Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Varžytinėse pardavinėjamas Dainos Bilevičiūtės butas Vilniuje, atlikėja atvira: „Gyvensiu gatvėje“

Šiuo metu Londone viešinti atlikėja, vokalo pedagogė Daina Bilevičiūtė sako jau susitaikiusi, kad grįžusi į Lietuvą greitai nebeturės kur gyventi – taps bename. Bene dešimt metų skolas už nepavykusį kaimo turizmo sodybos verslą mokanti moteris tikina, kad dabar iš jos buvo atimta viskas, ką tik buvo galima atimti. Šįsyk Daina neteko vienintelio jai likusio buto sostinėje.
Daina Bilevičiūtė
Daina Bilevičiūtė / Tanya Done photography nuotr.

Dainos Bilevičiūtės 2 kambarių, 41,64 kv. m butas, esantis Vytenio gatvėje Vilniuje, šiuo metu pardavinėjamas varžytinėse. Pradinė pardavimo kaina – 53 600 Eur. Kalbėdama su 15min Daina guodėsi, kad taip tęsiasi sena skandalingai pagarsėjusi jos kaimo turizmo sodybos istorija.

„Atima iš manęs paskutinį turtą, ką dar gali atimti. Negali atimti tik balso, ačiū Dievui, dar“, – 15min sakė D.Bilevičiūtė ir pridūrė, kad atėmus paskutinį butą daugiau iš jos jau nebėra ką atimti.

Varžytinėse parduodamas Dainos Bilevičiūtės butas
Varžytinėse parduodamas Dainos Bilevičiūtės butas

Šį butą, kaip ir esantį Trakuose, atlikėja buvo užstačiusi tam, kad gautų paskolą kaimo turizmo verslui vystyti. Patyrusi nesėkmę, nubausta už sukčiavimą siekiant Europos Sąjungos lėšų ir iki šiol neatsikratanti skolų, dviejų aukštų būsto Trakuose ant ežero kranto ji neteko dar beveik prieš 10 metų.

„Jį atėmė iš karto, nes matė, kad aš nemąstau, esu tokia pasitikinti, kvaila, tai ką tiktai galėjo, tą ir darė. Buto Trakuose vertė buvo kone milijonas, o pardavė už 200 tūkstančių. Atėmė, suvarė ir sodybą, kurios vertė buvo pora milijonų, bet pardavė gal už kokius 180 tūkstančių. Jie gi skolas man skaičiuoja milijonais, o atiduoda viską pusvelčiui, tai šitą butą Vilniuje nežinau už kiek parduos. Dabar jau kiek buvo, tai viską ir atėmė. Ką jie dar gali išlupti? Mano kūną? Nekainuoja jis jau – senas“, – apmaudo neslėpė D.Bilevičiūtė.

Anot Dainos, butas Vilniuje buvo paskutinis jai likęs nekilnojamasis turtas. Tiesa, areštuotas jis buvo jau prieš daug metų, tačiau pardavinėti varžytinėse pradėtas tik dabar.

„Ir jį jau būtų seniai atėmę, bet šitas butas priklausė bankui, tas mane ir gelbėjo, kadangi aš dar turėjau dalelytę išsimokėjimo. Ir kol neišsimokėjau tos uodegos už jį, tol bankas buto neatidavė antstoliams. O dabar jau viskas – kai išsimokėjau, jie visi sulėkė ir toliau mane drasko“, – situaciją komentavo Daina.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Daina Bilevičiūtė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Daina Bilevičiūtė

Laikosi pozicijos, kad buvo aplinkybių auka, bet nebekovos

Kaip žinia, planai sukurti kaimo sodybos verslą D.Bilevičiūtei baigėsi fiasko. Dar 2012-aisiais Vilniaus apygardos teismas paskelbė galutinį nuosprendį jos baudžiamojoje byloje, kurioje dainininkė ir ūkininkė buvo nuteista už sukčiavimą gaunant Europos Sąjungos lėšas.

Nuosprendžiu D.Bilevičiūtė pripažinta kalta dėl dokumentų suklastojimo, dėl apgaule gauto kredito iš banko ir pasikėsinimo apgaule gauti subsidiją (Europos struktūrinių fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšas).

Dar ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 2005 metais D.Bilevičiūtė, kad pritaikytų Varėnos rajone, Miguičionių kaime, esančią sodybą kaimo turizmo veiklai plėtoti, parengė projektą „Kultūrinio kaimo sodybos Varėnos rajone paruošimas kaimo turizmo veiklai vystyti“ ir kreipėsi dėl 1 015 400 litų (apie 294 tūkst. eurų) paramos į Nacionalinę mokėjimo agentūrą (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos. 2006 metų birželio mėnesį su ūkininke pasirašyta paramos sutartis.

Projektui įgyvendinti moteris siekė gauti 2 milijonų litų kreditą ir su vienu komerciniu banku pasirašė kreditavimo sutartį. Kad būtų išmokėtas kreditas, D.Bilevičiūtė turėjo į projektą investuoti ne mažiau kaip 925 412 litų (apie 268 tūkst. eurų) savo lėšų. Tyrimo metu išaiškinta, kad įtariamoji D.Bilevičiūtė, neturėdama tiek nuosavų lėšų, susitarė su darbus sodyboje atliekančia statybų bendrove, kad už atliktus darbus apmokės vėliau, kai jai suteiks kreditą. Nustatyta, kad moteris bankui pateikė suklastotus kasos pajamų orderius, kuriuose įrašyta, neva ji statybų bendrovei už atliktus darbus į kasą įnešė 928 417 litų (apie 269 tūkst. eurų).

Patikėjęs šiais suklastotais buhalterinės apskaitos dokumentais komercinis bankas pervedė ūkininkei kreditą ir moteris apgaule įgijo 1 927 948 litus (apie 558 tūkst. eurų).

Nors Dainai grėsė iki 8 metų nelaisvės, ji atsipirko solidžia bauda. Tačiau skolų bankui ir kitoms institucijoms šleifas vejasi iki šiol. Vis dėlto D.Bilevičiūtė savo kaltės niekada nepripažino, neigė klastojusi dokumentus, o FNTT pareigūnus kaltino ikiteisminio tyrimo metu prieš ją naudojus psichologinį smurtą. Ir šiandien atlikėja laikosi versijos, kad ja buvo pasinaudota.

„Žaidė visi, kas galėjo. Jie visą mano butą išparceliavo, sodybą išdraskė, fondai pinigus pasiėmė. O aš dar kartą patikslinsiu – gyvenime negavau jokių Europos milijonų, bet dabar skolinga turbūt keturis ir dar lieku be būsto. Nužudė svajonę, nužudė mano kūdikį, dėl ko iki šiol skauda.

Tai yra baisu. Suvystė, supančiojo rankas. Dar dabar prisimenu, kaip banko tarnautojai man patarinėjo – jums reikia taip elgtis, reikia anaip. O paskui, kai atsitiko ta visa istorija, jau jinai tokia, jinai šiokia, jinai anokia. Tyčiojosi, išsidirbinėjo ir teisminio tyrimo darbuotojai, nuo kurių priklausė sprendimai. Bet, kaip žinote, bylos prokuroras jau nubaustas už tai, kad buvo pagautas girtas. Tai viskas bus atlyginta, gal kitam gyvenime. Dabar belieka juokauti, nes jei rimtai galvotum, tai tik verktum“, – savą istorijos versiją 15min ir šįkart dėstė D.Bilevičiūtė.

Asmeninio albumo nuotr./Daina Bilevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Daina Bilevičiūtė

Paklausta, ar nebuvo galimybės pasiekti fizinio asmens bankroto, Daina atsakė neigiamai.

„Jeigu bankrotas būtų buvęs paskelbtas, tai dar kokius pusantrų metų turėčiau kur gyventi, bet jo siekti negaliu, nes man su šita byla uždėjo valstybinę baudą, todėl dabar dar turiu mokėti pinigus. O pajamų neturiu, esu išvaryta, gyvenu tarp dangaus ir žemės“, – atsakė nepavydėtinoje situacijoje atsidūrusi atlikėja.

Vis dėlto dabar D.Bilevičiūtė sako jau nuleidusi rankas ir nebebandysianti įrodyti savo tiesos. Tam pripažįsta nebeturinti nei jėgų, nei pinigų.

„Sako, pasiimkit advokatus ir kovokit, bet advokatai kainuoja, o aš nė kapeikos nebekišiu į šitą istoriją. Tai yra banditizmas, kur surištos visos institucijos – bankai, fondai, teismai, antstoliai, mokesčių inspekcija. Visi.

Ir ar matėte nors vieną durnių, kuris eitų prieš valstybę? Tokiu atveju dabar turėčiau eiti iki Strasbūro, bet tam reikia didelių pinigų, o jie specialiai taip ir daro – atima visą turtą. Žinau gal tik vieną žmogų, žemaitį, buvusį prezidentą Rolandą Paksą, kuris gali sau tai leisti. Bet aš nematau prasmės – nebekovosiu. Kam man gadintis nervus?“ – tvirtino Daina.

Šiandien atlikėja tikina tenorinti kuo greičiau užbaigti šią kaimo turizmo istoriją: „Noriu ją užkasti po žeme, kad nebesmirdėtų. Aišku, skaudu, idėja buvo graži, o viskas prarasta, bet reikia gyventi toliau. Tik tiek, kad gatvėje. Pasinaudojo visi, kaip galėjo. Ačiū Dievui, kad nors nenužudė.“

Sako, kad gyvens gatvėje

D.Bilevičiūtė šiomis dienomis yra apsistojusi pas dukrą Londone, kur vieši darbo reikalais. Tačiau ji atvira – šiuo metu yra neviltyje ir apimta pykčio, nes grįžusi į Lietuvą greitai tiesiog nebeturės kur gyventi.

„Dabar aš lieku bomžė, lieku gatvėje ir visiems nusispjauti. Taip ir gyvensiu – atvažiuosiu ir į gatvę eisiu. Čia niekam neįdomu, niekam nerūpi. Nejaugi pas mus valstybė ką nors daro, kai žmogus lieka be paskutinio buto, kuriame galėjo prisiglausti? Jiems vienodai“, – piktinosi D.Bilevičiūtė.

Pasiteiravus, ar bent turi kur apsistoti, Daina pabrėžė tikrai nenorinti kam nors tapti ilgalaike našta. „Kur aš prisiglausiu? Kiek galima pas draugus būti prisiglaudus? Ne, išeinu, taip, kaip stoviu, ir tapsiu bename. Manau, aš ne pirma ir ne paskutinė Lietuvoje, nes daug žmonių atsiduria gatvėje, net ir su vaikais“, – nuoskaudomis dalijosi Daina.

„Būna, kad netekę namų žmonės ir nusižudo, ir susigadina sveikatą, bet aš nepasiduodu, toliau gyvenu gyvenimą – mano sielos nenužudė“, – dar pridūrė pašnekovė.

Paklausus, ar tokiu atveju nesvarstytų galimybės nuolatos gyventi Londone, kur ir šiuo metu vieši, D.Bilevičiūtė patikino to nenorinti, tačiau šio varianto visiškai neatmetė.

„Na, mano šaknys yra Lietuvoje, bet jei kitos išeities nebus, galbūt būsiu priversta“, – sakė Daina.

Asmeninio albumo nuotr./Daina Bilevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Daina Bilevičiūtė

Kalbėdama su 15min atlikėja sielojosi ir dėl to, kad jos butas varžytinėse imtas pardavinėti jai net nespėjus grįžti į Lietuvą. Pastaruoju metu dėl karantino ji buvo įstrigusi Londone.

„Sakiau, kad noriu grįžti, bet net negaliu, tačiau vis tiek be manęs visi veiksmai daromi. Ir jeigu nebus skrydžių, nebus galimybių atvykti, tai viską be manęs ir padarys. Jiems vienodai, nes tokia tvarka – mano kūnui net nereikia grįžti iš Anglijos“, – kalbėjo D.Bilevičiūtė.

Daina kol kas nežino, kiek dar spės pagyventi savo bute Vilniuje. Anot moters, tai priklausys nuo to, kada jai pavyks parskristi, ir kada bus parduotas būstas.

„Dabar jis pardavinėjamas, bet o gal taip greitai niekas nenupirks? Nieko gero tas butas, tik tiek, kad vieta gera, o taip tai nekas. O išsikraustyti, kaip suprantu, po to, kai mano butas bus išdraskytas, turėsiu mėnesį“, – svarstė D.Bilevičiūtė.

Antstolis skolininkams pataria elgtis geranoriškai

Antstolis Irmantas Gaidelis paklaustas, per kiek laiko nuo būsto pardavimo D.Bilevičiūtė turės iš jo išsikraustyti, 15min sakė, kad iš anksto tai nuspėti sunku.

„Tas asmuo, kuris varžytinėse nusipirks turtą, turės bendrauti su savininke dėl jo perdavimo. Jeigu jie susitars – valio, o jeigu nesusitars – turės būti kreipiamasi į teismą dėl iškeldinimo. Be teismo sprendimo antstolis neiškrausto“, – patikino I.Gaidelis.

Antstolis pasakojo, kad užsitęsus buto pardavimui jis vyktų keliais etapais, mažinant būsto kainą. Šiuo metu už jį norima 53 600 Eur.

„Pradinė kaina pirmose varžytinėse yra 80 procentų turto vertės. Jei niekas nenuperka, turtas siūlomas perimti kreditoriams už skolas, tačiau jei jiems jo nereikia, nes, tarkim, jie neužsiima nekilnojamojo turto pardavimais, tenori atgauti skolą, skelbiamos antros varžytinės, kuriose pradinė kaina yra 60 proc. turto vertės. Jeigu vėlgi niekas nenuperka, kas mažai tikėtina, nes paprastai nuperka, vėl siūloma perimti kreditoriui. Jei ir tada jis to turto neperima, išieškojimas už jį nutraukiamas“, – aiškino I.Gaidelis.

Savininkams, kurių turtas areštuotas ir turės būti pardavinėjamas, pašnekovas pataria pasinaudoti galimybe patiems pasiūlyti pirkėją. Tai galima padaryti dar iki prasidedant varžytinėms – tokiu atveju galima parduoti net už didesnę kainą, negu yra nustatęs antstolis. Taip skolininkas išloštų – grąžintų didesnę skolos dalį.

„Tačiau net jei ir nesusitaria iki varžytinių, bet tikisi, kad jo turtas bus parduotas maksimaliai brangiai jau pačiose pirmose varžytinėse, savininkas vėlgi turėtų būti aktyvus. Gali pats reklamuoti turto pardavimą, taip pat atėjus potencialiam pirkėjui noriai aprodyti parduodamą butą, nes jei elgsis priešingai, sumažės tikimybė jį parduoti už gerą kainą. Labai daug viskas priklauso nuo paties skolininko požiūrio ir veiksmų – kuo jis geranoriškesnis ir kuo aktyviau dalyvauja pardavimo procese, tuo ir pats daugiau laimi“, – patarimais dalijosi antstolis I.Gaidelis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dainos Bilevičiūtės kaltumą patvirtino ir aukštesnis teismas, nuosprendis įsiteisėjo

TAIP PAT SKAITYKITE: Daina Bilevičiūtė nuteista, bet kalėjimo išvengs

TAIP PAT SKAITYKITE: Dainai Bilevičiūtei – beveik 600 tūkstančių litų baudos ir delspinigių

TAIP PAT SKAITYKITE: Skandalingoje fotosesijoje pozavusios Dainos Bilevičiūtės atsakas kritikams – atsiprašymo daina

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius