-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Inga Jankauskaitė – apie sunkiu metu gelbstinčią muziką ir pagalbą gyvūnams

15min studijoje apsilankiusi aktyviai koncertuojanti ir naujas dainas leidžianti žinoma atlikėja Inga Jankauskaitė atvirauja: šiuo metu gyvena nuo koncerto iki koncerto, nes tik gyvi pasirodymai teikia stiprybės. Inga tikina prisidedanti ir prie įvairių akcijų, viena jų susijusi su pagalba gyvūnams.
Inga Jankauskaitė
Inga Jankauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pokalbis su antradienį 15min studijoje apsilankiusia dainų kūrėja Inga Jankauskaite prasidėjo nuo klausimo „Kaip tu?“. Atlikėja nusišypsojusi tarė, kad dabar po šiuo klausimu tarsi slepiasi pasakymas „Aš tave myliu“.

„Jaučiuosi taip, kaip dabar jaučiasi visi normalūs žmonės. Išmušta iš vėžių. Galvoje sukasi kur kas daugiau klausimų nei atsakymų. Atrodo, kad nebėra nieko savaime suprantamo. Nors tikrai negalima nei pasiduoti, nei dramatizuoti įvykių anksčiau laiko. Turiu minty, kad mūsų realybė vis tiek ne tokia kaip ten.

Svarbu nesustoti ir toliau tęsti savo darbą. Turime būti stiprūs ir psichologiškai, ir fiziškai. Tikrai yra kas padeda – sportas, grynas oras ir kiti paprasti dalykai, jiems galėtume skirti daugiau dėmesio. Dabar jie labai svarbūs“, – 15min pasakojo I.Jankauskaitė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Jankauskaitė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Jankauskaitė

Kaip toliau tęsė pašnekovė, kasdien girdimos siaubingos ir nesuvokiamos naujienos atima džiaugsmą.

„Man ir šiaip niekada nebuvo paprasta džiaugtis mažais dalykais, aš tokio didelio džiugesio savyje neturiu. O dabar iš viso jaučiuosi taip, lyg gumos į vidų pripilta. Viskas reikalauja daug pastangų, ir ne man vienai taip yra. Vienodai erzina ir tie balsai, kurie ragina nepanikuoti, ir tie, kurie realiai kelia paniką.

Reikia rasti tą aukso vidurį ir negyventi nuolatinėje dramoje, antraip mes neįstengsime sulaukti šviesesnės ateities. Tam, kad galėtume padėti kitiems, patys turime būti labai stiprūs. Pastaruoju metu į klausimą „Kaip tu?“ nepavyksta atsakyti paprastai. Viskas pasidarė labai sudėtinga“, – prisipažino žinoma dainininkė ir aktorė.

Naują kūrinį „Atiduok man šį rudenį“ 15min studijoje pristačiusi Inga pastebėjo, kad didžiausią pagalbą jai šiuo metu teikia būtent muzika. Kalbėdama apie tai ji prisiminė koncertą, kuris vyko beveik iš karto po karo pradžios.

„Man padeda tai, kad aš iš tikrųjų gyvenu nuo koncerto iki koncerto. Scena turbūt yra vienintelė vieta, kurioje nuo visko atsiriboju, jaučiuosi ne viena ir ne tokia silpna. Manau, kad lygiai tą patį jaučia ir koncerto pasiklausyti ateinantys žmonės.

Pirmas koncertas, vykęs po tų baisių ketvirtadienio naujienų, buvo labai keistas. Važiavau į jį sutrikusi, nežinodama, kas bus ateityje. Supratau, kad visa tai, kas buvo iki šiol, t. y. visi tekstai ir panašiai, dabar įgis naują formą.

Didelei mano nuostabai ir džiaugsmui, viskas išsisprendė savaime. Tada pajutau prasmę. Atėjo atsakymas. Juk koncertuoti ir rašyti dainas yra labai sunku. Šiuo atveju svarbūs ne plojimai ar kitų žmonių simpatijos, o tai, kad per koncertą ir aš pati, ir muzikantai, ir publika gali išjausti ir paleisti savo skausmą bei nerimą. Labai baisi būsena yra tas tvyrantis nerimas, kuris tarsi virpa ore ir smelkiasi į mūsų sapnus ir mintis“, – sakė pašnekovė.

Martyno Siruso nuotr./Inga Jankauskaitė
Martyno Siruso nuotr./Inga Jankauskaitė

Koncertuodama Inga pastebi, kad iš pradžių jaučia tarsi pavienius nematomus spyglius, kurie galiausiai susitelkia į vieną vietą. Tada visi ima kvėpuoti ir tampa visuma. Į kiekvieną koncertą atlikėja atsiveža ir savo poezijos knygą „Ir tai praeis“. Pasak Ingos, dėl šios knygos ryšys su klausytojais tapo dar artimesnis, nes tenka pabendrauti ir susitikti asmeniškai.

„Nemažai žodžių, kuriuos išgirdau, man suteikė stiprybės. Ir ne todėl, kad sulaukiau pagyrimų, bet todėl, kad man svarbu žinoti, jog kūryba dovanoja viltį. Už tai ir esu dėkinga savo knygai. Man visada buvo kuklu ir drovu artimai bendrauti“, – neslėpė I.Jankauskaitė.

Anksčiau Inga mėgdavo savo koncertuose dainuoti rusiškus romansus, tačiau teigia to nebedarysianti. Tiesa, ne dėl dabartinių įvykių, o tiesiog dėl to, kad nusprendė dalytis savo pačios kūryba.

„Aš tą lapą užverčiau jau seniai, tai buvo labiau su aktoryste susijęs dalykas. Tik tas žmogus, kuris žino, kokie skirtingi jausmai apima atliekant svetimus kūrinius ir savus, gali suprasti, kad grįžti atgal nesinori nė už ką“, – šypsojosi ji.

Atlikėjos pavasario turas jau artėja link pabaigos. Per turą surinkti pinigai aukojami paramos organizacijoms. Paklausus, prie kokių dar iniciatyvų Inga prisideda, ji paminėjo Faustos Marijos Leščiauskaitės ir Andriaus Užkalnio surengtą akciją, skirtą pinigams, už kuriuos bus perkamas maistas gyvūnams, rinkti.

„Pati namie auginu tris šunis, todėl man tokie dalykai artimi. Baisu net pagalvoti, kad gali tekti rinktis, ką gelbėti ir ko ne.

Savo socialiniuose tinkluose dalijuosi informacija apie tokias iniciatyvas, kuriomis tikrai pasitikiu. Visiems noriu priminti, kad jūs neprivalote aprėpti absoliučiai visko. Užtenka rasti vieną organizaciją, kuria pasitikite, arba konkretų žmogų, šeimą, kuriai galite padėti. Ta pagalba nematuojama nei pinigais, nei daiktų kiekiu, nei dar kaip nors, svarbu tik tai, ar pagalba yra, ar jos nėra. Net mažas darbas yra reikšmingas, nereikia kankinti savęs kaltės jausmu, kuriam dabar tikrai ne vieta ir ne laikas“, – teigė atlikėja.

Pasiteiravus, kodėl nėra linkusi atvirauti apie asmeninį gyvenimą, atlikėja teigė, kad to daryti neprivalo.

„Ką aš turiu pridurti prie to, ką jūs jau žinote? – juokėsi Inga. – Taip elgiuosi ne todėl, kad ką nors slepiu, ne todėl, kad man nepatogu, bet todėl, kad aš taip gyvenu ir galvoju, kad tokie dalykai liečia tik mane, priklauso tik man. Svetimų žmonių dėmesys mane labai mažai jaudina. Man irgi daug kas įdomu, bet jūs gi nepulsite man pasakoti apie save. Nei čia slėpynės, nei ką. Tiesiog nesinori. Viskas labai paprasta. Ir joks čia menas, tik sprendimas.“

Per pokalbį Inga pabrėžė, kad šiuo metu itin svarbu rūpintis savimi. Ji keliančioje siaubą situacijoje įžvelgė ir teigiamų dalykų: dabar kaip per didelį rėtį atsisijoja tai, kas iš tikrųjų svarbu, ir tai, kas tik smulkmenos.

„Dabar kaip niekada svarbu rūpintis savimi, savo dvasine sveikata ir stiprybe. Ne tik užsirašyti į grožio saloną, nors ir tai nėra blogai. Pastaruoju metu kultūra atlieka labai svarbų vaidmenį, nes skaitydamas knygas, žiūrėdamas filmus, klausydamas muzikos gali suprasti, kad ne tik tu vienas patiri tam tikrus jausmus.

Galų gale mes ne vieninteliai istorijoje, susidūrę su tokiais reiškiniais. Žmonės ir prieš šimtą, ir prieš du ar tris šimtus metų kažkaip išgyvendavo. Juk nėra taip, kad egzistuoja tik mirtis ir siaubas. Šalia to dar vyksta ir gyvenimas“, – 15min kalbėjo I.Jankauskaitė.

Žiūrėti visą pokalbį ir naują atlikėjos dainą išgirsti galite čia:

VIDEO: Inga Jankauskaitė pristato naują dainą ir vaizdo klipą: „Mane ši daina prikelia“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius