-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pomidorų ekonomika kylant kainoms: kas pigiau – daržoves pirkti ar augintis pačiam?

Ar neblėstanti lietuvių meilė daržams ir sodams gali padėti sušvelninti vis labiau augančias vaisių ir daržovių kainas? Kol verslai fiksuoja prekybos sodo ir daržo prekėmis suintensyvėjimą, žemės ūkio ekspertai teigia, kad mažo masto mėgėjiškas ūkininkavimas beveik visais atvejais atsieina daugiau, tačiau turi kitų, finansiškai sunkiau apibrėžiamų, privalumų.
Pomidorai
Pomidorai / 123RF.com nuotr.

Daržininkystė ir sodininkystė tradiciškai yra populiarus lietuvių laisvalaikio praleidimo būdas. Štai dar 2018 m. tyrimų agentūros „Kantar“ atlikta gyventojų apklausa atskleidė, kad 27,7 proc., arba 600 tūkst., šalies gyventojų savo laisvalaikį leido lysvėse.

2021 m. atlikta identiška apklausa atskleidė, kad daržininkų ir sodininkų gretos dar padidėjo – tuo užsiima jau 694,9 tūkst. gyventojų, arba net 33,6 proc. Lietuvos populiacijos nuo 16 iki 74 metų.

Šiais metais, panašu, lietuviai į daržus ir sodus grįžta su nauja jėga.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Moki veži“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Moki veži“

Kaip 15min informavo „Moki Veži“ rinkodaros vadybininkė Ivona Sidorovič, šiais metais prekyba sodo ir daržo prekėmis, lyginant su pernai, yra gerokai suaktyvėjusi.

„Aiškiai juntamas sodo sezonui aktualių prekių, tokių kaip sėklos, daigyklos, prekybos pagyvėjimas. Kelis kartus išaugę pardavimai valgomųjų kultūrų, tokių kaip vaismedžiai, vaiskrūmiai, daržovių sėklos, svogūnų sėjinukai“, – komentavo ji.

Kovo mėnesį parduotuvėse taip pat fiksuoti gerokai didesni trąšų, sodo technikos, šiltnamių plėvelės pardavimai.

Tiesa, kaip primena ir patys „Moki Veži“ atstovai, praėjusių metų pirmąjį ketvirtį fizinės parduotuvės buvo uždarytos dėl karantino ir prekyba nevyko, todėl didesnis pagyvėjimas greičiausiai didele dalimi yra nulemtas laisvesnės prekybos tvarkos.

Vis dėlto lyginant su priešpandeminiais 2019 m., kai kuriose kategorijose pastebimas aiškus šuolis – sodo prekių pardavimai yra 36 proc. didesni nei 2019 I ketvirtį, trąšų pardavimai – 51 proc., žemių pardavimai – 17 proc., o sodo rankinių įrankių pardavimai – 51 proc. didesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius