Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Byloje dėl palmių – Bosams palankus teismo verdiktas: įmonė sprendimą žada skųsti

Prieš daugiau nei metus Palangoje esančių namų kieme palmes pasodinę žinomi verslininkai Daina ir Antanas Bosai įsipainiojo į nepavydėtiną situaciją – medžiai neatlaikė žiemos, tačiau paprašius grąžinti pinigus, pardavėjai nesutiko ir, kaip teigta, net pažėrė grasinimų. Galiausiai konfliktas pasiekė Klaipėdos miesto apylinkės teismą, kuriame teisingumo sulaukė būtent Bosų šeima – jiems turėtų būti padengtos visos išlaidos. Tiesa, „Palmės Lietuvoje“ atstovai su teismo sprendimu nesutinka ir ketina jį apskųsti.
Daina ir Antanas Bosai
Daina ir Antanas Bosai / 15min ir KK2 nuotr.

Daina Bosas: teisybę rasti įmanoma ir aš esu to pavyzdys

Konflikto su „Palmės Lietuvoje“ pardavėjais pradžią Daina Bosas praėjusiais metais pasakojo LNK laidoje „KK2“. Tuomet sakė, kad iš minėtos įmonės nusipirko šešias palmes, dar dvi iš verslininkų gavo dovanų už reklamą instagrame. Palmių pardavėjai porą užtikrino, kad šie medžiai puikiai augs ir Lietuvoje.

Vis dėlto atėjus žiemai, atostogų išvykusi Bosų šeima sulaukė žinios, kad palmės po truputį miršta. Moteris iškart susisiekė su pardavėjais, kuriems prieš tai už palmes, jų pasodinimą bei žieminius palmių paltukus atseikėjo apie 5 tūkst. eurų.

Daina pabrėžė, kad pardavėjai jos neinformavo dėl palmes turėjusių apšildyti laidų, būtent todėl ji kreipėsi į įmonę su prašymu grąžinti pinigus. Tačiau, anot moters, pasiūlymas pardavėjams nepatiko ir šie ėmė svaidytis grasinimais.

„Sulaukiau skambučio. Sako, jūs čia atstokit nuo mano vaikų, dukros ir žento, jūs reketuojate, žlugdote jų ambicingą verslą. Aš ne biednesnis už jus, mes galim atiduot tuos pinigus, jeigu jums reikia. Mes žinome daug apie jus, kas buvo jūsų žmona, mes irgi paleisim medžiagą, nes jūs instagrame parodėt mūsų nuvytusias palmes“, – laidoje „KK2“ apie sulauktą skambutį kalbėjo Antanas Bosas.

Nepavykus su „Palmės Lietuvoje“ susitarti taikiai, A.Bosas kreipėsi į Vartotojų teisių tarnybą, kuri, įvertinusi situaciją, priėmė šeimai palankų sprendimą ir priteisė dalį pinigų.

Vis dėlto „Palmės Lietuvoje“ nusprendė nepasiduoti ir tuomet patys kreipėsi į Klaipėdos miesto apylinkės teismą. Tačiau nesulaukė norimų rezultatų – teismas priėmė Dainai ir Antanui Bosams palankų sprendimą, pagal kurį porai turėtų būti priteistos visos išlaidos.

Dėl Klaipėdos miesto apylinkės teismo verdikto 15min antradienio vakarą kreipėsi į Antaną ir Dainą Bosus.

„Priteisė viską, ko mes prašėme. Mes neprašėme nieko be priežasties ir nieko išgalvoto. Tik to, kas yra teisinga. Prašėme tiek, kiek sumokėjome už palmes, palmių „paltus“, teismo išlaidas ir, aišku, už tai, kad reikės samdyti firmą, kuri palmes iškas, išveš ir utilizuos. Jei palme.lt ir toliau trukdys teismų darbą savo nesibaigiančiais melais, tada jiems reikės pasakyti, kad mūsų advokato išlaidos tik didės“, – 15min situaciją komentavo D.Bosas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina ir Antanas Bosai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daina ir Antanas Bosai

Daina ir Antanas pabrėžė, kad priteista suma už išlaidas nėra tai, dėl ko kovojo. Tikrasis laimėjimas jiems – iškovotas teisingumas.

„Ne tik priteistos išlaidos, bet ir laimėta pilietinė akcija, kad toliau nebūtų apgaudinėjami žmonės. Tai yra pagrindinis tikslas. Žmonėms galima patarti, kad nenurytų tos karčios piliulės ir kovotų dėl savo teisių iki galo. Vis dėlto mūsų pačių tikslas buvo užkardyti kelią tolimesniems žmonių apgaudinėjimams“, – 15min apie teismo sprendimą kalbėjo A.Bosas.

Verslininkas dabar jau iš asmeninės patirties aiškino, kad pamačius patinkantį daiktą, svarbu nepasiduoti pirminėms emocijoms ir gerai nepasidomėjus nesuskubti jo pirkti.

„Sako, oi, kaip gražu, aš irgi noriu. Tačiau logiškai galvojant, per penkias klimatines juostas perkeltas neadaptuotas augalas paprasčiausiai konvertavosi į įmonę, kuri užsiima augalininkyste, tai neįmanoma, kad palmės išgyventų. Visi laidai, „paltai“ yra tiesiog vargo vakarienė“, – sakė A.Bosas.

Įsigijusi palmes, D.Bosas tuomet jomis viešai pasidžiaugė ir savo socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje – pasidalijo medžių reklama. Vėliau pasimokiusi iš situacijos, moteris jautė atsakomybę ir prieš sekėjus – komentuodama įvykių seką portalui15min pabrėžė su vyru norinti įspėti žmones.

KK2 nuotr./Dainos ir Antano Bosų kieme buvusios palmės
KK2 nuotr./Dainos ir Antano Bosų kieme buvusios palmės

„Tai nėra apie laimėjimą. Laimėjimas yra niekada nesivelti į tokius dalykus. Ir, kaip teisingai pasakė mano vyras, nesielgti neapdairiai, impulsyviai ir nepatikėti tokiomis nesąmonėmis, kad palmės Lietuvoje gali augti. Labiausiai norėtųsi, kad žmonės, kurie visgi susigundys ir pasiduos tam pirmam įspūdžiui, žinos, skirtingai nei aš, kas jų laukia“, – sutuoktiniui antrino D.Bosas.

KK2 nuotr./Antanas Bosas su kieme buvusiomis palmėmis
KK2 nuotr./Antanas Bosas su kieme buvusiomis palmėmis

Verslininkė 15min aiškino supratusi, kad nusipirkus palmes, reikėtų investuoti ne tik į jas, bet ir į papildomas priemones. Pavyzdžiui, tektų iš įmonės pirkti „paltus“ ir galiausiai netgi laidus, kurie turėtų būti tiesiami ant kiekvieno medžio.

„Pirmiausia, žmonių laukia vergavimas medžiui. Turi įvertinti savo laiką ir finansines galimybes, nes reikia surišti lapus, uždėti agro plėvelę, iš tų pačių pardavėjų susipirkti „paltus“, kurie kainuoja virš 100 eurų vienai palmei. Ir turbūt pats baisiausias dalykas, kurio nežinojome, nes nuo mūsų, manau, buvo nuslėpta, yra aštuoni palmes turėję apsukti elektros laidai.

Ne viena palmė prie namo auga, o aštuonios, tai kaip turėtume išvagoti kiemą elektros laidais, kai pas mus yra šunys ir t.t.? Kai palmės Lietuvoje buvo pardavinėjamos pirmus metus, šis svarbus niuansas nutylėtas, o klientai liko suklaidinti. Pirkėjai turi apie tai žinoti“, – įsitikinusi D.Bosas.

Daina pabrėžė, kad teismas tapo puikiu įrankiu atstatyti teisingumą, tad į šią instituciją ji ragina nebijoti kreiptis ir kitus. Moteris pastebėjo, kad žmonės kartais vengia ieškoti teisybės, argumentuodami, kad tai jiems per brangu. Visgi verslininkė mano, kad jos šeimos pavyzdys galėtų tapti puikiu paskatinimu.būti puikus paskatinimas.

„Asmeniškai mums šis teisybės ieškojimas nieko nekainavo, nes visos išlaidos buvo priteistos tai pusei, kuri kreipėsi į teismą. Nereikia pasiduoti tam labai dažnam nusiteikimui, kad Lietuvoje nerasi tiesos, nes ją rasti tikrai įmanoma ir aš esu to pavyzdys. Jau antrą kartą ne savo noru įsiveliu į teismus ir antrą kartą juose laimiu.

Labai lengva dalyvauti teisme, kai tu nemeluoji, nešantažuoji, o sakai tiesą. Kvailių nėra ir visi tai mato. Aišku, kai tu meluoji, tai geriau nesikreipti niekur. Mano istorijos esmė ta, kad teisybę, skirtingai negu daug kas kritikuoja, teismuose rasti galima. Tik reikia pabandyti, o ne sėdėti ant sofos ir sakyti, kad vis tiek nieko nebus“, – 15min kalbėjo D.Bosas.

Įmonė sprendimą skųs

Portalui Žmonės.lt susisiekus su įmonės atstovais, „Palmės Lietuvoje“ bendrovės telefonu atsiliepęs vyras prisistatyti nepanoro. Iš pradžių jis teigė, kad su teismo sprendimu vis dar nėra susipažinęs, tad situacijos įvertinti negali.

„Kol kas nežinau teismo išvadų, nesusipažinęs, tai negaliu komentuoti“, – sakė įmonės atstovas.

Vis dėlto po kurio laiko „Palmės Lietuvoje“ informaciją patikslino atsiųsdami žinutę. Šįkart patvirtino ketinantys apskųsti teismo sprendimą.

„Teismo sprendimas aiškiai nepagrįstas ir mes jį skųsime“, – portalui Žmonės.lt teigė „Palmės Lietuvoje“ atstovas.

Ketvirtadienį „Palmės Lietuvoje“ įkūrėjas Aidas Nakčiūnas portalui patikslino, kad Klaipėdos miesto apylinkės teismo sprendimą skųs, nes šis neva priimtas neįsigilinus į bylą.

„Teismo sprendimą skųsime, nes su juo nesutinkame. Jis akivaizdžiai nepagrįstas, priimtas neįsigilinat į bylą bei į vieną iš pagrindinių momentų, liudijančių, kad dėl situacijos atsakingi yra ne tiekėjai, o patys augalais pagal reikalavimus nepasirūpinę ir tai pripažinę asmenys.“

„Iš klientų nesiteikiame prisiteisti jokios moralinės kompensacijos už plačiai paskleistus, situacijos neatitinkančius žodžius. Šiuo metu tenorime, kad su logika bei faktais prasilenkiantis Vartotojų teisių tarnybos sprendimas, įpareigojantis mus atlyginti žalą Bosams, būtų panaikintas“, – teigė A.Nakčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius