-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diskusija po brolių išsišokimo prieš policiją: ar savame kieme galima pažeisti KET?

Praėjusią savaitę „Facebook“ plitęs nufilmuotas dviejų brolių konfliktas su policijos pareigūnais iškėlė klausimų: ar transporto priemonės vairuotojas savo namų valdoje gali elgtis kaip nori? Ar jis turi laikytis KET reikalavimų?

Ukmergės rajono policijos komisariato patruliai Rimgaudas Gavėnas ir Meinardas Bagdonavičius sustabdė keturračiu važinėjusį nepilnametį. O jo suaugęs brolis, vienoje rankoje laikydamas alaus skardinę, ėmė advokatauti: netrukus įjungė mobiliojo telefono kamerą, kad vėliau galėtų paviešinti, esą, neteisėto pareigūnų kabinėjimosi vaizdo įrašą socialiniame tinkle.

Iš pradžių tyliai kentę tokį psichologinį spaudimą, vėliau pareigūnai griežtai paprašė nustoti „advokato“ tujintis ir vartoti dalykinį kalbos stilių.

Užmerkę akis į asocialų vyresniojo brolio elgesį, pabandykime išsiaiškinti, ar yra pareigūnams išsakytose pretenzijose tiesos – ar savoje namų valdoje nepilnametis gali važinėti keturračiu? Kyla klausimas ir ar po savą kiemą galima važinėti transporto priemone be techninės apžiūros, be šalmo? O ar toleruotina, jei namų valdoje nuo keturračio vairuotojo dvelkia alumi?

Pareigūnės komentaras

LKPT nuotr./Marija Kazanovič
LKPT nuotr./Marija Kazanovič

Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyresnioji specialistė Marija Kazanovič paaiškino, kad privačioje teritorijoje vairuoti neregistruotą ir nedraustą transporto priemonę bei neatlikus jos techninės apžiūros galima. Į visus kitus iškeltus klausimus, ypač susijusius su alkoholio vartojimu, griežtas atsakymas – NE:

„Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 13 str. 1 d. nustatyta, kad draudžiama vairuoti motorinę transporto priemonę, traktorių, savaeigę mašiną asmenims, neturintiems šios teisės, taip pat esant neblaiviam, apsvaigusiam nuo psichiką veikiančių medžiagų ar nepasinaudojus teisės aktų nustatytu privalomu kasdieniu poilsiu. Taip pat neleidžiama vairuoti susirgus ar pavargus, jeigu dėl to gali kilti pavojus eismo saugumui, duoti transporto priemonę vairuoti asmenims, kurie yra paveikti bent vieno iš pirmiau nurodytų veiksnių arba neturi teisės vairuoti šią transporto priemonę.

Visais atvejais draudžiama vairuoti motorines transporto priemones, nepriklausomai nuo to, kokioje teritorijoje ji bus vairuojama, kai vairuotojas neturės tam teisės, taip pat bus neblaivus ar apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų.

Minėto įstatymo 25 str. 2 d. nustatyta, kad dalyvauti viešajame eisme Lietuvos Respublikoje leidžiama nustatyta tvarka įregistruotoms motorinėms transporto priemonėms ir (ar) priekaboms, kurių privalomoji techninė apžiūra atlikta ir galioja (įskaitant transporto priemones, turinčias leidimą nuvykti į transporto priemonių techninės apžiūros įmonę atlikti privalomąją techninę apžiūrą) bei kurių valdytojai yra apsidraudę transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu ir sumokėję valstybės nustatytus su transporto priemone ar su jos dalyvavimu viešajame eisme susijusius mokesčius.

Atsižvelgiant į esamą teisinį reglamentavimą, vairuoti motorinę transporto priemonę privačioje teritorijoje, kurioje nevyksta viešasis eismas, galima, kai transporto priemonė nėra įregistruota, neatlikta privalomoji techninė apžiūra ir neapdrausta transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu. Tačiau atkreipiame dėmesį, kad visais atvejais draudžiama vairuoti motorines transporto priemones, nepriklausomai nuo to, kokioje teritorijoje ji bus vairuojama, kai vairuotojas neturės tam teisės, taip pat bus neblaivus ar apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų.“

VIDEO: Nufilmuota, kaip du broliai tampė nervus Ukmergės rajono policininkams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius