Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilių vairuotojams – perspėjimas iš baikerių lūpų

Vos už savaitės bus paskelbta žieminių padangų sezono pabaiga, o tai reiškia, jog gatves vėl užtvindys motociklai. Tačiau jau tapo įprasta, kad šiltojo sezono pradžia pažymima skaudžiomis avarijomis, kurių metu nukenčia būtent dviračių transporto priemonių vairuotojai.
„Iron X“ baikerių klubas
„Iron X“ baikerių klubas / „Iron X“ nuotr.

Netekčių jau yra

Nors sezonas dar net neprasidėjo, tačiau skaudžių nelaimių keliuose jau netrūksta. Vieną saulėtą vasario mėnesio pradžios dieną Panevėžyje susidūrė motociklas ir automobilį vairavusi moteris.

Incidento metu buvo sunkiai sužalotas ir vėliau ligoninėje mirė jaunas motociklininkas. Reikia pažymėti, kad tuo metu jaunuolis dar negalėjo dalyvauti eisme, tačiau noras saulėtą dieną sėsti ant plieninio žirgo buvo stipresnis.

Žilvino Katuokos nuotr./Avarija Panevėžyje
Žilvino Katuokos nuotr./Avarija Panevėžyje

Ragina dairytis į veidrodėlius

Vos už savaitės motociklų eismas keliuose ir gatvėse jau bus leistinas, todėl, siekdami užbėgti nelaimėms už akių, apie motociklininkams vasaros sezono pradžioje kylančias grėsmes prabilo baikerių klubo „Iron X“ nariai. Baikeriai primena automobilių vairuotojams, kad kelyje jie jau nebe vieni.

Kai kurie motociklų nepastebi, kai kurie juos ignoruoja tyčia.

„Gatvėje ar kelyje motociklas yra toks pats eismo dalyvis kaip ir B, C bei kitų kategorijų vairuotojai, tačiau tolerancijos tema atsinaujina kiekvienais metais prieš vasaros sezoną. Kai kurie motociklų nepastebi, kai kurie juos ignoruoja tyčia. Būna tokių, kurie sugalvoja, kad su motociklu reikia pasigalynėti, nors mes visai nenorime lenktyniauti. Vairuotojams atrodo, kad bet koks motociklas skirtas tik lenktyniauti. Atrodo, kad stovėtume formulės trasoje.

Yra dar viena kategorija žmonių, kurie automobiliais išvažiuoja labai retai. Vieni juos vadina sodininkais, kiti – beretėmis. Aišku, visokių vairuotojų yra ir pagyvenusius eismo dalyvius reikia gerbti, tačiau jie kartais jau sunkiai orientuojasi aplinkoje. Jie tiesiog nepastebi mažesnio objekto už automobilį savo kelyje“, – kalba „Iron X“ prezidentas Laisvis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Baikerių klubo „Iron X“ prezidentas Laisvis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Baikerių klubo „Iron X“ prezidentas Laisvis

Matyti motociklus kelyje per žiemą atpranta

Anot prezidento, eismo kultūrai, kurioje vietos pakaktų ir automobiliams, ir motociklams, vystytis neleidžia itin trumpas vasarinių padangų laikotarpis. Motociklininkai net penkis mėnesius negali legaliai važinėti dėl draudimo naudoti vasarines padangas.

Linkime automobilių vairuotojams mandagumo ir siūlome prisiminti posakį „Elkis taip, kaip norėtum, kad elgtųsi su tavimi“.

„Per tą žiemos periodą tiek patys motociklininkai atpranta nuo važinėjimo, tiek automobilių vairuotojai pamiršta, jog kelyje vėl atsiras kitos kategorijos eismo dalyvių. Tačiau reikia apie tai kalbėti garsiai dar prieš prasidedant vasaros sezonui ir manau, kad bėgant laikui tolerancijos kelyje atsiras daugiau.

Linkime automobilių vairuotojams mandagumo ir siūlome prisiminti posakį „Elkis taip, kaip norėtum, kad elgtųsi su tavimi“. Manau, tokios taisyklės laikymasis duos teigiamą rezultatą ir noras ignoruoti, trukdyti ar kenkti motociklininkui praeis“, – tvirtina Laisvis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Baikerių klubo „Iron X“ buveinė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Baikerių klubo „Iron X“ buveinė

Patarimas motociklininkams

Kitas „Iron X“ klubo narys, kelio kapitonas Arnoldas pripažįsta, kad kai kada ir patys motociklininkai neįvertina pavojaus ir nenumato, jog vairuotojas jų gali nepastebėti. Baikeris motociklininkams duoda patarimą – leiskite automobilio vairuotojui jus pastebėti.

„Geriausia, kai automobilio vairuotojas tave mato, todėl rekomenduoju motociklininkams, važiuojantiems iš paskos automobilio, nedaryti staigių manevrų ir kurį laiką pavažiuoti iš paskos. Šitaip būsite garantuoti, kad automobilio vairuotojas jus pamatys ir, tikėtina, kad darydamas manevrą jis apie tai jus įspės anksčiau“, – sako Arnoldas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Baikerių klubo „Iron X“ kelio kapitonas Arnoldas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Baikerių klubo „Iron X“ kelio kapitonas Arnoldas

„Iron X“ nariai pripažįsta, kad ir kai kuriems motociklininkams reikėtų pasimokyti deramo elgesio kelyje.

Apie tai, ką rekomenduoja jauniems motociklų vairuotojams patyrę baikeriai – kitame interviu su klubo nariais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius