Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas Vilniuje mėgina įsiklausyti į mirusio humoristo V.Cololo argumentus „Zero show“ reklamos byloje

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį po pietų vėl ėmėsi baudžiamosios bylos, kuri jau buvo nutraukta „Zero live show“ reklamos Turgelių bažnyčioje organizatoriams, tarp kurių buvo ir garsusis neseniai miręs humoristas Vitalijus Cololo. Teismas yra nutaręs tęsti procesą: manoma, kad tai reikalinga norint galbūt reabilituoti aktorių, išnagrinėti argumentus, kurie išdėstyti jo apeliaciniame skunde.
Teismas Vilniuje mėgina įsiklausyti į mirusio humoristo V.Cololo argumentus „Zero show“ reklamos byloje; akimirka iš bylos nagrinėjimo. Nuotraukoje: Mindaugas Papinigis (viduryje) ir Emilis Vėlyvis (dešinėje)
Teismas Vilniuje mėgina įsiklausyti į mirusio humoristo V.Cololo argumentus „Zero show“ reklamos byloje; akimirka iš bylos nagrinėjimo. Nuotraukoje: Mindaugas Papinigis (viduryje) ir Emilis Vėlyvis (dešinėje) / 15min nuotr.

Kaip skelbta, dėl velionio aktoriaus teisinės padėties teismas iškart pateko į aklavietę, tačiau išeitis sparčiai rasta: procesas bus tęsiamas ir V.Cololo atžvilgiu, užtikrinant mirusiojo teisinę gynybą bei siekiant galimo jo reabilitavimo tikslais išnagrinėti aktoriaus apeliacijoje išdėstytus argumentus.

Kaip žinoma, Vilniaus regiono apylinkės teismo Šalčininkų rūmai 2019 metų spalį aktoriams Vitalijui Cololo, Mindaugui Papinigiui ir Ainiui Storpirščiui skyrė 1 tūkst. eurų baudas, o režisieriui Emiliui Vėlyviui – 2 tūkst. eurų baudą.

Nors formaliai teismas paskelbė, kad baudžiamoji byla visiems menininkams nutraukiama dėl jų poelgio mažareikšmiškumo, realiai kūrėjai dėl sujauktų religinių apeigų liko kalti – todėl ir paskirtos piniginės nuobaudos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Zero live show“ reklamos bažnyčioje bylos nagrinėjimas: M.Papinigis ir E.Vėlyvis.
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Zero live show“ reklamos bažnyčioje bylos nagrinėjimas: M.Papinigis ir E.Vėlyvis.

Tad teismo sprendimą skirti baudas dėl „Zero live show“ reklamos Turgelių bažnyčioje aukštesnės instancijos teismui apskundė ir prokuratūra, ir aktoriai, ir režisierius.

VIDEO: V.Cololo bylos nagrinėjimas po menininko mirties

V.Cololo gruodžio 2 dieną, eidamas 46-uosius metus ir nesulaukęs apeliacijų svarstymo, mirė.

Šios bylos pagrindu yra tapusi skandalinga Žolinė 2018 metų rugpjūtį. 2018 metų rugpjūčio 15 dieną į Šalčininkų rajone, Turgelių miestelyje, esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – aktoriai V.Cololo, M.Papinigis ir A.Storpirštis.

Jie lenkų kalba pasakojo apie „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį „Zero live show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalijo netikras suktines, primena BNS.

Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas. Po permainingo ikiteisminio tyrimo prokuratūra vis dėlto įvertino performansą kaip tyčinį kriminalinį nusikaltimą – bandymą sutrikdyti religines apeigas.

Tiek valstybinį kaltinimą palaikančiai prokuratūrai, tiek teistumo, bet ne baudų išvengusiems menininkams šioje byloja netinka tas pats dalykas – performanso vertinimas kaip mažareikšmio nusikaltimo. Anot prokuratūros, teisės pažeidimas čia buvo pakankamai rimtas, o anot teisiamųjų – jo nebuvo visai.

„Savo apeliacinį skundą iš esmė grindžiame teisės taikymu“, – prokuroras motyvavo, kodėl šioje byloje nereikia iš naujo atlikti smulkaus įrodymų tyrimo, vėl kviečiant liudytojus ir kitaip gilinantis į bylą.

Dėl to, kad byloje viskas aišku, su kaltintoju sutiko ir teisiamųjų advokatas: reikia tik pasitikrinti, kad įvykiai teisingai įvertinti.

Vis dėlto abiejų pusių tikslai šiame procese skirtingi.

Anot prokuroro, teismas nepagrįstai įvertino menininkų veikas kaip mažareikšmes, tad siūloma priimti apkaltinamąjį nuosprendį. Beje, V.Cololo atžvilgiu jis negaliotų, nes niekas negali būti nuteistas po mirties.

Advokatas pabrėžė, kad byloje nėra nė vieno oficialiai nukentėjusiuoju pripažinto asmens – jei apeigos sutrikdytos, kas konkrečiai dėl to patyrė žalos?

Tuo metu tiek velioniui, tiek jo žmonai, tiek kitiems teisiamiesiems atstovaujantis advokatas siekia, kad visi asmenys šioje byloje būtų pripažinti nekaltais, bylą ne nutraukiant dėl mažareikšmiškumo, o pripažįstant juos nekaltais.

Sakydamas baigiamąją kalbą, prokuroras Stanislavas Barsulas kartojo argumentus, kuriais rėmėsi ir anksčiau, prašydamas menininkus nuteisti Šalčininkų teisme: performansas sutrikdė apeigas maldos namuose, tad turi būti būti įvertintas per Baudžiamojo kodekso prizmę.

Savo ruožtu advokatas kategoriškai kartojo, kad visi teisiamieji turi būti išteisinti, nes apskritai nepadarė nusikaltimo. Gynėjas pabrėžė, kad byloje nėra nė vieno nukentėjusiojo – jei apeigos sutrikdytos, kas konkrečiai dėl to patyrė žalos?

Per pusvalandį pasibaigęs posėdis šiandieną užbaigtas anonsu: galutinis verdikas Vilniaus apygardos teisme bus skelbiamas kovo 10 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius