-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkininkas Darius Morkūnas: „Mūsų prioritetas – šviežumas“

Ūkininkas Darius Morkūnas pasakoja, kad iš pradžių savo gyvenime apie ūkininkavimą negalvojęs, tačiau ilgainiui vis tiek nugalėjo veikla, kurią puoselėja jo tėvai. Šiandien jis sako, kad yra labai patenkintas savo pasirinktu keliu ir tuo, kad gali dirbti gamtoje.
Pasėliai
Pasėliai / Asmeninio archyvo nuotr.

„Baigiau statybos studijas, po to metus pradirbau statybų sektoriuje ir supratau, kad esu ne savo rogėse. Nusprendžiau daryti tai, kuo užsiima mano tėvai – ūkininkauti. Taip šalia jų įkūriau savo ūkį, kuriam jau dešimt metų. Mano ūkis specializuojasi tik į pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus“ (dar vadinami NKP)“, – pasakoja D. Morkūnas, NKP sertifikatą turintis jau nuo 2011-ųjų.

Užaugintos daržovės – nacionalinės kokybės produktas

NKP produkcijai yra skiriamas didelis dėmesys – tam, kad ūkininkas galėtų pardavinėti ženklu „Kokybė“ pažymėtas daržovės, reikalingas sertifikatas. Auginimo metu tokioms daržovėms yra labai smarkiai apribotas augalų apsaugos priemonių bei trąšų kiekis, todėl produktai pasižymi išskirtinėmis, ypatingomis savybėmis. „NKP sertifikatą reikia atnaujinti kasmet – tuo rūpinasi ir procesą kontroliuoja „Ekoagros“, tikrinanti dokumentaciją, pasėlius, pakavimo medžiagas, įsigytas medžiagas ūkiui ir pan.“, – pasakoja ūkininkas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Daržovių sandėliavimas
Asmeninio archyvo nuotr. /Daržovių sandėliavimas

Pasvalio rajone įsikūrusiame Dariaus Morkūno ūkyje dirba penki žmonės. Pagrindinės daržovės, kurias augina ūkininkas – pačios populiariausios: tai kopūstai, morkos, burokėliai, svogūnai. Paklaustas, ar ūkininkavimas sunkus darbas, o gal prireikia pagalbos iš žemės ūkį kontroliuojančių tarnybų, Darius sako, kad ūkininkauti labai padeda derlingos žemės, o štai pagalbos kol kas neteko prašyti: „Nors sumažinus trąšų kiekį derlius sumažėjo, tačiau tai kompensuoja padidėjusi kaina. Išvis per metus užauginame iki 500 tonų daržovių“, – pasakoja ūkininkas.

Jis priduria, kad nereikėtų klaidinti vartotojų ir painioti NKP produkciją su ekologiška. „Ekologiškas produktas yra toks, kuris auginamas visiškai be jokių mineralinių trąšų ir augalų apsaugos priemonių. NKP produkcijai užauginti yra pasitelkiami nedideli kiekiai jau minėtų priemonių, tačiau tai nepalyginti sveikesni produktai, nei gavę cheminių priemonių. Mano pasirinkimas auginti NKP buvo susijęs su tuo, kad norėjosi auginti ir sau, ir Lietuvos žmonėms švaresnę produkciją, ir įdirbis jau buvo padarytas, nes tėvai augino būtent NKP, pasidalino savo žiniomis, įgyta patirtimi, kuri man labai pravertė. Ekologiškas daržoves užauginti yra tikrai sunku, o NKP galima pavadinti tarpiniu sveiku pasirinkimu. Žinoma, kiekvienais metais būna vis kokių nors iššūkių, tačiau mokaisi ir tobulėji, pavyksta vis geriau“, – sako ūkininkas.

Užaugintos daržovės Lietuvos gyventojus pasiekia itin greitai

Darius Morkūnas juokauja, kad idealaus oro niekada nebūna, tačiau saulė nepalyginti geriau nei liūtys, kurių suvaldyti neįmanoma – užtvinsta laukai ir nieko nepadarysi. O štai nuo sausros gelbsti laistymo sistemos, tad galima užtikrinti, kad augalai neišdžius. „Ūkininkavimas yra tokia sritis, kuri visiškai priklauso nuo gamtos – belieka tik susitarti su ja“, – juokauja D.Morkūnas.

Ūkininkas pasakoja, kad NKP sertifikatu pažymėtos daržovės yra tiekiamos tik Lietuvos rinkai, tad jis turi galimybę būti visai šalia vartotojų. Užauginta lietuviška produkcija tiekiama Lietuvoje esantiems prekybos centrams, todėl įsigyti juos paprasta. „Rugpjūčio mėnesį prasideda didysis darbymetis. Kai nuimame šviežių daržovių derlių (nuimamas tik tam tikras kiekis, reikalingas pardavimui), daržovės plaunamos, pakuojamos ir iškart nuvežamos į prekybos tinklus. Tokiu būdu vartotojus labai greitai pasiekia šviežios, ką tik nuimtos daržovės, tad išsaugomos ir visos vertingos medžiagos, esančios jose“, – sako ūkininkas.

Asmeninio archyvo nuotr. /Daržovės
Asmeninio archyvo nuotr. /Daržovės

Žiemos sezonui skirtos daržovės spalio mėnesį yra sandėliuojamos specialiuose šaldytuvuose, kad išliktų šviežios. Jos būna nenuplautos, nuimtos tiesiai iš laukų ir yra laikomos 0,5 laipsnio temperatūroje medinėse dėžėse, o pardavimo metu pakuojamos ir vežamos į prekybos centrus. „Mūsų tikslas – kuo šviežesnė produkcija, be to, tinkamai laikomos daržovės puikiai išsilaiko iki gegužės ir ilgiau“, – sako Darius Morkūnas.

Laukia pavasario darbų

Šalta ir atšiauri žiema ūkininko neišgąsdino – jis sako laukia, kada galės jau pradėti savo darbus laukuose. Darbo daug ir jis niekada nespėja atsibosti: pavasarį – sėja, vasarą – pasėlių priežiūra, rudenį – derliaus nuėmimas, žiemą – derliaus paruošimas ir naujo sezono planavimas. „Kai tik išdžius laukai – prasidės darbymetis. Šaltuoju sezonu planuojame, kas kur augs, taip pat atsinaujiname ir pasiruošiame auginimo technologijas. Kopūstai sodinami daigais, o visos kitos daržovės – sėjamos sėjamosiomis mašinomis, kurios gali pasėti kelių centimetrų atstumais. Na o pasėjus – belieka laukti derliaus“, – juokiasi ūkininkas ir priduria, kad ūkyje niekada nėra nuobodu, nes kasdien tavęs laukia visokiausių darbų įvairovė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Pasėliai
Asmeninio archyvo nuotr. /Pasėliai

Dariaus tėtis Algimantas Morkūnas ūkininkauja jau nuo 1997-ųjų metu ir sako, kad labai džiaugiasi, jog sūnus pasekė jo pėdomis ir kad jam puikiai sekasi. „Vis pagalvodavome, kaip būtų gerai, kad kas perimtų ūkį – sūnaus pasirinkimas mus labai džiugina. Galima sakyti, kad dabar jis viskam vadovauja. Iš pradžių, žinoma, reikėjo laiko, kad viską perprastų, įgytų žinių. Nėra taip paprasta, kad ateini ir viską žinai. Ūkyje yra visokiausių niuansų – pats auginimo procesas, laukų priežiūra, tręšimas, laistymas, tad ir dabar iškyla neatsakytų klausimų“, – pasakoja Algimantas. Jis priduria, kad sūnus Darius padeda užmegzti ryšius ir su kitomis šalimis, vyksta į įvairias parodas užsienyje.

„Ūkininkavimas nuo 1997-ųjų metų taip stipriai pažengė į priekį, kad dabar sunku patikėti, kad taip galėjo būti – ūkis skiriasi kaip diena ir naktis. Juk pradėjome darbus tuščioje vietoje! Ūkį kūrėme pamažu – tai vieną traktorių įsigijome, tai kitą techniką, vėliau pasistatėme pirmąjį sandėlį ir taip viską įsirengėme. Ką jau kalbėti apie šiuolaikinius įrengimus, techniką, technologinius sprendimus. Kai pasižiūri atgal, matai, kiek daug pasiekta“, – sako Algimantas Morkūnas.


Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius