Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje – brangiausio lietuviško filmo premjera: rinkosi kviestiniai svečiai

Pirmadienio vakarą Vilniaus kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ rinkosi kviestiniai svečiai. Čia įvyko lietuviško mokslinės fantastikos filmo „Vesper“ premjera.
Filmo „Vesper“ premjera
Filmo „Vesper“ premjera / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Į kino teatre „Forum Cinemas Vingis“ pirmadienio vakarą vykusią filmo „Vesper“ premjerą atvyko ir ne vienas žinomas žmogus. Raudonuoju kilimu žengė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis, kino kritikė Izolda Keidošiūtė, režisieriai Giedrė Žickytė, Oskaras Koršunovas, Emilis Vėlyvis ir Ernestas Jankauskas, aktoriai Aldona Vilutytė, Gabija Siurbytė, Aistė Diržiūtė, Toma Vaškevičiūtė, Elžbieta Latėnaitė, Valda Bičkutė, Edita Užaitė, Marius Jampolskis, prodiuseriai Linas Ryškus, Egmontas Bžeskas, choreografas ir aktorius Gytis Ivanauskas, fotomenininkas Lukas Gricius, kelionių žurnalistas Orijus Gasanovas, būrys „influencerių“.

„Maniau, kad prieš lietuvišką premjerą nebus ko nerimauti, bet visą šią naktį sapnavau, kad premjera vyksta, o filmas vis sukasi ir sukasi – atsibudusi supratau, kad tikrai jaudinuosi ir man tai labai didelis įvykis“, – su „Vesper“ kūrybine komanda pasirodžiusi scenoje atviravo K.Buožytė.

Fotogalerija:

„Kristina Buožytė verta aplodismentų pirmiausia dėl to, kad ėmėsi tokio sunkaus uždavinio – mokslinės fantastikos. Labai žaviuosi jos kūriniais, daug tikiuosi ir iš šio. Esu žanro gerbėja, be to, atidžiai sekiau filmo kelionę pasaulyje ir neabejoju, kad įspūdis bus puikus“, – sakė į „Forum Cinemas Vingis“ atskubėjusi rinkodaros specialistė, kino gerbėja Dovilė Filmanavičiūtė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė ir Tomas Slomskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė ir Tomas Slomskis

Simpatijų mokslinei fantastikai ir džiaugsmo, kad pristatomas lietuviškas šio žanro kūrinys, neslėpė meteorologas Silvestras Dikčius. Jis teigė tokius filmus mėgstantis, nes jie geriausiai atitraukia nuo realybės. „Dar vienas dalykas – išėję iš filmo visi 100 proc. sakysime: „Fantastika“, – šypsojosi LRT bendradarbis. Tuo tarpu kartu S. Dikčiumi į premjerą atvykusi jo sutuoktinė, menininkė Jolita Vaitkutė nekantravo atsisėsti pirmoje eilėje, kad kuo greičiau pasinertų į „Vesper“ pasaulį ir liktų nustebinta.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Silvestras Dikčius ir Jolita Vaitkutė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Silvestras Dikčius ir Jolita Vaitkutė

Dar prieš premjerą Lietuvoje, filmas jau sulaukė publikos simpatijų kino festivaliuose Prancūzijoje, Pietų Korėjoje, Belgijoje ir kitur.

„Nuolatinių blogų žinių apie mūsų planetą fone sudėtinga pozityviai mąstyti apie ateitį, tad šiuo filmu norime jaunajai kartai priminti, kad viltis visada yra, ir net skaudžiai kritus reikia stotis ir eiti pirmyn savo tikslo link“, – apie filmą pasakojo režisierė Kristina Buožytė.

Ji ir prancūzų režisierius Bruno Samper apie naują filmą pradėjo galvoti po drauge kurtos mokslinės fantastikos dramos „Aurora“ premjeros, kuri įvyko prieš 10 metų – tiek laiko prireikė suburti patikimą komandą ir išauginti išties tarptautinį Lietuvos, Prancūzijos, Belgijos projektą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuviško mokslinės fantastikos filmo „Vesper“ premjera
Lukas Balandis / BNS nuotr./Lietuviško mokslinės fantastikos filmo „Vesper“ premjera

„Vienareikšmiškai taip, tai brangiausias kino projektas Lietuvoje. Jo biudžetas atitinka europinio kino standartus. Penki milijonai eurų – vidutinė suma, padorus biudžetas europiniame kontekste. Pusę biudžeto išleidome Lietuvoje. Dalį sumos gavome iš Lietuvos kino centro, be jo paramos nebūtume net pradėję kvėpuoti. Kai LKC patvirtino finansavimą, pritraukėme užsienio partnerius, jiems su šia suma buvome įdomūs.

Svarbu paminėti ir mokestinę lengvatą, kurios dėka 30 proc. Lietuvoje išleistos sumos galima susigrąžinti. „Vesper“ atveju tai sudarė apie 800 000 Eur. Taip pat Europos Tarybos įkurtas fondas „Eurimages“, patikėjo mūsų projektu „Vesper“ ir suteikė 400 000 Eur paramos, tai didžiausia istorijoje lietuviškam projektui skirta suma“, – atskleidė filmo prodiuserės Asta Liukaitytė ir Daiva Varnaitė-Jovaišienė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Daiva Varnaitė-Jovaišienė ir Asta Liukaitytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Daiva Varnaitė-Jovaišienė ir Asta Liukaitytė

Anot jų, „Vesper“ – tai mokslinė fantastika, ateitis. 40 proc. filmo – kompiuterinė grafika: „Žinoma, jos galėjo būti daug daugiau. Tačiau taupėme – siekiant tilpti į turimą biudžetą ir specialiuosius efektus gaminome fiziškai. Fantastiškumo jausmas jiems suteiktas postprodukcijos etape.“

„Vesper“, kurio sužetas vyksta distopinėje ateityje, reikėjo sukurti ištisą naują pasaulį, kuriame nėra elektros, jo augaliją, žmonių drabužių stilių, įvairius daiktus.

„Tai nėra filmas, kuriame būtų daug ateities technologijų – vaizduojamas postapokaliptinis pasaulis, jame daugiau dabarties griuvėsių nei būsimų kartų pasiekimų. Net tokius buities rakandus, kaip lėkštės ar įrankiai, teko paruošti specialiai“, – atskleidė vienas pagrindinių filmo dailininkų Raimondas Dičius.

„Vesper“ Lietuvos kino teatruose debiutuoja jau rugsėjo 30 dieną. Filmą kuria prodiuserių kompanija kompanijos „Natrix Natrix“ (Asta Liukaitytė, Daiva Varnaitė-Jovaišienė, Kristina Buožytė, Lietuva), „Ruble Fish“ (Alexis Perrin, Prancūzija) „1080 Films“ (Benoit Ronald, Belgija).

Filmo anonsas:

VIDEO: Vesper | Kino teatruose nuo rugsėjo 30 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius