Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 08 /22:47

Mirė karalienė Elžbieta II

Liūdna diena britų karališkajai šeimai ir visai Jungtinei Karalystei – ketvirtadienio vakarą pranešta, kad mirė mylima karalienė Elžbieta II, soste viešpatavusi daugiau nei 70 metų. Karalienės gyvybė užgeso Škotijoje, jai būnant 96-erių.

Apie karalienės mirtį ketvirtadienio vakarą pranešė Bakingamo rūmai.

„Karalienė ramiai mirė Balmoralo pilyje šią popietę.

Karalius (Charlesas – red. past.) ir karalienė konsortė (Camilla – red. past.) šį vakarą liks Balmorale ir į Londoną grįš rytoj“, – rašoma rūmų išleistame pranešime.

Paskelbtas 10 dienų nacionalinis gedulas.

Vyriausias Elžbietos II sūnus, 73-ejų Velso princas Charlesas, iš karto perima sostą ir tampa karaliumi.

„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II
„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II

Nors visi žinojo, kad išauš diena, kai Jungtinė Karalystė neteks šitiek metų valdžiusios monarchės, prie kurios jau buvo tvirtai prisirišusi, ši žinia vis tiek sukrečia.

Tačiau ir negali teigti, kad ji buvo labai netikėta – pastaruoju metu Elžbietą II kankino įvairios sveikatos problemos, ji vis rečiau pasirodydavo viešuose renginiuose, kuriuose monarchę dažnai pavaduodavo sūnus princas Charlesas.

Vida Press nuotr./Elizabeth II
Vida Press nuotr./Elizabeth II

O rugsėjo 8-osios, ketvirtadienio, popietę Bakingamo rūmai išplatino žinią, kurią daugelis priėmė itin rimtai – skelbta, kad gydytojai išreiškė rimtą susirūpinimą dėl karalienės sveikatos.

„Šį rytą dar kartą įvertinę karalienės sveikatos būklę jos gydytojai yra sunerimę dėl Jos Didenybės sveikatos ir rekomenduoja, kad ji būtų toliau prižiūrima medikų“, – teigta pareiškime.

„Karalienė ir toliau patogiai laiką leidžia Balmorale“, savo valdose Škotijos aukštikalnėse, tuo metu pridūrė rūmai.

Netrukus pranešta, kad pas motiną į Škotiją skubiai susiruošė princas Charlesas su žmona Camilla, kiti sūnūs princai Edwardas ir Andrew, dukra princesė Anne, taip pat anūkai princai Williamas ir Harry.

Tuo metu prie Bakingemo rūmų ėmė rinktis žmonių minia.

Dviem dienomis anksčiau karalienė paskyrė Liz Truss JK premjere: ji tapo 15 asmeniu, stojusiu prie vyriausybės vairo per Elžbietos II valdymo laikotarpį. Nuotraukose iš to susitikimo karalienė šypsojosi, nors atrodė silpna ir buvo pasirėmusi lazdele.

Viena nuotrauka sukėlė nerimą, nes joje buvo matyti tamsiai violetinė mėlynė ant monarchės dešinės rankos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Charlesas – naujasis karalius: paskelbė pirmąjį pareiškimą, atskleistas pasirinktas vardas.

Dar 2022-ųjų birželio pradžioje buvo švenčiamas platininis Elžbietos II valdymo jubiliejus – 70 metų, kai ji soste. Renginiai truko keturias dienas, tiesa, dalį jų karalienė praleido, tačiau vis tiek pasirodė minioms žmonių, atvykusių iš įvairių pasaulio kampelių.

Elžbietos II biografija

Elizabeth Alexandra Mary gimė 1926 m. balandžio 21 d.

Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II, 1936 m.
Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II, 1936 m.

Ji buvo vyriausias princo Alberto, Jorko kunigaikščio (vėliau karaliaus Jurgio VI), ir jo žmonos Elžbietos (vėliau žinomos jau kaip Karalienė Motina) vaikas. Jos tėvas princas Albertas buvo antrasis eilėje į sostą, bet jo vyresnysis brolis Eduardas VIII 1936 m. sosto atsisakė, tad karaliumi netikėtai tapo jis. Karalius Jurgis VI priėmė šį iššūkį, tačiau 1952 m., būdamas 56-erių, mirė.

Elžbieta kartu su savo seserimi princese Margaret mokėsi namuose. Per Antrąjį pasaulinį karą jos buvo evakuotos į Balmoralą, o vėliau – į Vindzoro pilį. Karo pabaigoje, 1945 m., Elžbieta įstojo į Moterų karališkąją pagalbinę teritorinę tarnybą, kur dirbo vairuotoja ir mechanike. Po karo ji vis labiau įsitraukė į visuomeninę tarnybą ir 1947 m. pirmą kartą išvyko į užsienio kelionę – į Pietų Afriką.

1947 m. Vestminsterio ceremonijoje Elžbieta ištekėjo už Graikijos ir Danijos princo Philipo; jiedu buvo pažįstami kelerius metus. Kai kurie nepritarė šiai sąjungai dėl Philipo saitų su užsieniu, tačiau tai atpirko jo tarnyba Karališkajame laivyne. Pora buvo laimingai susituokusi daugiau nei 70 metų, iki princo mirties 2021 metais. 1948 m. Elžbieta pagimdė jųdviejų pirmą atžalą – princą Charlesą. Iš viso jie susilaukė keturių vaikų – Charleso, Anne, Andrew ir Edwardo.

Vida Press nuotr./Princesė Elizabeth ir leitenantas Philipas Mountbattenas savo vestuvių dieną, 1947 m.
Vida Press nuotr./Princesė Elizabeth ir leitenantas Philipas Mountbattenas savo vestuvių dieną, 1947 m.

1952 m., mirus tėvui, Elžbieta buvo karūnuota karaliene. Jos karūnavimas sulaukė rekordinių televizijos reitingų visame pasaulyje ir pradėjo naują monarchijos erą.

Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II, 1955 m.
Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II, 1955 m.

Šeštąjį dešimtmetį galima laikyti karalienės aukso amžiumi. Tačiau per kelis ateinančius dešimtmečius dėl plataus masto socialinių pokyčių tradicinis požiūris į monarchiją sumažėjo. Be to, didėjant žiniasklaidos pasiekiamumui, į viešumą iškilo įvairūs karališkosios šeimos skandalai.

1981 m. karalienės sūnus princas Charlesas vedė Dianą. Visuomenė ja žavėjosi, tačiau santuoka iširo, o tai buvo dar vienas smūgis karališkosios šeimos reputacijai. 1996 m. princesė Diana žuvo autoavarijoje, o visuomenė laikinai sunerimo, nes karalienė atrodė nutolusi ir atsisakė iškelti vėliavą iki pusės stiebo. Tačiau vėliau karalienei išreiškus susižavėjimą princese Diana, priešiškumas išgaravo. Vis dėlto princesės Dianos ir karalienės santykiai buvo apibūdinami kaip „šalti“.

Karalienė ne kartą pabrėžė, kad jos darbas suvienyti Tautų Sandraugą pokario laikotarpiu buvo sudėtingas, nes dėl dekolonizacijos iškilo daug problemų. Vis dėlto karalienė paprastai sulaukdavo plataus pripažinimo ir, daugelio nuomone, Sandraugos susitikimuose buvo vienijantis veiksnys.

Po sunkumų dešimtajame dešimtmetyje, įžengus į naują amžių karalienės Elžbietos II populiarumas vėl išaugo. Ji netgi sužibėjo tokiuose renginiuose kaip Londono olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija.

2021 m. balandį karalienė Elžbieta II neteko mylimo vyro princo Philipo – jis mirė būdamas 99-erių. Pora santuokoje pragyveno 73-ejus metus.

Vida Press nuotr./Princas Philipas ir karalienė Elizabeth II
Vida Press nuotr./Princas Philipas ir karalienė Elizabeth II

Būdama valstybės vadove, karalienė Elžbieta II stengėsi nesikišti į politinius klausimus ir daryti nuosaikią įtaką tautai.

Ji buvo atsidavusi krikščionė ir savo kalėdiniuose kreipimuose dažnai minėjo religinius įsitikinimus. Tiesa, būdama Anglikonų Bažnyčios vadovė, ji pareiškė, kad yra įsipareigojusi ginti skirtingų tikėjimų teises.

Negana to, Elžbieta II – ilgiausiai pareigas ėjusi Didžiosios Britanijos monarchė.

2006-ųjų rudenį ji su vyru princu Philipu lankėsi Lietuvoje, susitiko su tuometiniu šalies prezidentu Valdu Adamkumi ir jo žmona, pirmąja ponia Alma.

Didžiuliai pokyčiai

Karalienė Elžbieta II į sostą atsisėdo būdama vos 25 metų, 1952-aisiais, ir įsiliejo į pasaulinę sceną, kurioje dominavo tokie politiniai veikėjai kaip kinų Mao Zedongas, Sovietų Sąjungos lyderis Josifas Stalinas ir JAV prezidentas Dwightas D.Eisenhoweris.

Jos 70 metų trukęs valdymas aprėpė dviejų amžių sandūrą, kai vyko didžiuliai socialiniai, politiniai ir technologiniai sukrėtimai.

Pasaulyje subyrėjo paskutiniai didžiulės Britanijos imperijos likučiai, namuose – „Brexitas“ sukrėtė jos karalystės pamatus, o jos šeimos nariai susidūrė su virtine skandalų.

Tačiau visą laiką Elžbieta II išliko populiari ir buvo ne tik Jungtinės Karalystės, bet ir 14 buvusių britų kolonijų, įskaitant Australiją, Kanadą ir Naująją Zelandiją, karalienė ir valstybės vadovė.

Ji taip pat vadovavo 56 valstybių Sandraugai, kurioje gyvena ketvirtadalis žmonijos, ir buvo Anglikonų Bažnyčios, pasaulinės anglikonų bendruomenės motininės bažnyčios, galva.

Tačiau po jos mirties taip pat bus keliami klausimai, ar dar nepraėjo Britanijos monarchijos aukso amžius, kaip tokia senoviška institucija gali išlikti gyvybinga šiuolaikiniais laikais ir ar Charlesas sulauks tokios pat pagarbos, ar valdys savo motinos šešėlyje.

Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II
Vida Press nuotr./Karalienė Elizabeth II

Oficialus gedulas

Televizijos ir radijo stotys nutraukė įprastas programas, kad paskelbtų šią žinią, o jos ilgam gyvenimui ir valdymui atminti buvo sudaryti specialios programos.

Pranešus žinią apie monarchės mirtį, skambėjo nacionalinis himnas „God Save the Queen“. Vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, o bažnyčių varpai skambėjo atminti moteriai, kadaise vadintai „paskutine pasaulio monarche“.

Nacionalinis gedulas baigsis paskutiniu viešu atsisveikinimu su karaliene Vestminsterio abatijoje Londono centre.

Charleso karūnavimas – sudėtingas, tradicijomis ir istorija persmelktas ritualas – vyks toje pačioje istorinėje aplinkoje, kaip ir prieš daugelį šimtmečių. Karūnavimo data dar nepaskelbta.

„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II
„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II

Ilgaamžiškumas

Elizabeth Alexandra Mary Windsor daugumai jos pavaldinių buvo vienintelis monarchas, kurį jie kada nors pažinojo – nekintanti figūra ant pašto ženklų, banknotų ir monetų.

Populiariosios kultūros ikona netrukusi tapti nedidelio ūgio karalienė buvo akimirksniu atpažįstama dėl savo ryškiaspalvių kostiumėlių ir prie jų priderintų skrybėlaičių, perlų vėrinio, pirštinaičių ir rankinių.

Jai valdant karališkosios šeimos atstovai iš sustabarėjusių, nuošalių figūrų tapo bulvarinių laikraščių taikiniais, o vėliau juos iš naujo išpopuliarino serialai, tokie kaip „Karūna“ (The Crown), mėgstami dešimčių milijonų žiūrovų visame pasaulyje.

Jos laikotarpis soste apėmė nepaprastų pokyčių epochą – nuo Šaltojo karo iki Rugsėjo 11-osios išpuolių, nuo klimato kaitos iki koronaviruso, nuo popierinių laiškų ir garlaivių iki elektroninio pašto ir kosmoso tyrinėjimų.

Ji tapo pokario Didžiosios Britanijos įsikūnijimu ir jungtimi tarp moderniosios epochos ir praėjusio amžiaus.

Būdama vienos garsiausių pasaulio šeimų motina, ji visą laiką sulaukė didžiulio visuomenės palaikymo ir net pergyveno neigiamą reakciją po Charleso pirmosios žmonos Dianos mirties 1997 metais.

„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II
„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II

Neseniai karališkąją šeimą sukrėtė princo Harry ir jo žmonos Meghan teiginiai apie rasizmą karališkojoje šeimoje.

Buvęs britų armijos kapitonas Harry ir televizijos aktorė, maišytos rasės amerikietė Meghan po savo vestuvių 2018 metais buvo vadinami moderniu monarchijos veidu.

Tačiau po mažiau nei dvejų mietų jie pasitraukė iš karališkosios šeimos gyvenimo ir persikraustė į JAV, pažerdami virtinę kaltinimų, taip pat ir rasizmu.

Elžbieta II taip pat išgyveno skandalą, susijusį su jos antruoju sūnumi princu Andrew, kurio draugystė su už lytinius nusikaltimus nuteistais velioniu Jeffrey Epsteinu bei Ghislaine Maxwell visuomenėje kėlė pasipiktinimą ir lėmė, kad JAV jam buvo iškelta civilinė byla dėl seksualinės prievartos. Galiausiai ji buvo nutraukta.

„Nė vienas iš mūsų negyvens amžinai“

Britai buvo priversti pripažinti jos valdymo pabaigos pradžią, kai 2021 metų balandį ji neteko mylimo vyro, Edinburgo kunigaikščio princo Philipo. Santuokoje jiedu išgyveno 73 metus.

Tačiau rūmai jau seniai pripažino jos mirtingumą, o perėjimas prie Charleso buvimo soste jau buvo gerokai įsibėgėjęs.

Charlesas, jo vyriausiasis sūnus princas Williamas, kuris dabar tampa įpėdiniu, ir jo žmona Catherine pastaraisiais metais perėmė iš karalienės vis daugiau oficialių pareigų.

Dėl koronaviruso pandemijos ir senyvo amžiaus ji buvo priversta leisti laiką Vindzoro pilyje, esančioje į vakarus nuo Londono.

Tačiau už didingų pastato sienų ji ir toliau nenurimdavo, dalyvaudavo vaizdo skambučiuose su visuomenės atstovais.

Pirmojo karantino metu per televiziją pasakydama retą kalbą, ji priminė Antrojo pasaulinio karo metais apgultos Didžiosios Britanijos „Blitz“ dvasią“, kuri buvo būdinga jos kartai.

„Mes dar susitiksime“, – pasakė ji.

Po Philipo mirties ir atslūgus pandemijai, karalienė grįžo prie visuomeninių pareigų, tačiau amžius ir prasta sveikata privertė ją sulėtinti tempą.

„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II ir princas Phillipas
„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II ir princas Phillipas

Po nakties ligoninėje 2021 metų spalį dėl tam tikrų sveikatos tyrimų jos pasirodymai tapo retesni.

„Nė vienas iš mūsų negyvens amžinai“, – sakė ji pasaulio lyderiams, dalyvavusiems JT aukščiausiojo lygio susitikime dėl klimato kaitos, ir paragino juos pasirūpinti palikimu ateinančioms kartoms.

Vienas iš paskutinių lemtingų jos veiksmų buvo išspręsti neatsakytą paveldėjimo klausimą – ji pritarė, kad Charleso antroji žmona Camilla būtų vadinama karaliene konsorte.

„Scanpix“ nuotr./Charlesas III, Camilla, Elizabeth II,
„Scanpix“ nuotr./Charlesas III, Camilla, Elizabeth II,

Kas laukia dabar?

Mirus monarchei, ne tik bus įgyvendinami paruošti planai, pavyzdžiui, iki pusės nuleistos vėliavos visoje šalyje. Nemažai iš anksto suplanuotų dalykų laikinai sustabdomi. Pavyzdžiui, 1952-aisiais, kada mirė karalius George’as VI, BBC iškart liovėsi transliavusi bet kokį komedijinį turinį. Jį atnaujino tik po laidotuvių.

Sustos ir kai kurių įmonių darbai, daugumą Jungtinės Karalystės darbuotojų anksčiau išsiuntus namo. Taip pat užsidarys didžioji dalis šalies bankų, Londono vertybinių popierių birža. Į darbą niekas neis ir per laidotuves bei naujo karaliaus karūnaciją. Baiminamasi, kad tokie užsidarymai britų ekonomikai kainuos milijardus, tačiau tikslias finansines pasekmes nustatyti anksčiau laiko yra sunku.

Beveik iškart prasidės ir 10 dienų gedėjimo periodas, o karalienės kūnas bus perkeltas į Bakingamo rūmus. Taip pat prasidės pasiruošimas laidotuvėms, kurioms vadovaus Kenterberio arkivyskupas.

Kas nutiks karalienės kūnui?

Net keturias dienas karstas su monarchės kūnu gulės Vestminsterio menėje, taip suteikiant progą su Elžbieta II atsisveikinti visiems panorėjusiems. Mirus Elžbietos II motinai, per tris dienas pagarbą jai atidavė net 200 tūkst. žmonių, rašo Independent.co.uk. Manoma, kad užgesus karalienės Elžbietos II gyvybei, ją aplankiusių skaičius bus gerokai didesnis.

Vėliau amžinojo poilsio Anglijos karalienė atguls Šv.Jurgio koplyčioje Vindzoro pilyje, kur palaidoti Elžbietos II tėvai ir prieš metus miręs vyras princas Philipas.

Kaip įvyks sosto perdavimas?

Mirus karalienei jos sūnus princas Charlesas iškart tapo karaliumi. Prieš užimdamas sostą Charlesas galėjo pasikeisti vardą į vieną iš jam jau duotų. Tai reiškia, kad princas Charlesas galėjo tapti karaliumi Arthuru, Philipu arba George’u. Galiausiai jis nusprendė likti su dabartiniu vardu ir tapo karaliumi Charlesu III.

Oficiali jo karūnacija turėtų įvykti praėjus keliems mėnesiams po Elžbietos II mirties.

Jo žmona Kornvalio hercogienė Camilla tapo karaliene konsorte.

Karalienės gyvenimo akimirkos:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius