Nesu nė karto praleidęs šios šventės. Kartą netgi teko skubėti iš Amerikos, kad namus būtinai pasiekčiau prieš vidurnaktį. Šv. Kalėdų proga mes visada valgome medumi įtrintą ir krosnyje keptą kalakutą. Ši šventė neįsivaizduojama be ypatingos mamos rankomis marinuotos silkės“, – šventiniais įspūdžiais dalijasi laidos „Gyvenimas yra gražus“ prodiuseris.
Mūsų skaitytojams Edvardas (29) pasiūlė du patiekalus, tinkančius ne tik šventiniam, bet ir kasdieniam stalui.
I. Korsakaitės nuotr./Ypatingasis Edvardo pyragas |
Ypatingasis Edvardo pyragas
Reikės:
• tešlos (sluoksniuotos arba biemielės),
• šaukšto vandens,
• 1 kiaušinio,
• po 3 šaukštus razinų,
• graikinių riešutų,
• medaus,
• šaukštelio smulkintų rozmarinų,
• ritinėlio (apie 300 g) ožkų sūrio.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių karščio. Išplakite kiaušinį, sumaišę su šaukštu vandens. Tešlos kraštus ištepkite plakiniu. Razinas, riešutus ir rozmarinus sumaišykite su medumi ir sudėkite ant tešlos per vidurį. Ant jų uždėkite ritinėlį ožkų sūrio. Užlenkite tešlos kraštus, patepkite kiaušinio plakiniu, kad suliptų. Apverstą kepinį dėkite ant kepimo popieriaus, o jį – ant aliejumi išteptos skardos. Kepkite 10 minučių nustatę kaitinimo funkciją iš viršaus ir apačios, likusias 5 minutes – įjungę ventiliatoriaus funkciją, kad pyragas gražiai apskrustų.
I. Korsakaitės nuotr./Burokėlių ir sūrio salotos |
Burokėlių ir sūrio salotos
Reikės:
• 2 ekologiškų burokėlių,
• pusės raudonojo svogūno,
• 120 g ožkų arba mėlynųjų pelėsių sūrio,
• 100 g graikinių riešutų.
Padažui:
• Dižono garstyčių,
• šlakelio alyvuogių aliejaus,
• raudonojo vyno acto.
Burokėlius nulupkite ir sutarkuokite tarka, svogūną susmulkinkite. Riešutus pakepinkite orkaitėje. Sumaišykite padažui skirtus produktus. Į lėkštę dėkite burokėlių, sumaišytų su svogūnais, ant viršaus berkite smulkinto sūrio ir riešutų. Salotas apliekite paruoštu padažu.
„Šios salotos yra geriausių Bostono virtuvės šefų žiemos sezono topas. O štai burokėliai išrinkti populiariausiu 2010 metų produktu“, – sako Edvardas.