Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 02 /12:40

V.Pilibaitytė jaučiasi terorizuojama kaimynų: jau dukart paskundė policijai, klesti ir patyčios

Nedoras kaimynas kaip krislas akyje, dieglys šone, rakštis kojoje, kelmas ant kelio. Tai tik viena puiki patarlė iš gausaus lietuvių liaudies išminties lobyno. Deja, kaimynų nemalonę pajuto ir atlikėja Vilija Pilibaitytė-Mia.
Vilija Pilibaitytė-Mia 15min redakcijoje
Vilija Pilibaitytė-Mia 15min redakcijoje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Atokiau nuo Vilniaus centro gyvenanti atlikėja niekada nemanė, kad atsikėlusi į ramesnį rajoną turės spręsti tokias nemalonias problemas. V.Pilibaitytės prašymu, tiksli gyvenamoji vieta nebus atskleista, bet ji garsėja kaip rami, giriama ir bendruomenė. Vis dėlto geras, panašu, visiems nebūsi.

Vilijos istorija prasidėjo prieš kelerius metus, kai ją pirmą kartą pasiekė bauda už automobilio pasistatymą neleistinoje vietoje. Nors įsikūrusi ji toliau nuo didžiojo sostinės šurmulio, automobilių statymo vietos problema labai opi ir čia.

„Nieko nenustebinsiu, bet namo kieme kiekvieną vakarą tenka susidurti su išties opia problema – automobilių vietų trūkumu. Kiekvieną vakarą vyksta kova, kuris bus pirmesnis ir gudresnis, todėl, pritrūkus galimybės pasistatyti automobilį leistinoje vietoje, tenka nusižengti. Taip nutinka retai, bet, kai nėra kitos išeities, deja, tenka rinktis tokį kelią“, – kalbėdama su 15min pripažįsta Mia.

Tiesa, nusižengimas nėra pats didžiausias – atlikėja du kartus nubausta už automobilio pastatymą geltona juosta pažymėtoje zonoje. Ji, kaip pati sako, niekada gyvenime nėra pasistačiusi automobilio ant žolės, šaligatvio, nes taip būtų blokuojamas kelias praeiviams, visada stato transporto priemonę taip, kad nelaimės atveju galėtų atvykti gaisrinės ar greitosios automobilis.

„Man juokinga ši situacija, nes kaimynai – labai „draugiški“, išsirenka kelias aukas ir terorizuoja jas. Juokinga, kad mano automobilis nekliudo, bet aš kažkam tikriausiai labai kliudau“, – apmaudo neslepia ji.

Kiaušinių atakas kentėjo ir kaimynai

Mia sako, kad kaimynų nemalonę jautė ir dar keli asmenys. Tiesa, jų situacija buvo dar blogesnė, mat pasistatę automobilį ne ten, kur reikia, tvarkėsi ne tik su baudomis, bet ir realiu vandalizmu.

Anot atlikėjos, kaimynų automobiliai ne kartą buvo aplieti aliejumi, juos „numargino“ ir kiaušiniai. Jų kantrybė pasirodė ne geležinė – dėl patiriamo teroro minėti asmenys tiesiog išsikraustė.

„Puikiai suprantu, ką reiškia vakare po darbo grįžti namo ir nerasti vietos. Esi pavargęs, apvažiuoji visą rajoną, bet nėra nė vieno laisvo lopinėlio. Išeičių nėra, tai ką man daryti? Neštis automobilį namo? Kita išeitis – tiesiog neturėti mašinos arba dar viena išeitis – tiesiog išsikraustyti“, – svarsto atlikėja.

Ryčio Survilos nuotr./Vilija Pilibaitytė-Mia
Ryčio Survilos nuotr./Vilija Pilibaitytė-Mia

Kurį variantą pasirinks Mia, kol kas dar nežino. Vis dėlto, ji tikėjosi, kad kaimynai šiuo klausimu bus supratingesni ir atlaidesni, galbūt šį klausimą išspręstų bendrame susirinkime, kur būtų išgirstos visų nuomonės, tačiau niekas neišreiškė noro tartis draugiškai.

„Užuot tai padarę jie iš karto kviečia policiją, fotografuoja mano automobilį. Juk aš irgi galėčiau taip elgtis, fotografuoti visus, kurie bent kartą pasistatė ten, kur negalima, o tokių būtų tikrai ne vienas. Tačiau aš kažkodėl stengiuosi gyventi draugiškai“, – sako Mia.

Ne tik baudos, bet ir patyčios

Mia svarsto, kad jai gyvenimą gadina ne tie, kurie neturi automobilių, o tie, kuriems pasisekė įsigyti vietą požeminiame garaže. Anot atlikėjos, deja, ji to negali pasirinkti, nes laisvų vietų ten tiesiog nebėra.

„Jie sau ramiai gyvena ir ne jiems suprasti, ką reiškia grįžti po darbo namo ir nerasti, kur pasistatyti automobilio. Juk negaliu palikti jo centre, o tada grįžti su taksi“, – sako Mia.

Atlikėja pabrėžia, kad savo apmaudą ji išreiškė bendruomenės puslapyje feisbuke, tačiau sulaukė ne supratimo, o, kaip pati sako, patyčių.

Asmeninio albumo nuotr./Vilija Pilibaitytė-Mia
Asmeninio albumo nuotr./Vilija Pilibaitytė-Mia

Anot jos, kaimynai įsitikinę, kad atlikėja automobilį stato neleistinoje vietoje ne dėl vietos trūkumo, o kelių eismo taisyklių neišmanymo. Kaip pati sako, buvo pavadinta ir kvaiša, ir blondine.

„Kai kaimynai tave išvadina nevisprote, pamatai, kokie jie „nuostabūs“ žmonės. Dažnai pagalvoju, ką veikia tie, kurie mane nuolat puola, svarstau, ar jie jaučiasi geriau taip padarę. Tikriausiai gerai, džiaugiasi, kad man pakenkė. Žinoma, čia tikriausiai mano bėdos, reikia išsikraustyti ir viskas“, – liūdesio neslepia Mia.

Atlikėja už automobilio pastatymą neleistinoje vietoje gavo 30 eurų siekiančią baudą. Tokią sumą, kaip jau minėta, ji moka antrąkart.

„Tikrai yra žmonių, kurie nuoširdžiai džiaugiasi, kad gaunu baudas, kad pamokė, kad pasijuokė iš moters, kuri esą nežino, kur pasistatyti automobilį. Pasakysiu tik tiek – automobilį vairuoju 20 metų ir nesu padariusi nė vienos avarijos, taip, kad nežinau, kurie čia geriau vairuoja“, – atkerta atlikėja.

Jeigu situacija nesikeis, Mia svarsto apie daugybę variantų. Vis dėlto ji įsitikinusi, kad šioje situacijoje labiausiai padėtų žmonių geranoriškumas. Tiesa, ji pabrėžia, kad negalima taikyti visko visiems, pasitaiko ir gerų išimčių.

„Tikrai norisi pabrėžti, kad daugelis suaugusiųjų turėtų tikrai pasimokyti bendravimo kultūros, nes patyčios pas mus klesti. Kas kaip bemoka, taip ir tyčiojasi. Labai sveikinu save, kad turiu tokius „nuostabius“ kaimynus“, – pokalbį pabaigė Mia.

Išeičių mažoka

Bendrą kalbą sunkiai randantys kaimynai, anot Mios, niekada nesvarstė susitikti ir bendrai išspręsti šį klausimą. Nesidomėjo ir galimybe kreiptis į savivaldybę dėl automobilių stovėjimo vietų poreikio nustatymo. Vis dėlto tikėtina, kad net ir prirašius savivaldybei krūvą laiškų su prašymais padėti tai atneštų mažai naudos, nes ši problema opi visuose didmiesčiuose.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, šią problemą patartina spręsti prieš renkantis gyvenamąją vietą. Jis pateikia pavyzdį – nusipirkę dvigulę lovą ir stebėdamiesi, kodėl ji netelpa į butą, kur sutelpa vos viengulė, niekas padėti negalės.

Žinoma, visokių išimčių būna, būtų galima svarstyti apie tam tikros teritorijos pavertimą automobilių aikštele, vis dėlto savivaldybei kol kas opesni kiti klausimai. Pavyzdžiui, trūkumas darželių ir mokyklų, su kuo susidūrė Tarandės gyventojai.

Ir, anot P.Poderskio, visuomet išlieka galimybė naudotis viešuoju transportui, o pokalbis vyko taip pat savivaldybės atstovui keliaujant būtent Vilniaus miesto autobusu.

Po publikacijos – palaikymas atlikėjai

Pirmadienio rytą 15min portale pasirodžius straipsniui apie atlikėjos situaciją, redakcija sulaukė kaimynystėje gyvenančio asmens laiško. Jame jis išreiškė palaikymą V.Pilibaitytei.

„Gyvenu toje pačioje laiptinėje ir galiu patvirtinti, kad nors mūsų kvartalo bendruomenė skelbiasi draugiška (net spec. ženklą pasistatėm „Saugi kaimynystė“ ir didžiulį kryžių iškėlėm), tačiau turime kaimynų, kurie gerokai peržengia ribas. Bendruomenė turi feisbuko paskyrą, kurioje dalinasi tiek džiaugsmais, tiek problemomis.

Man keista, kai kaimynai tesugeba parašyti įžeidžiantį komentarą, o į akis kaimynui nieko nepasako. Net nebando spręsti klausimo, o tik stebi pro langą, rašo komentarus ir kviečia policiją, kaip kokios kaimo davatkos bažnyčioje be saiko žiūrinčios tvarkos ir šnypščiančios ant visų.

Ir problema ne automobilių stovėjimo vietų trūkumas, o patyčios, kurių neturėtų toleruoti jokia bendruomenė! Juolab, kad mūsų garsioji kaimynė mūsų namo ramybės nedrumsčia. Viskas su ja gerai. Norėčiau išreikšti paramą dainininkei ir priminti, kad yra kaimynų, kurie gerbia kitų žmonių privatumą ir teisę į namų ramybę“, – rašė atlikėjos kaimynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius