Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Lawrence – K.Meschino likimo draugė: nuogos aktorės nuotraukas platinę asmenys pasodinti už grotų

Naujųjų išvakarėse socialinių tinklų žvaigždė Karolina Meschino skaudžiai nukentėjo nuo piktavalių, išplatinusių jos asmeninę intymaus pobūdžio vaizdo medžiagą. Mergina tąpat dieną pareiškė, kad niekdariai neišsisuks ir sulauks bausmės – ji pasiryžusi surasti tuos, kurie pažeidė jos privatumą. O tokių atpildo pavyzdžių pasaulinėje praktikoje ne vienas – į panašią situaciją yra pakliuvusios ir pasaulinio garso įžymybės.
Karolina Meschino ir Jennifer Lawrence
Karolina Meschino ir Jennifer Lawrence / 15min ir Scanpix nuotr.

15min primena, kad tarpušvenčiu internetinėje erdvėje pasirodė apsinuoginusios Karolinos Meschino vaizdo įrašai, skirti jos jau buvusiam vaikinui. Garsi mergina neslėpė apmaudo ir tikino, kad dar niekada gyvenime nebuvo šitaip pažeminta, o sužinojus apie prieš ją įvykdytą išpuolį apėmė „pykčio, gėdos, šleikštulio ir beviltiškumo jausmų mišinys“.

Nieko nedelsdama Karolina Meschino ėmėsi veiksmų – tą pačią dieną kreipėsi į teisininkus ir policiją, ir dalis medžiagos buvo pašalinta iš interneto. Socialinių tinklų žvaigždė sieks surasti ir nubausti asmenis, kurie išniekino jos privatumą, o už moralinę žalą prisiteistus pinigus žada paaukoti kitoms merginoms, kurios susidūrė su panašia problema, bet neturi galimybių ieškoti teisingumo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dėl intymių K.Meschino įrašų paviešinimo apkaltintas J.Misevičius: video buvo nutekinti taisant telefoną?

Nors Lietuvoje toks skandalas – vienas pirmųjų, tačiau pasaulinėje praktikoje garsenybės jau seniai yra tapusios programišių taikiniu.

Vienas didžiausių ir visame pasaulyje plačiai nuskambėjusių išpuolių prieš privatumą įvykdytas prieš penketą metų. Anąkart keli piktavaliai per masinį įsilaužimą į asmeninius telefonus ir kompiuterius pavogė šimtus nuotraukų, kuriose garsios moterys – nuogos ar apsinuoginusios. Tarp nukentėjusių buvo tokios žvaigždės kaip Kim Kardashian, Rihanna, Mary Kate Olsen, Kate Bosworth, Ariana Grande, Kirsten Dunst, Teresa Palmer, Krysten Ritter, Kate Upton ir daugybė kitų.

„Tai ne skandalas – tai seksualinis nusikaltimas“

Skaudžiausiai tą kartą nukentėjo Holivudo aktorė Jennifer Lawrence – jos medžiagos pavogta ir išplatinta buvo daugiausiai. Aktorė, kuriai tuo metu buvo 24 metai, buvo tokia sukrėsta šio išpuolio, kad kurį laiką jo nė nekomentavo, tačiau vėliau davė atvirą interviu apie tai, kas dėjosi jos viduje tuo laikotarpiu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jennifer Lawrence
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jennifer Lawrence

„Aš labai išsigandau. Nežinojau, kaip tai paveiks mano karjerą. Vien dėl to, kad aš esu viešas asmuo, esu aktorė, dar nereiškia, kad aš pati šito prašiausi. Tai mano kūnas ir tai (apsinuoginti viešai ar ne, – red. past.) turėtų būti mano sprendimas, o faktas, kad tai buvo ne mano pasirinkimas, yra absoliučiai pasišlykštėtinas, – kalbėjo „Bado žaidynių“ žvaigždė ir „Oskaro“ laureatė. – Negaliu patikėti, kad mes gyvename tokiame pasaulyje. Tai ne skandalas. Tai seksualinis nusikaltimas. Tai bjauru. Įstatymai privalo būti pakeisti, ir mes privalome pasikeisti. Štai kodėl tie puslapiai, kurie viešino tas nuotraukas, yra atsakingi. Vien faktas, kad kas nors gali būti seksualiai išnaudojamas vien dėl to, kad iš to galima pasipelnyti... Tai visiškai prieštarauja mano įsitikinimams. Aš tiesiog negaliu įsivaizduoti, kaip galima būti tokiam nežmoniškam. Negaliu įsivaizduoti žmogaus, kuris viduje yra toks nesupratingas, neatsakingas ir tuščias.“

Vien dėl to, kad aš esu viešas asmuo, esu aktorė, dar nereiškia, kad aš pati šito prašiausi.

Aktorė neslėpė, kad jai buvo labai apmaudu, jog daugybė žmonių savo noru ieškojo jos nuotraukų internete ir jas žiūrėjo – taip elgėsi net kai kurie jos pažįstami.

„Visi, kurie žiūrėjo tas nuotraukas, turėtumėte gėdytis. Net žmonės, kuriuos aš pažįstu ir myliu, man sakė: „O, taip, aš peržiūrėjau tavo nuotraukas.“ Nenoriu įsiusti, bet tuo pačiu metu aš galvodavau: „Juk aš tau nesakiau, kad gali žiūrėti į mano nuogą kūną“, – apmaudo neslėpė aktorė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jennifer Lawrence
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jennifer Lawrence

„Oskaro“ laureatė prisipažino, kad jai buvo labai gėda pranešti savo artimiesiems, kas nutiko, ir šito ji nelinki niekam.

„Kai turi paskambinti tėčiui ir pasakyti, kas nutiko... Visai nebesvarbu, kiek pinigų uždirbai už „Bado žaidynes“, – atviravo aktorė.

Jennifer Lawrence taip pat sakė, kad visos tos išplatintos nuotraukos buvo skirtos jos tuometiniam vaikinui Nicholasui Houltui, su kuriuo ji palaikė santykius per atstumą.

„Aš ketverius metus turėjau meilės kupinus, sveikus, puikius santykius su vaikinu. Tai buvo draugystė per atstumą, taigi arba tavo vaikinas žiūrės pornofilmus, arba jis žiūrės į tave“, – sakė garsi aktorė.

Kai turi paskambinti tėčiui ir pasakyti, kas nutiko... Visai nebesvarbu, kiek pinigų uždirbai už „Bado žaidynes“

Bausmė – laisvės atėmimas

Būtent Jennifer Lawrence kovingiausiai pažiūrėjo į šį reikalą ir kartu su „Apple“ bei FTB pradėjo ribas peržengusių programišių medžioklę. O ši buvo sėkminga – trys asmenys, susiję su šiuo išpuoliu, buvo nubausti laisvės atėmimo bausmėmis. Vienas programišius už grotų praleido pusantrų metų, kiti du – devynis ir aštuonis mėnesius.

Beje, dar anksčiau panašaus išpuolio, kurio taikiniais buvo tokios įžymybės kaip Scarlett Johansson ir Mila Kunis, kaltininkas buvo nuteistas kalėti 10 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius