Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nidos receptas: pikantiškas pagardas su trupučiu aštrumo – rabarbarų marmeladas

Vieną dieną sulaukiau savo bičiulės žinutės: „Mūsų darže užderėjo rabarbarai. Gal nori?“. Dar po valandos į mano kiemą įvažiavo automobilis su pilnutėliu krepšiu raudonų stiebų, ką tik nuskintų iš daržo, kruopščiai nuplautų, su nupjautais lapais, tiesiog paruoštų „čečkavoti“ ir dėti į kepinius ar džemus...
Nida Degutienė ir jos virtas rabarbarų marmeladas
Nida Degutienė ir jos virtas rabarbarų marmeladas / Nidos Degutienės nuotr.

Lietuvoje rabarbarai – pavasario daržovė ir pirmasis pyragų su vaisiais džiaugsmas, o Australijoje rabarbarai dera kiaurus metus, ir tai tikrai nepadeda man geriau susigaudyti šio kontinento sezonuose...

Man vis dar neįprasta, kad sausį čia noksta mangai, vasarį – slyvos, o gruodį prasideda saldžiųjų trešnių sezonas. Tačiau gegužė, kad ir kokiame kontinente begyvenčiau, man visada asocijuojasi su rabarbarais. Greičiausiai dėl to, kad juos pilna burna būtent tokiu metu valgydavau Lietuvoje!

Tad jei pas jus užderėjo rabarbarų arba prisipirkote jų artimiausiame turguje, kviečiu atidaryti rabarbarų gaminių manufaktūrą! Šių metų mano atradimas – truputį pikantiškas rabarbarų ir imbierų marmeladas, pagardintas dar ir trupučiu aitriųjų paprikų!

Nežinau, ar tokiam iššūkiui pasiryš jūsų mažieji, tačiau suaugusiems toks pagardas tikrai tiks ne tik su pikantiškais sūriais, bet ir pusrytiniais savaitgalio blyneliais. Be to, vienas kitas mažas indelis naminio džemo ar marmelado visada praverčia kaip maloni gurmaniška dovana išsiruošus į svečius.

Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas rabarbarų marmeladas
Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas rabarbarų marmeladas

Ingredientai (3 nedideliems indeliams):

  • 500 g rabarbarų, supjaustytų 1–2 cm gabaliukais;
  • 6 aitriosios paprikos (be sėklų ir membranų), smulkiai supjaustytos;
  • 30 g sutarkuotos imbiero šaknies;
  • 1 apelsino sultys;
  • 500 g džemams skirto cukraus (su pektinu).

Gaminimas:

1. Visus ingredientus sudėkite į didelį puodą storu dugnu ir užkaiskite. Virkite ant vidutinės ugnies, kartkartėmis pamaišydami, kol masė sutirštės iki marmelado konsistencijos. Lengviausia nustatyti, kada marmeladas išviręs – matuoti temperatūrą specialiu saldainiams skirtu termometru. Marmeladas būna paruoštas, kai jo temperatūra pasiekia 105 laipsnius. Kitas būdas – įdėti iš anksto į šaldytuvą keletą mažų lėkštelių. Norint patikrinti, kokia yra marmelado tekstūra, įdėkite pusę šaukštelio karšto marmelado į šaltą lėkštelę ir kai jis pravės, pabraukite pirštu. Jei tirštumas toks, kad lieka švari žymė pabraukus (marmeladas nesuteka atgal) – konsistencija tinkama.

2. Supilstykite marmeladą į iškaitintus stiklainėlius ir stipriai, užsukę dangtelius, apverskite ir palaukite, kol visiškai atauš. Tada užklikuokite etiketes ir dėkite į sandėliuką ar spintelę.

Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas rabarbarų marmeladas
Nidos Degutienės nuotr./Pikantiškas rabarbarų marmeladas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius