Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 03 09 /22:41

Beata Tiškevič-Hasanova, atidariusi moterų balsų vakarą: „Einam į gėdą kartu“

Pirmadienio vakarą Vilniaus Brodvėjaus klube – moterų balsų vakaras. Aktorė, laidų vedėja Beata Tiškevič-Hasanova ir dar keturios moterys, žengusios į sceną, pasakojo apie tai, kas joms rūpi, juokina, stebina, pykina, kankina, pykdo ar tiesiog veikia.
Beata Tiškevič-Hasanova
Beata Tiškevič-Hasanova / Lukas Balandis / BNS nuotr.
Temos: 1 Moteris

„Žiauriai šiku į kelnes dėl šito įvykio. Buvau susirgus rotavirusu prieš kelias savaites. Kai jūsų tiek daug, manęs atrodo tiek mažai, minčių tiek mažai. Sveikinu visas su praėjusia Moters diena. Jūs esate visos nuostabios, gražios, ypatingos. Žiauriai jėga, kad jūs atėjote ir susirinkome čia švęsti jūsų išskirtinumą“, – pradėjo analogų Lietuvoje neturintį renginį jo sumanytoja Beata Tiškevič-Hasanova.

Kviesdama susirinkusius vakaro svečius išgirsti penkių dalyvių pasakojimus, moteris kalbėjo apie savo vidinį balsą, kuris, anot jos, pakankamai įnoringas – prilygsta sudėtingo būdo ponaičiui.

Šiandien vidinis balsas man sakė, kam tu ten eisi, ką jūs ten pasakosit, kam čia įdomu, ar pakankamai patyrėme mes gėdos, bet keliaukim į gėdą kartu. Iš esmės labai tikimės, kad ši mūsų idėja turės tęstinumą, – tęsė B.Tiškevič-Hasanova.

„Jis man sako, kad nepakankamai dirbi. Aš jam sakau, kad aš dirbu daug. Jis man atsako, kad dirbu daug, nes dirbu lėtai. Šiandien jis manęs klausė, kam tu ten eisi, ką jūs ten pasakosit, kam čia įdomu, ar nepakankamai patyrėme mes gėdos. Bet keliaukime į gėdą kartu. Iš esmės labai tikimės, kad ši mūsų idėja turės tęstinumą“, – tęsė Beata.

Moteris teigė, kad tikisi, jog renginys „Moterys kalba“ nebus paskutinis, o prie šių merginų penketuko prisijungs ir kitos, kurios tiesiog ant scenos pasakos viską, ką norės.

„Mes labai kviesime jus į sceną papasakoti apie bet ką. Pavyzdžiui, Raminta užlipa ant scenos ir sako: mane paliko Steponas, jis debilas. O mes visos rėkiam, kad jis debilas. Scena – labai geras dalykas, nes, kai sakote scenai, jog Steponas debilas, ji priima tai kaip faktą. Ji niekada to nepaneigs. Tikiuosi, kad ši aikštelė bus mūsų visų vidiniams balsams ir kad kiekviena iš mūsų galėtų užlipti ant jos ir papasakoti, kas tuo metu aktualu“, – sakė B.Tiškevič-Hasanova ir užleido sceną kitoms keturioms projekto „Kalba moterys“ dalyvėms.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Beata Tiškevič-Hasanova
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Beata Tiškevič-Hasanova

Moterys kalbėjo...

... apie nevykusius santykius su vyrais

Į „Brodvėjaus“ sceną žengusi Gintarė kalbėjo apie nesėkmes su vyriškąja lytimi. Ji vardijo daugeliui iš moterų girdėtus pasiteisinimus iš vyrų lūpų, kai šie nepasirengę pradėti santykių: „Aš esu per blogas, aš tavęs tikrai nepadarysiu laimingos, aš vedęs, aš niekada nevesiu.“

Važiuoja vyras pro šalį ir rėkia: „Lesbietės susiporavo!“. O mano draugė nepėsčia, atsisuko ir sako: „Mirk, seni“. Aš žaviuosi stipriomis moterimis, bet nejaučiu joms potraukio, – pabaigė dar vieną epizodą Gintarė.

Po patirtų nesėkmių ir išgirstų milijono priežasčių, kodėl jis netinkamas santykiams su ja, moteris prisipažino gavusi patarimą iš vyrų – draugauti su moterimi.

„Tokie šmaikštuoliai. Tai kartą einu susitikti su drauge Ilona. Aš šaukiu ją, ji – mane. Važiuoja vyras pro šalį ir rėkia: „Lesbietės susiporavo!“. O mano draugė nepėsčia, atsisuko ir sako: „Mirk, seni“. Aš žaviuosi stipriomis moterimis, bet nejaučiu joms potraukio“, – pabaigė vieną savo pasakojimo epizodą Gintarė.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vakaro akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vakaro akimirka

... apie klausimus be aiškių atsakymų

„Vyras kartą priėjo ir sako: „Jūs tokia graži moteris, Beata, bet kodėl plaukus nusikirpot?“ – prisiminė Beata, kuri tuomet jam atšovė: „Nes atsiauginau kitur.“

Vyras kartą priėjo ir sako: „Jūs tokia graži moteris, Beata, bet kodėl plaukus nusikirpot? „Nes atsiauginau kitur“, – pasakojo Beata.

Dėl figūros nesiskundžianti Beata dažnai sulaukia klausimų, ar pavalgė. „Ne, man nereikia valgyti, aš galiu pagraužti save“, – juokavo Beata.

Toliau ji leidosi kalbėti apie vaikystę. Kalbėjo apie tai, kaip vaikystėje mergaitės svajoja apie begalinę meilę, kuri ateis ir viską išspręs.

„Nes prisiskaito knygų. O berniukai sau žaidžia mašinėlėmis. Ir tada mes susitinkame tokie skirtingi, ir stebimės, kad vieni kitų nesuprantame. Bet ateina momentas, kai jos nusprendžia – papai ir pinigai svarbiausia ir susiranda Ženią, kuris laisvalaikiu jas muša ir vadina maja baba“, – ši Beatos pasirodymo dalis buvo palydėta gausiais žiūrovų plojimais. Kaip ir daugelis kitų Beatos ir kitų projekto dalyvių kalbų.

... apie feminizmą

„Aš susirgau, atsikėliau su angina, bet nesijaučiu taip blogai, kaip Artūras Zuokas prieš antrąjį rinkimų turą“, – pasirodymą pradėjo Neringa, toliau rutuliojusi feminizmo tematiką.

Aš susirgau, atsikėliau su angina, bet nesijaučiu taip blogai, kaip Artūras Zuokas prieš antrąjį rinkimų turą, – pasirodymą pradėjo Neringa.

Neringa save apibūdino kaip mažo ūgio feministę.

„Dažnai pakliūnu į tokias situacijas, kai reikia prašyti vyrų pagalbos įjungti šviesą, nes nepasiekiu, paduoti konservus, nes vėlgi nepasiekiu. Jaučiausi kažkokia nepakankama. Bet paskui supratau, kad tai, kad turi prašyti kažkieno pagalbos, nėra blogai. Tai labai padeda, nes abu pamatote situaciją iš žemesnio ir aukštesnio kampo“, – baigė pasirodymą Neringa, ir dar pridūrė, kad šis jos pasispardymas skiriamas mažo ūgio moterims, o nedidelis ūgis esą tėra jų visų stiprybė.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vakaro akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Neringa

... apie ilgalaikius santykius

„Noriu pašnekėti apie socialinį sutrikimą, pragarą – gyvenimą ilgalaikėje poroje. Merginai. Gyvenu ilgalaikėje poroje, sutikau jį visai neseniai – prieš septynerius metus, statė meną iš alaus – menininkas iš alaus. Keisti faktai – jis man pasipiršo tikrai iš meilės, ne po dešimt metų, kaip įprasta, bet po septynerių. Be to, jis manęs nemuša, aš irgi nesmurtauju, o psichologinis smurtas – Lietuvoje nėra smurtas“, – pradėjo savo pasirodymą Lina.

Jis manęs nemuša, aš irgi nesmurtauju, o psichologinis smurtas – Lietuvoje nėra smurtas, – pradėjo savo pasirodymą Lina.

Toliau ji dėstė keletą punktų, kaip suprasti, kad esi ilgalaikėje poroje. Vienas tokių, kuris, kaip prisipažino Lina, dar galioja ir jai, – budrumas.

„Jūs ilgalaikiuose santykiuose, o ne santuokoje – apkerpėti reikia po, o ne prieš, bet aš tą budrumą praradau prieš kelerius metus ir mano užpakalis gavo pavadinimą – Afrikos žemynas. Ir tada supratau, kad reikia kažką daryti, tai nuėjau pas kosmetologę ir pasiploninau antakius, netyčia buvo madoj strėliukės, atrodžiau kaip pakelės mergina. Tai va ir pasipiršo po trejų metų“, – baigė pasirodymą Lina.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vakaro akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Lina

... apie tai, kas natūralu

Marija, gretindama gyvūnus ir žmones, kalbėjo apie tai, kas natūralu. Štai beždžionės, kaip ji atkreipė dėmesį, streikuoja:

Jeigu išmokai kažką daryti ir moki pusę minimumo, daro, bet jei pasodini kitą beždžionę šalia ir jai moki visą minimumą, ta pirmoji nebedaro to, ką moka. Nes norėti lygiaverčio atlygio yra natūralu, – baigė Marija.

„Jeigu išmokai beždžionę kažką daryti ir moki jai pusę minimumo, ji daro, bet jei pasodini kitą beždžionę šalia ir jai jau moki visą minimumą, ta pirmoji nebedaro to, ką moka. Nes norėti lygiaverčio atlygio yra natūralu“, – baigė Marija.

Toliau sekė antrasis kalbų turas, kuriame buvo dar daugiau šmaikščių pasisakymų. Dar prieš renginį Beata žadėjo: „Nepažadame, kad bus juokinga, bet bus įdomu.“ Buvo ir juokinga, ir įdomu.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vakaro akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Marija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius