-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2024.01.09

Nacionaliniai atsakingo verslo apdovanojimai – išrinkite „Metų bendruomeniškiausią įmonę 2023“ (didelių įmonių kategorija)

AB „Ignitis grupė“
1 AB „Ignitis grupė“

Už atsižvelgimą į bendruomenių poreikius, jų stiprinimą ir tarpusavio pasitikėjimo didinimą

„Ignitis grupė“ – atsinaujinančiai energijai prioritetą teikianti integruota energetikos paslaugų bendrovė.

Glaudus santykių su bendruomenėmis, kurių artimoje aplinkoje įmonė veikia, ir nevyriausybinėmis organizacijomis palaikymas – vienas pagrindinių darnios ir atsakingos įmonės veiklos principų, nustatytų įmonės Etikos kodekse ir Darnumo politikoje. Įmonė veikia nuosekliai ir skaidriai, prisiimdama atsakomybę už savo veiklą ir bendradarbiaudama su įvairiomis organizacijomis. 

Pagrindinis įmonės siekis – sukurti 100 proc. žalią ir saugią energetikos ekosistemą dabarties ir ateities kartoms. To nepavyktų pasiekti be įmonės dalyvavimo bendruomenių veikloje.

2022 m. „Ignitis renewables“ pirmą kartą suteikė paramą 9 bendruomenėms, įsikūrusioms šalia vėjo elektrinių parkų Mažeikių, Kretingos, Tauragės ir Jurbarko rajonuose. Bendruomenės jau džiaugiasi saugesne ir ekonomiškesne aplinka dėl atnaujinto gatvių apšvietimo, bendruomenės namų remonto ar atnaujintos vietos mokyklos infrastruktūros. 2023 m. projektams įgyvendinti buvo numatyta skirti 100 tūkst. eurų. Atsižvelgiant į teiktų projektų naudą bendruomenėms ir gyventojams, suplanuota paramos suma buvo padvigubinta iki 200 tūkst. eurų. 

Siekdama šviesti visuomenę ir įtraukti vietos bendruomenes į edukacines veiklas, #EnergySmartSTART programa, kurioje dalyvauja ir įmonė, bendradarbiaudama su VšĮ „Žaliasis regionas“ ir Tauragės rajono savivaldybės administracija, 2023 m. balandį pristatė pirmąją edukaciją Lietuvoje apie vėjo energetiką – „Vėjo spalva – žalia“. Edukacijas veda 5 Tauragės rajono bendruomenių nariai. Iki 2023 m. spalio pabaigos surengta per 70 edukacijų. Jose dalyvavo moksleiviai, įvairių įmonių darbuotojai ir svečiai iš užsienio.

2022 m. lapkritį startavo Efektyvaus ir atsakingo energijos vartojimo švietimo programos bandomasis projektas, kuriame dalyvavo Tauragės rajono mokyklos ir jose mokantys pedagogai. Projekto pagrindinis tikslas – suformuoti žinias tvarumo ir atsakingo energijos vartojimo tematika. 2023 m. projektas buvo tęsiamas Tauragėje ir pradėtas įgyvendinti Plungės mokyklose.

Per 2023 m. pirmuosius devynis mėnesius 294 Grupės darbuotojai pasinaudojo galimybe savanoriauti įvairiose socialinėse sferose, pvz., mokyklose, padėti vargstantiems, Ukrainai, gyvūnams; aplinkosauginėse – saugomose teritorijose, aplinkos valymo ir kitose iniciatyvose. Įmonės darbuotojai per 2023 m. savanorystei jau skyrė beveik 2 400 val.

Balsų: 232 / 5%
Balsų: 232 / 5%
UAB „IKI Lietuva“
2 UAB „IKI Lietuva“

Už pažeidžiamiems asmenis svarbių inciatyvų įgyvendinimą ir aktyvaus gyvenimo būdo skatinimą

IKI aukoja maisto produktus, teikia finansinę paramą bei bendradarbiauja su organizacijomis. 

Pagrindinės iniciatyvos, kurias įmonė įgyvendino 2023 m: 

  • bendradarbiavimas su „Maisto banku“: IKI buvo pirmas iš didžiųjų prekybos tinklų tapusių „Maisto banko“ rėmėju ir iki šiol yra vienas iš pagrindinių rėmėjų (suteikta parama maistu).

  • nuteistųjų įdarbinimas: 2021 m. IKI pradėjo bendradarbiauti su Panevėžio moterų pataisos namais ir moterims pasiūlė įdarbinimo galimybių. Nuteistosios dirba kulinarijos arba logistikos centre. Šis projektas padeda bausmę atliekančioms nuteistosioms įsitraukti į visuomenę, mokytis naujų dalykų, įgyti įgūdžių ir užsidirbti pinigų naujo gyvenimo pradžiai.

  • „IKI Velomaratonas“: Šia iniciatyva siekiama puoselėti gyvybingą dviračių kultūrą Lietuvoje. 2023 m. vyko jau 14-asis renginys, pritraukęs daugiau nei 10 tūkst. dalyvių.

  • „IKI Ėjimo varžybos“ – tai jau aštuntus metus organizuojamas didžiausias nemokamas sveikatingumo renginys Lietuvoje, suburiantis 35 tūkst. šalies gyventojų.

Balsų: 546 / 11%
Balsų: 546 / 11%
UAB „PKC Group Lithuania“
3 UAB „PKC Group Lithuania“

Už bendradarbiavimą su vietos bendruomene ir jos sutelkimą įgyvendinant socialines iniciatyvas

UAB „PKC Group Lithuania“ – įmonių grupės Motherson Group narė, viena didžiausių įmonių Lietuvoje, įsikūrusi Panevėžio ir Klaipėdos regionuose, teikianti komponentus pasauliniams automobilių gamintojams. Patikima partnerė komercinių transporto priemonių laidų gamybos srityje. Būdami laidų pynių projektavimo, gamybos ir tiekimo ekspertais, savo klientams siūlo jų reikalavimus atitinkančius gaminius ir jiems optimaliausius sprendimus.

Įmonė aktyviai bendradarbiauja su vietos bendruomenėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, Panevėžio miesto savivaldybe ir tarptautiniu mastu. 

2023 m. buvo įgyvendintos šios inciatyvos:

  • „Parama Maltiečių ordinui Klaipėdoje“; 
     
  • „Pyragų dienos“ akcija, surinktos lėšos skirtos Panevėžio gyvūnų globos draugijai;
     
  • „Panevėžio 520-ojo gimtadienio proga organizuotas medelių sodinimas – bendradarbiaujant su kitomis Panevėžio miesto įmonėmis padovanota ir kartu pasodinta 520 medelių Panevėžio mieste; 
     
  • „Kraujo donorystė“ – neatlygintinai savo kraujo paaukojo 232 įmonės darbuotojai, išgelbėta 696 gyvybių.
Balsų: 633 / 13%
Balsų: 633 / 13%
UAB „Lidl Lietuva“
4 UAB „Lidl Lietuva“

Už bendruomenės sutelkimą, įgyvendinant žmonėms ir gamtai svarbias socialines iniciatyvas 

„Lidl Lietuva“ veiklos pagrindas – ilgalaikiai įsipareigojimai ir tvarios partnerystės, padedančios rasti sprendimus šiandienos problemoms spręsti. 2023 m. įmonė sėkmingai tęsė savo tvarumo strategijos įsipareigojimus:

  • per pirmuosius tris 2023 m. ketvirčius vaikų dienos centrais besirūpinančioms organizacijoms „Gelbėkit vaikus“, „Caritas“ ir Maltos ordino pagalbos tarnybai įmonė kartu su pirkėjais paaukojo 95 tūkst. eurų, nešiojamų kompiuterių, kuprinių bei įvairių kanceliarinių priemonių. Nuo šio projekto pradžios dienos centrams surinkta suma siekia jau beveik pusę milijono eurų;

  • „Maisto bankas“ akcijų metu „Lidl“ parduotuvėse 2023 m. buvo surinkta ir paaukota maisto produktų už 167 tūkst. eurų, o prekybos centras, savo ruožtu, iki spalio mėn. dar paaukojo maisto produktų, kurių vertė – beveik 750 tūkst. eurų; 

  • 2023 m. įgyvendinant projektą „Duok ruoniukui penkis“ surinkta daugiau kaip 60 tūkst. eurų Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrui. Per daugiau nei dvejus projekto metus kartu su pirkėjais įmonė surinko daugiau kaip 120 tūkst. eurų, o šios lėšos padėjo išgelbėti 53 ruoniukus;

  • vykdant įsipareigojimą mažinti pridėtinio cukraus ir druskos kiekius ir pirkėjams siūlyti tvaresnį asortimentą, dešimtyje produktų per 2023 m. „Lidl“ privačių prekių ženklų produktams gaminti buvo sunaudota 309 kg mažiau pridėtinio cukraus ir 220 kg pridėtinės druskos;

  • Prekybos tinklas sėkmingai vykdė ir kitus įsipareigojimus: tęsė ilgametę paramą Lietuvos moksleivių krepšinio lygai ir vaikų globos namams „Valsta“, prisidėjo remdamas nuo karo žiaurumų kenčiančius Ukrainos žmones – skyrė prekių ir finansinės paramos, prisijungė prie akcijos, siekiančios surinkti milijoną vaistinėlių Ukrainai.

Balsų: 377 / 8%
Balsų: 377 / 8%
UAB „SBA Grupė“
5 UAB „SBA Grupė“

Už darbuotojų sutelkimą prasmingiems darbams, kuriant gražesnį gyvenimą ir aplinką visuomenei 

SBA grupei, vienijančiai daugiau kaip 30 įmonių visoje Lietuvoje, bendradarbiavimas su vietos bendruomenėmis yra vienas iš sėkmingos veiklos prioritetų. Siekiant dar labiau suartėti ir suteikti galimybę įmonių komandoms daugiau laiko skirti prasmingai veiklai, inicijuota „SBA savanorystės banga“. Tokie projektai ir savanorius, ir bendruomenes praturtina, suteikia prasmę ir pasitenkinimo gerais darbais jausmą. 

Drauge su bendruomenėmis SBA šimtai savanorių tvarko kopas tradicinėje talkoje „Kopoms reikia tavęs“, sodina mišką, atveria naujas erdves miestų bendruomenėms – Klaipėdoje prie Danės kuriamas „SBA pakrantės parkas“. Savanoriai taip pat padeda senjorams ir kitiems socialiai pažeidžiamiems asmenims buityje, rūpinasi beglobiais gyvūnais, gamina ir bendruomenėms dovanoja knygų namelius ir kt. „SBA savanorystės banga“ tęsiama jau trečius metus. Vien šiais metais per 850 savanorių iš SBA įmonių geriems darbams skyrė 3,7 tūkst. val., o nuo pat iniciatyvos pradžios į ją įsitraukė per 2,2 tūkst. savanorių, kurie prasmingus darbus bendruomenėms ir aplinkai darė beveik 10 tūkst. valandų. 

SBA grupės įmonės Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šilutėje, Utenoje ir Visagine remia miestų, bendruomenių šventes ir aktyviai jose dalyvauja: Jūros šventėje Klaipėdoje, Žuvienės čempionate Šilutėje, Šienpjovių čempionate Šilutės r., „Visagino country“. Taip pat įgyvendina bendrus projektus su vietos bendruomenėmis, pavyzdžiui, šiais metais atnaujino ir „prakalbino“ unikaliuosius „Šilutės sekretus“, kurie ne tik traukia šalies turistus, bet ir pelnė europinį įvertinimą. SBA taip pat aktyviai remia Ukrainą: dovanoja dronų, termovizorių, mezga maskuojančius tinklus.

Balsų: 1670 / 33%
Balsų: 1670 / 33%
UAB „World Courier (Lithuania)“
6 UAB „World Courier (Lithuania)“

Už pagalbą bendruomenėms įgyvendinant sveikatos stiprinimo, socialines ir edukacines iniciatyvas

„World Courier (Lithuania)“ yra pasaulinės korporacijos „Cencora grupės“ įmonė, kurios darbuotojai skatinami aktyviai įsitraukti į bendruomenių veiklą įgyvendinant įmonės misiją kurti sveikesnę ateitį.

Įmonė prioritetą teikia visuomeniniams projektams, susijusiems su sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumu. 2023 m. Lietuvos autizmo asociacijai „Lietaus vaikai“ skyrė 70 tūkst. eurų paramą, už kurią įkurti 3 sensoriniai sodai. 

Įmonė aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos universitetais ir kolegijomis, pristatydama verslo naujoves, praktikas ir projektus, mažindama spragą tarp teorinių žinių ir praktinės patirties. 

Savanorystė ir darbuotojų įsitraukimas yra svarbi organizacinės kultūros dalis. Per 2022–2023 m. įmonės darbuotojai įgyvendino šiuos savanorystės projektus: nėrė kamufliažinius tinklus su Šaulių sąjungos nariais; rinko lėšas ir daiktus vaikams iš finansinių iššūkių patiriančių šeimų, įgyvendino inciatyvas „Atgal į mokyklą“, „Kalėdinių svajonių išpildymas“. 

Įmonės darbuotojai kas ketvirtį tvarko Mamų unijos Šeimų namus, organizuoja edukacinius renginius vaikams Vilniaus rajono Gerovės centre, ukrainiečių vaikų namuose Kaune. Minint pasaulinę neišnešiotų kūdikių dieną ir tęsiant bendradarbiavimą su Lietuvos neišnešiotų kūdikių asociacija „Neišnešiotukas“, kurios veiklą 2022 m. įmonė parėmė 80 tūkst. Eurų,  darbuotojai mezgė kojinaites neišnešiotiems kūdikiams. Taip pat darbuotojai aktyviai savanoriauja edukaciniuose renginiuose studentams.

Balsų: 1528 / 31%
Balsų: 1528 / 31%
Viso balsavo: 4986

Ar švenčiate Kovo 8-ąją?

2024.03.08
Balsavo: 6151

Geriausias spalvinis sprendimas

2024.03.01
Balsavo: 430

Ar palaikote ūkininkų protestus?

2024.01.23
Balsavo: 6841
Užsisakykite 15min naujienlaiškius