Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinėje – filmo „Gimtinė“ premjera: raudonu kilimu žengė kviestinė publika

Trečiadienio vakarą sostinės kino teatre nutiestas raudonas kilimas – pristatytas pirmasis ilgametražis vaidybinis Tomo Vengrio filmas „Gimtinė“. Įvertinti premjeros rinkosi ir žinomi svečiai.
Juozas Statkevičius, Jolanta Dapkūnaitė su Arūnu Sakalausku, Dovilė Filmanavičiūtė, Ieva Daugirdaitė su Marijonu Mikutavičiumi
Juozas Statkevičius, Jolanta Dapkūnaitė su Arūnu Sakalausku, Dovilė Filmanavičiūtė, Ieva Daugirdaitė su Marijonu Mikutavičiumi / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Į „Forum Cinemas Vingis“ vykusį kino juostos „Gimtinė“ seansą atvyko Juozas Statkevičius, Arūnas Sakalauskas su žmona Jolanta Dapkūnaite, Marijonas Mikutavičius su mylimąja Ieva Daugirdaite, Emilija Latėnaitė, Dovilė Filmanavičiūtė, Andrius Paulavičius, Vytaras Radzevičius, Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, Vygaudas Ušačkas su žmona Loreta, Beata Nicholson ir kiti.

Žinoma, tarp kviestinės publikos buvo galima išvysti ir filmo režisierių Tomą Vengrį.

Filmo „Gimtinė“ premjeros svečiai – galerijoje:

Beje, premjeros dieną kūrybinė grupė gavo dovanų. Paskelbta, kad spalio pradžioje tarptautinė filmo premjera įvyks garsiajame Busano (Pietų Korėja) kino festivalyje.

Lietuvos žiūrovai filmą pamatys pirmieji – jau nuo rugsėjo 6 dienos.

„Gimtinė“ yra bene pirmasis bandymas mūsų kine pažvelgti iš laiko ir gyvenimo patirties atstumo į atkurtosios Nepriklausomybės pradžią. Pagrindinė „Gimtinės“ herojė Viktorija, nukritus „geležinei uždangai“, grįžta į Lietuvą su Amerikoje gimusiu sūnumi Kovu atsiimti savo tėvo žemės. Į gimtąsias vietas juos lydi buvęs Viktorijos mylimasis. Visi jie turi nuspręsti, kaip toli yra pasirengę žengti, kad susigrąžintų savo praeitį.

„Tapatybė yra nuolat jaudinanti tema, ypač Vakarų pasaulyje. Visąlaik klausiame, kaip šalis, kurioje gyvename, keičia mus – mūsų istoriją, mūsų savastį? Žinau, kokią galią žmonėms turi praeitis, ypač tiems, kurie paliko savo namus. Tiems, kurie padarys bet ką, kad tik sugrįžtų į savo Gimtinę“ – apie filmo idėją kalba režisierius Tomas Vengris.

Tai – paskutinis operatoriaus Audriaus Kemežio, pernai po mirties apdovanoto Nacionaline kultūros ir meno premija, filmuotas filmas. Filmo dailininkas – Ramūnas Rastauskas, garso režisierius – Saulius Urbanavičius, kompozitorius – Kārlis Auzāns.

Pagrindinį Viktorijos vaidmenį „Gimtinėje“ atlieka aktorė Severija Janušauskaitė („Anarchija Žirmūnuose“, „Žvaigždė“, „Emilija iš Laisvės alėjos“, „Babilonas Berlynas“), jos sūnų Kovą vaidina Matas Metlevski. Buvusį Viktorijos mylimąjį Romą – aktorius Darius Gumauskas, jo dukrą Mariją – Barbora Bareikytė. Kituose vaidmenyse pamatysime Viktoriją Kuodytę, Dainių Gavenonį, Pranciškų Brazdžiūną, Liną Ryškų, Ričardą Vitkaitį, Renatą Vėberytę-Loman, Valentiną Krulikovskį ir kitus.

„Gimtinė“ yra pirmasis ilgametražis T.Vengrio filmas. Režisierius Kolumbijos universitete įgijo Menų bakalauro laipsnį, mokėsi Vilniaus Dailės akademijoje, kur studijavo Fotografiją ir medijos meną. 2012 m. Amerikos filmų institute Los Andžele T.Vengris baigė kino režisūrą, įgijo magistro laipsnį.

Pagrindinė „Gimtinės“ prodiuserė Uljana Kim („Uljanos Kim studija“), koprodiuseriai Roberts Vinovskis („Locomotive Productions“), Sebastian Weyland, Knut Jäger („Heimathafen Film“), Christos V.Konstantakopoulos („Faliro House“).

Filmo vystymą ir gamybą finansavo Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos, Europos Tarybos fondas „Eurimages“, Latvijos nacionalinis kino centras, ES programa „Kūrybiška Europa – MEDIA“, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išeivijos režisieriaus Tomo Vengrio filmas „Gimtinė“ – apie rojų, kurio nėra

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius