-65% metinei prenumeratai! Išskirtinis pasiūlymas.
Išbandyti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nulipęs nuo scenos atlikėjas Grūdas gamina unikalius stalus ir laiptus: „Didelio mokslo čia nereikia“

Algirdą Grudinskį-Grūdą pažįstame kaip projekto „Kelias į žvaigždes“ dalyvį, o dabar ir grupės „Dar“ atlikėją. Tačiau mažai kas žino, kad Grūdas įvaldęs ne tik scenos amatą – namuose jis puikiai susitvarko su prakiurusiu vamzdžiu, kloja plyteles, dažo sienas ir konstruoja neįprastus stalus.
Algirdas Grudinskis-Grūdas ir jo gaminti laiptai
Algirdas Grudinskis-Grūdas ir jo gaminti laiptai / 15min ir asmeninio albumo nuotr.

Šis amatas Grūdą lydi jau nuo pat vaikystės, atlikėjas pasakojo, kad visada domėjosi statybomis, ūkio darbais, taip pat yra įvaldęs suvirintojo amatą. Vis dėlto tik priverstas, kaip pats sako, „prispaustas reikalo“, jis perėjo nuo kalbų, prie darbų.

Kai su šeima persikraustė į naują būstą, Grūdas nusprendė – atėjo laikas pačiam į rankas imti plaktuką. Kaip tarė, taip ir padarė, išmoko visko, ko nemokėjo, ir namus įrengė pats.

„Mano nagai vis kažkur įlenda, viskas įdomu. Tai plyteles išmokstu klijuoti, tai sieną paglaistau, tai su elektra darbuojuosi. O daugiausia galiu papasakoti apie medį ir geležį“, – 15min sakė Grūdas.

Asmeninio albumo nuotr./Algirdo Grudinskio-Grūdo darbas
Asmeninio albumo nuotr./Algirdo Grudinskio-Grūdo darbas

Šiandien atlikėjas jau moka suvirinti ne tik vamzdžius, jis džiaugiasi neseniai atradęs dar vieną neįprastą amatą – iš medienos ir epoksidinių dervų gamina neįprastus stalus. Nauja veikla, anot jo, nėra paprasta, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tai sudėtingas procesas, reikalaujantis ne tik daug kruopštumo, laiko, bet ir kantrybės.

Šia technika Grūdas susidomėjo pamatęs iš masyvių lentų ir dervos pagamintas duris. „Man žabtai atsivėrė, todėl ir pats ėmiau tuo domėtis“, – juokėsi vyras.

Tačiau tokiam hobiui vien kruopščių rankų neužtenka. Reikia specialių medžiagų, kurios Lietuvoje parduodamos tik vienoje specialioje įmonėje. Norint nusipirkti tarp dviejų medienos plokščių pilamą dervą, reikia išmanyti, ar ji bus atspari karščiui, elastinga, o galbūt trapi. Anot jo, svarbu daug bandyti, nenuleisti rankų, tik tada gimsta tikri šedevrai.

„Galima į dervas dėti akmenuką, krapą, aplieti, sulieti, komponuoti – fantazijos reikalas“, – sakė pašnekovas, pridūręs, kad aplinkoje žmonių, kurie užsiimtų panašia gamyba dar nėra sutikęs, tačiau ir savęs šio amato specialistu vadinti nesiruošia. Spėjęs pagaminti ne vieną stalą, Grūdas džiaugiasi, kad vis atsiranda ir susidomėjusių. Vienas stalas jau iškeliavo į ofisą Vilniuje.

„Nelabai kam giriuosi, darau sau ir tiek. Aplinkiniai senų seniausiai matė, ką aš veikiu ir kaip gyvenu, jų niekas nebestebina. Žino, kad Grūdelis visur nagus prikišęs“, – juokėsi vyras.

Asmeninio albumo nuotr./Algirdo Grudinskio-Grūdo darbas
Asmeninio albumo nuotr./Algirdo Grudinskio-Grūdo darbas

Nors atrodytų, kad prie gerbėjų žvilgsnių jau įpratęs, scenoje lyg žuvis vandenyje nardantis Grūdas turėtų tikrai drąsiai jaustis ir statybų aikštelėje, vis dėlto jis tikina, kad jo komforto zona – koncertai, o štai statyboms dar reikia įgyti daugiau pasitikėjimo savimi.

„Man drąsiau scenoje, nei nulipus nuo jos. Joje jaučiu daugiau drąsos. O statybose turbūt reikia nugyventi dar 10 metų, kad įgyčiau daugiau žinių“, – prisipažino atlikėjas.

Didelio mokslo, anot Grūdo, statyboms nereikia, svarbu noras ir kantrybė. O jos reikia tikrai daug, juk kai kurie šio amato procesai yra monotoniški, nuobodūs, prie jų reikia praleisti ne vieną ir ne dvi valandas, tačiau iš to atsiranda puikus rezultatas.

Šiandien, pataria atlikėjas, internete gausu vaizdo įrašų, iš kurių galima sužinoti, kaip pagreitinti darbo procesą. Praverčia ir kitų patarimai, todėl skaityti 500 puslapių teorijos Grūdas sako nė neketinantis.

Asmeninio albumo nuotr./Algirdo Grudinskio-Grūdo darbas
Asmeninio albumo nuotr./Algirdo Grudinskio-Grūdo darbas

„Esu baigęs VGTU pramonės inžineriją. Ilgai mokiausi, buvau sustabdęs mokslus, paskui parėjau į nuotolines studijas, visgi šiaip ne taip radau ryžto pabaigti studijas, – pasakoja atlikėjas. – Bet šiandien jaunimui palinkėčiau mokytis amato, tik vėliau studijuoti, gauti aukštąjį. Juk būna, ateini į įmonę, kuriai vadovauja aukštojo neturintis specialistas, o tu sėdi su aukštuoju ir jam dirbi.“

Visgi svarbiausia, kad laiko būtų daugiau. Su koncertine grupe važinėja iš vieno Lietuvos galo į kitą, rūpinasi 2016-ųjų metų rugpjūtį gimusiais dvyniais. Bet kad veikla teikia džiaugsmą, vienas malonumas konstruoti baldus šviečiant mėnuliui.

„Vaikams neseniai sukonstravau lovas, užtruko nemažai laiko, jie laukė, nesulaukė, kada pagaliau tėtis pabaigs savo darbus. O aš viena dieną padirbu ir paskui vėl nėra laiko“, – pasakojo vyras.

15min Grūdas išdavė ir slaptą savo troškimą – širdies gilumoje jam labai norėtųsi, kad vaikai užaugę pasirinktų profesijas, apie kurias jis pats galėtų kuo daugiau papasakoti. Tačiau atlikėjui svarbu, kad vaikai būtų laimingi, ir ne tiek svarbu, ar statybose, ar scenoje, o galbūt net visai kitose srityse.

„Bus gal šiek tiek apmaudu, jei juos gyvenime patrauks profesijos, kuriose aš nieko nenusimanau ir negalėsiu apie jas papasakoti. Bet tegu tik gyvenime daro tai, ką nori“, – sakė Grūdas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dvynius auginantis A.Grudinskis-Grūdas švenčia Tėvo dieną: „Vaikų šypsena kompensuoja visą vargą“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius