Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeima ir draugai išlydi Arūną Storpirštį: „Kad ir kokių cirkų prikrėtęs, kito niekada nenuskriaudė“

„Jis buvo ne tik aktorius, bet ir nuostabus sūnus, tėvas, senelis, draugas. Tie, kurie turėjo garbės jį pažinoti, sutiks – tokio tikro žmogaus dar reikėtų paieškoti“, – atsisveikindami su aktoriumi Arūnu Storpirščiu kalbėjo kolegos, draugai. Paskutinį kartą ištarti „Ačiū“ jie penktadienį susirinko į Jaunimo teatrą.
Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu
Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Nuo 12 valandos nešini baltomis gėlėmis šeimos nariai, draugai, kolegos ir scenos meno gerbėjai rinkosi į Valstybinį Jaunimo teatrą. Arūnas Storpirštis paskutinį kartą atsisveikino su scena, kurioje ir prasidėjo jo kūrybinis kelias.

Scenos centre stovėjo velionio urna, o šonuose besikeičiančios nuotraukos priminė akimirkas iš spalvingo gyvenimo kino, TV ekrane ir teatro scenoje. Susirinkusiems sulaikyti ašaras buvo neapsakomai sunku.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu

Pareikšti užuojautos atvyko ir Sakalas Uždavinys, Adolfas ir Violeta Večerskiai, Kostas Smoriginas su žmona, aktore Dalia Brenciūte, Kristina Kazlauskaitė, Algirdas Latėnas, Arūnas Valinskas, Marijonas Mikutavičius, Martynas Starkus.

Susirinkusiuosius prie salės 99 pasitiko aktoriaus brolis Gediminas Storpirštis, sūnus Simonas ir dukra Evelina.

Taip pat aktoriaus kelią pasirinkęs Gediminas Storpirštis pasakojo, kad nuo mažens kartu su broliu vaikščiojo į repeticijas, todėl užaugęs net nedvejojo, kokią profesiją jis pasirinks.

Gediminas Storpirštis taip pat prisiminė lemtingą dieną – antradienį po darbų pas į jį svečius atvykęs Arūnas jautėsi puikiai.

„Po filmo įgarsinimo užsuko pas mane, valandą pasišnekučiavome. Tai yra didžiausia dovana...Vakare turėjau spektaklį, po kurio sužinojau, kad jis reanimacijoje“, – prisiminė Gediminas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gediminas Storpirštis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gediminas Storpirštis

Aktorius sako, kad brolis neužsiminė apie sveikatos problemas, tačiau pridūrė: „Jis nebuvo iš tų, kurie dalinasi savo sunkumais, bet minėjo, kad šiek tiek pavargo.“

Jaunimo teatras A.Storpirščio širdyje visada užėmė labai svarbią vietą. 1975 metais su legendiniu Dalios Tamulevičiūtės aktorių „dešimtuku“ baigęs Lietuvos valstybinę konservatoriją, jis čia pradėjo savo kaip aktoriaus kelią.

Dalios Tamulevičiūtės aktorių „dešimtukas“ – tai Kristina Kazlauskaitė, Irena Kriauzaitė, Algirdas Latėnas, Dalia Overaitė, Vidas Petkevičius, Violeta Podolskaitė, Kostas Smoriginas, Dalia Storyk, Arūnas Storpirštis, Remigijus Vilkaitis – iki šiol vadinami viena talentingiausių teatrinių grupių visoje Lietuvos teatro istorijoje. Didžioji dalis jų atvyko ir į atsisveikinimą.

Legendinio „dešimtuko“ aktorius Algirdas Latėnas iki šiol puikiai prisimena pirmąją pažintį su Arūnu, kuri užsimezgė pirmame kurse. O per tuos metus buvo daug vaidmenų, juoko ar ašarų, todėl žinomas aktorius neslepia – susitaikyti su šia žinia, jog Arūno nebėra, yra labai sunku.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu

„Kasdien prisimeni ir užspaudžia čia, prie garso stygų. Ir pažvengi vienas eidamas... Jeigu kas stebėtų iš šono, paklaiktų, sakytų, kad – tokia diena, o jis stovi ir šypsosi. Bet aš prisiminęs jį šypsausi“, – sako A.Latėnas.

Jis atviras – staigi Arūno mirtis buvo labai netikėta. „Pati žinia mane labai išmušė, bet vėliau prasidėjo kalba su Arūnu, daug gražių dalykų prisiminiau ir nurimau“.

Kone keturis dešimtmečius trukusi pažintis vyko ir už teatro ribų – A.Storpirštis tapo Algirdo Latėno santuokos liudininku, artimai bendravo šeimomis. Artima draugystė tęsėsi iki šiol.

„Mūsų pažintis užsimezgė jo dėka. Turėjome atlikti pirmąjį etiudą, jis prie manęs priėjo ir pasiūlė vaidinti kartu. Sako: „padarysime“, tai sutikau. O tas etiudas taip ir tęsiasi visą gyvenimą“, – šypteli Algirdas.

Kristina Kazlauskaitė pripažįsta, kad kalbėti apie aktoriaus netektį ne tik sunku, bet ir neapsakomai liūdna.

„Liūdna – tai yra pirmasis žodis. Sėdime, žiūrime nuotraukas, prisimename studijų laikus, vaidmenis. Tai yra tokie momentai gyvenime, kurie iš dugno iškelia atsiminimus, kurie gal jau ir buvo giliai panardinti“, – sako K.Kazlauskaitė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kristina Kazlauskaitė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kristina Kazlauskaitė

Aktorė A.Storpirštį prisimena kaip nuostabiu humoru pasižymintį žmogų, kuris žavėjo savo intelektu. „Jis buvo toks apsiskaitęs. Nežinau nė vienos temos, kuria jis negalėtų diskutuoti. Su juo galėjai kalbėtis visais klausimais ir suprasdavai, kad gal kartais net reikėtų patylėti, nes jis visuomet žinodavo daugiau“,– šypteli Kristina.

Kristina su Arūnu neretai susitikdavo scenoje ir negailėjo jam komplimentų. Kaip pati sako, aktoriaus akys visuomet buvo pilnos gyvybės, atsakingumo, noro, gyvenimo patirties, skausmo.

Ir nors Kristinai Kazlauskaitei išėjus iš Jaunimo teatro legendinio „dešimtuko“, ryšys sumažėjo, aktorė su A.Storpirščiu iki šiol susiskambindavo telefonu.

„Pasišnekėdavome retai, bet pasišnekėdavome. Ir apie jo ligą žinojau. Jam prieš kelerius metus buvo itin stipriai pablogėję, labai išgyvenome, jaudinomės, vieni kitiems skambinome, o kai jis pasveiko, taip palengvėjo. Sunku, nes viskas taip staiga nutiko“, – sako aktorė.

Dar viena D.Tamulevičiūtės auklėtinė – aktorė Violeta Podolskaitė – visą gyvenimą bus dėkinga už tokį puikų partnerį. Jai teko kartu su A.Storpirščiu atlikti ne vieną vaidmenį, o jo humoro jausmas žavėjo labiausiai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu

Tiesa, vienas kitą jie vadino ne vardais, o „Aru“ ir „Vilička“. Kartu su kurso kolegomis Vilija neretai svečiuodavo pas savo mamą, kuriai dabar 90 metų.

„Arūnas visokių cirkų gyvenime prikrėsdavo, o jo aistringas gyvenimo geismas jį nešiojo labai dažnai ir įvairiai, bet jis niekam nėra padaręs blogo, nieko nenuskriaudęs. Jei tik ką ir padaręs, tai tik sau. Jo gyvenimas įrodo, kad nesvarbu, kiek gyvensi, svarbu kaip, o jis šitą mokėjo – gyvenimo druską Arūnas pajuto pilnumoje“, – sako V.Podolskaitė.

Kostas Smoriginas iki šiol puikiai prisimena Arūno inicijuotas balandžio pirmosios varžybas, kuriose aktoriai su futbolininkais žaisdavo krepšinį arba futbolą su krepšininkais. „Kadangi mes mažiukai, greiti, o krepšininkai su ilgomis kojomis, tai mums puikiai sekdavosi. Gudriai čia Arūnas buvo sugalvojęs“, – šypteli K.Smoriginas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kostas Smoriginas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kostas Smoriginas

Atsisveikinimo akimirkos – galerijoje:

Jie buvo pažįstami nuo pirmo kurso, o Kostas puikiai prisimena Arūno aistrą sportui. Jis ne tik bandydavo įveikti profesionalus, bet ir boksuodavosi, jodinėjo žirgais.

Kostas savo kolegą prisimena ir kaip tikrą kompanijos sielą, tikrą eruditą – jis iki šiol skaitydavo tik popierines knygas.

„Aras turėjo genialiems aktoriams būdingą bruožą – jis sugebėdavo tarsi stovėti prieš vaidmenį arba tarp vaidmens ir žiūrovo. Toks santykis būdavo, sakyčiau, kartais atsainus, bet buvo nemažai vaidmenų, kuriems jis išsiliedavo iki pilnos dūšios“, – sako Kostas.

Arūnas Valinskas ir Marijonas Mikutavičius džiaugėsi turėję progą ne tik jį pažinoti, bet ir kartu dirbti. „Mes su Marijonu jį pažįstame iš labai senų laikų. Ir abu jį pažįstame ilgiau nei jis mus (šypteli). Turėjome daug bendrų renginių ir labai džiaugiamės, kad mums teko tokia garbė“, – prisiminė A.Valinskas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Valinskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Valinskas

M.Mikutavičius aktorių atmena kaip itin nuoširdų, paprastą žmogų. „Jam niekada nerūpėjo kažkokios intrigos. Čia yra tas atvejis, kad tau nereikėjo laukti, kol žmogus numirs, kad pasakytum gerą žodį, tą galėjai padaryti ir jam gyvam esant“, – sako Marijonas.

Atlikėjas prisimena ir jį labai nustebinusį faktą – Arūnas Storpirštis dalyvavo jo pirmajame koncerte. Pažinčiai užsimezgus aktorius dar tik karjerą pradedančiam atlikėjui negailėjo gražių žodžių, kuriuos Marijonas mena iki šiol.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Arūnu Storpirščiu

„Atsimenu tuomet galvojau: „Jetus, tai žmogus su statusu, vardu, o aš tik bereikšmis atlikėjas“. Ir jis apie koncertą pasakojo taip plačiai, taip nuoširdžiai, tarsi aš jam būčiau be proto svarbus. Tą jis tikrai turėjo – nesumeluotą meilę žmonėms, aplinkai. Jis toks buvo – jautrus ir sąžiningas su savimi ir aplinka“, – prisimena Marijonas.

Marijonui Mikutavičiui aktorių teko pažinti ir kitu kampu – kadaise jį kalbino žurnalui. „Atsimenu, jaudinausi, bet žinojau taisyklę, kad jei nori padaryti gerą interviu, reikia pašnekovą prigirdyti. Paklausiau Arūno, ar mes galėtume „paimti“ po taurelę. Taip trumpas interviu išvirto į kur kas ilgesnį pokalbį“, – šypteli Marijonas.

Išlydėti aktorių atvyko ir žurnalistas, keliautojas Martynas Starkus. Kadaise jiedu su Arūnu dirbo vienoje radijo stotyje, o draugystė tęsėsi iki šiol.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Starkus
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Starkus

„Kai pradėjome dirbti, jis buvo didžiulė žvaigždė, o aš kažkoks „pacukas“. Labai daug iš jo mokiausi, nors tuo ir buvo nuostabus, kad niekam nebandė pamokslauti. Turėjo savo įsitikinimus, bet nepiršo jų kitiems“, – prisimena M.Starkus.

Ir nors susitikti pavykdavo retai, aktorius, anot Martyno Starkaus, buvo iš tų žmonių, su kuriais net nereikia kalbėtis. „Tereikia nusišypsoti, nes atrodo, kad mes ką tik matėmės“, – liūdesio neslėpdamas sakė M.Starkus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Į šv. Mišias už Arūną Storpirštį rinkosi aktoriaus artimieji, kolegos ir bičiuliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius