Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Čikagoje strigęs „16 Hz“ narys atostogas iškeitė į remonto darbus: „Žmogus planuoja, Dievas juokiasi“

Kai kovo mėnesio pradžioje Robertas Jucevičius lėktuvu pakilo į Jungtines Amerikos Valstijas, jis visiškai nesitikėjo, kad svečioje šalyje nelabai turės ką veikti. 15min „16 Hz“ grupės narys papasakojo, kaip jo visi planai apsivertė aukštyn kojomis, kuo skiriasi karantino apribojimai JAV ir Lietuvoje bei apie tai, į kokią padėtį dabar yra pastatyti muzikantai.
Grupė „16 Hz“
Grupė „16 Hz“ / Grupės archyvo ir Loretos Kondratės nuotr.

„Žmogus planuoja, Dievas juokiasi“, – dabar sako atlikėjas R.Jucevičius, prisimindamas, kaip kovo 3 d., nusprendęs pirmą kartą gyvenime aplankyti JAV, išvyko iš Lietuvos. Tuo metu nerimas dėl koronaviruso jau tvyrojo ore, tačiau apie karantiną nei gimtinėje, nei Amerikoje nebuvo kalbama.

„Iš tikrųjų planavome paviešėti pas žmonos seserį, kelionę buvome suplanavę iš anksto, prieš pavasarį. Prieš išskrisdami iš Lietuvos apie koronavirusą jau žinojome. Visgi sienos dar nebuvo uždarytos. Galvojome, kad viskas bus taip, kaip planuota. Juk buvo nupirkti bilietai ir atgal. Taip išėjo, kad atskridome, ir maždaug po savaitės sustabdė skrydžius“, – pasakoja R.Jucevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Robertas Jucevičius
Asmeninio albumo nuotr./Robertas Jucevičius

Kaip sako vyras, išvyko jie dar ramiomis nuotaikomis, be jaudulio. Net ir oro uoste dar nevyko dabar jau įprastos patikros. Tad pirmąją savaitę dar spėjo pagyventi be įtampos ir visiškai nevaržomas.

Drauge su žmona atlikėjas tuo metu apsistojo pas jos seserį, netoli Čikagos. „Ne pačiame mieste, čia ramesnis kampelis. Namai gražūs, erdvės daug, čia žmonių aplinkui mažai, niekas nelenda, nieko daug nėra. Tai virusiuko nėra iš kur prisigaudyti“, – kalba dainininkas.

Visgi Roberto ramybė baigėsi, kai tiek Lietuvoje, tiek JAV atsirado įvairių apribojimų dėl karantino. Kaip pasakoja R.Jucevičius, būtent tada visi jo planai apsivertė aukštyn kojomis.

Asmeninio albumo nuotr./Robertas Jucevičius
Asmeninio albumo nuotr./Robertas Jucevičius

„Buvo planų pakeliauti, pasivažinėti po Ameriką plačiau, bet jie žlugo, – juokiasi atlikėjas. – Išėjo taip, kad nieko labai daug ir nepamatėme. Buvome Čikagoje, kuri tuščia.“

Visuomenėje panikos nėra, bet apribojimai didesni

Dabar, kaip juokiasi R.Jucevičius, viešint JAV, jo užsiėmimų spektras nėra didelis, mat daugiausia laiko tenka pralesti užsidarius namie. Visgi atlikėjas net tarp keturių sienų atrado veiklą, kuri ir džiugina, ir suteikia ilgalaikės naudos.

„Kaip turbūt ir visi per karantiną, šiek tiek čia padedu remontuoti namus, tai veiklos kaip ir turiu“, – prasitaria vyras. Pasirodo, jau daugelį metų tiek jis, tiek Roberto brolis mėgsta „pasikrapštyti“ prie įrankių.

Matyt, prie tokios karantininės veiklos užgimimo prisidėjo ir tai, jog JAV, anot dainininko, tokiu metu dirba tik maisto prekių ir statybinių prekių parduotuvės. „Taigi žmonės gali laisvai darytis remontą“, – juokiasi Robertas.

Asmeninio albumo nuotr./Robertas Jucevičius
Asmeninio albumo nuotr./Robertas Jucevičius

O viso kito, kaip, tarkim, kelionių į taip pamėgtus turistinius objektus, paplūdimius ar bet kokias kitas viešesnes vietas, dainininkui teko atsisakyti, mat jos uždarytos. Net ir į lauko kavines, kaip kad Lietuvoje, nepateksi. Apie tai nėra jokios kalbos.

Vis dėlto, kaip sako Robertas, dėl įvestų apribojimų šalyje panikos nėra. Taip, iš pradžių gal buvo šiokių tokių jos užuomazgų. Tarkim, kaip ir Lietuvoje, žmonės iš parduotuvių iššlavė tam tikrus produktus.

„Iš pat pradžių, kaip ir pas mus, visi buvo nustebę, kad nėra tualetinio popieriaus. Paskui jau nebuvo kruopų... Bet dabar kažkaip viskas stoja į savo vietas“, – pasakoja vyras. Anot atlikėjo, didžiulio streso dėl vis didėjančio mirčių skaičiaus irgi nesijaučia.

„Amerikoje mirčių jau virš milijono, bet čia, kur mes gyvename, Ilinojaus valstijoje, skaičius siekia 56 tūkst. Bet čia daugiau centre, pačiame mieste, tarkim, Čikagoje. O pas mus pačius dar tų mirčių nėra daug, ir aplinkui kaip ir ramu“, – sakė jis.

Pustuštė R.Jucevičiaus įamžinta Čikaga – galerijoje:

Visos kitos Amerikos aktualijos gan panašios į lietuviškąsias – maistas pristatomas į namus, viešumoje dėvimos kaukės, parduotuvėse sužymėtos linijos, kaip laikytis saugaus atstumo.

Tiesa, R.Jucevičius JAV pastebėjęs įdomią tendenciją – kitaip nei Lietuvoje, čia naujienos apie koronavirusą ir pandemiją nušviečiamos tik apie vieną šalį. „Man keista, kad Amerikoje kalbama vien apie Ameriką – apie kitas šalis nėra kalbos“, – sako pašnekovas ir priduria apie Europą per žinias beveik nieko negirdėjęs.

Savotiškas pašnekovui pasirodė ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, sveikatai išlaikyti siūlęs gerti dezinfekcinį skystį. „Aš nustebau, Amerika irgi nustebo. Niujorke, didmiesčiuose, po šio pasipiktinimo buvo mitingų, nepasitenkinimo“, – prisimena atlikėjas.

Loretos Kondratės nuotr./Grupė „16 Hz“
Loretos Kondratės nuotr./Grupė „16 Hz“

JAV filmuoja vaizdo klipą

Pokalbio metu pašnekovas prasitaria, kad, be remonto, visgi yra dar pora veiklų, kuriomis užsiima. Kaip jau daugeliui įprasta, Roberto namuose karantino metu „draugas“ – televizorius. Jame yra rodomos net ir lietuviškos programos, kas labai džiugina dainininko širdį, jis sako nesijaučiantis atitolęs nuo gimtinės.

Netrukus ir maudymosi sezonas, tad grupės narys tikisi pasipliuškenti lauko baseine.

Loretos Kondratės nuotr./Grupė „16 Hz“
Loretos Kondratės nuotr./Grupė „16 Hz“

Be to, kartkartėmis atlikėjui tenka ir susiskambinti su grupe – vyrukai pasipasakoja, kas ką veikia. Kaip pokalbio metu paaiškėja, šnekuočiuojasi vyrai visai ne veltui – nuotoliniu būdu jie bendrai filmuoja vaizdo klipą vasarinei dainai, įrašytai dar prieš išskrendant.

„Bandome sukti klipuką. Kolegos filmuojasi Lietuvoje, o aš pasifilmuosiu čia, Čikagoje. Siųsiu medžiagą ir bandysime lipdyti klipą“, – sako jis. Tiesa, dar prieš kelionę Robertas turėjęs planų susitikti su dainininke Nijole Pareigyte koncerte Čikagoje, dėl to iki šiol išgyvena, sako, kad visa tai liūdnoka.

Tačiau sukti galvos dėl nuplaukusių planų atlikėjas nežada – galvoje jau kurpia naujus. Karantino sąlygoms švelnėjant, didėja tikimybė, jog iki atostogų pabaigos dar bus įmanoma apvažiuoti žinomas JAV vietas.

Grupės archyvo nuotr./Grupė „16 Hz“
Grupės archyvo nuotr./Grupė „16 Hz“

„Dabar daugiau leidžiame laiką su šeima. Pavažinėjame aplink, labai toli nevažiavome. Bet galvojame pakeliauti su automobiliu. Po truputį ir čia lengvėja karantinas, viskas rimsta. Šiaip norėjome nuvažiuoti iki Niagaros krioklių, iki Floridos. Bet visos Amerikos neaplankysi... Šalis didelė“, – mintimis dalijasi Robertas.

Nors, rodos, daugeliui šitokie veiklos pokyčiai – nuo grandiozinių atostogų iki remonto – būtų itin nemalonūs, dainininkas sako, kad visgi viskas įvyko taip, kaip Dievo duota – visai neblogai.

„JAV turėjome būti iki gegužės 28 dienos. Buvome numatę pabūti beveik tris mėnesius“, – pasakoja pašnekovas. Būtent dėl to jis anksčiau į Lietuvą ir nesiveržęs – vyras suprato, kad per trijų mėnesių laikotarpį viskas galimai dar spės pasikeisti.

Asmeninio albumo nuotr./Robertas Jucevičius
Asmeninio albumo nuotr./Robertas Jucevičius

Dėl kitų nuplaukusių atostogų Robertui galva taip pat nesopa. „Yra kaip yra, nieko nepadarysi. Žmogus planuoja, Dievas juokiasi“, – pripažįsta vyras.

Muzikantams – sunkūs laikai

Beveik trijų mėnesių atostogos svečioje šalyje karantino metu, visgi, atlikėjui atnešė ir blogesnių žinių. Ir taip dalį santaupų išleidęs savo pirmajai kelionei JAV, užsidirbti grįžęs atgal jis galbūt net neturės galimybių. Robertas pripažįsta, kad visi įsigalioję apribojimai itin pakoregavo jo planus.

„Buvo atšaukta nemažai koncertų. Galvojau Amerikoje surengti koncertą, bet kaip tik viskas užsidarė. O Lietuvoje kai kurie koncertai yra perkelti vėlesniam laikui, o toliau – nežinia, kaip susidėlios, nes dėl vasaros irgi yra neaiškumų. Buvo suplanuoti koncertai Šventojoje, tai nežinome, ar leis mums juos rengti, ar neleis“, – sako jis.

Grupės archyvo nuotr./Grupė „16 Hz“
Grupės archyvo nuotr./Grupė „16 Hz“

Kol kas finansinių nuostolių dėl prarastų renginių grupės narys net neskaičiavęs. Taip, santaupų dar yra likę, bet nėra aišku, kokiam laikotarpiui jų užteks. Nedžiugina ir valstybės sprendimas suteikti daugiau nei 200 eurų paramą. Anot atlikėjo, ši suma nepakankama.

„Tie 200 euriukų yra mažokai... Na, bent kažkas. Kokia situacija yra Amerikoje tikrai nežinau, bet tikiu, kad jie ir šiaip uždirba daugiau, tad dabar galvos dėl to nesuka“, – atvirauja jis.

Visgi šviesa tunelio gale yra – tai mažos privačios šventės, kurias valstybė greitu metu žada leisti. „Privačių renginių taip pat turime. Jeigu atidarys kavines, tai viskas bus gerai“, – sako atlikėjas.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Grupės „16 Hz“ 20-mečio koncertas
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Grupės „16 Hz“ 20-mečio koncertas

Nerimauja atlikėjas ir dėl priverstinės saviizoliacijos savivaldybių paskirtose patalpose, jis tikisi, kad prie tokio sprendimo nebus sugrįžta. „Namuose ne taip ir baisu tos dvi savaitės“, – užsimena jis ir priduria, kad tokiu atveju ir ten galėtų pasidaryti remontą, tos dvi savaitės labai greitai prabėgtų.

Visgi iš svečios šalies dainininkas išsiveš gerus atsiminimus. Matyt, teksią čia sugrįžti, kad jau galimybės aplankyti viską, kas norėta, nebuvo.

Grupės „16 Hz“ gyvavimo akimirkos – galerijoje:

„Vis tiek čia yra ir giminių, kurie nori, kad juos aplankytume, ir jie patys pas mus atvažiuoja. Tai va – giminiaujamės. Galų gale, manau, kad ir su grupe čia atvažiuosime“, – kalba atlikėjas ir priduria, jog anksčiau tokios galimybės nebuvo, mat organizatoriai finansiškai neišgalėjo atskraidinti visos grupės.

Iš užsienio grįšiantis Robertas jau net yra sugalvojęs, kaip nustebins jo laukusius namie – dovanoti apsauginės atributikos nuo koronaviruso jis tikrai nežada. „Turbūt vešime šokoladus, su kaukėmis atsibuvome“, – juokiasi jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius