-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VMVT vadovas: dėl gaisro Alytuje didžiausia rizika – žaliaviniam pienui

Dėl gaisro Alytuje didžiausia rizika kyla žaliaviniam pienui, sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas. Anot Dariaus Remeikos, pirminiai duomenys rodo, kad netoli gaisro židinio buvusiuose ūkiuose yra padidėjusi pieno tarša dioksinais.
Gaisras Alytuje
Gaisras Alytuje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Didžiausia rizika yra žaliaviniam pienui. Mes praėjusią savaitę gavome pirmus duomenis iš ūkių ir jie rodo, kad tarša yra padidėjusi, konkrečiai – tarša dioksinais“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė D.Remeika.

„Viename ūkyje, kuris yra apie 6 kilometrus į šiaurę nuo gaisro vietos, jau paskelbėme, kad tarša dioksinais nustatyta aštuonis kartus didesnė nei norma. Pieno supirkimo punkte, kuris irgi yra į šiaurę nuo gaisro vietos, ten du su puse karto tarša viršijo normas“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Remeika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Remeika

Anot jo, nuo pirmadienio VMVT ims skerdžiamų gyvulių mėsos mėginius.

„Teršalai po truputį turėtų kauptis gyvūliuose – tai yra mėsa, riebalinis audinys, kepenys. Todėl nuo šiandien imsime mėginius visų gyvulių, kurie bus siunčiami skerdimui į patvirtintas skerdyklas“, – sakė VMVT vadovas.

Pasak D.Remeikos, pirmųjų tyrimų atsakymų tikimasi sulaukti dar šią savaitę.

„Pasitelkėme užsienio šalių laboratorijas, mėginiai yra siunčiami į Vokietijos laboratorijas, kad galėtume greičiau gauti tyrimų rezultatus. Pirminius duomenis dėl taršos šuliniuose ir želmenyse tikimės gauti šią savaitę, ketvirtadienį“, – teigė jis.

Nustačius, kad dėl gaisro Alytuje ūkininkų pienas užterštas ir jo negalima tiekti rinkai, žemės ūkio ministras Andrius Palionis tvirtina, kad ūkininkams nuostoliai bus kompensuoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Palionis

Be to, A.Palionis teigė, kad sankcijos dėl laiku neįvykdytų įsipareigojimų supirkėjams ar Nacionalinei mokėjimų agentūrai Alytaus rajono ūkininkams nebus taikomos.

VMVT uždraudė ūkiams, kurie pateko į užterštą teritoriją, tiekti žalią pieną supirkimo punktams, naudoti jį asmeninėms reikmėms ar gyvūnams šerti, prekiauti pienu ir jo produktais tiesiogiai vartotojams, turgavietėse ir kitose prekybos vietose.

Pieno supirkėjams ir pieno perdirbimo įmonėms draudžiama supirkti pieną, pristatytą iš užkrėstose teritorijose esančių ūkių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius