Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinų kalbos mokytoja Ieva Driukienė: „Ši kalba – ir madinga, ir naudinga“

Kai tolimi kraštai tampa vis lengviau pasiekiami, prireikia išmokti ir egzotinių kalbų. O gal ištarti kiniškai „Ni hao“ tiesiog madinga? „Fashion Vilnius“ kalbasi su kinų kalbos ir kultūros specialiste Ieva Driukienė.
Ieva Driukienė
Ieva Driukienė / Birutės Simanavičienės nuotr.

Kalbų mokymosi mados – kokios buvo, kokios yra, kokios bus? 

Vienu metu prestižo reikalas buvo mokėti prancūziškai, anglų kalba – visada populiari, tačiau stebint pasaulines ekonomikos tendencijas vis didesnį patrauklumą ir reikalingumą įgauna kinų kalba.

Džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių ja susidomi, jei ne patys mokosi, tai skatina mokytis vaikus. Vilniaus mokyklos taip pat vis drąsiau siūlo kinų kalbą kaip popamokinę veiklą savo mokiniams.

Kinų kalba – mada ar nauda?

Jei sakytume, kad turėti verslo partnerį Kinijoje ar priimti Kinijos investicijas yra mada, tai ir kinų kalbą galėtume pavadinti mada. Deja, panašu, kad kai kuriose srityse ji – tiesiog būtinybė, ji atveria platesnes galimybes. Be to, kinų kalbos naudinga mokytis akiračiui praplėsti, atminčiai gerinti, kūrybiškumui lavinti. Kalbant kiniškai dirba abu smegenų pusrutuliai, o įsimenant hieroglifus pasitelkiama vaizduotė.

Kodėl lietuviai mokosi kinų kalbos? 

Šįmet penktadalis Lietuvos verslų ketina ieškoti naujų rinkų Kinijoje, tad nenuostabu, kad ima mokytis ir kinų kalbos. Suprasti partnerio pasaulėvoką ar bent mokėti pasisveikinti jo kalba – didelis privalumas. 

TAIP PAT SKAITYKITE: FASHION VILNIUS: išrinkite madingiausią Lietuvos raudonojo kilimo žvaigždę

Taip pat lietuviai mėgsta keliauti po egzotinius kraštus, o iš ten parsiveža susižavėjimą matyta kultūra. Norėdami ją giliau pažinti, stengiasi pramokti kalbos. Kas geriau atskleis šalies kultūrą, jei ne jos kalba? Kiti gi nuolat ieško naujų iššūkių ir kaip iššūkį pasirenka kinų kalbą.

Asmeninio albumo nuotr./Ieva Driukienė
Asmeninio albumo nuotr./Ieva Driukienė

Ar kinų kalba yra iššūkis?

Visuomenėje vis dar gajus požiūris, kad tai – paukščių kalba, kažkas visai nesuvokiamo, nesuprantamo, neįmanomo. Tačiau besimokantieji kinų kalbos galėtų patvirtinti, kad taip nėra. Iššūkį kelia nebent tonai – skirtingas balso aukštis lemia skirtingą skiemens reikšmę, todėl toną būtina ištarti teisingai, kad nepasakytum nesąmonės.

Tačiau tai – išlavinamas įgūdis. Smagiausia, kad kinų kalbos žodžiai neturi galūnių, priešdėlių, priesagų, nėra niekaip kaitomi, užtenka juos tiesiog kaip kaladėles sudėti vieną paskui kitą ir jau turime sakinį. Kinų kalba – lengva!

Kinų kalbos lengviau išmokti vaikams ar suaugusiems?

Ir vaikai, ir suaugusieji turi savų privalumų mokantis kinų kalbos. Vaikai paprastai atviresni naujiems dalykams, todėl mielai priima visą informaciją. Suaugusieji turi daugiau gyvenimiškos patirties, todėl jiems lengviau įsidėmėti naujus žodžius, hieroglifus – tiesiog turi daugiau vaizdinių, su kuriais juos gali susieti. Iš tiesų lengva mokytis kalbos tiems, kam tai įdomu. Kai žmogus atviras, smalsus, jam lengva įsiminti naujus dalykus.

Birutės Simanavičienės nuotr./Ieva Driukienė
Birutės Simanavičienės nuotr./Ieva Driukienė

O kaip pati išmokai kinų kalbos?

Kinų kalbos pradėjau mokytis įstojusi į sinologijos specialybę Vilniaus universitete. Kadangi tai – ne filologinės, o sinologijos studijos, daug sužinojau apie įvairias Kinijos sritis: istoriją, meną, filosofiją, religijas...

Kultūrą dar geriau pažinau gyvendama Kinijoje: studijų metais vieną semestrą mokiausi Uhano universitete, vienus metus – Taivano pedagoginiame universitete. Paskui pradėjau kinų kalbos mokyti kitus ir dabar nuolat vykstu tobulintis į kinų kalbos mokytojams skirtus kursus.

Asmeninio albumo nuotr./Ieva Driukienė
Asmeninio albumo nuotr./Ieva Driukienė

Iš tavęs taip pat galima išgirsti apie kinų mentalitetą ir verslo etiketą.

Taip, kultūros žinios ir vertėjos darbo praktika leidžia kalbėti ir apie tai. Beje, kai kuriuos dalykus, manau, turėtų žinoti kiekvienas išsilavinęs žmogus. Daugelis mėgsta eiti į kinų restoranus, bet nežino, kad nevalia palikti lazdelių ryžiuose.

Kai kurie turime kaimynus kinus ar vaikus leidžiame į tą pačią ugdymo įstaigą, tačiau bendrauti sunku ne tik dėl kalbos barjero, bet ir dėl to, kad kartais kinai mums atrodo pernelyg nuolankūs arba visiškai nemandagūs, nors taip visai nėra, o tam tikras mūsų elgesys žeidžia juos.

Truputis žinių ir galėtume to išvengti. Suprasti kinų kultūrą ypač svarbu, jei turite verslo ryšių su Kinija ar ketinate juos megzti. Paprastas dalykas – jeigu susidauždami taurėmis savąją laikysite kiek žemiau nei jūsų svečio, kinas iškart ims į jus žiūrėti palankiau.

Birutės Simanavičienės nuotr./Ieva Driukienė
Birutės Simanavičienės nuotr./Ieva Driukienė

Rugsėjo 11–13 d. didžiausio mados festivalio „Fashion Vilnius“ metu su kinų kalba ir kultūra galima bus susipažinti Vilniaus mokytojų namuose. Renginius organizuoja kinukalba.lt.

Čia vyks interaktyvūs seminarai, kurių metu sužinosite dešimt dalykų, kuriuos apie Kiniją turi žinoti kiekvienas išsilavinęs žmogus, taip pat patirsite, kad kinų kalba yra lengva ir jūs galite jos išmokti, vyks smagūs užsiėmimai vaikams. Renginius ves kinų kalbos ir kultūros specialistė Ieva Driukienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius