-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dizainerė J.Janus prabilo apie sunkiausius išgyvenimus: „Tapau priklausoma“

Viena garsiausių Lietuvos dizainerių Julija Janus prieš kelerius metus su didžiuliu skausmu uždarė ilgai gyvavusius mados namus. Beveik tuo pačiu metu subyrėjo trečioji menininkės santuoka, o netrukus moteris neteko savo mamos. Šiandien nauju įvaizdžiu ir į širdį vėl įsileistais jausmais besidžiaugianti Julija atvirai prabilo apie išgyventus sunkumus. „Tapau priklausoma, nors pati kurį laiką to nepastebėjau“, – 15min laidoje „Edvardas Žičkus. Be ribų“ pripažįsta menininkė.

Pastaruoju metu Julija puošiasi valiūkiška šukuosena, o nuo jos veido nedingsta šypsena. Tai atspindi, o ir pati menininkė neslepia, kad dabar gyvena labai gerai.

„Esu iš tų, kurie jau gimsta laimingi. Kas beatsitiktų, visada galvoju, kad esu labiau laiminga, o ne priešingai“, – tikina J.Janus.

Julija džiaugiasi užmezgusi ypatingą ryšį su dukra, tačiau be to, moteris pripažįsta, kad jos širdyje yra naujas žmogus, leidžiantis jai jaustis laimingai.

„Labiausiai džiaugiuosi, kad gyvenu šeimoje, kuri palaiko stiprius ryšius – jie man itin brangūs. Kai matau, kaip kitur vaikai nekenčia tėvų, jaučiu savotišką dėkingumą, jog mano šeima yra stipri“, – sako moteris.

Vis dėlto už nugaros Julija turi sukaupusi nemenką patirčių bagažą – ne kartą išgyvenusi skyrybas, ji neslepia, kad kartais santykiuose pritrūkdavo būtent atviro pasikalbėjimo.

„Sunku kalbėti, nes tai yra gyvenimo dalis, kuri sunkiai prakrapštoma net man pačiai. Esu linkusi analizuoti buvusius santykius tiek, kiek galiu iš jų išsinešti pamokų tolimesniam bendravimui su žmonėmis“, – pasakoja J.Janus.

Dariaus Gumbrevičiaus nuotr./Julija Janus darbai
Dariaus Gumbrevičiaus nuotr./Julija Janus darbai

Nors praeityje Julija patyrė skaudžių pamokų, jų keisti menininkė nenorėtų. Kaip pati sako, nesigaili nieko, kas jai yra nutikę.

„Po visų nuoskaudų išsineši šviesų jausmą, nusistovi ilgalaikis supratimas, kad visa tai yra dėl mano pačios ugdymosi. Tuomet viskas sustoja į savo vietas“, – tikina J.Janus.

Daug metų Julija buvo žinoma kaip viena geriausių Lietuvos dizainerių, puošusių garsius žmones, tačiau sunkusis gyvenimo etapas prasidėjo, kai vieną dieną ji nusprendė viską užrakinti. Daugeliui tai pasirodė nesuvokiamas poelgis, bet pati moteris žinojo, jog elgiasi teisingai.

„Laikotarpis, kai reikėjo ne auginti prekės ženklą, o galvoti, kaip pamažu viską uždaryti, buvo pats sunkiausias. Tuo metu labai kankinausi, neįsivaizduojate, ką išgyvenau, – atvirai sako J.Janus.

– Mokslai ekonomikos srityje suteikė galimybę pasižiūrėti į savo pastangas pasauliniu mastu. Pasiskaičiavau, kiek dar reikia, kad iš tikrųjų galėčiau užkariauti pasaulį. Tai buvo lygu labai didelėms sumoms. Tokio investuotojo neradau, nors, prisiekiu, ieškojau. Atsidūrusi tarp Lietuvos ir pasaulio industrijų, priėmiau sprendimą. Tolimesnis darbas be pajėgų, kurių reikėjo, būtų buvęs savižudiškas.“

Tuo metu labai kankinausi, neįsivaizduojate, ką išgyvenau.

Ilgą laiką gyvenusi mada, Julija staiga gyvenime pajautė tuštumą. Nelikus kūrybos, dizainerei teko dirbti toliau, kadangi reikėjo pasirūpinti parduotuvių uždarymu, atleisti darbuotojus, kurie buvo tapę didele ir gražia šeima.

„Man buvo taip sunku, kad negalėjau žiūrėti į jokį mados objektą. Mane tiesiog pykino. Nusiraminimui žiūrėdavau maisto gaminimo vaizdo įrašus, kurie tapo puikia terapija, vėliau atradau serialus.

Agentai labai pyko, jog nusprendžiau viską baigti, tad po darbų, vakare, atsidarydavau butelį vyno. Išgerdavau per vakarą ir skausmas atlėgdavo. Kad miegočiau naktį, išgerdavau migdomųjų. Taip tapau priklausoma, nors pati kurį laiką to nepastebėjau“, – pripažįsta J.Janus.

Man buvo taip sunku, kad negalėjau žiūrėti į jokį mados objektą.

Dėl alkoholio ir migdomųjų derinimo Julijai netrukus prasidėjo šalutinis poveikis, tačiau tokią kombinaciją ji tęsė dar dvejus metus. Moters išgyvenimus sunkino ir tai, kad per šį laikotarpį sunkiau susirgo jos mama, prasidėjo krizė šeimoje.

„Anestetikų kiekis vakarais didėjo, nors dieną vis tiek dirbdavau, – pasakoja J.Janus. – Vis dėlto netrukus atradau tapybą, kreipiausi į psichoterapeutus. Tai buvo mano laimingosios pusės bandymas traukti mane pačią už plaukų į ateitį. Padėjo tai, kad baisiausiu laikotarpiu, nepaisant visų aplinkybių, parašiau baigiamąjį magistro darbą. Reikėjo daug mokytis ir skaityti, bet man buvo įdomu, smegenys ilsėjosi nuo įtampos, o tai mane vedė į priekį.“

Būtent magistro darbas pagelbėjo Julijai išbristi iš sunkumų liūno bei padėjo pagrindą naujai jos profesijai, iš kurios ji šiuo metu ir pragyvena.

„Dirbu su ne vienu projektu – ištyrinėju vietos istoriją, įsigilinu į šaknis, sujungiu praeitį su dabartimi ir tarsi perkuriu identitetą. Komunikuojant teisingai, tai padeda į tą vietą pritraukti investuotojų“, – sako J.Janus.

Visą pokalbį su J.Janus žiūrėkite įraše:

VIDEO: „Edvardas Žičkus. Be ribų“. Julija Janus apie juodžiausią savo gyvenimo etapą: „Buvau priklausoma nuo vyno ir migdomųjų“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius