Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 07

Feist koncerte Trakuose – komplimentai svetingai publikai ir lietuvių kalbos pamokos

Trakų pilies kiemas šią vasarą virsta vienu didžiausių melomanų traukos centrų. Koncertų gausus kurortas muzikos mylėtojus vilioja ryškiausių Lietuvos ir užsienio atlikėjų pasirodymais, vienas tokių – pirmadienį čia vykęs Kanados scenos žvaigždės Feist koncertas.
Feist koncertas Trakų pilyje
Feist koncertas Trakų pilyje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vienintelį pasirodymą Baltijos šalyse pristačiusi dainininkė į Lietuvą atvyko ne šiaip sau, Trakuose ji pristatė naują, pavasarį išleistą savo penktąjį studijinį albumą „Pleasure“, būtent su juo ji ir leidosi į gastroles.

Kad Feist pasirodymas Lietuvoje buvo lauktas ilgus metus – akivaizdu, publika atlikėją sutiko itin šiltai. Pasiklausyti naujausių dainininkės kūrinių, o ir garsiausių, pastarąjį dešimtmetį ne vieno grotuvus užkariavusių hitų, atvyko ir būrys žinomų žmonių.

TAIP PAT SKAITYKITE: Romantika Trakuose: muzikai neabejingos žvaigždės klausėsi kanadietės Feist dainų

15min nuotr./Toma Vaškevičiūtė,  Ignas Krupavičius ir Vaida Kazakauskytė, Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Donatas Ivanauskas, Ugnė Skonsmanaitė
15min nuotr./Toma Vaškevičiūtė, Ignas Krupavičius ir Vaida Kazakauskytė, Justė Arlauskaitė-Jazzu ir Donatas Ivanauskas, Ugnė Skonsmanaitė

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje

Daugelis jų dar iki koncerto likus kelioms savaitėms džiaugėsi kanadietės vizitu Lietuvoje, o Feist vadino viena subtiliausių, itin geru skoniu ir muzikalumu pasižyminčia atlikėja, sugebančia užburti tiek muzika, tiek svajingomis dainomis, tiek savo pačios charizma.

Su visais šiais epitetais nesunku sutikti. 41-erių Feist, kurios tikrasis vardas – Leslie Feist, scenoje – ne naujokė, savo karjerą ji pradėjo dar 1991-aisiais, kuomet jai tebuvo 15 metų. Užaugusi artistų šeimoje Feist nuo pat mažų dienų augo su muzika, o jau būdama paauglė įkūrė savo punk stiliaus grupę „Placebo“, vėliau ji prisijungė prie kanadiečių grupės „Broken Social Scene“, su kuria 2002 metais kartu įrašė albumą „You Forgot It in People“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje

Tačiau didžiausias jos karjeros šuolis įvyko dar po penkerių metų, kuomet dienos šviesą išvydo bene didžiausio pasisekimo sulaukęs jos trečias studijinis albumas „The Reminder“.

„I Feel It All“, „1234“ ar kartu su kanadiečių kompozitoriumi, pianistu, muzikos prodiuseriu Chilly Gonzalesu įrašyti kūriniai „My Moon My Man“ ar „The Limit to Your Love“ – Feist gerbėjams jau dešimtmetį tai vienos mėgstamiausių jos dainų.

Kartu su Chilly Gonzalesu, kurio tikrasis vardas – Jasonas Charlesas Beckas, Feist dirbo ne vienerius metus, o judviejų kartu įrašytas „The Reminder“ sulaukė dėmesio ir „Grammy“ muzikos apdovanojimuose, kur buvo nominuotas geriausiam metų albumui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje

Nuo 2007-ųjų Feist spėjo išleisti ir dar du albumus, kurių paskutinis „Pleasure“ atskleidė kiek kitokią muzikantės pusę – drąsesnę, ryškesnę, rokenroliškesnę. Šis jos darbas – tarsi tęsinys 2011 metais pasirodžiusio albumo „Metals“, kuriame visos 11 dainų yra sukurtos jos pačios.

Naujojo albumo kūriniai skambėjo ir pirmadienio vakarą, o publikos buvo sutikti itin šiltai.

„Atvykome iš labai toli, sukorėme didelį kelią, kad šį vasarišką vakarą galėtume praleisti drauge“, – sveikindamasi su susirinkusiais kalbėjo Feist.

Į sceną ji lipo ne viena, drauge su ja – trijų muzikantų grupė. Koncertą Feist simboliškai pradėjo daina „Pleasure“, o iškart po jos prasitarė – šis pasirodymas bus lyg marga kelionė laiku, kur vienas po kito skambės tai naujos dainos, tai senesni, daugelio gerbėjų jau mintinai žinomi jos kūriniai.

„Nors žinau, kad tie „nauji“ kūriniai nauji jums, man jie – jau seni, gerai žinomi“, – šyptelėjo pridurdama.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje

Jau pačioje pasirodymo pradžioje kanadiečių žvaigždė užsiminė apie tai, kad jos gimtoji kalba – anglų, o ja susikalbėti pavyksta beveik bet kuriame krašte. Tačiau nepaisant to, ji mielai mokosi ir kitų užsienio kalbų, o ypač tuomet, kai aplanko užsienio šalis.

Koncerto metu Feist panoro pramokti ir keletą žodžių lietuvių kalba – ji paprašė publikos, kad ši pasufleruotų, kaip padėkoti, kaip pasakyti „taip“. O „ačiū“ čia skambėjo daugybę kartų, kurių kiekvienas publikos buvo pasitiktas garsiais plojimais. „Ačiū? Kaip įdomiai skamba! Gal mane maustote? Jūs net neįsivaizduojate, kokia miela jūsų kalba“, – šypsodamasi kartojo Feist.

Maždaug pusantros valandos trukmės koncerte dainininkė nuo pat pirmos iki paskutinės minutės noriai bendravo su susirinkusiais, pasakojo apie savo kelionę į Lietuvą, apie tai, kad liko sužavėta Trakais, galimybe koncertuoti saloje, istoriniame pilies kieme – juk ne kasdien pavyksta dainuoti tokioje ypatingoje vietoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Feist koncertas Trakų pilyje

Feist dalijosi ir smagiomis istorijomis iš ankstesnių koncertų, pasakojo, apie romantiškai nusiteikusius gerbėjus, apie kartais jos pasirodymuose pasitaikančias ir piršlybas.

Ir nors pilies kieme publika koncerto klausėsi užėmę sėdimas vietas, jau po kelių pirmų kūrinių daugelis pakilo nuo kėdžių ir ėmė drauge linguoti į taktą, dar dalis tiesiog pasileido arčiau scenos, prie kurios prašoko iki pat koncerto pabaigos.

„Ačiū! Jūs esate nuostabi publika, iš tiesų – galiu sakyti, jog pakeitėte mano požiūrį į Lietuvą“, – komplimentų svetingiems gerbėjams negailėjo Feist.

VIDEO: Feist - 1234
VIDEO: Feist - Pleasure
VIDEO: Feist - The Limit to your love

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius