Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Prancūzijos ką tik grįžusi laidų vedėja Ugnė Siparė: „Nusileidę Vilniuje patekome į chaosą“

Šeštadienio naktį iš savaitės trukmės atostogų Prancūzijos Alpėse grįžo televizijos laidų vedėja Ugnė Siparė su sutuoktiniu, prodiuseriu Mariumi Sipariu. Jiedu skrido per Lenkiją, kur jau netrukus bus uždarytos visos sienos, buvo patikrinti, tačiau didžiausias chaosas, anot žinomos moters, prasidėjo Vilniaus oro uoste.
Ugnės ir Mariaus Siparių atostogų Prancūzijoje akimirkos
Ugnės ir Mariaus Siparių atostogų Prancūzijoje akimirkos / Asmeninio albumo nuotr.

– Kur tiksliai atostogavote?

– Atostogavome Prancūzijos Alpėse. Aišku, ilgai svarstėme, ar atidėti atostogas, tačiau tikrai sunku nuspėti, kaip keisis situacija, nes kaip matome dabar – padėtis visame pasaulyje blogėja ne dienomis, bet valandomis.

Kai mes išvykome, rizikingomis buvo paskelbtos vos kelios šalys – Kinija, Iranas, Singapūras ir tik Šiaurės Italijos regionai… Per savaitę rizikinga tapo beveik visa Europa.

Prancūzijoje gyvenimas, atrodo, tekėjo sava vaga

– Kokia vyravo atmosfera? Ką Prancūzijoje kalba apie koronaviruso grėsmę, kokių saugumo priemonių laikosi?

– Iš tiesų keista, nes Prancūzijos Alpių kurorte nerimo nepastebėjome jokio. Visą laiką sekėme situaciją pasaulyje, matėme, kaip atrodo parduotuvės, tačiau Prancūzijoje gyvenimas, atrodo, tekėjo sava vaga – laisvai gali įsigyti ir dezinfekcinio skysčio, ir kitų produktų, kurių kitose šalyse trūksta, o panikos žmonių elgesyje nebuvo.

Tiesa, mes patys stengėmės laikytis visų saugumo rekomendacijų: vengėme masinių renginių, laikėmės atitinkamo atstumo nuo kitų žmonių, naudojome dezinfekcinį skystį, antibakterines servetėles ir t.t.

Aišku, dabar, kaip ir nurodoma visiems grįžusiems iš užsienio – izoliuosimės dvi savaites.

Atostogų akimirkos – galerijoje:

– Ar patys jautėtės šiek tiek nesaugiai dėl to, kas vyksta, o gal viskas vietoje buvo ramiai?

– Nors kurorte įtampos nesijautė, aišku, kad buvo neramu. Ryte vos atsikeli, pasižiūri į telefoną – ten keliolika pranešimų, kaip koronavirusas išplito… Dieną paslidinėji, vakare grįžti į viešbutį, įsijungi internetą ir gauni dar tiek pat pranešimų, kaip dar padėtis pablogėjo.

Tikrai nejauku stebėti, kaip kas valandą situacija keičiasi. Apskritai per tą savaitę, kol buvome išvykę, situacija pasaulyje pasikeitė kaip diena ir naktis.

Per tą savaitę, kol buvome išvykę, situacija pasaulyje pasikeitė kaip diena ir naktis.

– Kaip aplinkiniai sureagavo į tai, kad esate išvykę?

– Kai išvykome situacija buvo tokia, kai niekas nežinojo, ko tikėtis. Todėl patys ilgai svarstėme, ar vykti apskritai. Artimieji taip pat ragino būti itin atsargiems. Na, o situacijai taip sparčiai blogėjant, gavau daug palaikymo žinučių, kad būtumėm atsargūs ir saugiai grįžtumėm namo.

Manau, dabar palaikymo vieni kitiems, atsakomybės ir supratingumo reikia labiausiai. Daug lietuvių šiomis dienomis grįžta namo ir jie tikrai susiduria su sudėtinga situacija, patikrinimai sugriežtinti, skrydžiai atšaukti, keleiviai sulaikomi – dabar visi privalome būti vieningi ir atsakingi.

Asmeninio albumo nuotr. /Ugnė Siparė
Asmeninio albumo nuotr. /Ugnė Siparė

– Ar skrendant atgal į Vilnių susidūrėte su sunkumais? Ar viskas operatyviai dirba? Kokia patikra jums buvo atlikta?

– Grįžimas, kaip ir tikėjomės, buvo kiek komplikuotas… Skridome per Lenkiją, Varšuva puikiai pasiruošusi padėčiai – vos nusileidus lėktuvui, į jį įlipo trys žmonės, kurie surinko anketas apie mūsų sveikatą ir greitai patikrino visų keleivių temperatūrą, viskas užtruko 10-15 min.

Deja, nusileidus lėktuvui Vilniuje patekome į visišką chaosą. Mūsų valandą neišleido iš lėktuvo, kai jau patekome į oro uostą – užstrigom dar porai valandų su dar dviejų ar trijų lėktuvų keleiviais. Pasimetimas, panika ne tik tarp keleivių, bet ir darbuotojų…

Pasimetimas, panika ne tik tarp keleivių, bet ir darbuotojų…

Mūsų buvo prašoma pildyti keletą anketų, nors čia pat kiti darbuotojai jau sakė, kad anketos baigėsi. Suprantama, kad esant tokiai situacijai gali kilti oro uoste nesklandumų, tačiau įkalinti keletą valandų kelis šimtus žmonių oro uoste, tarp kurių ir mažamečiai vaikai, ir vyresnio amžiaus žmonės, galų gale, ką tik keliavę žmonės, kurie gali būti potencialūs viruso nešiotojai…

Atrodo, per visą kelionę tai buvo vienintelė vieta, kur nepavyko laikytis jokių rekomendacijų dėl saugumo, apie kurį tiek daug šiandien kalbame.

Asmeninio albumo nuotr. /Ugnės ir Mariaus Siparių atostogų Prancūzijoje akimirkos
Asmeninio albumo nuotr. /Ugnės ir Mariaus Siparių atostogų Prancūzijoje akimirkos

– Ar dar prieš atostogas žinojote, kad būsite saviizoliacijoje? Ar tai pakoregavo jūsų darbus, planus?

– Be jokios abejonės, nežinojome, jei būtumėm žinoję – būtumėm niekur nekeliavę. Izoliuotis nusprendėme tada, kai Prancūzija buvo įtraukta į rizikingų teritorijų sąrašą.

Su žiūrovais sveikinsiuosi balandį

Labai noriu tikėti, kad visi grįžę iš užsienio supranta saviizoliacijos būtinybę ir atsakingai tą darys dvi savaites, kaip ir priklauso. Darbus pasiskirstysime su kitais „Labo ryto“ vedėjais, o aš su žiūrovais sveikinsiuosi balandį. Jei, aišku, likimas kitaip planų nesudėlios.

– Kaip ir minėjau, žmonės sureagavo jautriai. Ar pati jautėte spaudimą, kaip suprantu, dėl reakcijos net buvo baisu?

– Tarp visų saugumo rekomendacijų reikia nepamiršti ir vienos labai svarbios – nepanikuoti ir išlaikyti šaltą protą, ko dabar labai reikia. Žmonėms būtina atskirti du dalykus – racionalų saugumą nuo chaotiškos panikos. Man teko susidurti su įvairiomis žmonių reakcijomis – ir tokiais, kurie mano, kad izoliuotis yra kažkoks žygdarbis, ir tokiais, kurie skeptiškai į tai žiūri – bet aš manau, kad tai paprasčiausiai tai, ką dabar būtinai privalo daryti visi grįžę iš užsienio.

Reikia sekti atsakingų institucijų rekomendacijas, mažiau panikuoti, mažiau svaidytis kaltinimais, rūpintis savimi ir vieni kitais ir viskas bus gerai. Būkime sveiki, atsakingi ir saugūs.

Šiuo metu Balyje atostogauja atlikėjas Edgaras Lubys ir laidų vedėja Živilė Vaškytė. Pora su vaikais kol kas ieško būdų, kaip grįžti į Lietuvą, tačiau pabrėžia – bent jau čia panika tikrai nejaučiama. Apie tai plačiau skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius