Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filmo premjeroje Vilniuje susitiko krepšinio legenda M.Paulauskas ir jį suvaidinęs Ž.Tratas

Trečiadienio vakarą kviestiniai svečiai rinkosi į išskirtinę sportinės dramos „3 sekundės“ premjerą Vilniuje, kurioje pasirodė ir vieną pagrindinių vaidmenų suvaidinęs Žilvinas Tratas. Aktorius filme vaidino krepšinio legendą Modestą Paulauską, kuris prieš 46-erius metus žaidė rungtynėse, patekusiose į krepšinio istoriją.
Jolanta Leonavičiūtė, Vidas Mačiulis, Žilvinas Tratas, Modestas Paulauskas, Gražina Baikštytė
Jolanta Leonavičiūtė, Vidas Mačiulis, Žilvinas Tratas, Modestas Paulauskas, Gražina Baikštytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sostinės kino centre „Forum Cinemas Vingis“ susirinkę svečiai drauge su vaidinusiais aktoriais ir krepšinio legenda Modestu Paulausku pirmieji galėjo išvysti filmą apie istorines krepšinio rungtynes.

Filmas nukelia į 1972-ųjų Miuncheno olimpines žaidynes, kur įvyko istorinė JAV ir Sovietų Sąjungos rinktinių dvikova. Joje vienu pirmųjų smuikų griežė Lietuvos krepšinio legenda M.Paulauskas. Įnirtingose rungtynėse perdavimas per visą aikštę per paskutines tris sekundes padėjo Sovietų Sąjungos rinktinei įveikti JAV krepšininkus ir tapti olimpine čempione.

Išskirtinėje premjeroje pasirodė ir būrys kino bei krepšinio pasaulio atstovų. Raudonuoju kilimu žengė legendinis krepšinio žurnalistas Vidas Mačiulis, filme šiame filme vaidinę aktoriai Andrius Paulavičius ir Edgaras Bechteris, krepšininkas Saulius Kuzminskas su sužadėtine Ingrida, aktorė Gražina Baikštytė, Andrius Pauliukevičius ir Ilka Adams, atlikėja Marija Grabštaitė, modelis Tuen Simonas Pham, renginių vedėjas Dainius Martinaitis.

Žilviną Tratą sveikino ir kartu su juo anksčiau realybės šou „Meilė ar pinigai“ dalyvavusi, gera drauge tapusi Jolanta Leonavičiūtė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas, Andrius Paulavičius, Edgaras Bechteris
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas, Andrius Paulavičius, Edgaras Bechteris
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jolanta Leonavičiūtė ir Žilvinas Tratas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jolanta Leonavičiūtė ir Žilvinas Tratas

Žilvinas Tratas pasakojo vaidmenį gavęs po Maskvoje įvykusios aktorių atrankos, bet pasiūlymą priėmė tik asmeniškai susipažinęs su M.Paulausku.

„Tik nuvažiavęs į Lietuvą ir susitikęs su gerbiamu Modestu, kuris palaimino šį filmą, priėmiau sprendimą filmuotis“, – 15min prieš premjerą pasakojo aktorius.

Pažinties metu jis ir krepšinio legenda nusikėlė į istorinę akimirką, dalijosi prisiminimais. Ir nors sporto drama primena Lietuvai skaudų laikotarpį, Ž.Tratas žiūrovams siūlo atsiriboti nuo istorijos, ir įžvelgti, kaip pats sako, svarbesnius aspektus.

„Nuo istorijos gi nepabėgsi, o aš vaidinau ne ką kitą, o Lietuvos legendą. Galėsime diskutuoti, kai žmonės pamatys šį filmą, bet jis kyla aukščiau bet kokios propagandos. Jis yra apie žmones. Ši tema yra kontroversiška, bet kai žmonės pamatys, supras, kad filme akcentuojami žymiai svarbesni dalykai, – pabrėžia Ž.Tratas. – Replikų visada buvo ir bus, bet nesiūlyčiau ieškoti metaforų.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas, Vidas Mačiulis ir Modestas Paulauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas, Vidas Mačiulis ir Modestas Paulauskas

Premjeroje sudalyvęs aktorius patvirtina, kad šį kartą į Lietuvą grįžo ilgam – be bilieto atgal.

„Pakeliavęs po pasaulį supratau, kad ir Lietuvoje galima kurti labai kokybiškus filmus“, – sako Ž.Tratas.

Tiesa, sugrįžęs į gimtinę aktorius ne tik vaidins, bet ir pats kurs filmus. Po vaidmens filme „3 sekundės“ Žilvinas Tratas nori prikelti Lietuvai svarbias asmenybes.

„Noriu, kad žmonės didžiuotųsi ir grįžtų prie televizijos ir kino ekranų. Manau, kad netrūksta mūsų visuomenę demoralizuojančių projektų. Tiesą sakant, mums reikia kreipti dėmesį ne į antipropagandą, o į tautiškumo ugdymą nuo mažų dienų. To labai trūksta visose srityse: švietime, kultūroje, mene, sporte“, – pabrėžia filmo žvaigždė.

Vieną scenarijų aktorius jau yra pabaigęs, beliko vos keli štrichai.

„Mes turime tikrai daug žmonių, kuriais verta didžiuotis, – sako Žilvinas, akcentuodamas, kad savo projektuose bandys įkvėpti žmones. – Džiaugiuosi, kad Lietuvos kino rinka yra įvairi. Tik liūdna, kad projektai, kurie neturėtų sulaukti tiek dėmesio, žiba šalies kino padangėje. Skatinantys lietuvybę domina mažiau, bet šią problemą reikia naikinti iš pagrindų.“

Su bendraminčiais Žilvinas Tratas vysto idėją kurti ir televizijos serialą. Taip pat nevengs pasiūlymų vaidinti, tačiau, kaip pats sako, jį domina teigiamą žinią skleidžiantys projektai.

Tiesa, Žilvinas Tratas neužsidarys Lietuvoje ir yra atviras pasiūlymams.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas

„Esu kosmopolitas. Lietuviai gali didžiuotis turėdami patį geriausią pasą – mums atviras visas pasaulis. Ateityje tikrai neapsiribosiu vien Lietuva, Londonu ar Rusija. Man svarbiausia, jog projektai būtų įdomūs, siųstų svarbią žinią žmonėms“, – pabrėžia aktorius.

Sėkmingai Rusijoje įsitvirtinęs Žilvinas Tratas nori pabrėžti, jog jauni talentai nebijotų svajoti apie karjerą užsienyje. Pasak jo, durys atviros visoje Europoje.

„Bet kurioje šalyje galite pasiekti viską, tik reikia labai tikėti, labai norėti, daug dirbti. Mano pavyzdys, manau, tą įrodo“, – 15min sako aktorius. Jam teko dirbti Jungtinėje Karalystėje, Čekijoje, Prancūzijoje, Amerikoje, tad Žilvinas skatina nebijoti: „Lietuviai yra labai talentinga tauta, tad viskas įmanoma.“

Žinoma, aktorius pabrėžia, jog užkariauti užsienio rinką tikrai nebus lengva. Visgi paties lengvas kelias niekada nedomino.

„Tokiu būdu gali įvertinti dalykus, dėl kurių tikrai teko pasistengti“, – sako Žilvinas.

Aktorius nesijaudina dėl kritikų, kuriems grįžimas į Lietuvą gali pasirodyti tarsi nesėkmė. Žilvinas Tratas džiaugiasi galėdamas toliau savo karjerą plėtoti gimtinėje, tačiau atmeta kalbas, kad jį grįžti paskatino pokyčiai asmeniniame gyvenime. Pagrindinė priežastis – noras atsidėkoti jam aktoriaus karjerą padėjusiai kurti Lietuvai.

Žilvinas Tratas prisipažino, kad nutrūko jo santykiai su dukros mama Julija Lubičanskaja, o širdyje naujų jausmų nėra. Paklaustas, ar po skyrybų pavyks dažniau aplankyti dukrą, nenorėjo atvirauti: „Tik žinau, kad viskas bus labai gerai.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas ir Modestas Paulauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Tratas ir Modestas Paulauskas

Į premjerą atvykęs septynis kartus geriausiu Lietuvos sportininku rinktas olimpinis čempionas Modestas Paulauskas negailėjo komplimentų jį suvaidinusiam aktoriui Ž.Tratui, o lemtingą akimirką prisimena tarsi vakar.

„Emocijos dar tikrai gyvos. Tos trys sekundės niekada neišsitrins man iš atminties, – 15min sakė Modestas Paulauskas. – Tai buvo tiesiog stebuklingas kamuolio perdavimas per visą salę.“

Baigiantis rungtynėms komandos draugų išmestą kamuolį pagavo Sergejus Belovas ir netikėtai nuskambėjo sirena. Tačiau, pasirodo, kad laikrodžio teisėjas suklydo, todėl buvo suteikta teisė pakartoti 3 sekundžių atkarpą.

Tuomet Ivano Jedeškos per visą aikštelę nusviestą kamuolį prie varžovų krepšio pagavo Aleksandras Belovas. Jis įveikė dviejų JAV krepšininkų gynybą ir įmetė kamuolį iš po krepšio. Po šio trijų sekundžių manevro krepšinio rinktinė vienu tašku nugalėjo amerikiečius.

Nusikėlęs į praeitį M.Paulauskas prisiminė, kad visas rungtynes pavyko pirmauti. Visgi paskutines tris minutes komandos tempas sulėtėjo, tačiau tam trukdė nuovargis – rungtynės vyko 12-tą valandą nakties.

„Amerikiečiai sumokėjo didelius pinigus, kad galėtų rodyti tiesioginę transliaciją, tad turėjome žaisti nenormaliai vėlai. Diena buvo labai sunki, nesinorėjo su niekuo kalbėtis, nieko veikti. Olimpinių žaidynių miestelyje šurmulys, visi šypsosi, nori fotografuotis, o tu kone visą dieną vartaisi lovoje. Tas laukimas buvo labai sunkus“, – prisimena Modestas Paulauskas.

VIDEO: 3 SEKUNDĖS / Движение вверх - Anonsas | Kinuose nuo sausio 12 d.

Komandai daug jaudulio sukėlė ir rungtynių rezultatas. Modestas Paulauskas tarsi šiandien prisimena po pergalės kilusį šurmulį, kurį lydėjo protestas.

„Po rungtynių treneris atėjo į rūbinę ir įspėjo, kad galbūt kitą dieną teks žaisti iš naujo. Buvo surinkta komisija, kuri vertino tas tris sekundes. Visgi priėmė sprendimą, kad pergalė atitenka Sovietų Sąjungai“, – pasakoja M.Paulauskas.

Krepšinio legenda ir kiti rungtynių dalyviai prisidėjo prie filmo kūrimo. Jie konsultavo kūrybinę grupę, o M.Paulauskas savo žinias asmeniškai perdavė Ž.Tratui. Jam M.Paulauskas skyrė didžiausią padėką ir komplimentus, o už tokią iniciatyvą, kaip pats sako, reikia dėkoti ir filmą sukūrusiai kompanijai.

Žilvinas Tratas yra minėjęs, jog vaikystėje norėjo įstoti į Šarūno Marčiulionio krepšinio mokyklą, tačiau svajonės išpildyti nepavyko. Visgi krepšinis aktoriaus kraujyje įskiepytas nuo mažens. Tad legendiniam krepšininkui nereikėjo daug mokyti.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Modestas Paulauskas su šeima
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Modestas Paulauskas su šeima

„Jis, kaip ir visi Lietuvos berniukai, yra susijęs su krepšiniu. Jam tereikėjo atgaivinti įgūdžius. Žilvinas yra fiziškai stiprus, tad jam suvaidinti mane tikrai nebuvo problemų“, – džiaugėsi krepšinio legenda.

Filme „3 sekundės“ vaidina ir rinktinės trenerį įkūnija Vladimiras Maškovas, Andrejus Smoliakovas, Sergejus Garmašas, taip pat du aktoriai iš Lietuvos – Andrius Paulavičius ir Edgaras Bechteris.

Filmas „3 sekundės“ Lietuvos kino teatruose rodomas nuo sausio 12 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius