Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie orkaitės pravėrimą, aliejų į makaronus ir alkoholį padažuose – 10 maisto mitų: ar tai tiesa?

Visuomenėje sklando daug įvairių teiginių, mitų ir patarimų apie maisto bei jo gaminimą. Jie kyla iš buitinės virtuvės, socialinių tinklų, senolių tradicijų, o kartais ir pačių kulinarų. Tvnet.lv aprašo, kaip populiariausius metus komentuoja virtuvės šefas Normundas Baranovskis. Jis paaiškina – mitas tai ar tiesa?
Makaronai
Makaronai / Shutterstock nuotr.

Česnakas visada kepamas pirmiausia

Labai dažnai sakoma, kad skrudinant daržoves pirmiausia rekomenduojama dėti česnaką. Normundas atkreipia dėmesį, kad šiuo klausimu svarbu įvertinti, kokį patiekalą gaminame.

Atminkite, kad česnakai labai greitai sudega, o tada praranda skonį, todėl skrudinti juos reikia atidžiai. Jei patiekalas ruošiamas iš česnako ir kitų produktų, pavyzdžiui, morkų ir svogūnų, dažniausiai, pirma dedamas svogūnas, tada morkos, o tik pačioje pabaigoje – česnakas.

Norint išsaugoti česnako skonį, geriau jį į patiekalą dėti pačioje pabaigoje, panašiai kaip ir kitus šviežius prieskonius – krapus, svogūnus, petražoles.

Įpylus į maistą alkoholio, jis visiškai išgaruos

Aukštoje temperatūroje alkoholis gana greitai išgaruoja. „Pavyzdžiui, ruošiant vyno padažą, alkoholis iš šio gėrimo dings per pirmąsias kelias minutes. Priežastis, kodėl gaminimo procese naudojamas alkoholis, slypi tame, jog jis suteikia maistui fantastišką skonių puokštę ir tarnauja kaip unikalus prieskonis“, – sako Normundas.

Prieš kepant vištieną visada reikia nuplauti

Mėsos nerekomenduojama plauti, kad neišplautume visų jai skonį suteikiančių gerųjų medžiagų.

Į makaronus įpylus aliejaus, jie nesulips

Aliejaus galima įpilti tada, kai puode yra mažai vandens. „Makaronams vandens reikia 3–5 kartus daugiau nei inde yra pačių makaronų. Pavyzdžiui, 0,5 kg makaronų reikėtų beveik 3 litrų vandens. Toks santykis užtikrina, kad makaronai virtų, o ne mirktų.

Augalinį aliejų rekomenduojama įpilti išvirus ir visiškai atvėsus makaronams – tai padės makaronams nesulipti. Bet jei makaronus verdate reikiamame vandens kiekyje, aliejaus jums gali ir niekada neprireikti“, - tikino kulinaras.

Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai
Vida Press nuotr./Virti kiaušiniai

Kad būtų lengviau nulupti kiaušinius, į verdantį vandenį reikia įpilti acto

Ne. Actas šiuo klausimu didelės įtakos nedaro. Šefas įsitikinęs, kad būtų lengviau nulupti kiaušinius, tik juos išvirus tiesiog reikėtų sudėti į ledinį vandenį.

Jei pyragui kepant atidaromos orkaitės durelės, jis praras formą ir subyrės

Šefas aiškina, kad 50 proc. atvejų ši nuomonė yra klaidinga nuomonė.

Yra desertų, kuriems temperatūros pokytis įtakos neturi, tačiau yra ir tokių, kuriems jis gana reikšmingas. Šie niuansai dažniausiai nurodomi patiekalo gaminimo aprašyme.

Jei desertas susideda iš kiaušinių, orkaitės durelių per daug varstyti negalima, tačiau klasikiniam obuolių pyragui tai nepakenks.

Vida Press nuotr./Keksiukai orkaitėje
Vida Press nuotr./Keksiukai orkaitėje

Jei maistas per sūrus, įdėkite bulvių

Apskritai bulvės turi įdomų ryšį su druska. Pavyzdžiui, ruošiant gruzdintas bulvytes, jos specialiai laikomos sūriame vandenyje, kad būtų pašalintas drėgmės perteklius. Panašiai būtų su morka ar bet kuria kita saldžia daržove. „Tikroji gudrybė, ką daryti su persūdytu maistu, yra paprasta – įberti ko nors rūgštaus, pavyzdžiui, citrinos sulčių ir papildomų žolelių“, – atskleidžia ekspertas.

Prieskonių į maistą galima dėti bet kuriuo gaminimo metu

Sausus prieskonius į maistą reikėtų dėti jau gaminimo pradžioje, nes jų skonis skleidžiasi ilgai. Pavyzdžiui, cinamona galima dėti ir pusvalandis ar valanda iki kepimo.

Taip yra ir su pipirais – reikia laiko, kad jų skonis atsiskleistų, todėl juos beriame pradžioje.

O šviežius prieskonius – krapus, petražoles, bazilikus ir kt. – reikėtų dėti arčiau gaminimo pabaigos, kad jie neprarastų skonio. Šefas atskleidžia, kad tokių prieskonių kaip gvazdikėliai ar čiobreliai skonis dar geriau atsiskleidžia jei nuo pat pradžių juos pakaitinsime keptuvėje be aliejaus!

Shutterstock nuotr./Pomidorai
Shutterstock nuotr./Pomidorai

Gaminimui geriau naudoti šviežius, o ne konservuotus pomidorus

Šefas su šiuo teiginiu nesutinka. „Į geros kokybės konservuotus pomidorus kaip konservantą pridedama druskos. Jei perkate pomidorus žiemą ir gaminate padažą, rekomenduojama rinktis konservuotus pomidorus, nes jie nuimami visiškai subrandinus derliui ir tik lengvai apdorojami, o tai garantuoja kur kas išraiškingesnį maisto skonį“, – tikino jis.

Jei negalite išplakti grietinėlės, įberkite druskos

Specialistas įsitikinęs: jei nepavyksta išplakti saldžios grietinėlės, ją reikia dar kartą atvėsinti ir išplakti atšaldytame inde. Išplakti grietinėlės dažniausiai nepavyksta dėl netinkamos temperatūros, nes ji būtinai turi būti vėsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius