Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mirė „Oskaruose“ vietoj M.Brando pasirodžiusi ir smurto sulaukusi indėnė Mažoji Plunksna

Kino pasaulį pasiekė liūdna žinia – būdama 75-erių mirė indėnė Sacheen Littlefeather-Mažoji Plunksna, labiausiai prisimenama kaip moteris, 1973-aisiais vietoj aktoriaus Marlono Brando pasirodžiusi „Oskarų“ ceremonijoje ir už tai sulaukusi smurto, patyčių bei diskriminacijos. Mažoji Plunksna anapilin iškeliavo sekmadienį, praėjus vos pusantro mėnesio nuo 50 metų uždelsto Kino meno ir mokslo akademijos atsiprašymo dėl nederamo elgesio „Oskarų“ apdovanojimuose.
Sacheen Littlefeather-Mažoji Plunskna
Sacheen Littlefeather / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žinią, kad mirė Amerikos indėnų aktyvistė ir aktorė Sacheen Littlefeather, savo „Twitter“ paskyroje pranešė Kino meno ir mokslo akademija, kuri vos prieš dvi savaites surengė jos garbei skirtą šventę.

Laikraštyje „The Hollywood Reporter“ išspausdintame jos globėjo pareiškime nurodoma, kad indėnės gyvybė užgeso sekmadienio vidurdienį jos namuose Šiaurės Kalifornijoje, Novato mieste. Ji buvo apsupta artimųjų.

Sacheen Littlefeather mirė po kovos su onkologine liga. Apie tai, kad jai buvo diagnozuotas ketvirtos stadijos krūties vėžys, aktyvistė atskleidė 2018-ųjų kovą.

2021 m. interviu laikraščiui „Guardian“ S.Littlefeather pasakojo apie savo onkologinę ligą. Ji sakė, kad „labai, labai serga“ krūties vėžiu.

„Kurį laiką man buvo taikoma chemoterapija ir kasdien vartojami antibiotikai. Dėl to mano atmintis nėra tokia gera kaip anksčiau, – pasakojo indėnų aktyvistė. – Visą laiką esu labai pavargusi, nes vėžys – tai darbas visą dieną: kompiuterinės tomografijos, magnetinio rezonanso tyrimai, laboratoriniai kraujo tyrimai, vizitai pas gydytojus, chemoterapija, infekcinių ligų kontrolės gydytojai ir taip toliau. Jei esi tingus, nereikia kreiptis dėl vėžio“.

„Scanpix“ nuotr./Sacheen Littlefeather
„Scanpix“ nuotr./Sacheen Littlefeather

Kalbėdama apie mirtį, S.Littlefeather sakė: „Aš einu į kitą vietą. Keliauju į savo protėvių pasaulį. Atsisveikinu su jumis... Užsitarnavau teisę būti tikrąja savimi“.

Žmonės.lt primena, kad rugpjūtį „Oskarus“ organizuojanti Kino meno ir mokslo akademija pagaliau atsiprašė Sacheen Littlefeather, kuri prieš 50 metų apdovanojimuose drąsiai prabilo apie netinkamą indėnų atvaizdavimo filmuose ir dėl to patyrė daug žalos.

Kai Marlonas Brando laimėjo Geriausio aktoriaus apdovanojimą už vaidmenį filme „Krikštatėvis“ 1973-aisiais, Sacheen Littlefeather, pasipuošusi tradiciniais indėnų rūbais ir mokasinais, užlipo ant „Oskarų“ apdovanojimų scenos ir tapo pirmąja tai padariusia indėne moterimi, rašo dailymail.co.uk.

Minutės trukmės kalboje ji paaiškino, kad pats M.Brando negali priimti šio apdovanojimo „dėl to, kaip elgiamasi su Amerikos indėnais kino industrijoje“.

Žiūrėkite vaizdo įrašą:

VIDEO: Marlon Brando's Oscar® win for "The Godfather"

1973 m. apdovanojimai pirmą kartą buvo transliuojami tarptautiniu mastu, tad minutę trukusią aistringą indėnės kalbą stebėjo daugiau kaip 85 milijonai žmonių. Tuo metu salėje buvę žiūrovai tai sutiko su plojimų ir švilpimų deriniu.

Anot „Daily Mail“, vėliau užkulisiuose Mažoji Plunksna perskaitė ir 15 puslapių apimties kalbą, kurią buvo parengęs M.Brando.

Šis drąsus moters žingsnis sulaukė kritikos, girdėjosi švilpimai. Teigiama, kad aktorius Johnas Wayne‘as, kuris tuo metu buvo užkulisiuose, netgi turėjo būti laikomas šešių apsauginių, kad neįpultų į sceną.

Per penkis dešimtmečius nuo šios į istoriją įėjusios ceremonijos Sacheen Littlefeather sako sulaukusi patyčių, diskriminacijos, taip pat ir asmeninių atakų. Moteris 2018 m. pasirodžiusiame dokumentiniame filme „Sacheen: Breaking the Silence“ („Sacheen: sulaužyti tylą“ – liet.) teigė, kad po „Oskarų“ apdovanojimų jos karjera šou versle buvo sabotuojama.

„Buvau įtraukta į juodąjį sąrašą, arba, galima sakyti, į raudonąjį sąrašą. Johnny Carsonas, Dickas Cavettas ir kiti nenorėjo, kad dalyvaučiau jų laidose... durys buvo sandariai uždarytos ir niekada nebeatsidarė“, – pasakojo S.Littlefeather, galiausiai palikusi šou verslą ir įgijusi gydytojo specialybę. Jos specializacija buvo Amerikos indėnų medicina.

Rugpjūtį Kino meno ir mokslo akademijos muziejus pagaliau pareiškė, kad rugsėjo mėnesį ketina su 75-erių moterimi susitikti pasikalbėti. Žiniasklaidai išplatintame pranešime paviešintas laiškas, kurį Sacheen Littlefeather birželį išsiuntė Davidas Rubinas, Akademijos prezidentas.

„Scanpix“/AP nuotr./Sacheen Littlefeather
„Scanpix“/AP nuotr./Sacheen Littlefeather

„Smurtas, kurį patyrėte dėl šio pasisakymo, buvo nepagrįstas ir netinkamas. Emocinė našta, su kuria jums teko gyventi, ir kaina, kurią turėjote sumokėti savo pačios karjera, yra neišmatuojamos ir nepataisomos.

Drąsa, kurią parodėte, per ilgai buvo nepripažinta. Už tai mes siūlome savo nuoširdų atsiprašymą ir pagarbą“, – teigiama laiške.

„Scanpix“ nuotr./Sacheen Littlefeather
„Scanpix“ nuotr./Sacheen Littlefeather

Sacheen Littlefeather savo ruožtu išleido pranešimą, kuriame patikino, kad jai „sušildo širdį pokyčiai, kurie įvyko per pastaruosius 50 metų“.

„Kalbant apie Akademijos atsiprašymą man, mes, indėnai, esame labai kantrūs žmonės – juk praėjo tik 50 metų! Turime išlaikyti savo humoro jausmą. Tai vienintelis būdas išgyventi“, – rašė moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius