Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su „Netflix“ dirbę lietuviai – apie filmavimo iššūkius, milžiniškas baudas ir garsenybių įspūdžius

Nors daugelis detalių apie kultinio serialo „Stranger Things“ (liet. „Keistesni dalykai“) filmavimus yra tebeslepiamos po devyniais užraktais, 15min kalbinti su „Netflix“ dirbę lietuviai sutiko praskleisti paslapties širmą: UAB „Baltijos filmų paslaugos“ prodiuserė Lineta Mišeikytė ir šio serialo lokacijų vadybininkas Jonas Špokas portalui papasakojo apie serialo užkulisius, čia apsilankiusias žvaigždes, didžiausius iššūkius dirbant su „Netflix“ bei baudas, kurias tektų pakloti už su turiniu susijusios informacijos nutekinimą.
„Stranger Things“
„Stranger Things“ / Vida Press nuotr.

15min primena, kad buvusiame Lukiškių kalėjime dar visai neseniai apsilankė kiek netradiciniai svečiai – čia filmuoti kultinio serialo „Stranger Things“ 4-ojo sezono atvyko televizijos gigantas „Netflix“, o drauge atsivežė ir pasaulinio lygio žvaigždžių. Smalsiems praeivių žvilgsniams ir žiniasklaidos fotoaparatams užkulisiai, deja, iki galo nebuvo prieinami. Vis dėlto 15min kalbinti čia besidarbavę lietuviai padėjo atsakyti į klausimą, kas vyksta vieno didžiausių pasaulyje televizijos žaidėjų virtuvėje.

„Černobylio“ sėkmė priviliojo ir „Netflix“

Kaip 15min pasakojo L.Mišeikytė, dirbusi drauge su čia atvažiavusia JAV interneto televizija „Netflix“ bei dar anksčiau – su HBO, amerikiečiai Lietuvą aplankė tikrai ne veltui – didžiule paskata tapo ir teigiami atsiliepimai po čia filmuoto pasaulyje nuskambėjusio serialo „Černobylis“.

„Nors tai yra ir ne pirmas „Netflix“ filmuojamas projektas Lietuvoje, bet šis didelis projektas („Stranger Things“ – aut. past.) atvažiavo į Lietuvą būtent dėl „Černobylio“ sėkmės“, – pasakojo pašnekovė. Anot jos, „Stranger Things“ režisierius, pasišnekučiavęs su „Černobylio“ scenaristu Craigu Mazinu, įsitikino, jog kultinio serialo ketvirtąjį sezoną vertėtų filmuoti būtent Lietuvoje.

Kristinos Mišeikienės nuotr./Lineta Mišeikytė
Kristinos Mišeikienės nuotr./Lineta Mišeikytė

„Na, ir koks mažas yra pasaulis – mes, lietuviai, kai gerai dirbame, pasidarome savo šalies ambasadoriais. Užsieniečiai patenkinti mūsų darbu išvažiuoja ir toliau kalba apie Lietuvą“, – mintimis dalijosi L.Mišeikytė.

Kaip sakė prodiuserė, „Černobylio“ sėkmė susijusi ir su lietuviams gerai suprantama ir juos istoriškai palietusia tema. „Vis dėlto vėliau išaiškėjo, jog mes esame profesionalai bet kokioje temoje ir bet kokie čia atvažiavę užsieniečiai mus labai giria, sako, jog tokios komandos dar nematė“, – džiaugėsi moteris.

Drauge ji puikiai atsimena įspūdingus komplimentus iš Shawno Levy lūpų – esą, jis pats akcentavęs vietinių talentus. „Režisierius netgi pasivedė vieną iš Lietuvos prodiuserių į šoną ir pasakė, kad tokios komandos dar nėra matęs. Užsiminė apie tai, jog jie dešimtbalėje sistemoje būtų dar su pliusu“, – citavo L.Mišeikytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime

Tačiau kas gi ši daugybės liaupsių sulaukusi 180-ies žmonių grupė? „Sakyčiau, kad tai yra Lietuvos kino žmonės, Lietuvos kino laukas“, – užsiminė pašnekovė, o vėliau detalizavo, jog tai ir kostiumų dailininkai, ir grimo dailininkai, apskritai, filmo dailininkai.

„O iš aktorių šiuo metu čia daugiau yra masuotė – t.y. masinių scenų dalyviai, kurie yra vienos dienos aktoriai. Tam yra aktorių agentūrų duomenų bazės ir, jeigu reikia kokio nors asmens tipažo, jie tiesiog užsiregistruoja, o mes juos pakviečiame į atranką“, – pasakojo moteris ir pridūrė apie žinomus lietuvius informacijos, deja, negalinti atskleisti.

Tiesa, nors iki šiol sklido gandai apie tai, kad „Netflix“ Lietuvoje filmavo tik keletą dienų, L.Mišeikytė skubėjo pabrėžti, kad tai – kur kas ilgesnis procesas, nei galėtų atrodyti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime

„Pasiruošimai visada būna labai ilgi. Lygiai taip pat, kaip ir užtruko padaryti „Černobylį“ – pirmą kartą jie čia atvažiavo 2016-aisiais, 2017 metais patvirtino, kad Lietuva išvis kaip šalis laimėjo profesionalumo ir atitikmens konkursą, o filmavome 2018-aisiais“, – pasakojo prodiuserė.

Ji pridūrė, kad, jeigu būtų suteiktas leidimas pakalbinti daugiau užsieniečių, sužinotume, jog iš jų niekas nenori važiuoti namo arba sako, kad norėtų visus lietuvius pasiimti namo. „Aš sakau, kad ne, jų negalite pasiimti, lietuvius palikite mums. Atvažiuokite čia, mes gerai dirbame ir padėsime ką nors sukurti. Tai ir mums patiems didesnis pasitikėjimas, jog mes galime tai padaryti“, – pasiekimais džiaugėsi moteris.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min interviu su „Stranger Things“ režisieriumi Shawnu Levy: „Vilniuje geriau nei Niujorke“

Dėl klimato kaitos kilo iššūkių

L.Mišeikytė neslėpė – dirbant drauge su televizijos gigantu savas užduotis reikėjo atlikti preciziškai, kad nenukentėtų lietuviška garbė. Kartu ji prisiminė ir HBO reikalavimus. „Ar jūs garantuojate, kad jūs išvalysite Fabijoniškes nuo automobilių? – Sau užduotą klausimą prisiminė moteris. – Tai mums buvo garbės reikalas, pasakėme, kad taip padarysime.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime

15min kalbintas lokacijų vadybininkas Jonas Špokas antrino, jog užsieniečiai turi aukštus standartus ir gal šiek tiek kitokią darbo kultūrą. „Yra aukšti reikalavimai, yra greitas tempas, ir šituos dalykus reikia labai suderinti, ypač su šiuolaikine televizija, nes yra labai mažai laiko viską padaryti, o kokybė negali nukentėti. Tai ir yra sunkiausia“, – nuomone dalijosi vyras.

Kaip vieną didžiausių iššūkių šiemet Lietuvoje filmuojant „Stranger Things“ jis įvardijo... gebėjimą prognozuoti orą, mat scenarijuje buvo numatyta apsnigta aplinka.

„Klientams sakėme, kad vasario mėnesį būna šalta, todėl bus sniego. Tada savo nuostatas šiek tiek pakeitėme ir sakėme, jog bus pakankamai šalta, kad patys pasidarytume sniego, o paskui pripažinome, kad gal ir tai nepavyks“, – lietuviško oro anomalijas nupasakojo J.Špokas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukiškių kalėjimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukiškių kalėjimas

Jis pripažino šiek tiek bandęs „sukontroliuoti gamtą“, kas yra sunkiai įmanoma padaryti. „Mums tikrai pasisekė, nes buvo tik keletas valandų naktimis, kada buvo tikrai šalta, ir mums pavyko šiek tiek pripurkšti sniego. Bet čia turbūt buvo vienas iš sudėtingiausių elementų, nes tokio dalyko apskritai negali suvaldyti. Tarsi visi žiūri vienas į kitą, žino, kad nieko nepadarys, o tai truputį numuša darbinę nuotaiką“, – atviravo lokacijų vadybininkas bei pripažino, jog tam turėjo pusę nakties ir visus darbus spėjo padaryti laiku.

Iš viso šioms scenoms nufilmuoti prireikė net daugiau nei 100 tonų sniego, o visą teritoriją nupurkšti pavyko per dvi dienas. „Yra žmonių, kurie tame specializuojasi ir gyvenime daro tik dirbtinį sniegą. Manau, kad ateity jie turės labai daug darbo dėl klimato atšilimo“, – šmaikštaudama antrino L.Mišeikytė.

J.Špokas pridūrė, jog, matyt, kino industrijai tektų labiau susirūpinti dėl klimato kaitos, nes šis komponentas tikrai nepalengvina užduoties planuoti tai, kokiu sezonu turėtų būti nufilmuota scena. „Tad galime pradėti nuo plastikinių buteliukų rūšiavimo savo aikštelėje, nes patys pirmieji pajaučiame, kad nebegalim dirbti“, – sakė vyras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukiškių kalėjimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lukiškių kalėjimas

Kartkartėmis dėl klimato kaitos priežasties netgi paskutinę minutę tenka keisti filmavimo lokacijas. „Esame priklausomi nuo oro ir niekada nesame užtikrinti – galbūt rytoj filmuosime ne ten, kur planuojame, nes, tarkim, oro temperatūra yra +5C ir reikės kažką keisti. Pagrindinis iššūkis buvo kaip įmanoma nuspėti, kiek pasidaryti sniego. Kadangi yra visa didelė komanda, logistikos daug, išvakarėse pakeisti filmavimo lokaciją ir važiuoti vietoj rytų į vakarus reiškia bemieges naktis“, – kalbėjo J.Špokas.

Filmavimo vietų buvo daugiau

Kalbėdamas apie vietas, kur „Netflix“ pasirinko filmuoti serialą, lokacijų vadybininkas užsiminė, jog jų buvo daugiau nei dvi. „Lokacijų buvo daugiau, o surasti jas nebuvo sunku, nes amerikiečiai gana tiksliai žino, ko jie nori. Jie yra gan pragmatiški ir kūrybiniais klausimais, greitai priima sprendimus, o mums tas ne visada yra įprasta“, – pasakojo vyras ir pridūrė, kad sudėtingiau buvo prisitaikyti prie tikrai didelio amerikiečių intensyvumo bei didelių poreikių.

„Sezonas jau yra 4-as, jie labai puikiai žino, ko, kada ir kaip ir jiems reikia. Tiesa, situaciją kiek apsunkino tai, kad režisierius, filmo dailininkas, operatorius ruošiasi nuotoliniu būdu“ , – užsiminė J.Špokas. Vis dėlto „Netflix“ grupei jis komplimentų negailėjo: „Kai jau jie suvažiavo čia likus kelioms dienoms iki filmavimo, tikrai pasirodė aukšta klasė.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime

Paklaustas, ar buvęs Lukiškių kalėjimas buvo vienas iš pagrindinių objektų, dėl kurių buvo nuspręsta filmuoti būtent Lietuvoje, J.Špokas iš dalies buvo linkęs tai neigti. „Aš nemanau, nes scenarijus turbūt ir dabar dar yra rašomas, nors nesu tikras. Manau, kad buvo didesnis jų noras perkelti istoriją į kitą žemyną, į Rusiją, tad paieška buvo grįsta tuo. Gerai čia ir sakė, kad galbūt tai daugiau buvo dėl „Černobylio“, – sakė jis. – Dėl kalėjimo – taip sutapo, kad jis atsirado kaip scenarijaus dalis.“

Konfidencialumas ir daugiatūkstantinės baudos

Tiesa, tikrai jau nebe paslaptis, jog į filmavimus Lietuvoje sugužėjo ne tik „Netflix“ kūrybinė komanda, bet ir gerai žinomi aktoriai. Anot kalbintų lietuvių, pasaulyje garsios žvaigždės į Lietuvą dažniausiai atvyksta, nusifilmuoja ir tiesiu taikymu važiuoja namo.

„Jie labai užimti – atskrenda tada, kada reikia. Jiems nėra laiko bei poreikio būti ilgiau“, – sakė J.Špokas ir atskleidė, jog šiam projektui biudžetas – ne problema, tad bilietus galima nupirkti ar pakeisti kad ir tą patį vakarą.

Vis dėlto kartkartėmis kino žvaigždės išeina pasivaikščioti Lietuvos miestų gatvėmis. „Jie mėgsta laisvę. Daug užsieniečių aktorių sako tai, kad žmonės negali patikėti pamatę žvaigždę, jie nusišypso ir linkteli. Lietuviai yra labai kultūringi ir mandagūs, juos tai labiausia ir žavi. Dėl to ir sako, kad Vilnius yra gražus miestas – užsienio garsenybėms jis tikrai labai patinka būtent dėl to, kad mes esame mandagūs ir jie jaučia laisvę“, – pasakojo L.Mišeikytė.

Vida Press nuotr./Serialo „Keistesni dalykai“ („Stranger Things“) aktoriai
Vida Press nuotr./Serialo „Keistesni dalykai“ („Stranger Things“) aktoriai

Anot jos, Los Andžele „Stranger Things“ žvaigždės negalėtų taip laisvai praeiti. „Taip, kad jų nepažintų, kad jų niekas nepaliestų, nepaprašytų autografo“, – lygino moteris.

Didžiulės žvaigždės tikrai nurodo į projekto dydį, o, kuo didesnis projektas, tuo didesnis ir konfidencialumas. „Netflix“, kaip didelis žaidėjas, saugo savo teises į bet kokį turinį – tiek į sukurtą filmo, tiek ir į užkulisius, nes tai irgi yra pardavimo dalis“, – sakė L.Mišeikytė.

Anot jos, būtent dėl to filmavimo aikštelėje yra vietų, kur negalima naudotis mobiliaisiais telefonais. Šiame socialinių medijų amžiuje vos viena paprasta užkulisių nuotrauka gali atskleisti didelę dalį scenarijaus subtilybių.

Kad apsisaugotų nuo tokios apmaudžios klaidos, tokie didieji žaidėjai, kaip „Netflix“ ir HBO, visos komandos prašo pasirašyti itin griežtą konfidencialumo sutartį. „Kiekvienam žmogus asmeniškai, absoliučiai visi pasirašo tą sutartį. Kuo daugiau didelių žaidėjų čia važiuos, tuo taisyklės bus griežtesnės“, – sakė L.Mišeikytė ir pridūrė, jog šįkart konfidencialumo baudos buvo daugiatūkstantinės.

„Stranger Things“ filmavimo užkulisiai – galerijoje:

„Visi žino apie Lietuvą“

Vis dėlto ką keičia šie „Netflix“ filmavimai Lietuvoje? Anot L.Mišeikytės – labai daug, mat po kiekvieno sėkmingo bendradarbiavimo su užsieniečiais lietuvių vardas linksniuojamas teigiamame kontekste.

„Kaip ir sakiau, mes esame visi maži ambasadoriai, o Holivudas yra labai maža bendruomenė. Taigi, jeigu kas nors prisidirbo ir padarė ką nors blogai, Holivudas žinos, jeigu lietuviai padarė labai gerą darbą, Holivudas lygiai taip pat žinos. Ir jie kalbasi tarpusavy, sprendimų priėmėjai kalbasi, dalijasi mintimis. Visi žino apie Lietuvą“, – sakė moteris.

Ji drauge prisiminė, kai režisieriaus Emilio Vėlyvio filmavimo atvejį. „Kai filmą filmavo Vėlyvis ir užsieniečių aktoriai atvyko į Lietuvą, jie pasakė, kad jaučiasi kaip Londone. Tai yra geri komplimentai“, – pasakojo L.Mišeikytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime
Luko Balandžio / 15min nuotr./Serialo „Stranger Things“ filmavimas Lukiškių kalėjime

Komplimentų lietuvių kino žmonėms nepagailėjo ir J.Špokas. Anot jo, šie tobulėja ir šiuo metu kino pasaulyje darosi profesionaliais žaidėjais. „Tikrai nebėra taip, kad lietuvių grupė bando nuspėti, ko reikės (atvykus užsienio projektui – aut. past.). Mes jau žinome, ko reikia, ir mes dažniausia savo projektuose net galime pateikti ekspertizę, atvykusiems padėti“, – sakė lokacijų vadybininkas.

Apibendrindama patirtis su „Stranger Things“ ir „Netflix“ L.Mišeikytė skubėjo pabrėžti, jog ne mes, lietuviai, atsivežame didžiulius projektus į Lietuvą, o jie patys mus atranda.

„Tai yra profesionalumo įvertinimas. Kaip aš sakau, patikėkime patys savimi, išmokime save gerbti, didžiuotis – ne puikuotis, nes tai yra skirtingi dalykai, – ir toliau išlikime profesionalūs, kad galėtume Lietuvą ir toliau asmeniškai garsinti pasaulyje“, – kalbėjo pašnekovė.

Pasiruošimas „Stranger Things“ filmavimui – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius