Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Australijos gaisrų sujaudinta kulinarinių knygų autorė Elžbieta Monkevič „įsivaikino“ koalą

Kol Australiją siaubia gaisras, o dėl laukinių gyvūnų sunerimęs visas pasaulis, žurnalo „Verdu ir kepu“ vyr. redaktorė Elžbieta Monkevič atrado būdą, kaip padėti gyvūnams. Ji oficialiai tapo koalos globėja.
Alfas Ivanauskas ir Elžbieta Monkevič; vaizdai iš Australijos
Alfas Ivanauskas ir Elžbieta Monkevič; vaizdai iš Australijos / 15min ir Scanpix nuotr.

„Aš niekada neturėjau gyvūno tik dėl to, kad, jeigu jam kas nors atsitiktų, man plyštų širdis, o aš tokios traumos negalėčiau ištverti. Tačiau, jeigu galiu padėti, padėsiu visiems, nebūtinai gyvūnams. Turiu begalinį norą gelbėti kitus“, – taip pokalbį su 15min pradėjo Elžbieta Monkevič.

Moteris pasakojo, kad prieš praėjusias Kalėdas kartu su „Vilniaus meduolių“ savininke Ana Griškevičiene ir istoriku Antanu Astrausku Lenkų kultūros dienų proga organizavo meduolių puošimo renginį, o visos surinktos lėšos keliavo hospisui. Juokaujama, kad, kartą paragavęs, negali sustoti. Taip, matyt, netikėtai ji tapo koalos globėja, o šis sprendimas gimė... naktį.

Paklausta, kaip jos šeima reagavo į jos norą „įsivaikinti“ koalą, Elžbieta nusijuokė: „Tai įvyko naktį. Vyras jau miegojo, tačiau jis yra pripratęs, kai aš darau crazy dalykus. Jie jam sukelia tik šypseną.“

K.Pauliukonio nuotr./Elžbieta Monkevič
K.Pauliukonio nuotr./Elžbieta Monkevič

Žurnalo „Verdu ir kepu“ redaktorė teigė, jog praktika globoti gyvūną yra labai paplitusi pasaulyje. Nereikia net ieškoti organizacijų – tokias paslaugas siūlo ir zoologijos sodai. Mūsų šalyje tai skamba neįprastai, tačiau svetur tai gana įprastas dalykas.

Kaip sakė žinoma moteris, ji socialiniuose tinkluose seka labai daug įvairių puslapių, o galimybę globoti koalą pastebėjo visai netikėtai, bet nė sekundę nesudvejojo. Ne tik dėl to, kad šie gyvūnai yra mieli – kaip pati teigė, koalos yra labiausiai pažeidžiamas gyvūnas. Nusprendus pradėti globoti laukinį gyvūną jo tikrai nereikia auginti namuose, įsipareigojimai yra tik finansiniai, o sertifikatas – tik tavo gero darbo įrodymas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisrai Australijoje naikina koalų populiaciją
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisrai Australijoje naikina koalų populiaciją

„Šiuo metu stebint Australijos tragediją mane užplūsta įvairios emocijos. Tai, kas vyksta su gamta ir gyvūnais, yra siaubas, tiesiog sunkiai nusakoma žodžiais. Manau, kad žmonės išgyvens, jiems viskas bus gerai, gamta irgi lėtai, bet atsigaus, o labiausiai man gaila gyvūnų.

Kai pamačiau, kad Australijoje ant sudegusių kamienų atauginėja nauji žali lapeliai, supratau, kad tai – gyvenimas. Tie vaizdai mane išmokė, kad niekada negalima pasiduoti, nes gyvenimo augalėlis kažkada vis tiek prasimuš. O kad žinomi žmonės šiuo metu reklamuojasi, kiek daug padeda Australijai , tebūnie, svarbiausia, kad iš jų pagalbos būtų nauda nukentėjusiems“, – sakė E.Monkevič.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius