, dyzelinas, kiekvienas centimetras kiekvienam kaimely suartas, didžiausias istorijoje grūdų užauginimas ir eksportas į Aziją – ar toks ekonominis modelis nenustekena mūsų aplinkos?

Nesu ekspertas, bet man atrodo, tie klausimai užduodami laiku ir vietoje. Susikerta trumpalaikis interesas – daug ir greit, ir ilgalaikis interesas šiek tiek lėtinti ekonomikos augimą“, – sakė žurnalistas.

Tai – ištrauka iš tinklalaidės „Valinskas žino“.

 

Planuojama, kad į trečiadienio protestą susirinks 2 tūkst. dalyvių

17:53

Lietuvos žemės ūkio tarybos ir Radviliškio krašto ūkininkų sąjungos pirmininkas Ignas Hofmanas 15min teigė, kad sostinėje susirinkusios technikos skaičius pranoko bet kokį planavimą. 

„Surinkome virš 1000 transporto priemonių ir ne visus miestas galėjo priimti, bet pradeda įleidinėti į miestą“, – sakė jis. 

„Norinčių dalyvauti žmonių, kurie nuvažiavo daug kilometrų, net iš tokių rajonų, kaip Skuodas, kuris yra visiškas Lietuvos pakraštys, labai stebina. Vadinasi, žemdirbiams tikrai skauda ir tikrai problemų yra“, – pridūrė I.Hofmanas. 

Pasak jo, dauguma vilniečių ūkininkus priėmė smalsiai, apžiūrinėjo techniką, ją fotografavo ir filmavo.

Sutemus dalis ūkininkų liks budėti prie Gedimino prospekte ir prieigose stovinčių traktorių, o kita dalis eis ilsėtis į viešbučius ar pas gimines. Ryte žemdirbiai vėl rinksis prie transporto priemonių, o 11 valandą prasidės protesto akcija. 

Dalis ūkininkų į protesto akciją atvyks autobusais. I.Hofmanas mano, kad trečiadienį susirinks ne mažiau 2 tūkst. dalyvių. 

„Tas skaičius dar gali nustebinti“, – pridūrė jis. 

Ūkininkų protestas: visa technika centre netilpo

17:30

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją, Vilniaus centrą antradienį užpildė ūkininkų bei miškininkų technika – modernūs traktoriai ir miškavežiai. Prie Vyriausybės rūmų pradėta statyti scena.  

Trečiadienį ir ketvirtadienį jie protestuos prie Vyriausybės, siekdami atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, panaikintą dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas. 

Akcijos organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos darbo grupės narys Dainius Arlauskas sako, jog apie 1300 sunkiosios technikos vienetų jau užpildė pagrindinę sostinės gatvę ir jos prieigas. Visą ją bandoma sutalpinti miesto centre. 

VIDEO: Skaitytojo video: aikštelė šalia Seimo pilna ūkininkų traktorių

„Parkuojame taip, kad veidrodėlis veidrodėlį liečia, bet bandom visus čia ir sutalpinti“, – BNS antradienio pavakare sakė D. Arlauskas. 

Tuo metu Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas BNS sakė, kad visų technikos priemonių Vilniaus centre sutalpinti nepavyko – apie 100 jų stovi aikštelėje Avižieniuose. 

„Virš 100 transporto priemonių netilpo, jau pareigūnai labai stengėsi tvarkingai statyti, kad kuo daugiau jų ten tilptų, tai dalis transporto priemonių, truputėlį virš 100 dabar yra prie Avižienių numatytoje aikštelėje, kur jiems siūloma palikti savo transporto priemones ir kitu transportu atvykti į mitingo vietą. Nes realiai centre numatytose vietose jau fiziškai nebėra kur jų statyti“, – sakė T.Bražėnas.

VIDEO: Skaitytojo video: ūkininkų traktoriai apsukinėjami Goštauto gatvėje

Anot policijos atstovo, sostinės centre sutalpinta daugiau nei 900 traktorių ir kitos technikos.

„Incidentų nebuvo, net iš gyventojų nusiskundimų negauta, su organizatoriais pavyko labai sėkmingai suderinti tas palydas. (...) Labai tvarkingai viskas. Dabar organizatoriai kartu su savivaldybe sprendžia dėl tų, kurie netilpo, nes realiai buvo galvojama apie 500, čia ir taip beveik dvigubai jų sostinėje susirinko“, – aiškino policijos atstovas.

T. ražėnas pridūrė, kad daugiau ūkininkų ir miškininkų technikos į Vilniaus centrą antradienį nebeįvažiuos.

„Gedimino prospektas jau beveik užsipildęs, taip pat aikštelė (prie Seimo – BNS) beveik pilna. Skaičiuojam, kad čia yra apie 600 traktorių ir tai yra pusė tiek, kiek atvažiuos. (...) Kiti bus nukreipti į kitas aikšteles, konkrečiai vietos dar negaliu pasakyti“, – BNS antradienį po pietų sakė D.Arlauskas. 

Traktoriai rikiuojasi dviem eilėmis visame Gedimino prospekte nuo Seimo iki Katedros, ant jų – plakatai su šūkiais, ant vieno traktoriaus padėtas didelis karstas, keli pasikabinę nuotraukas su asilo kūnu ir žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko galva. Įvairių sumontuotų ministro nuotraukų yra daugybė.  

Protesto dalyviai nusiteikę pozityviai, dalis jų susibūrę į grupeles, kartu gurkšnoja arbatą, valgo sumuštinius. Ūkininkai BNS teigė, kad bendros vietos susitikimams antradienį neturi, todėl stoviniuoja prie savo technikos.

Ūkininkams nakvynę siūlo ir paprasti vilniečiai

16:23

Lietuvos žemdirbių sąjungos vadovas Raimundas Juknevičius 15min teigė, kad apgyvendinimo situacija yra maksimaliai koordinuojama.

„Nėra taip, kad ūkininkai atvažiuoja gyventi bet kur ir bet kaip. Tikrai ačiū Vilniaus gyventojams, kurie priima tuos pačius ūkininkus kaip giminaičius, kiti priima kaip draugus, treti siūlosi priimti iš patriotiško nusiteikimo. Jie mato, kad ūkininkai atvažiuoja ginti savo interesų ir praneša organizatoriams, siūlosi jeigu reikia“, – nurodė ūkininkų atstovas.

Jis pridūrė, kad su ūkininkų atstovais susisiekė ir viešbučiai. „Smagu gauti pasiūlymus, kuriuose užrašyti kodai su specialia akcija ūkininkams – su tuo kodu kreipiantis, jie gauna nuolaidas. Aš pats patikrinau, tos nuolaidos yra tikros“, – sakė R.Juknevičius.

Pašnekovas teigė, kad ūkininkai gyvens įvairiuose viešbučiuose, tarp jų ir itin aukštos klasės. Dalis tų viešbučių yra Gedimino prospekte. „Ūkininkai tikriausiai to dalyko nesitikėjo“, – sakė jis.

Dalis protesto dalyvių į sostinę atvykusių iš gretimų rajonų, nakvos namie. „Nuo pat pradžių buvo tokių, kurie sakė, kad yra linkę grįžti ir nakvoti savo lovose, nes svetimoje blogai išsimiega“, – kalbėjo R.Juknevičius.

A.Bužinskas: išduosime leidimus ir žentų maršams, kol nekils pavojus

16:15

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas paaiškino, kodėl Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimus ūkininkų protestui.

„Vilniaus miestas išdavė leidimą ūkininkų protestui – bus nepatenkintų, nes nebus patogu. Jei Vilniaus miestas neišduotų leidimo – lygiai taip pat būtų nepatenkintų, tik čia dar ir su pamatinėmis Konstitucinėmis teisėmis pažongliruotumėme.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Adomas Bužinskas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Adomas Bužinskas

Vilnius išdavė ir išduos leidimus tiek ūkininkams, tiek žentų maršams, tiek ir kitiems protestams, kol nebus skatinama agresija ar nekils pavojaus visuomenės saugumui. Išduodamas leidimas jokiu būdu neatspindi savivaldybės, kaip organizacijos, pozicijos, vienu ar kitu klausimu. Tai yra mūsų pareiga, kurią vykdome. Protestas neatspindi Jūsų nuomonės? Tokiu atveju organizuokite savo protestą – pasirūpinsime, kad ir Jūs galėtumėte išreikšti savo nuomonę.

Esame laisvas miestas ir čia žmonės gali išreikšti savo nuomonę, lūkesčius ir nuogąstavimus politikams. Būtent tuo ir skiriamės nuo šalimais esančios agresorės, kurioje kiekvienas protestas, streikas ar akcija gali reikšti baudžiamąją atsakomybę“, – rašo jis.

Susirūpino, ar traktoriai nesugadins Gedimino prospekto trinkelių

16:07

Buvęs Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Karolis Žukauskas feisbuke išreiškė susirūpinimą, ar Gedimino prospekte išsirikiavę traktoriai nesugadins granito trinkelių.

„Kas ir kodėl išdavė leidimą su šimtais sunkiasvorių traktorių drožti ir taip ne pačias stipriausias kiniškas Gedimino pr. granito trinkeles? Visas šias dienas lauke bus atlydys, nuo 0 iki 3 laipsnių, t.y. pats blogiausias oras, daug vandens grunte po trinkelėmis. Kai vienas traktorius sveria 8-13 tonų, kai kurios trinkelės patirs taškinį bent 2-4 tonų spaudimą, nenustebčiau, kad jos išsivaikščios. Kas finansuos nuostolius miestui?“, – rašė K.Žukauskas. 

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Karolis Žukauskas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Karolis Žukauskas

Jis priminė, kad prieš 10 metų jau buvo skandalas, kai vakarinėje prospekto pusėje suskeldėjusių trinkelių remontui reikėjo bent 3 mln. eurų.

„Ir ten be jokių traktorių, tiesiog dėl prastos kokybės. Įdomu, kaip Gedimino pr. grindinys atrodys pavasarį“, – stebėjosi jis. 

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas teigia, kad „Grindos“ mašinos druskai barstyti sveria dar daugiau, o nuostolius atlygintų organizatoriai. 

„Mačiau dar sklando nuogąstavimai, kad neatlaikys asfaltas ar Gedimino pr. trinkelės. „Grindos“ barstytuvai ir kita technika sveria ženkliai daugiau už šiandien atvažiavusius traktorius, o jų kiekis mūsų taip pat negąsdina. Keliais gali važiuoti tik tos transporto priemonės, kurių ašiai tenka ne didesnė nei 11,5 t apkrova. Būtent taip ir yra suprojektuoti visi keliai. O jei po šio renginio bus padaryta žala miesto infrastruktūrai, organizatoriai privalės padengti tvarkymo išlaidas. Puikus to pavyzdys – Kariuomenės paradas, kuomet nesėkmingai parkuojantis buvo išmalti Upės g. esantys bortai“, – savo feisbuko paskyroje paaiškino A.Bužinskas.

Ūkininko Petro Šiaučiūno interviu 15min

16:04

VIDEO: Ūkininkas Petras Šiaučiūnas ūkininkų proteste: Vilniuje traktorių daugiau nei planuota

 

Su protestuotojais trečiadienį susitiks ministrai

15:41

Trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. prie Vyriausybės rūmų vyks ūkininkų ir jų rėmėjų protesto akcija. Joje, įvairiais duomenimis, tikimasi nuo dviejų iki penkių tūkstančių dalyvių.  

Su protestuotojais trečiadienį žada susitikti žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas.   

K.Navickas antradienį pranešė, kad jau yra pateikti pasiūlymai grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių automobiliams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą.

Į sostinės centrą susirinko 1300 sunkiosios technikos vienetų

15:40

Lietuvos žemdirbiams tęsiant sausio pradžioje pradėtą protesto akciją, Vilniaus centrą antradienį užpildė ūkininkų bei miškininkų technika – modernūs traktoriai ir miškavežiai. Prie Vyriausybės rūmų pradėta statyti scena, pranešė BNS.

Trečiadienį ir ketvirtadienį jie protestuos prie Vyriausybės, siekdami atkreipti valdžios dėmesį į jos vykdomą žemės ūkio politiką, padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, panaikintą dyzelino akcizo lengvatą jų sunkvežimiams, daugiamečių pievų atstatymo, saugomų teritorijų plėtros, pieno krizės ir kitas problemas. 

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę

Akcijos organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos darbo grupės narys Dainius Arlauskas sako, jog apie 1300 sunkiosios technikos vienetų jau užpildė pagrindinę sostinės gatvę ir jos prieigas. Visą ją bandoma sutalpinti miesto centre. 

 Gedimino prospekte pagal leidimą gali stovėti 500 traktorių ir miškavežių.

„Gedimino prospektas jau beveik užsipildęs, taip pat aikštelė (prie Seimo – BNS) beveik pilna. Skaičiuojam, kad čia yra apie 600 traktorių ir tai yra pusė tiek, kiek atvažiuos. (...) Kiti bus nukreipti į kitas aikšteles, konkrečiai vietos dar negaliu pasakyti“, – BNS antradienį po pietų sakė D. Arlauskas. 

Traktoriai rikiuojasi dviem eilėmis visame Gedimino prospekte nuo Seimo iki Katedros, ant jų – plakatai su šūkiais, ant vieno traktoriaus padėtas didelis karstas, keli pasikabinę nuotraukas su asilo kūnu ir žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko galva. Įvairių sumontuotų ministro nuotraukų yra daugybė.  

Protesto dalyviai nusiteikę pozityviai, dalis jų susibūrę į grupeles, kartu gurkšnoja arbatą, valgo sumuštinius. Ūkininkai BNS teigė, kad bendros vietos susitikimams antradienį neturi, todėl stoviniuoja prie savo technikos. Kai kurie jų nakvynei ketina važiuoti namo, iš toliau atvykusieji nakvos viešbučiuose ar pas draugus, gimines. 

„Palyginus su tais nuostoliais, kuriuos patiriame, tai čia jau nebedideli nuostoliai. (...) Viešbutį („Neringos“ – BNS) mes pasiėmėme, kaip kas, kas pas gimines, kas viešbutį“, – BNS pasakojo Rokiškio rajono augalininkystės ūkio savininkas Dainius Mikalaičiūnas.

Jis pridūrė, kad čia atvykę protestuotojai išleido nemažai lėšų – vien kuras važiuojant didelį atstumą traktoriumi daug kainuoja. Tačiau, anot jo, problemos yra itin rimtos, todėl ūkininkai pasiryžę aukotis.

„Jeigu čia atvažiavome, tai žinokit, gresia užsidarymas. Nes mes šiaip kantrūs esame, be reikalo nevažiuojame. Jeigu niekas nesikeistų, tai kitais metais (...) užsidarome. (...) Plius minus (atvažiuoti su traktoriumi – BNS) kainavo apie 300 eurų“, – sakė Rokiškio ūkininkas. 

Proteste dalyvaujantys ūkininkai BNS pasakojo, kad jei valdžios atstovai su jais tinkamai nesikalbės, jie su technika Gedimino prospekte stovės „kad ir dvi savaites“. Kai kurie ūkininkai teigė iki Vilniaus traktoriumi važiavęs visą naktį. 

Gedimino prospektu automobilių eismas nevyksta, tačiau dalyje sankryžų automobiliai jį gali kirsti, spūsčių nėra. 

Į trečiadienio protestą ūkininkai vyks ir autobusais

15:12

Gedimino prospekte antradienį nusidriekė traktorių eilės. Visgi į sostinę atvyko dar ne visi protestuotojai. Trečiadienį, sausio 24 dieną, į Vilnių dalis ūkininkų vyks ir autobusais.

Rokiškio rajono ūkininkų sąjunga feisbuke pakvietė registruotis norinčius trečiadienį važiuoti autobusu. Apie tai, kad vyks autobusais skelbia ir Druskininkų bei Lazdijų krašto ūkininkai. 

 

Arūnas Valinskas palaiko ūkininkų reikalavimus

14:51

Laidų vedėjas Arūnas Valinskas sako suprantantis ūkininkų reikalavimus – jo teigimu, žemės ūkio ministras ilgą laiką neįsiklausė į probemas.

VIDEO: Valinskas palaiko ūkininkų protestus

Tai – ištrauka iš tinklalaidės „Valinskas žino“. 

Ūkininkai atsitrenkė į sieną

14:50

15min skaitytojas užfiksavo, kaip Goštauto gatvėje policijos pareigūnai pradėjo apsukinėti ūkininkų traktorius.

VIDEO: Skaitytojo video: ūkininkų traktoriai apsukinėjami Goštauto gatvėje

 

A.Tapinas: ar nepatenkinti gali būti tik su baltarusiškais kledarais?

14:40

Visuomenininkas Andrius Tapinas „Facebook“ stebisi, kad kai kurie viešieji asmenys, demokratijos palaikytojai protestuoti susiruošusią svarbią visuomenės grupę vadina beždžionėmis ir šeimamaršiniais.

„Taip, mes turime problemą, kad penktoji kolona kaip dėlės prisisiurbia prie bet kurios pilietinio nepasitenkinimo akcijos, bet, regis, ūkininkai labai greitai nuo jų atsiribojo.

Kuo daugiau mes turėsime pilietinių protesto akcijų, tuo sveikiau ir demokratiškiau gyvensime. Manęs visiškai netrigerina nauji ir gražūs ūkininkų traktoriai. Ar jie turėtų atitikti sovietinius stereotipus – atvažiuoti girti, tepaluoti ir su baltarusiškais kledarais, kad pripažintume jų teisę būti nepatenkintais?“, – rašo jis.

Ko iš valdžios reikalauja ūkininkai?

14:26

Ūkininkai dar sausio 8 d. valdžios institucijoms pateiktame dokumente nurodė šešis reikalavimus – nuo raginimo spręsti „dirbtinai sukurtą daugiamečių pievų problemą“ ir pieno krizę iki rusiškų grūdų tranzito per Lietuvą sustabdymo. 

PLAČIAU SKAITYKITE: Ko nori traktoriais į Vilnių važiuojantys protestuotojai: šeši ūkininkų reikalavimai valdžiai

V.Sinkevičius: ūkininkų patiriami iššūkiai – tikri

14:17

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, vesiantis Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąrašą į Europos Parlamento rinkimus, „Facebook“ rašo, kad nereikėtų tyčiotis iš protestuojančių ūkininkų.

„Šiandien Vilniuje į protestus jau pradėjo rinktis Lietuvos ūkininkai. Žinau, kad pasipils daug nepasitenkinimo, vakar teko matyti net ir atvirų patyčių.

Taip neturėtų būti. Ypatingai dėl to, kad ūkininkų patiriami iššūkiai yra tikri. Ir šiuo atveju susidėjo įvairios problemos, tiek lemtos naujų aplinkybių, tiek seniai užprogramuotų Lietuvos problemų. Apie tai byloja ir skaičiai.

2021 metais Europos Parlamento užsakyto tyrimo duomenimis, 2019 metais Lietuvoje didesnę nei bet kurioje kitoje ES šalyje dalį išmokų gavo fiziniai asmenys – net 92% visų naudos gavėjų.

Lyginant 2018 ir 2021 metus – netekome apie 36% iki 10 hektarų dydžio žemės ūkių. Lietuva yra ir viena iš viso labo 2 ES valstybių, kur pastaraisiais metais reikšmingai susitraukė ir ekologiniai ūkiai, nors tai yra sritis, kur Lietuva ilgai lenkė ES vidurkį.

Ūkininkai taip pat „sensta“ – 2020 metų duomenimis apie trečdalis jų buvo pensinio amžiaus. Dauguma – virš 40-ies metų.

Turime dar 2017 metų Lietuvos Konkurencijos Tarybos išvadas, kad kai kuriuose sektoriuose, pvz., pieno sektoriuje – sudarytos labai nelygios sąlygos konkurencijai. Ką mums primena ir jau metus besitęsianti pieno krizė ir ūkininkai vis dažniau apskritai atsisakantys auginti karves.

Paprastai tariant, Lietuvos žemės ūkio sektoriuje dominuoja pavieniai ūkiai, jų tarpe ir labai daug smulkių ūkininkų. Priedo modernus žemės ūkis yra labai toli nuo to, ką rastumėte Donelaičio metuose, dabar net populiaru juokauti, kad žiemos sezonas ūkininkams yra dokumentų pildymo sezonas. Neperdedant, jie turi susigaudyti šimtuose lapų įvairių formų.

Todėl, kai greta šios realybės, dar paaiškėja, kad šimtai Lietuvos ūkių negali naudoti tūkstančių hektarų savo žemės, nes dėl tam tikrų statistinių ir teisinių niuansų bei praeities sprendimų jų žemės tapo neliečiamos, paralelėje dar padidėja suskystintų naftos dujų akcizas, kas reiškia papildomas išlaidas – tokia situacija neturėtų stebinti“, – rašo jis.

V.Sinkevičius tikina, kad ūkininkų problemas supranta ir Europos Komisija. 

„Todėl net jei šie klausimai yra toli nuo Jūsų – turėkime rimties nedaryti iš jų šou. Šios problemos turėjo būti aktualizuotos gerokai anksčiau. Patys ūkininkai dabar jau turi mažai laiko kažką pakeisti. Tad jie labai teisingai naudojasi savo demokratine teise protestais aktualizuoti savo problemas. Kitus kelius jie jau išbandė. Apmaudu, kad, pavyzdžiui, daugiamečių pievų klausimas Europos Komisiją pasiekė gerokai per vėlai ir tik kadencijos pabaigoje. Viskas gal būt buvę daug paprasčiau, jei ši problema būtų iškelta laiku ir būtent politiniu lygiu. Kiti ūkininkų klausimai apskritai sunkiai sietini su ES politika.

Todėl labai kviečiu solidarizuotis su ūkininkais. Ar bent jau pasistengti juos suprasti“, – rašo jis.

Ūkininkas: žemės ūkio ministro neturime – turime du aplinkosaugos

14:16

Gedimino prospekte traktorių pastatęs Alytaus rajono ūkininkas Tautvydas Gražulis 15min sakė, kad ūkininkai protestuos, pirmiausia, santūriai, išsakydami aiškius argumentus.

„Kažkokių nesąmonių tikrai nesiruošiame išdarinėti, bent asmeniškai tą galiu pasakyti apie savo rajono grupę. 

Man skaudžiausias dalykas, dėl ko protestuoju, yra daugiamečių pievų atkūrimo politika, nes ministerija meluoja – pirmiausia, reikėtų dialogo. Iš pradžių gal buvo abejonių, važiuoti ar nevažiuoti, bet praėjusį pirmadienį po laidos „Lietuva kalba“ apsisprendžiau, kad važiuosiu, nes valdžios atstovai menkina žemdirbį ir meluoja apie susidariusias problemas“, – sakė T.Gražulis. 

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę

Jam antrino ir Kazlų Rūdos savivaldybės ūkininkas Raimundas Valuckas, kuris sakė, kad iš jo savivaldybės atvažiavo apie 15 traktorių. Kelionė truko apie 5 valandas.

„Tokio ministro – aš 30 metų ūkininkauju – dar nematėme, kuris ne žemės ūkio, o aplinkosaugos. Turime du aplinkosaugos ministrus – Gentvilą ir šitą. Užtat labai darniai dirba jie abu ir baigia mus pasmaugti. Tas pasėlių deklaravimas buvo iš pasakų srities, nes jie patys negalėdavo atsakyti, kaip vyks. Prideklaravom, pridarėm ir galiausiai pasakė, kad nėra pinigų – ir negavom dalies, ir negausime. Mes nematę dar tokio ministro. Jei jo kažko rimtai paklausi ir jis nesugeba atsakyti, tai meta tą savo tašę ant peties ir dingsta iš ten“, – piktinosi ūkininkas.

Tokio ministro – aš 30 metų ūkininkauju – dar nematėme, kuris ne žemės ūkio, o aplinkosaugos. Turime du aplinkosaugos ministrus – Gentvilą ir šitą. Užtat labai darniai dirba jie abu ir baigia mus pasmaugti.

Pasak jo, ši akcija yra taiki, tačiau jei valdžia nesiims veiksmų, „tai niekas negarantuoja, kaip bus“. 

Tuo tarpu Šiaulių rajono ūkininkas Remigijus Savickas apgailestavo, kad traktoriams į sostinę neleista važiuoti autostradomis, nors ir buvo toks pažadas.

VIDEO: Vilnių šturmuojantys ūkininkai: esame nusiteikę taikiai, bet jei reikės, imsimės veiksmų

 

M.Jastramskis: keista, kai traktorius tampa prabangos įrodymu

14:09

Politologas Mažvydas Jastramskis „Facebook“ svarsto, kad keista, „kai traktorių kaina tampa ūkininkų prabangos įrodymu. Supriešinant juos su kažkieno (neturimu) butu ar 20 metų senumo Opeliu“.

„Kaip suprantu, geras traktorius yra darbo įrankis ir kartu kapitalas, leidžiantis efektyviau plėsti žemės ūkį.

Džiaugiuosi, kad Lietuvos ūkininkai turi gerus traktorius – jeigu tai leidžia auginti kokybišką maistą, kurį vėliau dedame į burnas, kas reikalinga išgyvenimui.

Atitinkamai traktoriuje tikriausiai sudėtinga gyventi, o ir kaip transporto priemonė iš Vilniaus į Nidą jis nebūtų patogus.

Tiesa, kaip įsitikinome, traktoriai turi ir kitą nei žemės ūkio paskirtį – jie efektyviai padeda siekti politinių tikslų.

Kai pagalvoji, o jeigu mokytojai turėtų po traktorių…“, – rašo jis.

Dėl protestų K.Navickas atšaukė vizitą į Šakius

13:14

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas atšaukė penktadienį planuotą vizitą Šakiuose dėl šią savaitę vykstančio žemdirbių protesto Vilniuje, skelbia Šakių savivaldybė. Ministerija BNS pranešė, kad vizitas atšauktas pasikeitus ministro darbotvarkei.

„Ministro atstovai informavo, jog dėl šią savaitę Vilniuje vyksiančios žemdirbių protesto akcijos jis nusprendė likti Vilniuje“, – skelbia savivaldybė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę

Ji teigia tikinti, kad ministras ištesės pažadus rajono ūkininkams ir atvyks artimiausiu metu. 

Šiuo metu su vizitu Briuselyje esantis K.Navickas antradienį LRT radijui sakė trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žadantis susitikti su protesto dalyviais

Kur gyvens į Vilnių atvykę ūkininkai?

13:09

Į Vilnių suvažiavę ūkininkai čia planuoja likti iki penktadienio.

Lietuvos viešbučių restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė 15min teigė, kad septyni apklausti asociacijos nariai antradienį nefiksavo ne tik jokio antplūdžio, tačiau nepastebėjo ir užsakymų padidėjimo.

Pašenkovė sakė netikinti, kad į Vilnių suvažiavę ūkininkai gali reikšmingai padidinti viešbučių užimtumą.

Vilniuje kasmet vyksta įvairios stambesnės šventės, į kurias suvažiuoja nemažai žmonių iš kitų regionų – daugiausia jie, E.Šiškauskienės teigimu, apsistoja pas pažįstamus ar gimines, tad ir šiuo atveju bent dalis protestuotojų greičiausiai pasinaudos tokia galimybe.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

Svetainės booking.com duomenimis, nuo pigiausios trijų parų kainos viešbučiuose vienviečiame kambaryje būtent ir sukasi aplink 110-130 eurų.

15min kalbinti kai kurių apgyvendinimo įstaigų atstovai taip pat teigė kol kas nepastebėję didesnio užsakymų srauto.

Pavyzdžiui, Naujamiestyje esančiame 3 žvaigždučių viešbutyje „Vilnius City Hotel“ iki penktadienio galima apsistoti už 110 eurų, tačiau didesnio nei įprastai susidomėjimo, toks pasiūlymas kol kas nesukėlė.

„Didesnio susidomėjimo kol kas nebuvo“, – teigė telefonu atsiliepusi administracijos atstovė.

Kito Vilniuje esančio trijų žvaigždučių viešbučio „Corner Hotel“ (123 eurai už tris naktis) administracijos atstovas taip pat nurodė, kad ši apgyvendinimo įstaiga nepatiria didesnio srauto nei įprastai.

„Srautas kaip įprastą savaitės dieną. Atvažiavimo tikslų [klientų] neklausiame, todėl nieko negaliu pasakyti dėl ūkininkų“, – nurodė telefonu atsiliepęs darbuotojas.

Proteste Vilniuje dalyvaujantis Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos vadovas Vytautas Buivydas teigė, kad ūkininkai apgyvendinimu pasirūpina savarankiškai.

„Yra kas pasiėmė apartamentus, kas viešbučius, bet nėra centralizuoto bendro užsakymo renkantis vieną ar kitą viešbutį. Užsakymai pavieniai, išsimėtę. Aišku, ūkininkams labiausiai aktuali kaina ir lokacija – kaip ir kiekvienam. Didžioji dalis [protestuojančių ūkininkų] pasiliks Vilniuje“, – nurodė atstovas.

Visa žemdirbių technika centre gali netilpti

13:06

Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas remdamasis įvykio vietoje dirbančių pareigūnų informacija BNS teigė, jog policija į Vilniaus centrą iki vidurdienio palydėjo 500 technikos vienetų, incidentų neužfiksuota.

Pasak jo, žemdirbių technikai nebetelpant sostinės centre, jas gali būti nurodyta parkuoti prie Gariūnų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę

„Kol transporto priemonės tilps Vilniaus miesto savivaldybės išduoto leidimo numatytose vietose, dar pareigūnai jas lydės. Visas likusias, kurios numatytoje vietoje netilps, greičiausiai parkuos prie Gariūnų, bet dėl to dar spręs pareigūnai“, – BNS sakė T.Bražėnas.  

Kur sostinėje formuojasi spūstys?

12:42

Kaip teigė JUDU („Susisiekimo paslaugos“), apie 10:30 val. Eismo valdymo centras informavo, kad susirinkimo dalyvių technika atvyko į miesto centrą, viešojo transporto eismas vyko sklandžiai, vėlavimai nebuvo fiksuoti.

„Stebint eismą realiu laiku, pastebima, jog dėl papildomai atvykstančios technikos, situacija nuolat kinta“, – 15min teigė JUDU.

Peržiūrėjus Eismo stebėjimo kamerų realiu laiku transliuojamus vaizdus matyti, kad spūsčių sostinėje kol kas nematyti, tačiau didesnė automobilių sankaupa susidariusi Konstitucijos pr. Linkmenų g., kai kuriose Savanorių prospekto atkarpose.

„Eismo situacija kontroliuojama, pavienės spūstys susidaro į miestą įvažiuojant technikos kolonoms, kurios šiuo metu juda link centro iš Savanorių pr. ir Ukmergės g.“, – teigiama JUDU atsakyme.

Kokie eismo ribojimai?

12:31

Nuo sausio 23 d. 11 val. iki sausio 26 d. 16 val. organizuojamo susirinkimo dalyvių traktoriai ir miškovežiai galės stovėti Gedimino pr. dalyse nuo Šventaragio iki pastato Gedimino pr. 9, nuo Jogailos iki A.Jakšto gatvės, nuo A.Jakšto iki Vasario 16-osios gatvės, nuo Vasario 16-osios iki J.Tumo-Vaižganto gatvės, nuo J.Tumo-Vaižganto iki Gynėjų gatvės, nuo Gynėjų iki A.Goštauto gatvės, A.Goštauto gatvės dalyje nuo Alberto Goštauto viešojo transporto stotelės (ją paliekant laisvą) iki A.Goštauto ir Gynėjų gatvės sankryžos (neužstatant 40 metrų A.Goštauto gatvės iki sankryžos), nuo Geležinio Vilko gatvės viaduko iki Gedimino prospekto, nuo Gedimino prospekto iki pastato J Jasinskio g. 16A, ties A.Goštauto ir A.Tumėno gatvių sankryža esančios automobilių stovėjimo aikštelės dalyje, toliau nei 75 metrai nuo Lietuvos Respublikos Seimo pastato, pievoje už minėtos automobilių stovėjimo aikštelės tarp A.Goštauto ir Geležinio Vilko gatvių.

Vykstant susirinkimui nuo sausio 23 d. 9 val. iki sausio 26 d. 16 val. nurodytose Gedimino pr. dalyse bus draudžiamas transporto priemonių eismas, išskyrus gyventojų, aptarnaujantį ir viešąjį transportą.

Nuo sausio 22 d. 20 val. iki sausio 26 d. 16 val. bus draudžiamas transporto priemonių stovėjimas ties A.Goštauto ir A.Tumėno gatvių sankryža esančios automobilių stovėjimo aikštelės dalyje, toliau nei 75 metrai nuo Lietuvos Respublikos Seimo pastato.

Nuo sausio 22 d. 20 val. iki sausio 26 d. 16 val. draudžiamas transporto priemonių stovėjimas A.Goštauto gatvės dalyje nuo Gedimino prospekto iki pastato J.Jasinskio g. 16A.

P.Gritėnas: Kas čia labiau ekonominės sistemos nuskriaustųjų stalčiuje?

12:26

Apžvalgininkas Paulius Gritėnas pastebi, kad ūkininkai anaiptol neatrodo vargšai palyginti su Vilniaus gyventojais.

„Postmodernioji žakerija. Traktoriai, aišku, atrodo įspūdingiau ir grėsmingiau nei dalgiai ar šakės. Gali papypinti valdžios ponams ir ponioms po langais. Gali ir pagazuoti, kad aplinkui visi atsisuktų.

Bet yra ir kažkokio kognityvinio disonanso, kai nuskriaustas ūkininkas sėdi kabinoje su šiltu 300 eurų vertės brendiniu puchovyku ir atvežė į Vilnių parodyt savo 50 000 eurų vertės John Deere traktorių.

O pro šalį per brangios kavos už tris eurus eina pirkti darbą ir studijas bandantis derinti studentas arba susitaupyti bent porą tūkstančių bandantis antrametis komunikacijos projektų asistentas.

Arba šiaip koks eilinis valstybės tarnautojas ar žemesnio rango vadybininkas, kurio modernaus gyvenimo tikslas yra bent jau gauti paskolą ir kažkurią gražią dieną įsigyti nuosavą būstą. Gali kilti įvairių minčių, kas čia labiau ekonominės sistemos nuskriaustųjų stalčiuje“, – rašo jis.

 

A.Latakas: visi tranzitu gabenami rusiški grūdai išplukdomi iš uosto

12:25

Vienas iš protestuojančių ūkininkų reikalavimų – sustabdyti rusiškų grūdų tranzitą per Lietuvą. Tačiau Klaipėdos uosto direkcijos vadovas Algis Latakas teigia, kad per Lietuvą tranzitu gabenami rusiški grūdai nelieka Lietuvoje, nes visas į Klaipėdos uostą atvežtas jų kiekis išplukdomas laivais, rašo BNS.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grūdai
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Grūdai

Anot jo, Klaipėdos uoste pernai į laivus perkrauta daugiau nei 100 tūkst. tonų tranzitinių grūdų iš Rusijos. 

„2023 metais per Klaipėdos uostą pravažiavo 112 tūkstančių tonų grūdų, žinome visus laivus, kurie išplaukė, ir kur – dalis į Europą, dalis į Afriką. Ar galėjo jų būti Lietuvoje – tokių žinių mes nežinome, kas buvo atvežta į uostą, tas iš uosto buvo išvežta, tai negalėčiau pasakyti, kad jie čia galėjo likti“, – antradienį žurnalistams Klaipėdoje sakė A.Latakas.

Jo nuomone, dalis rusiškų grūdų gali likti kaimyninėje Latvijoje, nes iš jos eksportuojama mažiau nei importuojama. 

PLAČIAU SKAITYKITE: A.Latakas: visi tranzitu gabenami rusiški grūdai išplukdomi iš uosto

R.Valatka: edukaciniai ūkininkų technikos parodos elementai

12:22

Apžvalgininkas Rimvydas Valatka „Facebook“ rašo, kad ūkininkų technikos paroda Vilniaus Gedimino prospekte turi keletą gerų edukacinių momentų. 

„Pirmasis – akivaizdi europinės Lietuvos pergalė: ūkininkai į Vilnių atvažiavo ne su varganais „bielorusais“, o su tokiais pat traktoriais, kokiais greitkelius blokavo Vokietijos ūkininkai. Ir tai įvyko per nepilnus 20 metų.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę

Antrasis edukacinis momentas – atmetus protestą prieš rusiškų grūdų tranzitą, kas suprantama, ir protestą prieš didelį akcizo padidinimą rusiškiems degalams, Lietuvos ūkininkai iš esmės protestuoja prieš juos naujaisiais traktoriais apginklavusią europinę žemės ūkio politiką, kurios dirigentai tiek Europos Komisijoje, tiek Europarlamente buvo ir yra žalieji beigi socialistai, katrų šitoj Vyriausybėj tuomtarpu nėr nė vieno“, – rašo jis.

Į Vilnių juda ir miškavežiai

12:13

Į Vilnių juda ir miškavežiai. Kelyje Vievis-Maišiagala-Nemenčinė jų pravažiavo nemaža grupė sostinės link.

15min skaitytojos nuotr./Į Vilnių važiuoja ir miškavežiai
15min skaitytojos nuotr./Į Vilnių važiuoja ir miškavežiai

Miškų savininkai protestuoja dėl naujo jų veiklos reguliavimo Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose, kai veikla visiškai uždraudžiama arba apribojama, bei siekia didesnių kompensacijų, rašo naujienų agentūra BNS.

VIDEO: Prie ūkininkų protesto jungiasi miškavežiai: jau arti Vilniaus

Miškininkai taip pat siekia išsiaiškinti, kaip panaudojamos iš jų surinktos lėšos už parduotos žaliavinės medienos apmokestinimo 5 proc. tarifu mokestį.

Privačių miškų savininkų asociacijos koordinatorius, miškininkas Mečislovas Balandis BNS teigė, kad proteste dalyvaus apie 50 miškavežių – kaip ir buvo planuota.

„Pirmoji miškavežių banga, srautas atvyko ryte 9 valandą. Pavyko mums pravažiuoti pro kamščius kaip tik, policija maloniai pasitiko ir palydėjo iki Gedimino prospekto. Antroji banga dabar yra ties Kaišiadorimis, juos policija pasitiks ties Avižieniais. (...) Pagal planą mes Goštauto gatvėje turim stovėti, taip ir bus, o šičia (Gedimino prospekte – BNS) mes su ūkininkais solidarizuojamės, jungiamės, tai ir dalinamės vieta“, – BNS pasakojo M.Balandis, esantis Gedimino prospekte šalia miškavežių.

„Norim pateikti savo reikalavimus (...). Mes atėjome garsiai išreikšti savo žinutę“, – pridūrė jis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga reiškia paramą

12:11

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga visapusiškai palaiko ir remia Vilniuje šiandien į protesto akciją susirinkusius Lietuvos žemdirbius, teigiama partijos pranešime.

„Šešėlinės Vyriausybės vardu reiškiu palaikymą šiandien Vilniuje prasidėjusiai žemdirbių protesto akcijai. Protestuotojų iškelti reikalavimai yra teisėti ir pagrįsti, jų išsprendimas svarbus ne tik patiems žemdirbiams, bet ir visai Lietuvos ekonomikai“, – antradienį pradėdamas LVŽS šešėlinės Vyriausybės posėdį sakė politinės partijos lyderis Ramūnas Karbauskis.

Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Ramūnas Karbauskis
Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Ramūnas Karbauskis

Jis išreiškė viltį, kad dabartinė Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė „išgirs protestuojančius žemdirbius, ir ši protesto akcija baigsis Vyriausybės sprendimais Lietuvos žemdirbių naudai“.

„Vilnius ir vilniečiai šiandien turi suprasti, kad ne žemdirbiai kalti dėl apsunkintų eismo sąlygų mieste, o ši Vyriausybė, kuri absoliučiai ignoravo ir iki šiol ignoruoja žemdirbių keliamus reikalavimus“, – sakė R.Karbauskis.

Traktoriai Gedimino prospekte rikiuojasi dviem eilėmis

12:10

Į Gedimino prospektą nuvykusi 15min žurnalistė Dominyka Bukšaitytė praneša, kad nuo 10.30 miestas pildosi, o traktoriai rikiuojami dviem eilėmis per visą Gedimino prospektą – pirmoje eilėje stoja didieji traktoriai, antroje – mažieji. Taip pat palikta viena eilė pravažiuoti policijai, gaisrinei ar greitajai pagalbai.

Didžiųjų traktorių eilė visiškai užsipildžiusi nuo įvažiavimo į Katedrą iki Lukiškių aikštės, gausėja mažųjų traktorių eilė. Kai užsipildys Gedimino prospektas nuo Katedros iki Seimo traktoriai bus kreipiami į Goštauto gatvę.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę

Beveik ant visų traktorių kabo Lietuvos vėliavos, kai kurie pasikabinę plakatus su šūkiais, žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko nuotraukomis. 

Eismą prižiūrintys savanoriai teigia, kad traktoriai tvarkingai rikiuojasi, ant kiekvieno pakabintas numeris, nurodantis, kam priklauso transporto priemonė.

Protesto dalyviai nusiteikę taikiai, tačiau 15min žurnalistei sakė, kad jei reikės, imsis ir bado akcijų. Ūkininkai tvirtino, kad nakvynių ieškosi pas gimines, draugus, kai kurie žada grįžti namo. 

Protestuojantys ūkininkai: įsivaizdavome, kad bus baisiau

12:09

Kazlų Rūdos daržoves ir javus auginantis ūkininkas Stasys Valentukonis sakė, kad jei valdžios atstovai su ūkininkais tinkamai nesikalbės – jie su žemės ūkio technika Gedimino prospekte stovės kad ir dvi savaites.

„Ketvirtą valandą (ryto – BNS) išvažiavom ir dabar esam čia. Policija – kas kas viskas labai gražiai, maloniai bendravimas vyksta, kelionė puiki. Įsivaizdavom, kad bus baisiau. Tikrai viskas labai gerai kol kas. (...) Iki penktadienio stovėsim, jeigu bendraus su mumis kas nors, o jei ne, tai gal ir porą savaitėlių pastovėsim“, – BNS sakė jis.

„Neišskirčiau vienos problemos pagrindinės, jos visos mus sėkmingai liečia, yra ir daugiau neįvardytų problemų. (...) Aibė tų problemų“, – teigė ūkininkas.

Kupiškio ekologinės augalininkystės ūkininkas Mindaugas Kučinskas teigė iki Vilniaus traktoriumi važiavęs visą naktį.

„Važiavom vakar nuo 12 nakties iki šiandien šešių ryto. O tada nuo šešių ryto iki dabar (apie 11.30 val. – BNS). (...) Pagrindinių problemų yra ne viena, bet esminė, dėl ko visas šaršalas, tai daugiametės pievos ir jų atkūrimas. (...) Buvo valdžios padaryta daug klaidų anksčiau, o dabar visa atsakomybė bandoma numesti ūkininkams“, – BNS sakė M.Kučinskas.

Panevėžio ūkininkai į Vilnių gabena „ypatingą“ krovinį

12:04

Iš visos Lietuvos į Vilnių antradienio rytą traukė ūkininkais su traktoriais. Tokiu būdu jie protestuoja prieš sprendimus, kuriuos vertina kaip žalingus jiems. Panevėžio rajonas akcijoje nėra itin aktyvus – iš čia organizuotai į akciją pajudėjo vos keletas traktorių. Tačiau jie veža ir „ypatingą“ krovinį, nors sako, jog tikisi, kad neteks to krovinio kranelio atsukti.

VIDEO: Panevėžio rajono ūkininkai dėkoja kolegoms: be žemaičių protestas nebūtų įvykęs

Oksana Puronaitė, žemės ūkio bendrovės „Berčiūnai“ direktoriaus pavaduotoja, sakė, kad iš jos vadovaujamos bendrovės į Vilnių išvažiavo trys traktoriai ir sunkvežimis su „ypatingu turiniu“.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių

Tas turinys įvardintas ant cisternos – „Skystas mėšlas“.

O.Puronaitė vis dėlto ramina, kad greičiausia nenutiks taip, kaip buvo Vokietijoje, kur toks turinys liejosi prie valstybinių institucijų durų.

Daugiau skaitykite čia: „Ypatingą“ krovinį į Vilnių vežantys Panevėžio ūkininkai: tikimės, nebus UPS ir kranelis neatsisuks

Į Vilnių traukia traktorių kolona, kurios galo nematyti

11:45

Maždaug 30 km iki Vilniaus esantį Dūkštų kaimą pasiekė didžiulė traktorių kolona, greičiausia, iš Žemaitijos – ant traktorių matyti užrašai Šilalė. 

VIDEO: Didžiulė traktorių kolona iš Žemaitijos pakeliui į Vilnių: galo nesimato

Suskaičiuoti, kiek traktorių čia pravažiavo, neįmanoma, tačiau pati kolona važiavo apie pusvalandį, tad galima įsivaizduoti, kiek jų maždaug po valandos ar pusantros dar pasieks sostinę.

Aplinkos ministro patarėjas: „Na, nepilkite to šūdo tiesiai į mūsų visų bendrus vandenis“

11:44

Aplinkos ministro patarėjas Eimantas Norkūnas savo paskyroje „Facebook“ įvertino Vyriausybės klaidas, ūkininkų reikalavimus ir stebėjosi dėl ko, jie protestuoja.

„Padarėme klaidą su informavimu dėl saugomų teritorijų. Ji buvo teisiškai tvarkinga, bet prasisukus institucijų girnose, visiškai nepagalvota apie galutinį klientą – pilietį. Tai standartinė daugumos institucijų klaida, gaila, kad ir mes užlipome ant to grėblio. Už tai tikrai atsiprašome. Pamoka išmokta.

Vienas iš diskusijų objektų buvo pakrančių apsaugos juostos. Iki šiol ūkininkams dirbti ir pilti š su trąšomis galima buvo be jokių apribojimų. Dabar nustatėme minimalią 3 metrų zoną. Na, nepilkite to šūdo tiesiai į mūsų visų bendrus vandenis. Išariate, patręšiate, o potvynis nuplauna viską. Akivaizdi problema, tačiau čia kilo didžiulis nepasitenkinimas.

Matant, kiek ūkininkams rūpi gamta, supratingumo čia nereiktų daug tikėtis.

Kitas prašymas – nuo lapkričio mėnesio nebepilti š laukuose. Didelė tikimybė, kad jau bus įšalas ir viskas tiesiai vėl nutekės į mūsų vandenis. Čia irgi kilo didžiulis nepasitenkinimas. Taip, norėtųsi įvesti protingumo kriterijų, kad galima būtų žiūrėti pagal situaciją, bet matant, kiek ūkininkams rūpi gamta, supratingumo čia nereiktų daug tikėtis.

Liūdna, kad tokius, atrodytų akivaizdžius dalykus, tenka sakyti ir dėl to matyti didžiulį nepasitenkinimą bei jų išraišką per mitingą.

Taip pat jiems nepatinka, kad truputį mažėja dyzelinio kuro lengvatos. Taip pat uždraudžiame jį pilti į asmeninius automobilius. Tačiau man tikrai būtų įdomu išgirsti ūkininko paaiškinimą, kodėl būtent jis turi gauti lengvatą kurui, o ne pavyzdžiui sunkvežimio vairuotojas, kuris pristato ūkininkų daržoves į parduotuves. Kuo ūkininko verslo modelis yra kitoks nuo pastarojo?“, – rašo jis.

E.Norkūnas taip pat priduria: „Norėtųsi, kad vietoj dalykų, dėl kurių, manau, neturėtume diskutuoti, geriau šnekėtume apie saugomas teritorijas jų sklypuose ir kaip pasidalinti kaštus jas saugant. Tai būtų tikrai prasmingesnė diskusija“.

Transportų priemonių gali būti daugiau nei planuota

11:24

Nors Vilniaus Gedimino prospektas jau pilnas ūkininkų technikos, kuri sustatyta nuo Seimo iki Katedros aikštės, tačiau tai tik dalis traktorių. Kiti dar pakeliui.

„Dalis traktorių jau yra rikiuojama Gedimino prospekte. Dalis traktorių laukia, kol juos palydės ir tikrai žinau, kad dalis traktorių dar važiuoja, yra nepasiekę Vilniaus. (...) Tiksliai nepasakysiu (kiek technikos šiuo metu yra Gedimino prospekte – BNS), nes viskas greitai keičiasi, bet tikrai jau yra keli šimtai“, – BNS antradienį sakė akcijos organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos darbo grupės narys Dainius Arlauskas. 

VIDEO: Ūkininkų kolona rieda į Vilniaus centrą: vėliavos, plakatai ir raginimai valdžiai išklausyti

Anot jo, protesto mastas jau pranoko planus – į sostinę gali suvažiuoti apie 1 tūkst. traktorių ir kitos sunkiosios technikos.

„Gedimino prospekte leidimas yra išduotas 500 transporto priemonių kartu su Privačių miškų savininkų asociacija. (...) Tačiau manome, kad galbūt pavyks ir daugiau sustatyti. Į Vilnių, manom, važiuoja per tūkstantį traktorių. (...) Bus nukreipinėjami į gretimas aikšteles, kad kuo mažiau vilniečiams keltų nepatogumų“, – sakė D.Arlauskas. 

Prieš ūkininkus protestuos aplinkosaugininkai

11:05

Reikšdami susirūpinimą aplinkos būklės prastėjimu ir reaguodami į dalies ūkininkų išsakomus nerimą keliančius reikalavimus, trečiadienį Vilniuje aplinkosaugos specialistai ir aktyvistai renkasi į akciją „Kompromisai – ne gamtos sąskaita“.

Akcijos tikslas – išreikšti aplinkosaugininkų balsą diskusijoje apie žemės ūkio sektoriaus įtakos aplinkai mažinimo priemones ir atkreipti Vyriausybės dėmesį į tai, kad derybose su protestuojančiais ūkininkais nebūtų pamintas gamtinės aplinkos išsaugojimo interesas ir ilgalaikiai klimato, biologinės įvairovės apsaugos ir kiti įsipareigojimai.

„Baltijos jūrą kasmet pasiekia 600 tonų fosforo, 50 tūkst. tonų azoto. Tai medžiagos, kurios skatina eutrofikaciją, daugumai žinomą kaip tiesiog vandens žydėjimas. Didžioji dalis šių medžiagų patenka iš žemės ūkio laukų juos tręšiant. Dėl to mūsų ežerai ir tvenkiniai virsta dumblinomis balomis, atgrasiomis ne tik žmogui, bet ir be gyvybės. Laukų tręšimas yra neišvengiama priemonė, tačiau svarbu užtikrinti, kad kuo mažiau trąšų pateiktų į paviršinius vandenis. Tokios priemonės kaip platesnių vandens apsaugos zonų nustatymas ir skaidresnė trąšų naudojimo tvarka yra būtinos norint mažinti vandenų taršą. Tie, kurie priešinasi tam, siekia didesnės naudos sau perkeldami atsakomybę ir pasekmes ant visuomenės pečių. Ir dėl to brangiai sumokame mes visi, valydami upes ir ežerus, atkurdami gamtines ekosistemas“, – teigia Edmundas Greimas, Lietuvos gamtos fondo direktorius.

Aplinkosaugininkas Liutauras Stoškus akcentuoja, kad turime laikytis taisyklių, kurios leidžia subalansuoti šiandienos poreikius su gamtos išsaugojimo perspektyvomis ateities kartoms.

Skaitykite daugiau: Aplinkosaugininkai: derybose su protestuojančiais ūkininkais nedarykime kompromisų gamtos sąskaita 

Atvežė ir skysto mėšlo

11:01

Panevėžio ūkininkai į Vilnių atvyko ne tik su traktoriais, bet ir su srutovežiu – teigia atvežę skysto mėšlo.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių

 

Traktoriai – su vėliavomis ir plakatais

10:50

Nuo maždaug 10 val. ryto Gedimino prospektu su policijos palyda į savo vietas garsiai signalizuodamos važiuoja traktorių kolonos. Vėliau jos stovės tam skirtose vietose, o trečiadienį ir ketvirtadienį prie Vyriausybės rūmų vyks protesto renginiai. 

Kai kurie traktoriai iškėlę Lietuvos vėliavas, kiti pasikabinę plakatus su užrašais: „Nėra ūkininkų, nėra maisto, nėra ateities“, „PIENUI – kainą teisingą. ŪKININKUI – ateitį prasmingą!“, „Iki 2020 m. VISI ministrai palaikė gyvulininkystę. Tada į valdžią atėjo Kęstutis...“.

Paskutinis atnaujinimas 2024-01-23 10:50

Vilniaus centras jau pilnas traktorių

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę

Žemdirbių traktorių kolona jau įvažiavo į Gedimino prospektą. Netrukus Gedimino prospektas jau buvo pilnas traktorių, sustatytų taip, kad automobiliai galėtų pravažiuoti.

15min skaitytojos nuotr./Protestuojančių ūkininkų traktoriai Vilniaus centre
15min skaitytojos nuotr./Protestuojančių ūkininkų traktoriai Vilniaus centre
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ūkininkų kolonos pasiekė sostinę

Pirmieji ūkininkai apie 10 val. ryto jau pasiekė sostinės gatves. Link miesto centro jie judėjo Ukmergės gatve.

15min skaitytojos nuotr./Protestuojančių ūkininkų traktoriai juda link Vilniaus centro
15min skaitytojos nuotr./Protestuojančių ūkininkų traktoriai juda link Vilniaus centro
VIDEO: Pirmieji ūkininkų traktoriai pasiekė Vilnių: važiuoja Ukmergės gatve

15min žurnalistė Vilniaus rajone dar tamsoje užfiksavo link Vilniaus traukiančią traktorių koloną.

VIDEO: Dar neprašvitus ūkininkai su traktoriais keliauja sostinės link

Žemdirbiai juos pasitinkančius Vilniaus rajono gyventojus pasveikino pypsėjimais.

VIDEO: Vilniaus rajone užfiksuota traktorių kolona: filmuojančius gyventojus sveikina pypteldami

Dar neprašvitus į kelionę su traktoriais patraukė ūkininkai ir iš tolesnių Lietuvos vietų.

Didelė traktorių kolona pajudėjo iš Ignalinos rajono.

Šakių rajono ūkininkai į Vilnių startavo 4 valandą ryto.

Kauno rajone, poilsio aikštelėje, ankstų antradienio rytą jau buvo susirinkę didžioji dalis į protestą vykstančių Žemaitijos ūkininkų – 155 traktoriai. Ūkininkai į Vilnių pajudėjo 8 val. ryto per Jonavą, Upninkus, Kernavę, Avižienius.

Įspūdingais protesto vaizdais žmonės dalijosi ir „Facebook“ platformoje. Viename vaizdo įraše matomas didžiulis būrys susirinkusių traktorių.

Kaip traktoriai pasieks Vilniaus centrą?

Visa technika, judanti į Vilnių, antradienį susitelkimo taškus turi pasiekti iki 11:00 val.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių

Įvažiavimas į Vilniaus centrą traktoriais bus organizuojamas kolonomis ir tik su policijos palyda. Todėl aplink Vilnių yra numatytos traktorių susitelkimo vietos, kuriose bus grupuojamos kolonos palydėjimui į miesto centrą. Susitelkimo aikštelėse prie Vilniaus nurodytose vietose traktoriai bus priimami ne anksčiau, kaip sausio 23 d. 9:30 val.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių

Numatytos šios pagrindinės susitelkimo vietos:

Sudervės g., Avižieniai, Avižienių sen., Vilniaus r. sav. Judančią techniką nuo Ukmergės pro Sudervę Avižienių pradžioje atvykusią techniką pasitiks koordinatoriai.

atvykstantiems nuo Varėnos/Prienų pusės – ties įmone „Kinze Europe“ UAB, adresas Guopstų kel. 17, Guopstos, Trakų r. sav.

Atvažiuojantiems nuo Molėtų – Mažoji Riešė. Transporto srautai nuo Molėtų 172 kelio ir iš kitos pusės nuo Pabradės 102 kelio ties Pikeliškėmis bus nukreipti į 108 kelią link Mažosios Riešės.

Sostinės gyventojams gali kilti nepatogumų

Žemdirbių protesto organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas teigė, kad į Vilnių atvykusių protestuojančių žemdirbių technika bus statoma Gedimino prospekte paliekant jo viduryje pravažiavimą, dalis jos – A.Goštauto gatvėje, Seimo aikštelėje bei už jos esančioje teritorijoje.

„Nėra tikslo visiškai užblokuoti kažkurias gatves, sustabdyti eismą, bet tai bus Vilniaus miestui iš tikrųjų tam tikra našta ir gyventojams sukels nepatogumų“, – LRT radijui antradienį sakė I.Hofmanas.

Žemės ūkio tarybos pirmininkas teigė, kad žemdirbių dialogas su valdžios institucijomis vyksta, matomi jos žingsniai link bendradarbiavimo, tačiau, pasak jo, tęsti protestus nusprendė pati žemdirbių bendruomenė.

VIDEO: Panevėžio rajono ūkininkai dėkoja kolegoms: be žemaičių protestas nebūtų įvykęs

„Žemdirbiams netiko tie pažadai, kuriuos mes išgirdome. Žemdirbių bendruomenė išstūmė savo organizacijas ir privertė imtis koordinavimo bei organizavimo akcijų vykdant jų valią“ – sakė I.Hofmanas.

„Įtampa žemdirbių bendruomenėje yra didelė. Jeigu žmonės net iš Skuodo, iš tolimiausio rajono, tiek kilometrų pasiryžta važiuoti su traktoriais, vadinasi problemų yra, jiems skauda“, – pridūrė jis.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Ūkininkai važiuoja į Vilnių

Į Vilnių atkeliauja daugiau nei 800 technikos vienetų

Protesto organizatorės – Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas išvakarėse BNS sakė, kad į Vilnių turėtų suvažiuoti daugiau kaip 800 vienetų įvairios technikos, ji į sostinės centrą ims važiuoti antradienį po pietų, tai gali užtrukti iki 23 valandos.

Taryba BNS pranešė, kad trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 11 iki 16 val. prie Vyriausybės rūmų vyks ūkininkų ir jų rėmėjų protesto akcija, tikimasi apie 2 tūkst. dalyvių.

Taip pat skaitykite: Ko nori į Vilnių važiuojantys protestuotojai: šeši ūkininkų reikalavimai valdžiai

Tarybos atstovai ir kiti ūkininkai kalbės apie problemas, bus kviečiami pasisakyti ir valdžios atstovai, tikimasi, kad su protestuotojais susitiks aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Sausio 25 dieną laukiama prezidento Gitano Nausėdos pasisakymo.

Anot Lietuvos žemės ūkio tarybos pranešimo, ūkininkams trūko kantrybė, nes „pastaraisiais metais problemos žemės ūkyje buvo nesprendžiamos, o gilinamos“, akcija siekiama atkreipti it valdžios, ir visų Lietuvos žmonių dėmesį į sudėtingą situaciją, visuomenės supriešinimą, didelę atskirtį tarp miesto ir kaimo.

„Lietuvos žemdirbiai toliau taip dirbti ir gyventi negali. Mes sakome: GANA!!! Nuo žemės ūkio politikos priklauso ne tik Lietuvos žemdirbių veikla ir gyvenimas, bet ir visos šalies gyventojų ateitis: maisto kainos, maisto kokybė, iš esmės apsirūpinimas maistu ir jo saugumas, socialinė bei ekonominė šalies gyventojų gerovė“, – teigiama I.Hofmano pranešime.

Antradienį prie akcijos prisidės ir anksčiau protestą Kauno rajone surengę privačių miškų savininkai. Privačių miškų savininkų asociacija pirmadienį pranešė, kad į Vilnių atvyks 50 miškovežių, jie dvi paras stovės miesto centre.

Vilniaus miesto savivaldybė pranešė, kad nuo antradienio iki penktadienio dalyje Gedimino prospekto bus ribojamas eismas. Lietuvos žemės ūkio tarybos duomenimis, traktoriai iš Vilniaus pradės išvažiuoti penktadienį apie 9 valandą.

Ūkininkai sausio pradžioje visoje Lietuvoje degindami laužus protestavo prieš Vyriausybės vykdomą žemės ūkio politiką, padidintą suskystintų naftos dujų akcizą, daugiamečių pievų atstatymą, ragino spręsti pieno krizę ir kitas problemas.

Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio komisaras Januszas Wojciechowskis susitikęs su Lietuvos žemės ūkio tarybos atstovais sausio 11 dieną žadėjo pateikti sprendimus dėl daugiamečių pievų atstatymo. Antradienį šį klausimą jis aptars susitiks su žemės ūkio ministru Kęstučiu Navicku.

Ministras: Vyriausybė jau taiso klaidas

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad Vyriausybė pateikė pasiūlymą grąžinti dyzelino lengvatą žemdirbių automobiliams, taip pat iki 41 euro sumažinti suskystintų naftos dujų (SND) akcizą.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kęstutis Navickas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kęstutis Navickas

Mūsų Vyriausybės politinės kultūros dalis yra pripažinti ir ištaisyti klaidas. Tas įvyko labai greitai po susitikimo ir jau vakar yra paskelbti teisės aktų projektai.

Jo teigimu, su tuo susiję teisės aktų projektai pirmadienį paskelbti teisės aktų informacinėje sistemoje.

„Mūsų Vyriausybės politinės kultūros dalis yra pripažinti ir ištaisyti klaidas. Tas įvyko labai greitai po susitikimo ir jau vakar yra paskelbti teisės aktų projektai (...) dėl žaliojo dyzelio tvarkos sugrąžinimo, kokia buvo, taip pat akcizo (suskystintoms – BNS) naftos dujoms sumažinimas iki 41 euro“, – LRT radijui antradienį sakė K.Navickas.

Vyriausybės kanceliarijos parengtu Akcizų įstatymo pataisų projektu siūloma lengvatinį dyzelino akcizą – 60 eurų už 1 tūkst. litrų – leisti naudoti žemės ūkio bendrovėms ir ūkininkams, kurie neturi traktorių ar kitos žemės ūkio technikos, bet naudoja kitas transporto priemones.

Be to, siūloma lengvatinį 41 euro už toną SND akcizo tarifą taikyti buitiniams vartotojams namų šildymui, taip pat išpilstytoms į dujų balionus bei verslui naudojant kaip kurą šildymui. Nuo sausio šioms dujoms taikomas 304,1 euro tarifas.

Dujų balionas, taikant šį akcizą, pabrangs 1,04 euro vietoje 7,67 euro šiuo metu. Verslui prie pastoviosios dalies – 41 euro – dar bus skaičiuojama CO2 dedamoji.

Šiuo metu Briuselyje viešintis žemės ūkio ministras su protestuojančiais žemdirbiais ketina susitikti trečiadienį.

Prezidento patarėja: akcizų didinimas buvo Vyriausybės klaida

Šalies prezidento patarėja Irena Segalovičienė sako, kad nuo šių metų pradžios smarkiai padidintas suskystintų naftos dujų (SND) akcizas buvo Vyriausybės klaida.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Irena Segalovičienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Irena Segalovičienė

„Manykime, laikykime, kad tai buvo tam tikra Vyriausybės klaida. Toks staigus akcizo pakėlimas tapo neproporcingai didele našta vartotojams, ypač turint omeny, kad nebuvo pakankamų galimybių tiems vartotojams prisitaikyti prie tų alternatyvų“, – antradienį Žinių radijui sakė I.Segalovičienė.

Prezidentūra anksčiau šį mėnesį paragino Vyriausybę nedelsiant peržiūrėti sprendimą dėl nuo šių metų padidino SND akcizo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius